Ξυλεία...

Μιχάλη, ευχαριστώ. Θα το κανονίσουμε στον επόμενο καφέ.

Εχετε καταλάβει πως ειμαι υπερ της αναχρησιμοποιησης ξυλειας.
Αυτο που λέμε στο χωριό μου reclaimed wood...
Ετσι λοιπόν όταν με πήρε ο μπάμπης τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει κάποια παντζούρια από ηρώκο τα οποία μετά την ανακαίνιση του ισογείου του δεν θα τα χρειαστεί του είπα να μου τα φυλάξει.
Έτσι το σάββατο πήγα από εκεί και με το φορητό δισκοπρίονο τα κόψαμε και τα φόρτωσα στο αμάξι.
Ας μου θυμήσει κάποιος όμως το μέλλον να μην το ξανακάνω.

Δεν ξέρω γιατί είχανε μία τρομερή μυρωδιά σήμερα που πήγα να τα επεξεργαστώ τα για να φύγει το βερνίκι και στη συνέχεια στα από τον ξεχονδριστήρα και το δισκοπρίονο να φύγουνε οι τρύπες από τις γρίλιες πήγε παντού.
Ισως η υγρασια σε συνδυασμό με την σκονη ειδικα στο κατω μερος τους.

Το αποτελεσμα ποοοολυυυυ σκονη και πολυ πριονιδι ωστε να φτασω σε καθαρο ξυλο. Τωρα τα εχω εξω να ξεμυρισουν.

Αν δεν ήθελα να φτιάξω ένα πάγκο εργασίας για το καινούργιο παγκοπρίονο δεν θα το έκανα.

Οπως και να εχει ευχαριστω πολυ Μπαμπη!

Messenger_creation_83840065-9ed9-46da-83ec-81ee943843e1.jpeg

Last edited:
Γεια σας παιδιά και καλό καλοκαίρι να έχετε.
Θα ήθελα να ρωτήσω για κάποια ξύλα που έχω κόψει. Αυτά είναι μερικά κούτσουρα από βερυκοκιά και μουσμουλιά (το ένα έσπασε το κλαδί, το άλλο ξεράθηκε). Επειδή έλεγα να τα αποθηκεύσω μήπως χρειαστεί αργότερα να φτιάξω κάτι, είπα να τα περάσω με προστατευτικό ξύλου. Έχω αυτό το βερνίκιbMl7l0mXLD6Puoq0Vx2XCn5YBvoGjhTD.jpgAυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στα σημεία κοπής του ξύλου; Ο φλοιός θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω με ενδιαφέρον τις συμβουλές/υποδείξεις σας.!

Το συγκεκριμενο ειναι μυκητοκτονο οπότε μια χαρά κάνει...
Επισης και η αποθήκευση παίζει ρόλο.. Θέλει μέρος με χαμηλή υγρασία...

θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στα σημεία κοπής του ξύλου; Ο φλοιός θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω με ενδιαφέρον τις συμβουλές/υποδείξεις σας.!
Θες κάτι παχύρευστο που θα κλείσει τους πόρους στα σημεία κοπής (στην επιφάνεια που φαίνονται οι δακτύλιοι του κορμού). Προσωπικά έχω καταλήξει στην ξυλόκολλα. Μπορείς και να βάλεις οτιδήποτε έχεις πρόχειρο (πχ αυτό που δείχνεις) αλλά ίσως χρειαστείς πολλά χέρια επειδή
-το συγκεκριμένο σημείο του ξύλου "ρουφάει" πολύ
-καμιά φορά έχει ρετσίνια και το όποιο βερνίκι/μπογιά πιάνει πιο δύσκολα

Τον φλοιό βγάλτον όπου βγαίνει εύκολα. Δεν παίζει ρόλο στο στέγνωμα, απλά για να δεις τι παίζει από κάτω. Αν δεις τρύπες (σαράκι) φύλαξε τα κούτσουρα σε εξωτερικό σκεπασμένο χώρο. Αν δεις πολλές τρύπες, θα είναι κατεστραμμένα οπότε φύλαξέ τα για το τζάκι.

Ο γενικός κανόνας για το στέγνωμα είναι 2,5εκ πάχος τον χρόνο. Οπότε, αν είναι χοντροί οι κορμοί και βαριέσαι να περιμένεις ( ή είσαι μεγάλος σε ηλικία :) ) κάνε τα σανιδάκια από τώρα.

Θες κάτι παχύρευστο που θα κλείσει τους πόρους στα σημεία κοπής (στην επιφάνεια που φαίνονται οι δακτύλιοι του κορμού). Προσωπικά έχω καταλήξει στην ξυλόκολλα. Μπορείς και να βάλεις οτιδήποτε έχεις πρόχειρο (πχ αυτό που δείχνεις) αλλά ίσως χρειαστείς πολλά χέρια επειδή
-το συγκεκριμένο σημείο του ξύλου "ρουφάει" πολύ
-καμιά φορά έχει ρετσίνια και το όποιο βερνίκι/μπογιά πιάνει πιο δύσκολα

Τον φλοιό βγάλτον όπου βγαίνει εύκολα. Δεν παίζει ρόλο στο στέγνωμα, απλά για να δεις τι παίζει από κάτω. Αν δεις τρύπες (σαράκι) φύλαξε τα κούτσουρα σε εξωτερικό σκεπασμένο χώρο. Αν δεις πολλές τρύπες, θα είναι κατεστραμμένα οπότε φύλαξέ τα για το τζάκι.

Ο γενικός κανόνας για το στέγνωμα είναι 2,5εκ πάχος τον χρόνο. Οπότε, αν είναι χοντροί οι κορμοί και βαριέσαι να περιμένεις ( ή είσαι μεγάλος σε ηλικία :) ) κάνε τα σανιδάκια από τώρα.
Κανονικα δεν θα πρέπει να.κλειστουν εντελώς οι πόροι γιατί η διαπνοη αποτέλη το συστατικό για να ξεραθεί..
Ο ρόλος του μυκητοκτονου είναι αυτός.. προστατεύει και σύγχρονος αφήνει να διαπνευει το ξύλο..

Παιδια, ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις συμβουλές. Θέλω όμως να δείτε και κάποια σημεια από το ξύλο, μήπως κανείς γνωρίζει την ασθένεια που εμφανίζεται επάνω στο δέντρο της μουσμουλιάς.IMG_20240728_201815.jpgIMG_20240728_201759.jpgIMG_20240728_201752.jpg
Επίσης, αυτό είναι το κλαδί που έχω κόψει(αφού έσπασε), το οποίο θα δείτε είναι το μισό χαλασμένο και το μισό είναι εντάξει.

Attachments

• IMG_20240728_201928 (1).jpg
    IMG_20240728_201928 (1).jpg
    304.9 KB · Views: 24
Last edited:
Κανονικα δεν θα πρέπει να.κλειστουν εντελώς οι πόροι γιατί η διαπνοη αποτέλη το συστατικό για να ξεραθεί..
Ο ρόλος του μυκητοκτονου είναι αυτός.. προστατεύει και σύγχρονος αφήνει να διαπνευει το ξύλο..

Κωστή, αυτά νομίζω ισχύουν για το φινίρισμα/τελικό βερνίκωμα. Στην φάση της ξήρανσης το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσουν οι πόροι στην τομή (επιφάνεια που φαίνονται οι δακτύλιοι) για να μην σκάσει και κάνει ρωγμές το ξύλο. Αυτά τα γράφω εμπειρικά και από ότι έχω διαβάσει για το θέμα, χωρίς να ξέρω να απαντήσω για το θέμα της διαπνοής που γράφεις (και που ακούγεται λογικό, αλλά μάλλον δεν ισχύει).
Επίσης, αυτό είναι το κλαδί που έχω κόψει(αφού έσπασε), το οποίο θα δείτε είναι το μισό χαλασμένο και το μισό είναι εντάξει.

Κάνε τον κόπο να κόψεις το μισό που σου φαίνεται εντάξει για να δεις καλύτερα πως είναι το ξύλο από μέσα. Εκ πρώτης όψεως εγώ το βλέπω πολύ ταλαιπωρημένο για να αξίζει να ασχοληθείς.

• Like
Reactions: nikfor
Στην τελευταία αγορά ξυλείας, πήρα κάτι πηχάκια (τα είχαν για πέταμα) από ένα σκουρόχρωμο ξύλο που μου φάνηκε ενδιαφέρον.
Έχουν πάχος περίπου ένα εκατοστό και όταν τα έκοψα είχαν ομοιόμορφο σκούρο χρώμα σε όλο τους το βάθος - άρα δεν είναι βαμένα σκέφτηκα. Αν βάλεις οινόπνευμα όμως, αφήνουν μια καφετί λαδίλα (όπως στο χαρτί που φαίνεται στην φωτογραφία) και επίσης αλλοιώνεται το χρώμα τους (δείτε πως έχει γίνει στις άκρες - στη μέση είναι ακόμα νωπό το οινόπνευμα).
Επίσης στο πλάνισμα, τα νερά τους έχουν ένα μαύρο της πίσσας (βλέπε 2η φωτό).

Πιστεύω ότι είναι εμποτισμένα με κάποιο χρώμα/υλικό, αλλά υπάρχει εμποτισμός που να πηγαίνει τόσο βαθιά και να βγαίνει τόσο ομοιόμορφος σε όλο το βάθος;
20241207_183440.jpg

20241207_183458.jpg

Δεν μπορώ να δω καλά από τη φωτογραφία, ειδικά στην οθόνη του κινητού, αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι, μάλλον, το ξύλο είναι πολυκαιρισμένο και με το οινόπνευμα καθαρίζουν βρωμιές και αλλοιώσεις λόγω καιρού.
Παρόμοια συμπεριφορά βλέπουμε και σε ξύλα που απλά βράχηκαν, πχ πόδια από τραπέζια και καρέκλες. Ακόμα κι αν τα ξύλα δεν είναι βαμμένα. .

• Like
Reactions: dk31
Στην τελευταία αγορά ξυλείας, πήρα κάτι πηχάκια (τα είχαν για πέταμα) από ένα σκουρόχρωμο ξύλο που μου φάνηκε ενδιαφέρον.
Έχουν πάχος περίπου ένα εκατοστό και όταν τα έκοψα είχαν ομοιόμορφο σκούρο χρώμα σε όλο τους το βάθος - άρα δεν είναι βαμένα σκέφτηκα. Αν βάλεις οινόπνευμα όμως, αφήνουν μια καφετί λαδίλα (όπως στο χαρτί που φαίνεται στην φωτογραφία) και επίσης αλλοιώνεται το χρώμα τους (δείτε πως έχει γίνει στις άκρες - στη μέση είναι ακόμα νωπό το οινόπνευμα).
Επίσης στο πλάνισμα, τα νερά τους έχουν ένα μαύρο της πίσσας (βλέπε 2η φωτό).

Πιστεύω ότι είναι εμποτισμένα με κάποιο χρώμα/υλικό, αλλά υπάρχει εμποτισμός που να πηγαίνει τόσο βαθιά και να βγαίνει τόσο ομοιόμορφος σε όλο το βάθος;
View attachment 243300

View attachment 243301
Wenge είναι. Ειναι τροπικό ξυλο με έλαια και πολλούς πόρους .
Το έβαζα για κόντρες στα μανικια. Κάποιοι κάνουν και σώμα κιθάρας με αυτό.
Έχει από ανοιχτα καφέ εως τελείως μαύρα νερά.
Ο αποχρωματισμος που λες είναι απλά η απομάκρυνση των ελαίων.

Edit. Τέτοιο δεν είναι;
e10aa1cb6e00394f0fecdff9d924c548.jpg

Last edited:
Edit. Τέτοιο δεν είναι;
Ναι, μοιάζει πάρα πολύ. Άρα είναι το φυσικό λάδι του ξύλου... Κάνουμε κάτι για αυτό ή το αφήνουμε όπως είναι αν πχ θέλουμε να περάσουμε βερνίκι ή λάδι φινιρίσματος;

Ναι, μοιάζει πάρα πολύ. Άρα είναι το φυσικό λάδι του ξύλου... Κάνουμε κάτι για αυτό ή το αφήνουμε όπως είναι αν πχ θέλουμε να περάσουμε βερνίκι ή λάδι φινιρίσματος;
Εμείς στις κιθάρες τα ξύλα τα βράζουμε για να λυγίζουν και να φύγουν τα λάδια. Τώρα τι να σου πω; Δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Αυτά τα ξύλα πριν το βάψιμο τα επεξεργαζομαστε με ρητίνες για να κλείσουν οι πόροι.

Αν πας να βάψεις έτσι απλά επάνω του θα εχειςνπροβλημα με τους πόρους πιο πολύ πάρα με τα έλαια.

Φίλε, σε ευχαριστώ. Θα κάνω καμιά δοκιμή να δω πως μπορώ να το αξιοποιήσω.

......Θα κάνω καμιά δοκιμή να δω πως μπορώ να το αξιοποιήσω.
Και αν όντως μιλάμε για ξύλο με λάδι, αν έχεις σκοπό να τα κολλήσεις μεταξύ τους ή με άλλα ξύλα με Titebond κλπ, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσεις με ασετόν, για να απομακρυνθεί το λάδι για να πιάσει σωστά η κόλλα (όπως λέει ο Jim Heavey στο κανάλι της Titebond)

• Like
Reactions: enduras1
Και αν όντως μιλάμε για ξύλο με λάδι, αν έχεις σκοπό να τα κολλήσεις μεταξύ τους ή με άλλα ξύλα με Titebond κλπ, θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσεις με ασετόν, για να απομακρυνθεί το λάδι για να πιάσει σωστά η κόλλα (όπως λέει ο Jim Heavey στο κανάλι της Titebond)
Σωστός.
Το καθάρισμα με ασετόν δεν θα λύσει και το θέμα το βερνικιού που θα μπει μετά;

Σωστός.
Το καθάρισμα με ασετόν δεν θα λύσει και το θέμα το βερνικιού που θα μπει μετά;

Μια λογική σειρά επεξεργασίας μου φαίνεται: Ασετόν για να φύγει το λάδι, μετά κάτι σαν Sanding Sealer για να κλείσουν οι πόροι και μετά ό,τι θα έκανες με οποιοδήποτε άλλο ξύλο.

(tip: κάνε ένα πείραμα: Βγάλε ένα πηχάκι αύριο έξω στον ήλιο και άστο μερικές ώρες να δούμε αν θα αλλάξει χρώμα. Είναι μια ιδιότητα της τροπικής - αν όντως είναι - ξυλείας)

• Like
Reactions: dimitris.v and dk31