Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Κι εγώ τελικά κατέληξα στο 190ΧProB με την 804RC2. Σταθερότατο με βολικό κούπμωμα και ξεκούμπωμα της κεφαλής, αλλά μάλλον βαρύ για να το κουβαλάς συνέχεια μαζί σου...

ποσο το πηρες και απο που ;
επισης διαφορες απο 190 XDB με 190 XPROB ποιες ειναι ;
τι να προτιμησω ;

Διαβαζοντας το θεμα απο την αρχη παρατηρησα οτι πολλα τριποδα που εχουν αναφερθει δεν υπαρχουν πλεον!Λογικο....
Ποιο τριποδο θα επιλεγατε αν ησασταν αρχαριοι κ δεν θελατε να ξοδεψετε πολλα χρηματα?Μιλαμε για καμερα canon eos 500d με τον κιτ 18-55,αλλα προοπτικες μεγαλυτερου φακου.Περιπου 30 ευρω....Το gorillapod ειναι χρησιμο?

Τριπόδια..

Άλλη μία αρχάρια (και άσχετη) ζητά επειγόντως τα φώτα σας... Χρειάζομαι ένα τρίποδο που να περιστρέφει κάθετα τη μηχανή (Nikon D90 με φακό 60mm και φλας R1C1) για φωτογραφίες macro. Αναφέρω όλα τα στοιχεία γιατί δε γνωρίζω πόσο ζυγίζουν. Θα προτιμούσα κάποιο σχετικά ελαφρύ αλλά φυσικά σταθερό. Και κάτι άλλο...αν και δεν κολλάει στο θέμα, για να μην ξεκινήσω καινούριο: μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βρω το σταντ αντιγραφής της IFF FF1184 που διαθέτει και φωτιζόμενη βάση (ή έστω κάποιο ανάλογο); Το αναζήτησα στην Ιταλία αλλά δε βρήκα τπτ και εδώ το μόνο που είχαν να μου προτείνουν είναι κάποιο της Kaiser που όμως κοστίζει 1200 ευρώ οπότε δεν παίζει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Άλλη μία αρχάρια (και άσχετη) ζητά επειγόντως τα φώτα σας... Χρειάζομαι ένα τρίποδο που να περιστρέφει κάθετα τη μηχανή (Nikon D90 με φακό 60mm και φλας R1C1) για φωτογραφίες macro. Αναφέρω όλα τα στοιχεία γιατί δε γνωρίζω πόσο ζυγίζουν. Θα προτιμούσα κάποιο σχετικά ελαφρύ αλλά φυσικά σταθερό. Και κάτι άλλο...αν και δεν κολλάει στο θέμα, για να μην ξεκινήσω καινούριο: μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βρω το σταντ αντιγραφής της IFF FF1184 που διαθέτει και φωτιζόμενη βάση (ή έστω κάποιο ανάλογο); Το αναζήτησα στην Ιταλία αλλά δε βρήκα τπτ και εδώ το μόνο που είχαν να μου προτείνουν είναι κάποιο της Kaiser που όμως κοστίζει 1200 ευρώ οπότε δεν παίζει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το σύνολο δεν είναι βαρύ, επομένως με ένα καλό τρίποδο (π.χ. το 190 της Manfrotto ή αντίστοιχο της Vanguard ή της Slik θα κάνεις τη δουλειά σου. Όμως εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο είναι η κεφαλή (την οποία θα αγοράσεις χωριστά). Θέλεις μια κεφαλή τύπου μπάλας, αρκετά σταθερή. Οι Manfrotto δεν είναι οι καλύτερες επιλογές αλλά τουλάχιστον παίζουν σε τιμές που μπορούμε να τις αγοράσουμε.

Εκείνο που δεν θα είπες, είναι το ποσό που υπολογίζεις να σου κοστίσει το τρίποδο και η κεφαλή για να κάνουμε προτάσεις. Ακόμα αν θα χρησιμοποιιηθεί σε στούντιο (όπως φαντάζομαι) ή στο ύπαιθρο.

Συγνώμη, παράλειψή μου. Λοιπόν το τρίποδο θα χρησιμοποιηθεί εκτός στούντιο (για το στούντιο υπολογίζω το στάντ αντιγραφής). Σίγουρα θέλω κάτι σταθερό. Επειδή είμαι αρχάρια, παρήγγειλα και το τηλεχειριστήριο της Nikon για να μην κουνάω τη μηχανή. Να διευκρινίσω ότι είμαι δικαστική γραφολόγος, οπότε το χρειάζομαι για λήψεις που θα γίνουν σε διάφορους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους-γραφεία ήτοι εισαγγελία, οαεδ, συμβ/φους κτλ, δηλ. θα το χρειαστώ για να φωτογραφίσω έγγραφα που βρίσκονται σε κάποιο αρχείο και δεν μπορώ να πάρω το πρωτότυπο. Δεν έχω κατά νου κάποιο ποσό. Μπορείς να μου υποδείξεις κάποιο τρίποδο, του οποίου η αναλογία ποιότητας και τιμής είναι αρκετά καλή;

Στη Γαλλία το είδα και εγώ και τους έστειλα μόλις εχθές μνμ. Περιμένω να μου πουν εάν είναι διαθέσιμο καθότι η αντίστοιχη αντιπροσωπεία της Ιταλίας (bogen imaging) παρόλο που το εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, ωστόσο δε το διαθέτει πλέον, καθότι, όπως μου είπαν, σταμάτησε η παραγωγή από την IFF.

Η δεύτερη ιστοσελίδα που μου αναφέρεις είναι απλός ένας τιμοκατάλογος. Έχω ψάξει αρκετά στην Ιταλία (fnac, fotomatica, italsystem, bogen imaging, tuttofoto) αλλά δε βρήκα τπτ.

Χίλια ευχαριστώ!!!

Απάντηση: Τριπόδια..

Καλημέρα.
Την λύση ενός laptop σε συνδυασμό με ένα scanner την έχετε σκεφτεί; Με αυτόν τον τρόπο έχετε καλύτερη ποιότητα εικόνας σύν του ότι αποθηκεύετε κατευθείαν τα έγγραφα που σκαννάρετε στον σκληρό δίσκο του Η/Υ αας.

Νομίζω ότι η λήψη με μάκρο φακό είναι σαφώς καλύτερη Βασίλη. Οι γραφολόγοι δεν ενδιαφέρονται για ολόκληρη τη σελίδα, αλλά ασχολούνται σε επίπεδο γράμματος, με το εάν είναι αβίαστη και φυσική η γραφή, με την πίεση που έχει ασκηθεί στη γραφή κλπ. Αυτά καταγράφονται πολύ καλύτερα με μάκρο φακό.

Εγώ θα πρότεινα στη φίλη μας να δοκιμάσει πρώτα με τη D90 στο χέρι, με το R1C1 και εστίαση μέσω live view. Επειδή ο 60ρης φτάνει μεγέθυνση μέχρι 1:1, και το σετάκι δεν είναι πολύ βαρύ, νομίζω ότι, κλειδώνοντας την εστίαση του φακού στην επιθυμητή μεγέθυνση, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα η εστίαση -και να διατηρηθεί σε ανεκτό επίπεδο- με το να πλησιάζουμε ή απομακρύνουμε ελαφρώς τη μηχανή από το θέμα, παρακολουθώντας σε live view.

Συγνώμη, παράλειψή μου. Λοιπόν το τρίποδο θα χρησιμοποιηθεί εκτός στούντιο (για το στούντιο υπολογίζω το στάντ αντιγραφής). Σίγουρα θέλω κάτι σταθερό. Επειδή είμαι αρχάρια, παρήγγειλα και το τηλεχειριστήριο της Nikon για να μην κουνάω τη μηχανή. Να διευκρινίσω ότι είμαι δικαστική γραφολόγος, οπότε το χρειάζομαι για λήψεις που θα γίνουν σε διάφορους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους-γραφεία ήτοι εισαγγελία, οαεδ, συμβ/φους κτλ, δηλ. θα το χρειαστώ για να φωτογραφίσω έγγραφα που βρίσκονται σε κάποιο αρχείο και δεν μπορώ να πάρω το πρωτότυπο. Δεν έχω κατά νου κάποιο ποσό. Μπορείς να μου υποδείξεις κάποιο τρίποδο, του οποίου η αναλογία ποιότητας και τιμής είναι αρκετά καλή;

Στη Γαλλία το είδα και εγώ και τους έστειλα μόλις εχθές μνμ. Περιμένω να μου πουν εάν είναι διαθέσιμο καθότι η αντίστοιχη αντιπροσωπεία της Ιταλίας (bogen imaging) παρόλο που το εμφανίζει στην ιστοσελίδα της, ωστόσο δε το διαθέτει πλέον, καθότι, όπως μου είπαν, σταμάτησε η παραγωγή από την IFF.

Η δεύτερη ιστοσελίδα που μου αναφέρεις είναι απλός ένας τιμοκατάλογος. Έχω ψάξει αρκετά στην Ιταλία (fnac, fotomatica, italsystem, bogen imaging, tuttofoto) αλλά δε βρήκα τπτ.

Χίλια ευχαριστώ!!!

έχω δυο copy stands που τα χρησιμοποιώ για αντιγραφές εφημερίδων (χωρίς φώτα όμως). Θα δω τη Δευτέρα το μοντέλο και θα σου το γράψω.

Λοιπόν για αυτό που θέλει η φίλη μας, ίσως βέβαια δεν κάνει για φωτογράφιση ολόκληρης σελίδας, αλλά για μια φράση μέχρι επίπεδο γράμματος σίγουρα, θυμήθηκα μία πάμφθηνη λύση που είχε φτιάξει κάποιος, με μία κόμπακτ Canon (πχ Α590is), το "αναβαθμισμένο" firmware CHDK (που επιτρέπει μεταξύ άλλων απόλυτο έλεγχο της εστίασης, στακάρισμα φωτογραφιών σε διαφορετικές θέσεις μικρορύθμισης εστίασης για απίστευτο βάθος πεδίου, λήψη σε raw κλπ), έναν προσαρμοσμένο στη μηχανή αντεσταμμένο 50ρη φακό (πχ Πεντακον 50/1.8, από τους καλύτερους) και όλο το set-up προσαρμοσμένο σε παλιό σταντ μικροσκοπίου.

http://bugguide.net/node/view/250284

Το κόστος - εάν μπορέσουμε να βρούμε κάπου ένα μεταχειρισμένο σταντ μικροσκοπίου- πρέπει να κυμαίνεται γύρω στα 150-200 ευρώ.

VHIHCH7HHRHL1ZIL5ZHLGZSLEZRL2Z0L8ZIHJHEH3H4LBZ7LHR7LUZ4LFHMLZR4LVZQLCHMHOHNHBZ2HRR8LPZMHPZ.jpg

Πάντως Βλάση ο Μελίδης είμαι βέβαιος πως ανετότατα φτιάχνει τέτοια κατασκευή, και μάλιστα ίσως και καλύτερη -λέω για το βήμα της κάθετης γλυσιέρας όπου κινείται η μηχανή, αλλά και από άποψη γενικότερης στιβαρότητας. Το καλοκαίρι μου έφτιαξε ένα macro rail πολύ μεγάλης ακρίβειας -διαδρομή 6-7 εκατοστών, ακρίβεια δεκάτου του χιλιοστού.

Βλάση, βραχίονες προσαρμογής για φώτα έχουν τα προϊόντα που παρέθεσες παραπάνω, όχι φώτα. Μόνο φωτιζόμενη βάση. Σιγά το δύσκολο για τον Μιχάλη!

Βλάση, βραχίονες προσαρμογής για φώτα έχουν τα προϊόντα που παρέθεσες παραπάνω, όχι φώτα. Μόνο φωτιζόμενη βάση. Σιγά το δύσκολο για τον Μιχάλη!

ta 550 που αναφέρει η κυρία είναι μαζί με τα φώτα.

Πίστεψε με Βασίλη, και scanner και laptop κουβαλάω μαζί μου αλλά (προσπαθώ να θυμηθώ ακριβώς αυτό που μας είχε πει ο καθηγητής), το αρνητικό του σαρωτή είναι ότι μετά από 1 διάστημα, με τη φθορά που υφίσταται, αλλοιώνεται η απόδοση καθώς μεγαλώνει το χρονικό διάστημα σάρωσης και ο φωτισμός δε διαχέεται ομοιόμορφα, όπως στη μηχανή. Η αλήθεια είναι πως, συνήθως ενδιαφέρομαι για υπογραφές, οπότε το πεδίο μου είναι πιο μικρό από μία σελίδα.

Send, δεν τολμώ να ρωτήσω πόση εμπειρία έχεις...Κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια...Μην ξεχνάς ότι μιλάς σε μία αρχάρια (για να μη με ρίξω περισσότερο)!!! Βέβαια η επιθυμία να μάθω δε λείπει...Μέχρι τώρα η εμπειρία μου περιορίζονταν σε κόμπακτ μηχανές χωρίς φακούς και φυσικά τοποθετημένες στο αυτόματο, ούτε κατα διάνοια στο manual. Προσπάθησα να φωτογραφήσω χωρίς τρίποδο και έχω την αίσθηση ότι οι φωτογραφίες ήταν κουνημένες. Για αυτό άλλωστε παρήγγειλα το τηλεχειριστήριο. Πολλές φορές μου τυχαίνει να έχω διάφορες επιταγές και πρέπει να διατηρήσω το ίδιο ζουμ. Στο χέρι η μηχανή παίζει, δεν μπορώ να την κρατήσω σταθερά. Όσο για το σταντ μικροσκοπίου, λάβε υπόψη σου ότι για τη φωτογράφιση χρειάζομαι περίπου 10cm μήκος ώστε να χωράει μία υπογραφή. Είναι εφικτό με το σταντ αυτό;

Τέσπα σας ζάλισα...

Βλασίδη σε ευχαριστώ και πάλι. Περιμένω νέα σου.

Μένω πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη. Έχεις να μου προτείνεις κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα; Τη μηχανή την πήρα από το Φωτοβίζιον (Κούνιος) και το φλας από το Ρεπέλλα. Αυτός μου μίλησε για το σταντ της Kaiser με φωτιζόμενη βάση που κοστίζει 1200 ευρώ!!! Είπαμε όχι και έτσι...

Δηλ. μπορώ να ζητήσω να μου κατασκευάσουν σταντ ή τρίποδο κατά παραγγελία;

Μπορείς να δοκιμάσεις, με τον φακό (έχεις τον 60/2,8 micro, σωστά;) φορεμένο στη μηχανή, σε χειροκίνητη εστίαση τερματισμένο στην κοντινότερη εστιακή απόσταση, να ενεργοποιήσεις το live view (για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες της μηχανής σου, δυστυχώς έχω Canon και δεν μπορώ να σε βοηθήσω εδώ), το οποίο σου δίνει στην οθόνη της μηχανής απευθείας την εικόνα που παίρνει ο αισθητήρας, και με επιλογή μεγέθυνσης να προσπαθήσεις, μετακινώντας τη μηχανή μπρος-πίσω από το θέμα με πολύ μικρές και απαλές κινήσεις, να προσπαθήσεις να εστιάσεις. Λίγη εξάσκηση θέλει μόνο. Με το μάκρο φλας παίρνεις εύκολα ταχύτητα 1/250, οπότε μπορείς άνετα να βγάλεις τη φωτογραφία στο χέρι, δίχως στήριξη σε τρίποδο. Για κάνε μερικές δοκιμές έτσι... πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις, πλέον με το live view τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα στο macro.