Έχω χάσει επεισόδιο; Ποιό καινούργιο παγκοπρίονο; Δεν έχεις το 7592:Αν δεν ήθελα να φτιάξω ένα πάγκο εργασίας για το καινούργιο παγκοπρίονο δεν θα το έκανα.
Θες κάτι παχύρευστο που θα κλείσει τους πόρους στα σημεία κοπής (στην επιφάνεια που φαίνονται οι δακτύλιοι του κορμού). Προσωπικά έχω καταλήξει στην ξυλόκολλα. Μπορείς και να βάλεις οτιδήποτε έχεις πρόχειρο (πχ αυτό που δείχνεις) αλλά ίσως χρειαστείς πολλά χέρια επειδήθα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στα σημεία κοπής του ξύλου; Ο φλοιός θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω με ενδιαφέρον τις συμβουλές/υποδείξεις σας.!
Κανονικα δεν θα πρέπει να.κλειστουν εντελώς οι πόροι γιατί η διαπνοη αποτέλη το συστατικό για να ξεραθεί..Θες κάτι παχύρευστο που θα κλείσει τους πόρους στα σημεία κοπής (στην επιφάνεια που φαίνονται οι δακτύλιοι του κορμού). Προσωπικά έχω καταλήξει στην ξυλόκολλα. Μπορείς και να βάλεις οτιδήποτε έχεις πρόχειρο (πχ αυτό που δείχνεις) αλλά ίσως χρειαστείς πολλά χέρια επειδή
-το συγκεκριμένο σημείο του ξύλου "ρουφάει" πολύ
-καμιά φορά έχει ρετσίνια και το όποιο βερνίκι/μπογιά πιάνει πιο δύσκολα
Τον φλοιό βγάλτον όπου βγαίνει εύκολα. Δεν παίζει ρόλο στο στέγνωμα, απλά για να δεις τι παίζει από κάτω. Αν δεις τρύπες (σαράκι) φύλαξε τα κούτσουρα σε εξωτερικό σκεπασμένο χώρο. Αν δεις πολλές τρύπες, θα είναι κατεστραμμένα οπότε φύλαξέ τα για το τζάκι.
Ο γενικός κανόνας για το στέγνωμα είναι 2,5εκ πάχος τον χρόνο. Οπότε, αν είναι χοντροί οι κορμοί και βαριέσαι να περιμένεις ( ή είσαι μεγάλος σε ηλικία) κάνε τα σανιδάκια από τώρα.
Κανονικα δεν θα πρέπει να.κλειστουν εντελώς οι πόροι γιατί η διαπνοη αποτέλη το συστατικό για να ξεραθεί..
Ο ρόλος του μυκητοκτονου είναι αυτός.. προστατεύει και σύγχρονος αφήνει να διαπνευει το ξύλο..
Επίσης, αυτό είναι το κλαδί που έχω κόψει(αφού έσπασε), το οποίο θα δείτε είναι το μισό χαλασμένο και το μισό είναι εντάξει.
Wenge είναι. Ειναι τροπικό ξυλο με έλαια και πολλούς πόρους .Στην τελευταία αγορά ξυλείας, πήρα κάτι πηχάκια (τα είχαν για πέταμα) από ένα σκουρόχρωμο ξύλο που μου φάνηκε ενδιαφέρον.
Έχουν πάχος περίπου ένα εκατοστό και όταν τα έκοψα είχαν ομοιόμορφο σκούρο χρώμα σε όλο τους το βάθος - άρα δεν είναι βαμένα σκέφτηκα. Αν βάλεις οινόπνευμα όμως, αφήνουν μια καφετί λαδίλα (όπως στο χαρτί που φαίνεται στην φωτογραφία) και επίσης αλλοιώνεται το χρώμα τους (δείτε πως έχει γίνει στις άκρες - στη μέση είναι ακόμα νωπό το οινόπνευμα).
Επίσης στο πλάνισμα, τα νερά τους έχουν ένα μαύρο της πίσσας (βλέπε 2η φωτό).
Πιστεύω ότι είναι εμποτισμένα με κάποιο χρώμα/υλικό, αλλά υπάρχει εμποτισμός που να πηγαίνει τόσο βαθιά και να βγαίνει τόσο ομοιόμορφος σε όλο το βάθος;
View attachment 243300
View attachment 243301
Ναι, μοιάζει πάρα πολύ. Άρα είναι το φυσικό λάδι του ξύλου... Κάνουμε κάτι για αυτό ή το αφήνουμε όπως είναι αν πχ θέλουμε να περάσουμε βερνίκι ή λάδι φινιρίσματος;Edit. Τέτοιο δεν είναι;
Εμείς στις κιθάρες τα ξύλα τα βράζουμε για να λυγίζουν και να φύγουν τα λάδια. Τώρα τι να σου πω; Δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Αυτά τα ξύλα πριν το βάψιμο τα επεξεργαζομαστε με ρητίνες για να κλείσουν οι πόροι.Ναι, μοιάζει πάρα πολύ. Άρα είναι το φυσικό λάδι του ξύλου... Κάνουμε κάτι για αυτό ή το αφήνουμε όπως είναι αν πχ θέλουμε να περάσουμε βερνίκι ή λάδι φινιρίσματος;
Και αν όντως μιλάμε για ξύλο με λάδι, αν έχεις σκοπό να τα κολλήσεις μεταξύ τους ή με άλλα ξύλα με Titebond κλπ, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσεις με ασετόν, για να απομακρυνθεί το λάδι για να πιάσει σωστά η κόλλα (όπως λέει ο Jim Heavey στο κανάλι της Titebond)......Θα κάνω καμιά δοκιμή να δω πως μπορώ να το αξιοποιήσω.
Σωστός.Και αν όντως μιλάμε για ξύλο με λάδι, αν έχεις σκοπό να τα κολλήσεις μεταξύ τους ή με άλλα ξύλα με Titebond κλπ, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσεις με ασετόν, για να απομακρυνθεί το λάδι για να πιάσει σωστά η κόλλα (όπως λέει ο Jim Heavey στο κανάλι της Titebond)
Σωστός.
Το καθάρισμα με ασετόν δεν θα λύσει και το θέμα το βερνικιού που θα μπει μετά;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.