Ξυλεία...

Οπότε πάνω από το λάδι τι βάζουμε για τελείωμα; Έχω διαβάσει για κερί αλλά λένε θέλει ξανά πέρασμα συχνά και αυτό με προβληματίζει.
Ή κάτι που να μπαίνει αντί για λάδι και να τονίζει τα νερά χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με την πολυουρεθάνη;

Mπορεις να βαλεις βερνικι πολυουρεθανης η βερνικι σπρευ (ματ, σατινε, glossy) πανω απο ξυλο που εχεις περασει με λαδι -εκτος απο ωμο λινελαιο που δυσκολα στεγνωνει, αν και γινεται και αυτο μετα απο πολλες μερες. Βασικος κανονας ειναι το οποιο λαδι βαλεις, να εχει στεγνωσει καλα.

Με την παραφινη, το βρασμενο λινελαιο, danish oil, tung oil etc., δυο τρεις μερες ειναι αρκετες εκτος εαν το ξυλο εχει ποτιστει πολυ, οποτε ασε πιο πολλες μερες.

Αυτη τη εποχη και με την υγρασια σε υψηλα επιπεδα εγω θα το αφηνα πανω απο 10-15 μερες να τραβηξει πολυ καλα....

Αυτο που μπορω να σου πω ειναι οτο ολα αυτα τσ λαδια δεν εχουν παρα ελαχιστη διαφορα, στο τελικο αποτελεσμα.
Καποια στιγμη θα βρω χρονο να βαλω φωτο και αποτελεσματα, αλλα απο δοκιμη με tung oil, danish oil, teak oil, quick drying tung oil, λινελαιο απλο και με στεγνωτικο, και παραφινελαιο...σχεδον ιδιο ηταν το αποτελεσμα, τοσο στην εμφανιση, οσο και στην προστασια απο νερο.
16ca6b579e5c3961d56bd63ff6de3a2c.jpg

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για να δείς διαφορές μεταξύ λαδιών (που δεν είναι ακριβώς λάδια βέβαια αλλά μίγματα) χρειάζονται κάμποσα χέρια.
Μεγάλες διαφορές βέβαια δεν υπάρχουν όμως στην αρχή όλα ίδια μοιάζουν.

Για μένα το καλύτερο είναι αυτό:

birchwood-tru-oil-gun-stock-finish-90ml-23123.jpg

Για να δείς διαφορές μεταξύ λαδιών (που δεν είναι ακριβώς λάδια βέβαια αλλά μίγματα) χρειάζονται κάμποσα χέρια.

Οντως κορυφαίο αλλά και η εφαρμογή του για να γίνει σωστά είναι διαδικασία εβδομάδων.

Παιδιά, ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα κάνω μια δοκιμή με βερνίκι σπρέυ πάνω στο παραφινέλαιο (μετά από καλό στέγνωμα) να δούμε τι θα βγει, να μάθουμε και τίποτα καινούργιο.

mastroxalastis, με γλύτωσες από έξοδα :)

Μπάμπη, το tru-oil το έχω σημειώσει από τότε που είχες επισκευάσει ένα κοντάκι και είχες γράψει ότι είναι πολύ καλό. Το έχω υπόψη για μικροκατασκευές - θυμάμαι ήθελε πολλά χέρια και είναι και ακριβό.

Παιδιά, ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα κάνω μια δοκιμή με βερνίκι σπρέυ πάνω στο παραφινέλαιο (μετά από καλό στέγνωμα) να δούμε τι θα βγει, να μάθουμε και τίποτα καινούργιο.

mastroxalastis, με γλύτωσες από έξοδα :)

Μπάμπη, το tru-oil το έχω σημειώσει από τότε που είχες επισκευάσει ένα κοντάκι και είχες γράψει ότι είναι πολύ καλό. Το έχω υπόψη για μικροκατασκευές - θυμάμαι ήθελε πολλά χέρια και είναι και ακριβό.
Προσωπική μου άποψη μην δοκιμάσεις καν βερνίκι πάνω από το λάδι.
Θα σου συνιστούσα σε τραπέζι, αστάρι πατωμάτων ενός συστατικού για να καλύψεις τους πόρους, τρίψιμο καλό, και στην συνέχεια βερνίκι πατωμάτων δύο συστατικών το οποίο είναι σκληρότερο από το πολυουρεθανης. Όλα αυτά με πιστόλι αέρος. Μετά από 3 ή 4 μέρες, αφού στεγνώσει καλά, τρίψιμο απαλό με γυαλοχαρτα 1000, 2000, 3000 και μετά κρέμα αυτοκινήτου με αλοιφαδορο. Θα σου κανει επιφάνεια ίδια με το γυαλί.

Απάντηση: Re: Ξυλεία...

... θυμάμαι ήθελε πολλά χέρια και είναι και ακριβό.

Σωστα

το tru oil ειναι κορυφαιο, αλλα οπως ειπε και ο Κυρ, θελει για 2 εβδομαδες απο λιγο και τριβη με βαμβακερο υφασμα.

Παυλε, καλο το 2 συστατικων πατωματων, αρκει να μην ειναι εκτεθειμενο στον ηλιο

Σωστα

το tru oil ειναι κορυφαιο, αλλα οπως ειπε και ο Κυρ, θελει για 2 εβδομαδες απο λιγο και τριβη με βαμβακερο υφασμα.

Παυλε, καλο το 2 συστατικων πατωματων, αρκει να μην ειναι εκτεθειμενο στον ηλιο

Αυτό των πατωμάτων το σκεφτόμουν για παγκάκι.

Δεν θα επιβιώσει?

Εκανα τεστ που κρατησε 1 μηνα, περιπου, Μπαμπη.
5-6 χερια απο το καθε λαδι, με αφημα καμια ωρα και μετα χαιδεμα με πανι, και μετα αφημα παλι καμια ωρα και μετα ελαφρυ σκουπισμα.
Και μετα απο 4-5 μερες ξανα μανα τα ιδια απο την αρχη.
Καποια στιγμη αν βρω χρονο θα τα γραψω αναλυτικα, αλλα κι εγω εντυπωσιαστηκα με το ποσο παρομοια ειναι, σε σχεση με οσα ειχα διαβασει (και διαβασα μπολικα).

Αυτό των πατωμάτων το σκεφτόμουν για παγκάκι.

Δεν θα επιβιώσει?

Πριν χρονια ειχα φτιαξει κατι ξυλινα εξωτερικα πλαισια για σιτα και τα ειχα περασει με 2 συστατικων πατωματων milesi.
Στα 2 απο αυτα που τα εβλεπε ο ηλιος ξεφτισε το βερνικι, τα υπολοιπα στη σκια (και με βροχη) κρατανε μια χαρα.

Προσωπική μου άποψη μην δοκιμάσεις καν βερνίκι πάνω από το λάδι.
Θα σου συνιστούσα σε τραπέζι, αστάρι πατωμάτων ενός συστατικού για να καλύψεις τους πόρους, τρίψιμο καλό, και στην συνέχεια βερνίκι πατωμάτων δύο συστατικών το οποίο είναι σκληρότερο από το πολυουρεθανης. Όλα αυτά με πιστόλι αέρος. Μετά από 3 ή 4 μέρες, αφού στεγνώσει καλά, τρίψιμο απαλό με γυαλοχαρτα 1000, 2000, 3000 και μετά κρέμα αυτοκινήτου με αλοιφαδορο. Θα σου κανει επιφάνεια ίδια με το γυαλί.

Δύσκολα μου βάζεις... ένα τραπεζάκι 0,5Χ0,5 μέτρα θα είναι, από αυτά που μπαίνουν σε μια γωνία για διακόσμηση χωρίς πολλή χρήση. Αυτό που ψάχνω είναι κάτι άχρωμο για να τονιστούν τα νερά και το φυσικό χρώμα του ξύλου, και μετά από πάνω κάτι για προστασία. Πιστόλι αέρα και αλοιφαδόρο δεν έχω. Οπότε να πάω καλύτερα για άχρωμο βερνίκι εμποτισμού και από πάνω το βερνίκι σπρέυ;

Τα βερνικια 2 συστατικων Πανο ειναι για εσωτερικη χρηση κυριος....μην πω μονο....
Δεν κρατανε γιατι ειναι πολυ σκληρα και συμπαγη και με τις αλλαγες θερμοκρασιας σπαει η συνθεση τους....στην αρχη κρακελαρει και εποιτα γινεται αυτο που ανεφερε ο θανασης...
Ενος συστατικου και μονο για εξω....

... Πιστόλι αέρα και αλοιφαδόρο δεν έχω. Οπότε να πάω καλύτερα για άχρωμο βερνίκι εμποτισμού και από πάνω το βερνίκι σπρέυ;

αφου δεν εχεις πιστολι ... ετσι θα το κανεις

Πριν χρονια ειχα φτιαξει κατι ξυλινα εξωτερικα πλαισια για σιτα και τα ειχα περασει με 2 συστατικων πατωματων milesi.
Στα 2 απο αυτα που τα εβλεπε ο ηλιος ξεφτισε το βερνικι, τα υπολοιπα στη σκια (και με βροχη) κρατανε μια χαρα.

Στην υγρασία αντέχουν... Ο ήλιος είναι που τα διαλύει όλα.
Ακόμα χειρότερα οι εναλλαγές, πολύ υγρασία το βράδυ και ντάλα ήλιος την ημέρα. Εκεί δεν αντέχει τίποτε.

Στην υγρασία αντέχουν... Ο ήλιος είναι που τα διαλύει όλα.
Ακόμα χειρότερα οι εναλλαγές, πολύ υγρασία το βράδυ και ντάλα ήλιος την ημέρα. Εκεί δεν αντέχει τίποτε.

αντεχει το gel

Μπαμπη η Polynine εχει εμπλουτισει πολυ τα βερνικια με βαση το νερο.
https://www.polyvine.com/index.php/...9_2_2=clear_coloured&f2cs_449_5_2=water_based

Εχεις και εσυ το wax finish varnish? https://www.polyvine.com/index.php/en/?option=com_content&view=article&id=100
Νομιζω οτι ειναι η κορυφαια εναλλακτικη αυτο το βερνικι κεριου στα υπολοιπα σατινε/ματ βερνικια νερου/πολυουρεθανης.

Βλεπω τωρα οτι εχει βγαλει και 2-3 αλλα βερνικια με πολυ ενδιαφεροντα χαρακτηριστικα.

(εκει που γραφει 'νεκρα επιπεδα' εννοει την αποχρωση 'dead Mat', Ματ φινιρισμα δηλαδη :)