Το νήμα της τάξης Δ

Χρόνια στο παιχνίδι του ήχου
παρατηρώ όλο και περισσότερα εμπορικά ηχεία με cross που πίνουν και μεγάφωνα λες και έχουν μισοφορτισμένους τους φερίτες τους.
Κάτι γίνεται με τα νεοδύμια, αλλά όποιος έχει παίξει με παλιότερα
χάρτινα μεγάφωνα καταλαβαίνει τι λέω..
Και που κολλάει το θέμα της ευαισθησίας στο νήμα με τους D?
Γιατί αν ακούτε μουσική δωματίου με μικρά σύνολα οποιοσδήποτε ενισχυτής σας κάνει.
Αν όμως στα συνήθως αναίσθητα μεγάλα ηχεία θέλουμε και κάποια στιγμή να παίξουμε δυνατά ο ΑΒ θα βγάλει τον ψαλιδισμό του, αν είναι ένας κάτω από 80w π.χ.
Αν θέλετε μετρήστε μια από τις τάσεις τροφοδοσίας των τελικών σταδίων και πέστε μου ποσο βυθίζεται στα κτυπήματα των τυμπάνων..
Εδώ είναι που η D κερδίζει..
Και τα γράφει κάποιος που ακούει με ΑΒ
αλλά ξέρω ότι με μεγάλα ηχεία χρειάζεται ένας βαρύς AB!
Και δεν έχω την διάθεση, τα βάρη είναι για το γυμναστήριο..
Οι επαγγελματίες παίζουν με D, που έχουν μπει ακόμα και στα ενεργά των studio εκεί που παράγονται ηχογραφήσεις, στις οποίες ψάχνουμε την ποιότητα με ΑΒ ταξη!!
Ένα λάθος που γίνεται συνέχεια είναι οι συγκρίσεις ενισχυτών κρίνοντας την θεωρία.
Υπάρχει κακός ΑΒ κακός Β και κακός D,
όπως υπάρχουν και εξαιρετικοί σε όλες τις τάξεις..
Ακόμα και οι συγκρίσεις με δύσκολα ηχεία είναι λάθος, γιατί το εύκολο φορτίο με το δύσκολο φορτίο μπορεί να ανατρέψει την εκτίμηση στο συγκριτικού ενισχυτών , γιατί η εμπεδηση των ηχείων είναι αυτή που επιρεάζει την απόδοση και αυτή που μας οδηγεί στην σωστη επιλογή ενισχυτή.
Οι συγκριτικές δοκιμές πρέπει να γίνονται στις κοντινές κατηγορίες κόστους, κατασκευής και ισχύος, με το ζευγάρι ηχείων που θα ταίριαζε στην κατηγορία των ενισχυτών που θέλουμε να συγκρίνουμε..

εγω θα ηθελα να συγκρινω τα fosi των 280 ευρω, με εναν ενισχυτη σε ταξη ΑΒ κοστους 280 ευρω ..μην πω κ με εναν ανισχυτη -πχ o-noorus D1-pffb - των 130 ευρω -με εναν ολοκληρωμενο σε ταξη ΑΒ των 130 ευρω

Ρε παιδιά , ήμασταν σαφείς !!

Oι Fosi έπαιξαν πολύ καλά με τα ATC !
Δεν παραμόρφωσαν, δεν "ψαλίδισαν", δεν κρέμασαν , δεν έπαθαν ζημιά, δεν έκαναν ζημιά.

Ναι, ο δικός μου τελικός παίζει καλύτερα αλλά αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα... ο δικός μου δεν είναι αυτό που λέει στην πρόσοψη εδώ και καιρό.

Αν τα μικρά αυτά Fosi παίζουν έτσι, πως θα παίζουν μεγαλύτερες και ακριβότερες συσκευές ;;;

Ο φίλος μου ο Acherontas που πρόσφατα πήρε τον class D eversolo amp F2 μου λέει ότι 2 F2 σε μονοφωνική λειτουργία θα σκοτώσουν με τα atc.. μήπως έχει δίκιο ;;;

• Like
Reactions: platon and Deneb
Ρε παιδιά , ήμασταν σαφείς !!

Oι Fosi έπαιξαν πολύ καλά με τα ATC !
Δεν παραμόρφωσαν, δεν "ψαλίδισαν", δεν κρέμασαν , δεν έπαθαν ζημιά, δεν έκαναν ζημιά.

Ναι, ο δικός μου τελικός παίζει καλύτερα αλλά αυτό μπορεί να μην λέει και τίποτα... ο δικός μου δεν είναι αυτό που λέει στην πρόσοψη εδώ και καιρό.

Αν τα μικρά αυτά Fosi παίζουν έτσι, πως θα παίζουν μεγαλύτερες και ακριβότερες συσκευές ;;;

Ο φίλος μου ο Acherontas που πρόσφατα πήρε τον class D eversolo amp F2 μου λέει ότι 2 F2 σε μονοφωνική λειτουργία θα σκοτώσουν με τα atc.. μήπως έχει δίκιο ;;;
Καλά, τα Atc που έχεις δεν αστειεύονται, θέλουν σοβαρά μηχανάκια από πίσω τους, άρα όσοι είναι αισιόδοξοι ας κρατούν μικρό καλάθι...
Εσενα σε σώζει ότι ακούς σε κοντινή θέση ακρόασης και έχεις μικρό χώρο..
Σε άλλον χώρο τα ηχεία σου θέλουν πολλαπλάσια βατ ώστε να σηκώσουν τις απαιτούμενες στάθμες σε μακρύτερη απόσταση ακρόασης ..
Όποιος έχει δει τα μαγνητικά συστηματα με τα πηνία φωνής + την χαμηλή ευαισθησία τους των μεγαφώνων των ATC καταλαβαίνει τι λέω.. Eπισης έχουν και "βαρύ" crossover που ρουφάει αρκετή ενέργεια από τους ενισχυτές... Δηλαδή ο χειρότερος συνδιασμός πραγμάτων μαζί...
Πάλι καλά να λέμε που τα Fosi μπόρεσαν και στάθηκαν με αξιοπρέπεια με τα ηχεία σου...
Εκεί είναι το θέμα... Αξιοπρεπεστατοι ενισχυτές!!!

• Like
Reactions: vlad66 and Deneb
εγω θα ηθελα να συγκρινω τα fosi των 280 ευρω, με εναν ενισχυτη σε ταξη ΑΒ κοστους 280 ευρω ..μην πω κ με εναν ανισχυτη -πχ o-noorus D1-pffb - των 130 ευρω -με εναν ολοκληρωμενο σε ταξη ΑΒ των 130 ευρω
Ενισχυτές ΑΒ των 280 ευρώ δεν έχουν ελπίδα να κερδίσουν τα Fosi...

• Like
Reactions: Deneb
Γλυκοκοιτάζω αυτό σε monoblock..
Το χει μοντάρει κάποιος?
Τι θες να φτιάξεις;
Για να δούμε αν αξίζει ..

Τι θες να φτιάξεις;
Για να δούμε αν αξίζει ..
Δύο μονομπλόκια για τελική ενισxυση
Σκέφτομαι γραμμικό τροφοδοτικό με μπολικη
χωρητικότητα και μικρότερη τάση από την μέγιστη των specs.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται κύκλωμα προστασίας
για κάνα τσαφ..

Δύο μονομπλόκια για τελική ενισxυση
Σκέφτομαι γραμμικό τροφοδοτικό με μπολικη
χωρητικότητα και μικρότερη τάση από την μέγιστη των specs.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται κύκλωμα προστασίας
για κάνα τσαφ..
Καλές είναι οι πλακέτες για να φτιάξεις αυτό που θες αλλά όχι με γραμμικά τροφοδοτικά..
Δεν θα παίξουν ποτέ σωστά..
Κύκλωμα προστασίας που;

Καλές είναι οι πλακέτες για να φτιάξεις αυτό που θες αλλά όχι με γραμμικά τροφοδοτικά..
Δεν θα παίξουν ποτέ σωστά..
Κύκλωμα προστασίας που;
Αν με το καλό παραγείλω θα τσεκάρω με μετρήσεις και τις δύο επιλογες έχω κάτι
M/S ζόρικους και οποια επιλογή παίξει καλύτερα..
Κύκλωπα προστασίας ηχείων με ανίχνευση DC
και γερό ρελέ

Σωτήρη το ίδιο λέμε.
Απλά έχει επικρατήσει η νοοτροπία στο χόμπι ότι οι τάξεις από μόνες τους έχουν ήχο και μάλιστα καλό ή κακό.

Για όσο θυμάμαι το εαυτό μου η τάξη Α ήταν (και παραμένει) η αγαπημένη των χαιεντάδων, το άγιο δισκοπότηρο, ο απόλυτος στόχος για κάθε χομπίστα που σέβεται τον εαυτό του.
Η ΑΒ ήταν ο φτωχός συγγενής που έπρεπε να προσπαθήσει πολύ, να κλειστεί σε μοναστήρι με νηστεία και προσευχή, για να πετύχει την "αγνότητα", που ευαγγελίζονταν οι επαίοντες, της τάξης Α.
Προσωπικά έχω γελάσει με αρκετούς ενισχυτές τάξης Α, που θέλουν 25 προυποθέσεις για να παίξουν και όταν παίζουν το μπάσο τους έχει περισσότερη λάσπη και από sludge metal συγκρότημα και παντελώς μουγγά πρίμμα.
Φταίει η τάξη; Όχι βέβαια.
Το ίδιο ισχύει με την τάξη Δ, η οποία για χρόνια ήταν όχι ο φτωχός συγγενής (ΑΒ) αλλά ο χαζός του χωριού.
Όταν δόθηκε σοβαρή σημασία στην υλοποίησή της τότε κατάπιαν πολλοί τη γλώσσα τους.
Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν υλοποιήσεις στην τάξη Δ που πραγματικά είναι στην κορυφή της σωστής απόδοσης του ήχου.

Υ.Γ. Τάξη Δ δεν σημαίνει απαραίτητα ενισχυτικά modules και διακοπτικά τροφοδοτικά.
Πάνο σε όλα συμφωνώ... Μια παρατήρηση μόνο: όλες οι τάξεις έχουν "ήχο" λόγω της παραμόρφωσης. Και μιλώ για τις καλές υλοποιήσεις. Θεωρητικά ο σκοπός είναι
να σχεδιάσεις έναν ενισχυτή που δίνει κέρδος τάσης με παραμόρφωση 0... Ε, δεν γίνεται, για χιλίους-δυο λόγους. Αυτό που γίνεται είναι να διαχειριστείς τις παραμορφώσεις
ώστε να είναι ευχάριστες στον ακροατή. Το ενδιαφέρον εδώ με τη Δ είναι ότι πλέον μετρά τόσο μικρές παραμορφώσεις που φαίνεται να πλησιάζει την θεωρητικά ουδέτερη
ενίσχυση περισσότερο από κάθε άλλη πια.

Επίσης ναι σχετικά με τα modules. Για κάποιο λόγο στην αγορά των ενισχυτών τάξης Δ επικράτησαν οι εταιρίες που κατασκευάζουν modules παρόλο που
και μεγάλες εταιρίες του χώρου προσπάθησαν ν' αναπτύξουν την τεχνολογία εσωτερικά(βλ. Accuphase).

Εδώ μια υλοποίηση από το diy audio με κλασσικό τροφοδοτικό

Αν με το καλό παραγείλω που τσεκάρω με μετρήσεις και τις δύο επιλογές έχω κάτι
M/S ζόρικους και που επιλέγει να παίξει καλύτερα..
Κύκλωπα προστασίας ηχείων με ανίχνευση DC
και γερό ρελέ
Αν θες να φτιάξεις γραμμικά από τη στιγμή που έχεις πράγματα δεν σε εμποδίζει κάτι για να μην το κάνεις..

Απλα αυτοί οι ενισχυτές δεν παίζουν με γραμμικά, όσοι ενισχυτές φτιάξαμε με γραμμικά ποτέ δεν έπαιξαν σωστά, καλύτερα να τους φτιαξεις με τα τροφοδοτικά που προτείνει ο Γάλλος, εκεί θα δεις τις πραγματικές δυνατότητες των τελικών..

Αν δεν είναι σωστά τα γραμμικά, αν δεν έχουν ταχύτητα στις απαιτήσεις των τελικών θα σου μπαίνουν σε κύκλωμα προστασίας οι τελικοι..
Με μη γραμμικά δεν θα έχεις κανένα θέμα..

• Like
Reactions: ihodemon