Unraid Home Server

Έρχονται και έτοιμα unraid, Αμερική και σύντομα και από Ευρώπη... Αν θέλει πάντως κάποιος του το φτιάχνω... Ούτε μισή ώρα δεν θα αφιερώσω σε ένα HP microserver ;-) Είναι πολύ διαδεδομένο Αμερική.. Το ότι δεν είναι εδώ δεν σημαίνει κάτι.. Preclear κλπ δεν ισχύουν, ίσως έγραψα αναλυτικά πολύ τον οδηγό... Το κάνει το unraid μόνο του, απλά αν το κάνουμε εμείς χειροκίνητα έχουμε online τον σερβερ και δεν περιμένουμε...
Είναι πραγματικά plug n play... Αν θέλεις παραπάνω λειτουργίες θέλει το έξτρα σεταρισμα, αλλά αυτό ισχύει και για synology (είχα).
Στον φίλο σου αν δεν μπορείς να εξηγήσεις τι είναι parity, φαντάζομαι να του εξηγείς ότι σε τύπου nas synology, κλπ όλα τα data γίνονται streep σε όλους τους δίσκους και αν χάσει δίσκους τα χάνει όλα.Στο unraid δεν ισχύει αυτό. Όπως στο unraid ή θα γραφτεί κάτι σωστά ή καθόλου. Είχα πρόσφατα δίσκο που δεν είχε σκάσει ακόμα, αλλά όταν πήγαινα να γράψω πάνω του δεν μπορούσα, είχαν σπάσει τα νεύρα μου, έκανα reboot, και τον κοκκινησε, άλλαξα δίσκο όλα τα data όπως ήταν... Τεσπα μην τα γράφω πάλι...

Εξαρτάται βέβαια τι θέλετε server ή πολυμηχανημα να παίζετε με το κινητό ταμπλετ... Εγώ έχω 2 άδειες, ο κυρίως σερβερ τρέχει vanilla το unraid χωρίς plugins και ο άλλος είναι το πειραματόζωο, ούτε εκεί είχα ποτέ πρόβλημα 2 χρόνια (τώρα δεν τον χρησιμοποιώ πλέον)

Μακάρι να ειχα τον χρονο! ή να μου έκανες μια παρουσίαση απο κοντα.

Βασικά δεν θελω σέρβερ αλλα να ακούω μουςικη να βλέπω ταινίες και φωτογραφίες απο παντού.. Δεν με ενδιαφέρει πως θα λέγεται.. Και τι θα τρέχει..
θελω ενα spotify για ταινίες (με όλες τις ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου στην καλύτερη δυνατή ποιότητα κ με ελληνικούς αν γίνετε υπό τίτλους) καλαίσθητο και εύκολο UI/UE δεν νομιζω οτι χρειάζεται να το αναφέρουμε.. Βαρέθηκα τους σέρβερ, τους υπότίτλους τα media player, τους άπειρους δισκους και την σχεδον καθημερινή ενασχόληση/διατηρηςη τους (λόγω χώρου... Ποτέ δεν ειναι αρκετός..)

Το κάνει το unraid αυτό διάβασε τις πρώτες σελίδες του οδηγού και αν έχεις απορίες τα λέμε...
Δεν είναι επί προσωπικού αλλά πετάγεσαι συνέχεια (καλά κάνεις ελεύθερο φόρουμ είναι) και γράφεις ότι το unraid είναι δύσχρηστο, είναι έτσι αλλιώς, χωρίς να το έχεις δοκιμάσει, χωρίς καν να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τον οδηγό... Και μην μου πεις δεν έχεις τον χρόνο, γιατί για να γράφεις ανακρίβειες τον βρίσκεις...

Sent from my Nexus 7

Επειδή δεν μου αρέσει το ράβε ξήλωνε, μετά το 12αρι synology που έχω, θα προτιμούσα κάτι σε 16+ hotswap. Πρακτικά είναι σίγουρα της Norco και Supermicro chassis , αλλά είναι server chassis και είναι άσχημα του κερατά και πολύ μεγάλα.

Sharkoon rebel 12 γύρω στα 80 ;-) 24 x 4 TB :-D
1k5ual.jpg
25tl01.jpg

Ωραία και τακτοποίημενα :-D

Sent from my Nexus 7

Last edited by a moderator:
Στον φίλο σου αν δεν μπορείς να εξηγήσεις τι είναι parity, φαντάζομαι να του εξηγείς ότι σε τύπου nas synology, κλπ όλα τα data γίνονται streep σε όλους τους δίσκους και αν χάσει δίσκους τα χάνει

Άλλο πράγμα το striping και άλλο το parity. Το parity εξασφαλίζει disk redunduncy (και η εναλλακτική είναι το mirroring).

To striping εξασφαλίζει απλά πολύ καλύτερες ταχύτητες από το απλο sequential storing.

Το synology κάνει hybrid striping parity. Αν χρησιμοποιούν τον σέρβερ σου πολλοί χρήστες είναι σαφώς προτιμότερο.

Σωστά μπορείς όμως με το unraid να μην γίνεται(διαλέγεις) ... Εγώ πχ έχω σε συγκεκριμένους δίσκους τις ταινίες, φωτογραφίες κλπ... Οπότε αν χαλάσουν πάνω από 2 δίσκους ταυτόχρονα θα χάσω μόνο ότι ήταν σε αυτούς και όχι τα πάντα... Σε ένα τυπικό nas με raid 5, θα χαθούν τα πάντα + ότι ο φίλος του χρόνου πχ που θα θέλει να προσθέσει ένα ακόμα δίσκο ενώ οι τιμές θα εχουν πέσει στα θα είναι αναγκασμένος να πάρει τον ίδιο κλπ...
Εγώ πάλι έχω άλλη γνώμη το unraid είναι για home use και small office και όχι enterprise και μεγάλες εταιρείες...

Sharkoon rebel 12 γύρω στα 80 ;-) 24 x 4 TB :-D
Ωραία και τακτοποίημενα :-D

Sent from my Nexus 7

Πολύ ωραίο αυτό...!!! Εξαιρετικό. Κάτι τέτοιο θέλω. (αν τώρα βγουν και οι server σε arm που ανακοίνωσε η AMD με πολύ πολυ χαμηλό wattage... σε ένα τέτοιο, με linux θα είναι ότι πρέπει)
Βέβαια από ότι κατάλαβα , αυτό είναι mod. Δεν έρχεται έτσι η θήκη

γώ πάλι έχω άλλη γνώμη το unraid είναι για home use και small office και όχι enterprise και μεγάλες εταιρείες...

Ε αυτό είπα και εγώ.

τι ο φίλος του χρόνου πχ που θα θέλει να προσθέσει ένα ακόμα δίσκο ενώ οι τιμές θα εχουν πέσει στα θα είναι αναγκασμένος να πάρει τον ίδιο κλπ.

Δεν ισχύει αυτό. Ούτε στην synology, ούτε σε κάτι όπως το drobo (εκεί ακόμη καλύτερα είναι τα πράγματα, αλλά είναι πιο αργό) , ούτε φαντάζομαι από ότι διαβάζω και στο flexraid
Δεν κάνει κανένας από αυτούς κλασσικό Raid.

Synology είχα και δεν μπορούσα να μιξαρω δίσκους με διαφορετική χωρητικότητα... Αν το άλλαξαν καλό για αυτούς...
Στο κουτί απλά πιέζεις μέσα τα κλιπς... Εχει και η antec παρόμοια που δεν χρειάζεται... Το rebel είναι όμως το ποιο φτηνο... Κάποια στιγμή στο αμαζον το έδιναν 62 ;-)

Sent from my Nexus 7

Last edited:
Το κάνει το unraid αυτό διάβασε τις πρώτες σελίδες του οδηγού και αν έχεις απορίες τα λέμε...
Δεν είναι επί προσωπικού αλλά πετάγεσαι συνέχεια (καλά κάνεις ελεύθερο φόρουμ είναι) και γράφεις ότι το unraid είναι δύσχρηστο, είναι έτσι αλλιώς, χωρίς να το έχεις δοκιμάσει, χωρίς καν να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τον οδηγό... Και μην μου πεις δεν έχεις τον χρόνο, γιατί για να γράφεις ανακρίβειες τον βρίσκεις...

Sent from my Nexus 7
Δεν εχω κανενα προβλημα να επιλεξω ενα αλλο λειτουργικο.
Ακριβως για αυτο το λογο διαβαζω και γραφω εδω.

Απλα ψαχνω ολο το πακετο, που δυστυχως ή ευτυχως μου το δινει η synology με εξτρα κοστος βεβαια.
To μονο που αναφερω ειναι οτι αν το unraid ειχε αντιστοιχα προγραμματα (και μου τα εδινε ετοιμα χωρις να ψαχνω πως, τι, που) που δεν θελουν αρκετη παραμετροποιηση σε νας, router, port forward κτλ και κανουν την δουλεια του synoDS, DSaudio, DSphoto, DSfile και ειχε λιγο καλυτερο interface, σιγουρα θα ειχε μεγαλυτερη απηχηση. Και γιαυτο ακριβως τον λογο αγοραζουν οι περισσοτεροι (χωρις ιδιαιτερες γνωσεις) ετοιμα νας. Ποτε δεν ανεφερα ανακριβιες μιας και δεν το εχω χρησημοποιησει.. (περα του slow copy/paste.. που ανεφερες) που για εμενα ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας επιλογης..

Synology είχα και δεν μπορούσα να μιξαρω δίσκους με διαφορετική χωρητικότητα... Αν το άλλαξαν καλό για αυτούς...
Στο κουτί απλά πιέζεις μέσα τα κλιπς... Εχει και η antec παρόμοια που δεν χρειάζεται... Το rebel είναι όμως το ποιο φτηνο... Κάποια στιγμή στο αμαζον το έδιναν 62 ;-)

Sent from my Nexus 7
επιλεγεις SHR (Synology Hybrid Raid) και οχι απλο RAID5 και μπορεις να βαλεις οτι χωρητικοτητας δισκο θελεις..
εχει και SHR2 το οποιο εχει 2 δισκους fault tolerance οπως το RAID6.
http://www.synology.com/en-us/support/RAID_calculator

Οκ το έχουν βελτιώσει, αλλά και πάλι μάλλον αν βγάλεις δίσκο από το synology δεν μπορεί να διαβαστεί σε άλλο PC. Είχε κλείσει από ρεύμα και μετά χάθηκε η συστοιχία.. Αν μπορούσα να διαβάσω τους δίσκους σε άλλο PC, δεν θα έχανα αρχεία... Οι δίσκοι δεν είχαν χαλάσει γιατί τους έχω ακόμη...

Sent from my Nexus 7

αν μπορουσε να γινει και αυτο θα ηταν ιδανικο.
κατι χανεις κατι κερδίζεις.

απο ολα τα file systems, raid, λειτουργικα κτλ ποιο εχει την μεγαλυτερη ασφαλεια και σου δινει τον περισσοτερο ελευθερο χωρο;
πχ αν κανουμε ενα pool απο 8 δισκους των 4tb, υπαρχει καποιο συστημα που να μην θυσιαζει κανενα δισκο ή τουλαχιστον να γινεται καποιο ειδος συμπιεσης, ωστε να χανουμε το λιγοτερο δυνατο απο τα διαθεσιμα TB για να εχουμε fault tolerance ενος δισκου; να διαβαζονται οι δισκοι απο οποιαδηποτε pc; και να ειμαστε σιγουροι οτι εγινε σωστο copy οπως στο unraid; (αν και δεν εχω συναντησει τετοιο προβλημα ποτε, ειτε με synology ειτε με drive bender)
υπαρχει κατι τετοιο;

Last edited:
Και ποιο είναι το κοινό του synology? Στο unraid έχω τεστάρει bluray ταινία streaming σε 3 PC. Τώρα αν μιλάμε για μικρά αρχεία όπως από Web σελίδες, καμία 50αρια χρήστες ταυτόχρονα ούτε το synology κάνει....
Βασικά για βγάλει νόημα, συμπέρασμα η συζήτηση, θα πρέπει να γίνει προσδηορισμος του server. Web, multimedia κλπ...
Για το κομμάτι του multimedia server(home use) , το unraid δεν έχει αντίπαλο συνολικά...
Sent from my Nexus 7

Last edited:
Δεν νομιζω οτι εχει συγκεκριμένο κοινό απλα εχει δώσει αρκετή βαρύτητα σε multimedia χρηςεις και στην εύκολη διαχείρηση εκτός τοπικού LAN με apps. Οτι καλύτερο δηλαδή, μιας και είμαστε όλο και περισσότερη ώρα on the go και τα διαχειριζόμαστε περιςςοτερο απο smartphone/tablet παρά απο laptop/desktop. Πολυ καλο ειναι και το surveillance σύστημα που εχει για μια τυπική προστασία στο σπιτι με την προσθήκη μιας φθηνης ip κάμερας.

Γιαυτο δεν θεωρώ το unraid ολοκληρωμένο σύστημα/λύση.

Εχω δοκιμάσει μέχρι 3 full bluray stream και τα δυο Logitech touch να srteamαρουν flac χωρίς σπασίματα/διακοπές. Εχω βεβαια synology με atom.

Last edited:
Δεν είπαμε να μην γράφεις ανακρίβειες;; ε; :-P και κάμερες παίρνει και από ταμπλετ μια χαρά γίνεται ο χειρισμός, όπου και αν είσαι :-P
Να σου πω εγώ κάτι που δεν κάνει ο ανεμικος atom? Transcoding 1080 p 10bit.. Οπότε τα περί multimedia και synology, αλλού... Εδώ άλλωστε η συζήτηση είναι για unraid..
Έχει αρχίσει και γεμίζει το τοπικ με άσχετα... Τόσο καιρό τι ωραία που ήταν καθαρό...

Sent from my Nexus 7

Συζήτηση νομιζω κάναμε και ανταλλάζαμε απόψεις και εμπειρίες. Δυστυχώς τα παίρνεις προσωπικά κ παρεξηγεις χωρίς λόγο. :p

Δεν είπα οτι δεν μπορεί να τα κάνει αλλα ΔΕΝ στα προσφέρει έτοιμα προς χρήση και πρεπει να βρίσκεις λύσεις απο τρίτους εκτός και αν δεν μας εχεις ενημερώσει περί αυτών.

Για το transcoding που λες δεν γνωρίζω να σου απαντήσω μιας και δεν το χρειάστηκα ποτέ, γνωρίζω πάντως οτι υποστηρίζει plex.

Last edited:
Είναι κρίμα και να χαλάμε το νήμα και να μειώνουμε την προσπάθεια του naxian.
Το νήμα είναι καθαρά για το unraid. Δεν γράφει πουθενά ούτε unraid vs nas , ούτε unraid vs synology, oύτε unraid vs everyone.

Τα Synology έχουν κι αυτά τα δικά τους νήματα.
Αν θέλετε να συζητήσετε κάτι για αυτά, ρωτήστε εκεί.

Είμαστε εδω γιατι διαβάζουμε κ συγκρίνουμε λειτουργικά για να δουμε πιο μας βολεύει καλυτερα, οποτε αναπάντεχα θα γίνουν σύγκρισεις κ ερωτήσεις για τα αλλα λειτουργικά. Και ο καθένας επιλέγει οτι τον βολεύει. Αν επιθυμείς τα σβήνουμε και όλα. Εκτός και αν θέλετε να κανουμε ενα νέο νήμα γενικό και να γράφουμε τα υπέρ κ τα κατα του καθενός..

Αν παλι νομίζεις οτι γράφω εδω για να μειώσω το unraid και την προσπάθεια σου με τον οδηγό κτλ και να εκθιαςω την synology τότε κατι παρεξήγεις.

Last edited:
Είμαστε εδω γιατι διαβάζουμε κ συγκρίνουμε λειτουργικά για να δουμε πιο μας βολεύει καλυτερα, οποτε αναπάντεχα θα γίνουν σύγκρισεις κ ερωτήσεις για τα αλλα λειτουργικά. Και ο καθένας επιλέγει οτι τον βολεύει. Αν επιθυμείς τα σβήνουμε και όλα αλλα τότε η πληροφόρηση θα ειναι μονόπλευρη. Εκτός και αν θέλετε να κανουμε ενα νέο νήμα γενικό και να γράφουμε τα υπέρ κ τα κατα του καθενός..

Αν παλι νομίζεις οτι γράφω εδω για να μειώσω το unraid και την προσπάθεια σου με τον οδηγό κτλ και να εκθιαςω την synology τότε κατι παρεξήγεις.

Αν ήταν νήμα που έλεγε κάποιος: "Nέος DIY server τι λειτουργικό να βάλλω;" πιστεύεις θα έγραφα κάτι;
Δηλαδή που περιμένεις να καταλήξει η συζήτηση; "Ναι auteur έχεις δίκιο τα synology είναι καλύτερα , παρακαλώ κλειδώστε το νήμα!"

Παλιά μέλη είστε και οι δυο, γνώσεις έχετε, εμπειρία από servers έχετε... ο καθένας επιλέγει ότι τον βολεύει.