Τransport ή DAC? What is more important?

Υπενθυμίζω αυτό που έχει αποδειχθεί πια και συζητηθεί από όλους:
Αν και όταν αποφασίσετε να μπείτε στην διαδικασία να ακούτε απο σκληρό δίσκο θα διαπιστώσετε ότι με ένα laptop των 500 ευρω θα ακούσετε καλύτερα από το καλύτερο transport. Είναι άλλη η φιλοσοφία αλλά κύριοι αυτή είναι η αλήθεια.
Θ.Ζ.

Transports, γιγάβυτα, buffer, ram, cache, cash... Προσπαθήστε να ξαναδιαβάσετε τί έγραψε ο άνθρωπος. Για να έχετε μια ιδέα τί επακολουθεί στο εφετινό high end show...

Έθεσα ένα θέμα πριν από μερικά post, αναφέροντας ότι το καλύτερο
Transport είναι αυτό που δεν υπάρχει, χωρίς κινούμενα μέρη, Card Reader.
Η αποψή σου?

Τα καλύτερα τράνσπορτς για μένα είναι οι υποψήφιες σταρ ελλάς.
(βλέπε ΑΝΤ1 .... ΤΩΡΑ)

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Ωραιο το τεστ που κανατε αλλα το σιγουρο ειναι οτι ''DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό'' οπως ακριβως το λες....Κριμα που πεδευτηκατε τοσο....

Εγω απο την αλλη εχω βαλει στο dac μου Trivista 21 της Musical Fidelity , που δεν θεωρητε και κατι το σπουδαιο, διαφορους συνδιασμους cd prayers-transport με διαφορετικα αποτελεσματα παντα.Απο cd players σε ρολο tansport εχω ακουσει advance, 3 marantz,musical fidelity,audio analogue, tag maclaren(δεν θυμαμε πως γραφετε ακριβως) , cayin ισως και μερικα να τα ξεχναω αλλα δεν εχει σημασια, απο dvd philips,maranzt,bley sky και απο καθαρα τρανσπορτ theta basic και cec tl51.....Ολα τα cd players παιξανε διαφορετικα αλλα με μικροτερες αλλα με μεγαλητερες διαφορες,τα dvd απλα υποφερτα και με τα δυο τρανσπορτ (ειδικα το cec) εκπληκτικα και με μεγαλη ακουστη διαφορα απο οτι τα προηγουμενα....Επομενος ολα παιζουν το ρολο τους αναλογα με το τι μηχανημα εχουμε για τεστ....Το audio analogue παρολο που επαιζε καλα με το dac μου το ειχα δοκιμασει καποτε για transport με ενα dac της theta generetion 5 με upgrade....Απλα δεν επαιζε καθολου ωραια ,δεν μπορουσε να σταθει σε ενα τετοιο απαιτητικο-ακριβο dac....

Η δικη αποψη ειναι οτι ολα εχουν την σημασια τους και οτι πρεπει να ταιριαζουν οι συνδιασμοι σε ολα , ειτα ειναι ηχειο με ενισχητες ειτε οτιδηποτε αλλο...

Ολα αυτά τα trasports που αναφέρεις ότι τα έχεις βάλει στο DAC σου τα δοκίμασες την ίδια μέρα σε Α-Β test, ή τα έχεις βάλει κατά καιρούς επάνω και τα έχεις ακούσει;

Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο, επειδή οι διαφορές (αν υπάρχουν) είναι τόσο μικρές που αδυνατώ να πιστέψω ότι έχεις τόσο δυνατή ακουστική μνήμη έτσι ώστε να μπορείς να πείς ότι το transport που ακούς τωρα ακούγεται καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που είχες ακούσει χθες ή το άλλο που άκουσες την προηγούμενη εβδομάδα!
Μόνο σε Α-Β test να παίζουν και τα δύο συγχρόνως δύο ίδιες κόπιες θα μπορούσες να πεις αν υπάρχουν ή όχι διαφορές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Δυστυχως ομως φιλε μου τα ultra high end dac ειναι τρομερα επιλεκτικα σε σημειο που να μην κλειδωνουν με πληβειους παρα μονο με αριστοκρατες...
Π.χ. Weiss Medea

Σοβαρά; Τα αριστοκρατικά DACs δεν κλειδώνουν καν αν δεν λαμβάνουν γαλαζοαίματα bytes; Καταπληκτικό αυτό! :SFGSFGSF:

Και το BlueSky μπλε bytes δεν στέλνει; ;)

Αυτό με τα γαλαζοαίματα DACs πολύ μού άρεσε.
Τότε μην πάρεις καινό αυτοκίνητο. Πάρε Formula 1. Βέβαια δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς στους ελληνικούς δρόμους, αλλά στην πίστα F1 (όταν την φτιάξουμε στην Ελλάδα) δεν θα σε πιάνει κανείς! ;)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Σοβαρά; Τα αριστοκρατικά DACs δεν κλειδώνουν καν αν δεν λαμβάνουν γαλαζοαίματα bytes; Καταπληκτικό αυτό! :SFGSFGSF:

Και το BlueSky μπλε bytes δεν στέλνει; ;)

Αυτό με τα γαλαζοαίματα DACs πολύ μού άρεσε.
Τότε μην πάρεις καινό αυτοκίνητο. Πάρε Formula 1. Βέβαια δεν θα μπορείς να κυκλοφορείς στους ελληνικούς δρόμους, αλλά στην πίστα F1 (όταν την φτιάξουμε στην Ελλάδα) δεν θα σε πιάνει κανείς! ;)

Φιλε μου καλε οταν ΔΕΝ ξερεις, να μην μιλας..

Παρακαλω τον φιλτατο Θ.Ζ. αντιπροσωπο της Weiss να απαντησει αν κλειδωνει με τα...."παντα" το εξαιρετικο dac της εταιριας Medea, και αν οχι, γιατι?

Διοτι απο αυτο ξεκινησε το θεμα

Φιλε μου καλε οταν ΔΕΝ ξερεις, να μην μιλας..

Παρακαλω τον φιλτατο Θ.Ζ. αντιπροσωπο της Weiss να απαντησει αν κλειδωνει με τα...."παντα" το εξαιρετικο dac της εταιριας Medea, και αν οχι, γιατι?

Διοτι απο αυτο ξεκινησε το θεμα

Πράγματι συμβαίνει αυτό, είναι κάποιο θέμα συνεργασίας των διαφόρων transports με αυτού του είδους τα κάπως "απόλυτα DAC.

Γιώργο ξεκλείδωσε όταν το έπαιξες με ΕΜΜ transport?
Θ.Ζ.

Ολα αυτά τα trasports που αναφέρεις ότι τα έχεις βάλει στο DAC σου τα δοκίμασες την ίδια μέρα σε Α-Β test, ή τα έχεις βάλει κατά καιρούς επάνω και τα έχεις ακούσει;

Γιατί αν συμβαίνει το δεύτερο, επειδή οι διαφορές (αν υπάρχουν) είναι τόσο μικρές που αδυνατώ να πιστέψω ότι έχεις τόσο δυνατή ακουστική μνήμη έτσι ώστε να μπορείς να πείς ότι το transport που ακούς τωρα ακούγεται καλύτερα ή χειρότερα από αυτό που είχες ακούσει χθες ή το άλλο που άκουσες την προηγούμενη εβδομάδα!
Μόνο σε Α-Β test να παίζουν και τα δύο συγχρόνως δύο ίδιες κόπιες θα μπορούσες να πεις αν υπάρχουν ή όχι διαφορές.

Δεν τα ακουσα ολα μαζι γιατι δεν μπορουσα να τα μαζεψω αλλα σε 2 σετακια με το audio analogue και τα dvd να παρεβρισκονται παντα αφου ηταν και δικα μου.Τα marantz,musical fidelity,cec μαζι και τα tag maclaren,advance,theta basic 2 μαζι....το δυστηχο cayin μονο του.

Δεν εχω δοκιμασει με PC και δεν μπορω να πω αποψη αλλα για τους προηγουμενους συνδυασμους με καθε βεβαιτητα.

Και ξαναλεω για τα καταστατηκα , οτι τα cd players δεν ειχαν τεραστιες διαφορες μεταξυ τους οσο τα 2 καθαροαιμα και αρκετα παλια transports(δεκαετιας και τα δυο).Οι διαφορες των 2 transports με τα cd players ηταν τετοιες που δεν θα εμπαινες σε διαθεση να τις συγκρινεις γιατι ο ηχος τους ηταν μια κλαση πανω.

Πράγματι συμβαίνει αυτό, είναι κάποιο θέμα συνεργασίας των διαφόρων transports με αυτού του είδους τα κάπως "απόλυτα DAC.

Γιώργο ξεκλείδωσε όταν το έπαιξες με ΕΜΜ transport?
Θ.Ζ.

Κάνω κατάχρηση της απάντησής σας για να δώσω μια πιο τεχνική απάντηση στο θέμα, που αφορά γενικά τους συνδυασμούς transport/DAC.

Το πρότυπο SPDIF ζητά 0.5V τερματισμένο στα 75Ω.
Κάποια DAC κλειδώνουν από τα 0.2 ή 0.3Volt (συνήθως crystal chipset).

Μπορεί κάποια κατασκευή να είναι πιο "αυστηρή" σε αυτό που περιμένει να δεχθεί και να απαιτεί 0.5Volt. Αυτό δεν τη βγάζει εκτός προδιαγραφών, απλά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε οριακές καταστάσεις. Δεν είναι θέμα κλάσης, ή κόστους συσκευής.

Με οπτική σύνδεση λογικά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Re: Τransport ή DAC? What is more important?

Αν ποτέ γίνει ένα τέτοιο test θα ήθελα να συμμετέχω με ένα bluesky σαν transport και με ένα behringer Ultramatch SRC2496 (150 euro) σαν upsampler στα 96KHz.

Τελικά το Digital/Blue Sky έχει καλό transport ή καλό DAC; Για το Zoran δεν έγινε η όλη ιστορία;

Θα μου επιτρέψετε όμως να παίξω με μπαταρίες για να μην σας πιάνω χώρο στο πολύπριζο.

Κλέβουμε; Κλέβουμε; Όχι κύριε! Δε σας επιτρέπουμε! :flipout:

Transports, γιγάβυτα, buffer, ram, cache, cash... Προσπαθήστε να ξαναδιαβάσετε τί έγραψε ο άνθρωπος. Για να έχετε μια ιδέα τί επακολουθεί στο εφετινό high end show...

Το έχω γράψει και πιο πάνω... Συγκεκριμένα:

Στις δισκογραφικές δεν τις συμφέρει να δώσουν data αρχείο στον κόσμο γιατί θα χάσουν πελάτες.

Το data αρχείο (flac, wav, ogg) όταν διανέμεται από την ίδια την δισκογραφική είναι κατά πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε CD, γραμμένο σε οποιοδήποτε δισκάκι και διαβασμένο από οποιοδήποτε transport!
Ενα αρχείο flac αν διαβαστεί κατευθείαν από τον υπολογιστή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστό.
Όταν το ίδιο αρχείο το περνάς από μηχανήματα, το καις σε CD και μετά προσπαθείς να το διαβάσεις πάλι από φυσικό μέσο σίγουρα θα χάσεις ένα ποσοστό. Αυτό το ποσοστό, ακόμη και 0,000000000001% να είναι (που είναι σαφώς μεγαλύτερο) είναι λάθος σε σχέση με το απόλυτο 0% που θα σου δώσει ο υπολογιστής.
Σε ένα data αρχείο αρκεί ένα bit μέσα στα Gigabyte να είναι λάθος για να σου κρασάρει ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τransport ή DAC? What is more important?

...Το data αρχείο (flac, wav, ogg) όταν διανέμεται από την ίδια την δισκογραφική είναι κατά πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε CD, γραμμένο σε οποιοδήποτε δισκάκι και διαβασμένο από οποιοδήποτε transport!Ενα αρχείο flac αν διαβαστεί κατευθείαν από τον υπολογιστή είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστό.
Όταν το ίδιο αρχείο το περνάς από μηχανήματα, το καις σε CD και μετά προσπαθείς να το διαβάσεις πάλι από φυσικό μέσο σίγουρα θα χάσεις ένα ποσοστό. Αυτό το ποσοστό, ακόμη και 0,000000000001% να είναι (που είναι σαφώς μεγαλύτερο) είναι λάθος σε σχέση με το απόλυτο 0% που θα σου δώσει ο υπολογιστής....

Σωστός!

Το παραπάνω θέμα, δεν είναι και τόσο σχετικό, μόνο την συγκεκριμένη δική μου άποψη ήθελα να γράψω.

Στό event της Τηλεοπτικής ο Βασίλης μας παρουσίασε το DS που έπαιξε πάρα πολύ καλά, όμως με ADAT στο σπίτι ακούω περισσότερο συναίσθημα. Περισσότερο και από αυτό που μπορούν να δώσουν τα cd που παράχθηκαν από το ADAT

Νομίζω ότι το forum μπορεί να πάρει τη πρωτοβουλία να βρεί ένα κορυφαίο studio DAC που να μπορεί να κλειδώσει με οτιδήποτε για να βγεί ένα συμπέρασμα πέρα από κάθε αμφιβολία σχετικά με τη αξία των transport.
Προσωπικά πιστευω ότι στο μέλλον τα υψηλής ανάλυσης μουσικά αρχεία θα κάνουν μουσιακό είδος τα κάθε είδους cd transport.
Aλλά και τώρα για όσους βλέπουν τη τάση στη Αμερική για το ΗiRes PcAudio τα πράγματα δείχνουν το δρόμο στη χαμηλή κατηγορία κόστους.
http://www.audio-magus.com/category_s/4.htm