Αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες ήθελα να γράψω τις εντυπώσεις μου για τον purifi που έχω στο σύστημα, ευγενική χορηγία φίλου-μέλους. Πρόκειται για τον ενισχυτή που είχε ο Δημοκηδής, αλλά ήμουν λίγο διστακτικός καθώς βλέπω ένταση τις τελευταίες μέρες σε ότι αφορά την τάξη λειτουργίας του εν λόγω ενισχυτή που είναι η class d.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, ο σκοπός μου είναι να μοιραστώ την εμπειρία μου για το μηχάνημα αυτό. Δε θέλω να υπάρξει ένταση και χαρακτηρισμοί επι προσωπικού, μιλάμε απλώς για μηχανάκια που παράγουν ήχο, ας μη το κάνουμε big deal. Δεν είμαι ρηβιούερ και δε σκοπεύω να γίνω, έχω μια πολυετή πορεία στο χώρο και παρόλο που όσο γερνάω ακούω χειρότερα, μπορώ να καταλάβω πλέον πολύ ξεκάθαρα τι είναι αυτό που θέλω να ακούω στο σύστημα μου.
Ο τελικός ενισχυτής με τα purify modules είναι της γαλλικής audiophonics και πρόκειται για πολύ ποιοτική κατασκευή, με άριστης ποιότητας ακροδέκτες.
Ένας λόγος που ήθελα πολύ να ακούσω τον συγκεκριμένο ενισχυτή είναι η πρότερη εμπειρία μου με υλοποιήσεις ενισχυτών αντίστοιχης τάξης η οποία όπως ίσως να θυμάστε οι παλιότεροι δεν ήταν και η καλύτερη. Θεώρησα λοιπόν ότι εφόσον πέρασαν τόσα χρόνια η τεχνολογία ωρίμασε αρκετά ώστε να έχουμε πραγματικά λύσει το θέμα της ενίσχυσης στα οικιακά μας συστήματα.
Το σύστημα μου αποτελείται από:
Streamer: Allo digione signature player με τροφοδοσία shanti.
DAC: Adcom GCD750 cdplayer (έχει ψηφιακή είσοδο, εκεί συνδέω το streamer) Κλάση Α εξόδου σχεδιασμένο από τον γνωστό PASS
PRE: Unison Mystery one με λάμπες PSVANE. Πολύ διάφανος λαμπάτος προενισχυτής με σοβαρές ικανότητες οδήγησης και auto bias με μπαταρίες. Σχεδίαση tim de Paravicini.
AMP: Crown K1 (Το ότι κάποιοι ειρωνεύτηκαν τον τελικό αυτόν ήταν ένας έξτρα λόγος που ήθελα να ακούσω την αφρόκρεμα της class d που είναι ο purifι για τον οποίο συζητάμε, ήθελα να δω σε τι κάνω λάθος σε αυτό που ακουω). Επίσης να σημειώσω ότι ο Crown ΔΕΝ είναι ενισχυτής κλάσης ΑΒ αλλά BCA το οποίο είναι πατέντα της εταιρίας και είναι κάτι «σαν class d». Επίσης έχει παθητική ψύξη και DF 3000.
Ηχεία: Audio Physic Libra. Πρόκειται για vintage ηχείο της εταιρίας, όταν ακόμα τότε έβγαζαν ηχεία πιο «ζεστά» από τα απολύτως ουδέτερα που παράγουν σήμερα. Για να καταλάβετε η μετάβαση στα libra από τα Chario Millenium II με «ξένισε» μόλις κανα 2 μέρες.
Το ηχείο αυτό είναι μια χαράδρα ισχύος, καταπίνει τα πάντα με χαρακτηριστική άνεση.
Συνδέοντας τον purifι στο σύστημα αλήθεια είναι ότι το άκουσμα ήταν πρωτόγνωρο.
Η ανάδειξη των λεπτομερειών ήταν σε άλλο επίπεδο. Παρόλο που το dac μου είναι redbook only άκουσα καινούργια πράγματα σε μουσικές που έχω 1000ακούσει. Ειδικά σε καλές ζωντανές ηχογραφήσεις ελλήνων καλλιτεχνών οριακά ακους τις συζητήσεις του κόσμου!
Η οδήγηση είναι κάτι που δε σε απασχολεί, το ηχείο το έχει απόλυτα υπο έλεγχο και μιλάμε για πολύ δύσκολο ηχείο.
Η χωρική πληροφορία ήταν επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε καλές ηχογραφήσεις καταλαβαίνεις τα όρια του studio ή του….πάλκου. Αλήθεια είναι βέβαια ότι το ηχείο βοηθάει σε αυτό τον τομέα καθώς στήνει μια ολογραφική εικόνα που δε συναντάς εύκολα σε ηχεία κουτιά.
Το χαμηλό που εισέπραξα ήταν ιδιαίτερα σωστό και διαβαθμισμένο, πολύ καλύτερο από παλιότερες υλοποιήσεις ενισχυτών αντίστοιχης τάξης που είχα δοκιμάσει παλιότερα, παρόλα αυτά θα ήθελα περισσότερη ενέργεια και όγκο.
Ψηλά ο ενισχυτής έχει έκταση δεν έχει όμως σώμα και τον «αέρα» ακριβών ΑΒ και λαμπάτων υλοποιήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν ακούγεται κουραστικός ή κάτι άλλο, δεν έχει όμως αυτή τη «χαιεντάδικη» φινέτσα που ζητάνε κάποιοι.
Η μεσαία περιοχή μου ακούγεται σωστή, παρόλα αυτά σε κάποια κομμάτια μου ακούγεται πολύ λεπτόηχο το αποτέλεσμα, δεν έχει τον όγκο, την «πυκνότητα» που επιθυμώ να ακούω από το σύστημα μου.
Μετά από την πρώτη προσαρμογή των αυτιών και του εγκεφάλου μου στην αρκετά διαφορετική παρουσίαση του ηχητικού γεγονότος (μετά από κανα 2ωρο ακρόασης) αυτό που ένοιωσα είναι ότι αυτός ο ήχος δεν είναι για μένα, δε μου ταιριάζει. Δε μπορώ να το περιγράψω στο 100% αυτό που ένοιωσα. Βαρέθηκα ενώ άκουγα κομμάτια που μου αρέσουν. Σαν να μου ακουγόταν ο ήχος κατακερματισμένος. Σαν να μην υπήρχε ροή.
Και πάλι παρακαλώ μη κρίνετε τις περιγραφές μου, δε μπορώ να το πω καλύτερα.
Ενώ ο ήχος του ενισχυτή είναι εντυπωσιακός, για μένα είναι lifeless.
Είναι ένα μηχάνημα που δε με τραβάει να ακούσω μουσική.
Διαβάζοντας διθυραμβικές κριτικές για τα εν λογω modules με κάνει να πιστεύω ότι εγώ έχω το πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω ότι δεν έχω προκατάληψη με την τεχνολογία, τη θαυμάζω και θα ήθελα να έχω ένα τέτοιο μικρό κουτί που να βγάζει τεράστιο ήχο. Πριν τον βάλω μπρος ήμουν πολύ θετικά ψημένος για να αγοράσω ένα τέτοιο ενισχυτή.
Αλλά για μένα δεν και δυστυχώς.
Θυμάστε το πρόβλημα κάποιων οι οποίοι στη θέαση DLP προβολακίων έβλεπαν rainbow και ζαλιζόντουσαν? Οι περισσότεροι δεν είχαν πρόβλημα αλλά κάποιοι δε μπορούσαν να δουν DLP.
Λέτε να έχω κι εγώ τέτοιο πρόβλημα με τις ηχητικές τάξεις?
Όπως και να’χει αν κάποιος σήμερα ψάχνει να αγοράσει ενισχυτικό σε αυτή την κατηγορία τιμής θεωρώ ότι πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει τις νέες τεχνολογίες στις επιλογές του.
Θα ήθελα να μπορέσω να ακούσω έναν ενισχυτή με nilai και έναν με ganfet.
Είμαι ανοιχτός σε ερωτήσεις απλά λόγω φόρτου μπορεί να αργήσω να απαντήσω.
Peace and love.