chrisssb
Μέλος Σωματείου
Τώρα μου θύμησες μια ιστορία από το δημοτικό που μας έλεγε ο δάσκαλος ότι οι Έλληνες δεν έκαναν ποτέ επεκτατικούς πολέμους. Και ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ινδία τι ήτανε ρωτάω; Αυτό ήταν εκπολιτιστικός πόλεμος μου απαντάει.
....
Τι πόλεμος ήτανε?
Ξεκίνησε σαν απελευθερωτικός (για την απελευθέρωση από τους Πέρσες των Ελληνικών πόλεων της Μ. Ασίας) και συνέχισε σαν εκδικητικός για την καταστροφή της Ελλάδας (της Μακεδονίας περιλαμβανομένης) από τους Πέρσες. Με αυτή την μορφή τερματίστηκε με την πυρπόληση της Περσέπολης (μετά από παρότρυνση Αθηναίας εταίρας).
Κατόπιν συνέχισε καθαρά με εγωιστικά κριτήρια του ίδιου του Αλέξανδρου που ήθελε να ξεπεράσει τον Ηρακλή (υποτίθεται και προγόνου του από την πλευρά της μητέρας του).
Ο Ηρακλής είχε φτάσει μέχρι την Ινδία (όπως και ο Διόνυσος).
Για αυτό και αρνήθηκε ο στρατός του να συνεχίσει (δεν νομίζω να υπάρχει άλλο παράδειγμα στην ιστορία).
Πάντως παρόλα τα ταπεινά κίνητρα των 2 τελευταίων φάσεων της εκστρατείας του, είχε και εκπολιτιστικό χαρακτήρα όπως μαρτυρεί η συνοδεία του που περιλάμβανε λόγιους και καλλιτέχνες.
Για αυτό ακόμη και σήμερα εκεί στην Ασία υπάρχουν λαοί που υπηρηφανεύονται για τον Ισκαντέρ.
Αλλά όλα αυτά είναι γνωστά.
Παρατήρησες όμως ότι έπρεπε να φτάσεις 2000 χρόνια πριν για να βρεις έναν (1) κατακτητικό πόλεμο????
Και το συγκρίνεις αυτό με τη στάση των Τούρκων που σήμερα είναι μέσα στη Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ και απειλεί να μας πάρει νησιά????
Βρίσκεις λογική αυτή τη συγκριση???
Μάλλον για να την αναφέρεις....