Το νήμα της τάξης Δ

Προσωπικά όταν για πρώτη φορά στη ζωή μου βρέθηκα να χαζεύω μια Lamborghini Miura αυτομάτως όλα τα λοιπά τετράτροχα που θαύμαζα ήταν σαν μην υπήρξαν. Όταν δε έβαλε μπρος... Δες το "The Italian Job" του 1969 και απόλαυσε την έναρξη της ταινίας βλέποντάς την και ακούγοντας έναν ήχο που πλέον δεν πρόκειται να ξανακούσεις.

Ωραιο παραδειγμα για να γινει κατανοητο οτι η τεχνολογικη εξελιξη δεν ειναι παντα συνωνυμη με περισσοτερη απολαυση.
Μπορει απλως να ειναι καθρεφτακια για ιθαγενεις με το συμπαθιο. Η σκετη ευκολια..

Last edited:
Για να ευθυμισουμε λίγο....

Φαντάζεστε ρε φιλαράκια στο χαοτικό (για μενα) σύστημα του κ.Θ.Μωραιτη,να ήθελε να αλλάξει καλώδια και να του πεις ότι αυτό δεν ταιριάζει με το άλλο??
Ω ρε μάνα 😄

Εκει που λες "πραγμα" , βαλε στη θεση του "συστημα".
Αν λοιπον εσυ λες Χ και ο φιλος σου Ψ , υπηρχε πιθανοτητα να αγοραζατε το ιδιο συστημα ?

Αν σου ελεγαν αλλοι 10 φιλοι σας οτι ο Ψ εχει δικαιο και 5 οτι εσυ εχεις δικαιο , θα αλλαζες γνωμη και θα αγοραζες το ιδιο συστημα με τον φιλο σου , ενω προτιμας να ακους το αλλο ?

Δηλαδη θα αγοραζες ενα συστημα που δεν σου αρεσει να το ακους ?

Στο τελος , ολα ειναι συμβιβασμοι. Οι επιλογες γινονται βασει των ανοχων του καθενος μας , και τις πλειστες φορες συνειδητα , χωρις αυτο να σημαινει αγνοια ή ασχετοσυνη. Λειτουργει αν θελεις (υποκειμενικα) για το γουστο του καθενος μας , το "μη χειρον βελτιστον".

Εμένα το σκεπτικό μου είναι διαφορετικό. Φυσικά, αν άκουγα το ίδιο σύστημα με κάποιον άλλο και σε εμένα άρεσε ενώ σε εκείνον όχι, δεν θα προσπαθούσα να αλλάξω τον εαυτό μου. Σε μια τέτοια περίπτωση μιλάμε για θέμα προσωπικού βιώματος και πολύ συγκεκριμένων δεδομένων: ίδιο σύστημα, ίδιος χώρος, ελεγχόμενες συνθήκες και τελικός κριτής το προσωπικό γούστο.

Αυτή είναι η πιο απλή περίπτωση, αλλά ταυτόχρονα και η πιο σπάνια όταν καλείσαι να ερμηνεύσεις την άποψη και την εμπειρία κάποιου άλλου. Ακόμα όμως και τότε, δεν μπορείς να γενικεύσεις αυτό το συμπέρασμα σε διαφορετικό εξοπλισμό και διαφορετικό χώρο.

Με αυτή τη λογική, τι θα έπρεπε να κάνεις; Πόσο ρεαλιστικό είναι να πάρεις τη βέλτιστη απόφαση όταν θα έπρεπε να δοκιμάσεις αμέτρητους διαφορετικούς συνδυασμούς στον δικό σου χώρο; Δεν γίνεται να δανείζεσαι συνεχώς ηχεία, ενισχυτές, DAC κ.λπ. και να δοκιμάζεις όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μέχρι να βρεις τον ιδανικό για το γούστο και το budget σου. Τις περισσότερες φορές αναγκαστικά κάνεις κάποιες υποθέσεις.

Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, είναι άλλο. Ένα φόρουμ και γενικότερα μια συζήτηση πρέπει να χτίζουν γνώση που να πατάει σε κάποια αντικειμενική βάση. Διαφορετικά, ο καθένας μένει μόνος του, δεν διαμορφώνεται συλλογική σοφία ούτε κάποια κατεύθυνση και, τελικά, μειώνεται ή ακόμη και εξαφανίζεται η χρησιμότητα του φόρουμ ως εργαλείου λήψης αποφάσεων.

Φαντάσου ότι πρέπει να πάρεις μια απόφαση και ζητάς τη γνώμη δέκα ατόμων. Ακούγονται δέκα εντελώς διαφορετικές, καθαρά υποκειμενικές απόψεις, χωρίς να μπορείς να αποκλείσεις καμία με βάση κάποια λογική ή ένα αντικειμενικό κριτήριο. Υποθέτουμε επίσης ότι όλες βρίσκονται εντός του ίδιου προϋπολογισμού. Δεν δημιουργείται τελικά σύγχυση αντί για καθοδήγηση;

• Like
Reactions: Deneb and Th.ARvan
Φαντάσου ότι πρέπει να πάρεις μια απόφαση και ζητάς τη γνώμη δέκα ατόμων. Ακούγονται δέκα εντελώς διαφορετικές, καθαρά υποκειμενικές απόψεις, χωρίς να μπορείς να αποκλείσεις καμία με βάση κάποια λογική ή ένα αντικειμενικό κριτήριο. Υποθέτουμε επίσης ότι όλες βρίσκονται εντός του ίδιου προϋπολογισμού. Δεν δημιουργείται τελικά σύγχυση αντί για καθοδήγηση;
Αν ειναι η "πρωτη σου φορα" , ναι δημιουργειται συγχυση και γινονται και λαθη . Στην πορεια και οσο προχωρα το ταξιδι , γινεσαι πιο ανεξαρτητος . Και "ωριμαζοντας" κάνεις τους συμβιβασμους σου μόνος σου. Και σιγουρα , θα απολαμβανεις τις επιλογες σου καλυτερα. Ουτε εγω ουτε κανεις αλλος θα αποφασισουμε για σενα , και οσον αφορα εμενα , ουτε θα κρινω το γουστο και τις επιλογες σου .

Αν ειναι η "πρωτη σου φορα" , ναι δημιουργειται συγχυση και γινονται και λαθη . Στην πορεια και οσο προχωρα το ταξιδι , γινεσαι πιο ανεξαρτητος . Και "ωριμαζοντας" κάνεις τους συμβιβασμους σου μόνος σου. Και σιγουρα , θα απολαμβανεις τις επιλογες σου καλυτερα. Ουτε εγω ουτε κανεις αλλος θα αποφασισουμε για σενα , και οσον αφορα εμενα , ουτε θα κρινω το γουστο και τις επιλογες σου .
Περιγραφεις μια διαδικασια μεγιστου κοστους trial and error και λογικης αν δε παθεις δε θα μαθεις. Εναν απολυτα μοναχικο δρομο. Το γουστο επισης δεν ειναι ενας απολυτα ανεξαρτητος και απροβλεπτος παραγοντας, σχετιζεται με πολλους αντικειμενικους παραγοντες και μπορει να προβλεφθει σε ενα βαθμο αν κατι θα ειναι αρεστο η οχι τουλαχιστον στην πλειονοτητα των περιπτωσεων.

Επισης με την επικληση του γουστου και μονο μπορει να διατυπωθει μια αποψη με σκοπιμοτητα η για την αποφυγη της κριτικης.

Η κριτικη αν συνοδευεται απο επιχειρηματα δεν ειναι κατι το αρνητικο διοτι ο αλλος μπορει να απαντησει πανω σε επιχειρημα. Να το αντικρουσει η να πεισθει...

Εγω μιλαω για μια διαδικασια ελαχιστοποιησης κακων εκτιμησεων και λαθων. Κατι που ειναι κρισιμοτερο ιδιαιτερα οσο ανεβαινεις σε μπατζετ και τα λαθη απαγορευονται! Δηλαδη μια μεθοδολογια.

Last edited:
  • Like
Reactions: Deneb and Th.ARvan
Περιγραφεις μια διαδικασια μεγιστου κοστους trial and error και λογικης αν δε παθεις δε θα μαθεις. Το γουστο επισης δεν ειναι ενας απολυτα ανεξαρτητος και απροβλεπτος παραγοντας, σχετιζεται με πολλους αντικειμενικους παραγοντες και μπορει να προβλεφθει σε ενα βαθμο αν κατι θα ειναι αρεστο η οχι τουλαχιστον στην πλειονοτητα των περιπτωσεων.

Επισης με την επικληση του γουστου και μονο μπορει να διατυπωθει μια αποψη με σκοπιμοτητα η για την αποφυγη της κριτικης.

Εγω μιλαω για μια διαδικασια ελαχιστοποιησης κακων εκτιμησεων και λαθων. Κατι που ειναι κρισιμοτερο ιδιαιτερα οσο ανεβαινεις σε μπατζετ και τα λαθη απαγορευονται! Δηλαδη μια μεθοδολογια.
Έχεις φτιάξει το σύστημα σου βάσει αντικειμενικών παραγόντων;
Αν ναι,ποιών;

Τη στιγμή που δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να κριθεί το πως παίζει ένα μηχάνημα, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Εκτός αν είσαι νιουμπάς και φαν του Amir, που νομίζει ότι μεγαλύτερο SINAD σημαίνει καλύτερος ήχος (lol!).

Οι μετρήσεις που υπάρχουν ίσα που "ξύνουν την επιφάνεια" για το πως ακούγεται ένα μηχάνημα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Έχεις φτιάξει το σύστημα σου βάσει αντικειμενικών παραγόντων;
Αν ναι,ποιών;
Ναι, εν μέρει. Το έχω φτιάξει με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως μετρήσεις, τεχνικά χαρακτηριστικά, θεωρία, συμβατότητα μεταξύ των συσκευών, περιορισμούς του χώρου μου, αξιοπιστία των κατασκευαστών και τη σύγκλιση πολλών ανεξάρτητων εμπειριών. Από εκεί και πέρα, όταν οι επιλογές είναι τεχνικά ισοδύναμες, το τελικό κριτήριο είναι το προσωπικό μου γούστο.

Αναλυτικά θα μου πάρει πολύ ώρα να αναφερθώ στους επιμερούς τομείς....

• Like
Reactions: Deneb
Τη στιγμή που δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να κριθεί το πως παίζει ένα μηχάνημα, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Εκτός αν είσαι νιουμπάς και φαν του Amir, που νομίζει ότι μεγαλύτερο SINAD σημαίνει καλύτερος ήχος (lol!).

Οι μετρήσεις που υπάρχουν ίσα που "ξύνουν την επιφάνεια" για το πως ακούγεται ένα μηχάνημα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Η αληθεια ειναι οπως αναφερθηκα στην αρχη οτι δεν μπορουν να εξηγησουν την ολοτητα της αντιληπτης ποιοτητας του ηχου, αλλα εχουν μια προβλεπτικη ισχυ οταν συνδυαστουν με αλλους παραγοντες.

Οι αποψεις στο forum του Αμιρ ειναι ακραιες. Φυσικα το φορουμ το Αμιρ δεν ειναι το μονο τεχνικο φορουμ! Η αληθεια ειναι καπου στη μεση.

• Like
Reactions: Deneb and Busoni

Σύμφωνοι και για την επιστήμη και για τις μετρήσεις. Αλλά ανάμεσα στο άκρο του Αμιρ και στην κουβέντα που βασίζεται μόνο στο μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει, έχει μπάσο - δεν έχει μπάσο,
υπάρχουν κι άλλα ενδιάμεσα.

Η αληθεια ειναι οπως αναφερθηκα στην αρχη οτι δεν μπορουν να εξηγησουν την ολοτητα της αντιληπτης ποιοτητας του ηχου, αλλα εχουν μια προβλεπτικη ισχυ οταν συνδυαστουν με αλλους παραγοντες.

Οι αποψεις στο forum του Αμιρ ειναι ακραιες. Φυσικα το φορουμ το Αμιρ δεν ειναι το μονο τεχνικο φορουμ! Η αληθεια ειναι καπου στη μεση.

Συγνώμη, αλλά μπαρμπούτσαλα έχουν.

Και στο λέω εγώ, που έχω ασχοληθεί αρκετά με μετρήσεις, έχοντας μετρητικό εξοπλισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Οι μετρήσεις μηχανημάτων είναι καλές για τα βασικά, να επιβεβαιώσεις ότι δεν έχεις κάνει λάθη στη σχεδίαση και υλοποίηση του μηχανήματος.

Από ένα σημείο και πέρα δεν σου λένε απολύτως τίποτα για το πως ακούγεται.

Ένα dac που έχει SINAD 100db δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχει καλύτερο ήχο από ένα dac που έχει 90db, μη σου πω 80.

Εκεί που έχουν όντως αξία οι μετρήσεις είναι στην ακουστική του χώρου.

Αλλά και εκεί δεν θα κυνηγήσεις το τρίτο δεκαδικό, τα χοντρά θα προσπαθήσεις να φτιάξεις.

Σύμφωνοι και για την επιστήμη και για τις μετρήσεις. Αλλά ανάμεσα στο άκρο του Αμιρ και στην κουβέντα που βασίζεται μόνο στο μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει, έχει μπάσο - δεν έχει μπάσο,

Σαφώς, αλλά έχουν περισσότερο να κάνουν με την εκπαίδευση / εμπειρία / ωριμότητα του ακροατή, και λιγότερο με τις μετρήσεις καθ' αυτές.

Συγνώμη, αλλά μπαρμπούτσαλα έχουν.

Και στο λέω εγώ, που έχω ασχοληθεί αρκετά με μετρήσεις, έχοντας μετρητικό εξοπλισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Οι μετρήσεις μηχανημάτων είναι καλές για τα βασικά, να επιβεβαιώσεις ότι δεν έχεις κάνει λάθη στη σχεδίαση και υλοποίηση του μηχανήματος.

Από ένα σημείο και πέρα δεν σου λένε απολύτως τίποτα για το πως ακούγεται.

Ένα dac που έχει SINAD 100db δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχει καλύτερο ήχο από ένα dac που έχει 90db, μη σου πω 80.

Εκεί που έχουν όντως αξία οι μετρήσεις είναι στην ακουστική του χώρου.

Αλλά και εκεί δεν θα κυνηγήσεις το τρίτο δεκαδικό, τα χοντρά θα προσπαθήσεις να φτιάξεις.
Το sinad που αναφερεσαι ειναι μονο ενας δεικτης στο 1khz συνηθως που το μετρανε. Ναι αυτο δεν εχει καμια προβλεπτικη ισχυ (απο μονο του).

Υπαρχουν πολλοι δεικτες ομως περαν του sinad, θεωριες τοπολογιας και υλικων που αν συνυπολογιστουν ολοι δινουν προβλεπτικη ισχυ. Αν θα ακουγεται καλα δηλαδη η οχι. Φυσικα παντα σε ολες μου τις κρισεις προσπαθω να βρω τον κοινο τοπο μεταξυ των εμπειριων διαφορετικων χρηστων.

Δηλαδη πρεπει να υπαρχει μια πολυπαραγοντικη προσεγγιση στο θεμα.

Δυστυχώς όχι.

Δεν μπορείς να δεις το σχηματικό ενός μηχανήματος και να πεις "ναι, αυτό παίζει" ή το αντίθετο.

Όπως και δεν μπορείς να δεις μια πλακέτα και να πεις "ναι, σίγουρα θα παίζει".

Πρέπει όλα να γίνουν σωστά για να "παίζει" ένα μηχάνημα.

Αν ήταν τόσο εύκολο θα έβγαζαν όλοι κορυφαία μηχανήματα.

Περιγραφεις μια διαδικασια μεγιστου κοστους trial and error και λογικης αν δε παθεις δε θα μαθεις. Εναν απολυτα μοναχικο δρομο. Το γουστο επισης δεν ειναι ενας απολυτα ανεξαρτητος και απροβλεπτος παραγοντας, σχετιζεται με πολλους αντικειμενικους παραγοντες και μπορει να προβλεφθει σε ενα βαθμο αν κατι θα ειναι αρεστο η οχι τουλαχιστον στην πλειονοτητα των περιπτωσεων.
Δεν με ενδιαφερει η προτιμηση της πλειονοτητας στις επιλογες μου. Ομως, μη θεωρεις οτι παντα οι επιλογες της "μειονοτητας" ειναι και κατ'αναγκη λαθος , κυριως σε επιπεδα εμπειρων ακροατων.
Κακως υπαρχει η εντυπωση , οτι τον 21 ο αιωνα , υπαρχουν συσκευες ηχου των οποιων τα τεχνικα χαρακτηριστικα απεχουν μεταξυ τους οσο η μερα και η νυχτα ( κυριως αν ειναι σε ιδιες κατηγοριες τιμων) , με καποιες εξαιρεσεις που πιθανοτατα να ειναι και συνειδητες πρακτικες απο πλευρας κατασκευαστων.
Δεν απεχουν τοσο.

Δεν επικαλουμαι το γουστο μου για επιβεβαιωση της ορθοτητας των επιλογων μου. Λεγω ομως ποιες ειναι οι επιλογες μου και γιατι. Ξερω το γιατι.
Την κριτικη τη δεχομαι , διοτι απλα ισως να ειναι το γουστο του συνομιλητη μου , που απειρες φορες ειπα οτι το σεβομαι απολυτα, κι'ας διαφωνω.
Η κριτικη αν συνοδευεται απο επιχειρηματα δεν ειναι κατι το αρνητικο διοτι ο αλλος μπορει να απαντησει πανω σε επιχειρημα. Να το αντικρουσει η να πεισθει...
Συμφωνω.
Οσο ανεβαινεις κατηγοριες , δυστυχως παιζουν περισσοτερες παγιδες. Εκει ειναι που χρειαζονται περισσοτερο οι ακροασεις και οι συμβουλες εμπιστων φιλων ,που εδω στο φορουμ υπαρχουν παρα πολλοι.

Last edited:
  • Like
Reactions: superfly
Σαφώς, αλλά έχουν περισσότερο να κάνουν με την εκπαίδευση / εμπειρία / ωριμότητα του ακροατή, και λιγότερο με τις μετρήσεις καθ' αυτές.
Νομίζω μιλάμε για διαφορετικά πράγματα... Σε καμιά περίπτωση δεν λέω ότι πρέπει να βάλουμε στις κουβέντες μετρήσεις.

Χρειάζεται παραπάνω συνείδηση για το τι συζητάμε και ποιοί διαβάζουν, ενώ αυτό που γίνεται συχνά είναι να γράφει καθείς το μακρύ και το κοντό του.
Γνώμη μου είναι να γίνει πιο αυστηρό moderation.

• Like
Reactions: Deneb
Αγαπητέ Busoni, να με συγχωρέσεις για το εάν ακουστώ απόλυτος αλλά ανάμεσα στην επιστήμη - μετρήσεις και στην κουβέντα που βασίζεται μόνο στο μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει, έχει μπάσο - δεν έχει μπάσο, κατά την άποψη μου δεν μεσολαβεί απολύτως τίποτα. Η μία πλευρά αφορά στην επιστημονική προσέγγιση σχεδιασμού και υλοποίησης μιας συσκευής όπου, όπως πολύ σωστά κατά την άποψη μου αναφέρει ο συμφορουμίτης Δημήτρης Δημητρακούδης, “Οι μετρήσεις που υπάρχουν ίσα που "ξύνουν την επιφάνεια" για το πως ακούγεται ένα μηχάνημα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει” και εν κατακλείδι αφορούν κυρίως τον κατασκευαστή και από την άλλη υπάρχει η υποκειμενική συμπεριφορά του καταναλωτή - ακροατή απέναντι στο προϊόν. Ανέφερες τον ιδεατό στόχο ν' αναζητούμε την αντικειμενική πλευρά των πραγμάτων. Που είναι ποιά; Μετά από τόσα και τόσα ποστ είναι προφανές ότι η αναζήτηση αντικειμενικότητας σε ένα αμιγώς ψυχοκινητικό φαινόμενο όπως είναι η ακρόαση ενός μουσικού έργου αντικειμενικά πάσχει. Κατά την άποψη μου η πιο αντικειμενική πλευρά …θέασης του μουσικού φαινομένου, είναι η υποκειμενική πλευρά της ευχαρίστησης. Αυτή η στιγμή που σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες του καθενός και τις εμπειρίες του φτάνει σ’ ένα σημείο που μέσα του και μόνος του αναφωνεί “…τι ορχήστρα, τι μαέστρος, τι σόλο κλπ κλπ κλπ”. Όταν το ταξίδι τελειώνει στο “τι ενισχυτής, τι ηχεία, τι γράφημα κλπ κλπ κλπ” κάτι στην όλη πορεία στράβωσε και δεν πάει καλά.

Κάποια στιγμή που λέτε μου λέει η γυναίκα μου.
"αν φας πατσά από τον πατέρα μου θα τρελαθείς"
Εμένα δεν μου αρέσει ο πατσάς αλλά δοκίμασα. Πάλι δεν μου άρεσε.
10 χρόνια μετά μου είπαν ότι το τάδε μαγαζί τον κάνει διαφορετικό. Ε, πάλι εμετό μου έφερε.
Σίγουρα κάποιοι που το διαβάζουν θα πουν "ρε αυτός είναι τρελός! Δεν του αρέσει ο πατσάς; "
Θα πρέπει να αλλάξω γνώμη, να τρώω μέχρι να συνηθίσω ή να πω "είμαι χαζός που δεν μου αρέσει ο πατσάς";
Αν σε κάποιον αρέσει ο πατσάς υπάρχει λόγος να πείσει κάποιον που δεν του αρέσει ότι χάνει κάτι;

Στην πορεια και οσο προχωρα το ταξιδι , γινεσαι πιο ανεξαρτητος . Και "ωριμαζοντας" κάνεις τους συμβιβασμους σου μόνος σου. Και σιγουρα , θα απολαμβανεις τις επιλογες σου καλυτερα. Ουτε εγω ουτε κανεις αλλος θα αποφασισουμε για σενα.... Δεν με ενδιαφερει η προτιμηση της πλειονοτητας στις επιλογες μου.
Περιγραφεις μια διαδικασια μεγιστου κοστους trial and error και λογικης αν δε παθεις δε θα μαθεις. Εναν απλυτα μοναχικο δρομο. Το γουστο επισης δεν ειναι ενας απολυτα ανεξαρτητος και απροβλεπτος παραγοντας....Εγω μιλαω για μια διαδικασια ελαχιστοποιησης κακων εκτιμησεων και λαθων. Κατι που ειναι κρισιμοτερο ιδιαιτερα οσο ανεβαινεις σε μπατζετ και τα λαθη απαγορευονται! Δηλαδη μια μεθοδολογια.

Δεν ειναι ειτε η ειτε η κατασταση μπορουν να ισχυουν και τα δυο. Η ανταλλαγη πληροφοριας ειναι ζωτικη.
Τα fora ειναι ανεκτιμητη πηγη πληροφοριων που δεν μπορουμε να εχουμε με αλλο τροπο,
αλλα πρεπει να φιλτραρονται με βαση τις δικες μας επιδιωξεις, δυστυχως πολλες φορες και την λογικη.

Γνώμη μου είναι να γίνει πιο αυστηρό moderation.

Θα βοηθουσε πολυ στην παραπανω διαδικασια.

Αγαπητέ @Busoni το moderation δεν μπορεί να γίνει πιο αυστηρό διότι πολύ απλά δεν θα μείνει σχεδόν τίποτα. Στην κυριολεξία. Θα φύγουν σχεδόν τα πάντα και στο τέλος δεν θα μείνει σχεδόν κανείς για να γράφει.

Το φόρουμ απευθύνεται βέβαια στον μέσο χομπίστα - άνθρωπο, έτσι υπάρχει μια αρκετά ελαστική ανοχή. Εξάλλου οι περισσότεροι εδώ μέσα γράφουν για το κέφι τους και όχι για να καταθέσουν επιστημονικές διατριβές.