send
AVClub Fanatic
Ο σκοπός ύπαρξης του στρατού είναι τέτοιος που δεν περιμένει να δει αν είσαι σε θέση να ελέγξεις, να κρίνεις, να συζητήσεις μια επιλογή.
Αν γίνει αυτό τότε θα κάνεις εκείνο. Νέτα σκέτα. Δεν υπάρχει αν και εφόσον και άμα.
Το ότι στη μια περίπτωση κυκλοφορείς με την τελαμώνα ραμμένη σημαίνει οτι αν τύχει κάτι ΔΕΝ θα μπορέσεις να αντιδράσεις. Δεν θα προλάβεις.
Στην περίπτωση που η τελαμώνα είναι ξηλωμένη σημαίνει οτι πας περίπολο και έχεις το νου σου μην τύχει κάτι.
Στην περίπτωση που η τελαμώνα είναι ξηλωμένη και μέσα στο όπλο πας για πιστολίδι. Απλά πράγματα.
Αυτό είναι οι κανόνες εμπλοκής.
Το τι θα γίνει μετά είναι άλλο θέμα (όπου κι εκεί όμως υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές - τι νομίζεις οτι είναι η εκπαίδευσή σου, «εμφύτευση» κατευθυντήριων γραμμών μέσω της εξάσκησης).
Δεν συνεννοούμαστε μου φαίνεται...
Ακόμη και στο παράδειγμα που έφερε ο Χρήστος, για την έξοδο των τουρκικών πλοίων, ενυπάρχει η κάμψη των γενικών κανόνων εμπλοκής και αντικατάστασή τους με ειδικούς, ad hoc κανόνες για τη συγκεκριμένη αποστολή. Η οποία φυσικά είναι αρκετά γενική, και λογικώς περιλαμβάνει πολλά δυνατά σενάρια τα οποία θα κληθούν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι δέκτες της διαταγής /διοικητές των επιμέρους τμημάτων. Γι' αυτό και συνοδεύεται με ειδικούς κανόνες εμπλοκής.
Εγώ όμως αναφέρομαι σε περίπτωση όχι γενικών κανόνων, αλλά ειδικής διαταγής, για πολύ συγκεκριμένη στρατιωτική ενέργεια. Και λέω, ότι σε μια διαταγή που θα λέει, "ανακαταλάβατε τη νησίδα", άντε να στο κάνω και πιο εύκολο "πάση θυσία", ενυπάρχει και η διαταγή για χρήση ένοπλης βίας, τουλάχιστον για τα τμήματα που θα επιχειρήσουν επί της νήσου. Δεν νοείται να αντιπροτείνει κάποιος σε αυτή "οι γενικοί κανόνες εμπλοκής επιβάλλουν ραμμένη τελαμώνα". Αυτό είναι ξεκάθαρη ανυπακοή με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Ο στρατός λειτουργεί βάσει, προφανώς, του κανόνα ότι το ειδικό κατισχύει του γενικού, και της ιεραρχίας, όπου η διαταγή από ανώτερο κατισχύει όλων.
Εκεί που όπως φαίνεται ήταν το μεγάλο μπάχαλο, δεν ήταν τα πεζοπόρα τμήματα και οι κανόνες εμπλοκής για τη χρήση του ατομικού οπλισμού, οι οποίοι IMNSHO εμπεριέχονται στην ίδια τη διαταγή, αλλά οι κανόνες εμπλοκής των πλοίων. Είχαμε κυκλωμένο τον μισό τουρκικό στόλο και δεν ήταν ξεκαθαρισμένο τι έπρεπε να γίνει -όπως έχω τουλάχιστον την εντύπωση, ρωτώ, δεν γνωρίζω- σε περίπτωση λχ ...."παρεκούμβησης"