Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Σας ευχαριστώ πολύ, τώρα που έκανα κάποια πραγματακια και πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός και η γνωριμία με τη σεγα, ψάχνω και προσπαθώ κατασκευές πιο πολύπλοκες και απαιτητικές. Η μικρούλα καλά τα πάει, αλλά σε κάποια κομμάτια πάνω από 1cm πάχους δείχνει ότι ζοριζεται. Τα κομμάτια που δουλεύω αυτές τις μέρες είναι 12αρα συμήδα και τα πάω σιγά σιγά με πολλή υπομονή. Με μία πιο δυνατή ίσως έβγαιναν πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά δε νομίζω να αλλάξω σεγα ακόμα. Μία κορδέλα ή ένα παγκοπρίονο μου χρειάζονται πιο πολύ από μία δυνατότερη σεγα. Θα δούμε πως θα πάει προσεχώς...
Για την ώρα το εργόχειρο βγαίνει...

IMG_20170204_223227125.jpg

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σας ευχαριστώ πολύ, τώρα που έκανα κάποια πραγματακια και πέρασε ο πρώτος ενθουσιασμός και η γνωριμία με τη σεγα, ψάχνω και προσπαθώ κατασκευές πιο πολύπλοκες και απαιτητικές. Η μικρούλα καλά τα πάει, αλλά σε κάποια κομμάτια πάνω από 1cm πάχους δείχνει ότι ζοριζεται. Τα κομμάτια που δουλεύω αυτές τις μέρες είναι 12αρα συμήδα και τα πάω σιγά σιγά με πολλή υπομονή. Με μία πιο δυνατή ίσως έβγαιναν πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά δε νομίζω να αλλάξω σεγα ακόμα. Μία κορδέλα ή ένα παγκοπρίονο μου χρειάζονται πιο πολύ από μία δυνατότερη σεγα. Θα δούμε πως θα πάει προσεχώς...
Για την ώρα το εργόχειρο βγαίνει...

View attachment 137488

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κώστα τι λάμες χρησιμοποιείς για τόσο απότομες και κλειστές καμπύλες ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Costas1965
Ωραιο και καλοδουλευμενο το σετ που εφτιαξες ,μπραβο!

Vrass
Το εχεις παει σε αλλο επιπεδο !!Κεντας με την σεγα !!

Σας ευχαριστω πολυ.
Χρηστο, ειναι της proxxon οι λαμες, τον ακριβη κωδικο μπορω να στον γραψω αυριο που θα γυρισω σπιτι, τωρα ειμαι εκτος.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Αυτά είναι...
Παίρνεις ένα κούτσουρο και βγάζεις Αγγέλους.... :SFGSFGSF: :SFGSFGSF:
Μοράβο ρε Κωστή αλλά... Είσαι πολυ επιζήμιος αδερφέ μου... :flipout:

Γειά σου ρε Vrass... Πρωταθλητή του σλάλομ.... :worshippy:

Last edited:

Πολυ ωραία έγιναν Κώστα. Ελιά υποθέτω ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σας ευχαριστω πολυ.
Χρηστο, ειναι της proxxon οι λαμες, τον ακριβη κωδικο μπορω να στον γραψω αυριο που θα γυρισω σπιτι, τωρα ειμαι εκτος.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κώστα ευχαριστω. Εννοούσα αν ειναι σπειροειδείς ή οι κλασικές πλακέ οι λάμες.

Εχω δει στο ΙΚΕΑ να πουλανε ενα ορυκτελαιο για τους παγους κοπης τους. Το εχει δοκιμασει κανεις; Φανταζομαι οτι απο την στιγμη που το πουλανε γι αυτη τη δουλεια δεν εχει προβλημα για επιφανεια τροφιμων...

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Κώστα πάρα πολύ ωραία!

Το ξύλο δεν πρέπει να είναι ελιά, η ελιά νομίζω είναι πιο άσπρη...κάτι σε βελανιδιά μου κάνει ή σε πουρνάρι.

είχα παραλάβει παλιά από Κίνα κάτι κρεμαστάρια, και τα είχα καταχωνιάσει περιμένοντας να βρω ξύλα...ε, βρήκα κάτι ξύλα από κρεββάτι, τα έτριψα, τα ίσιωσα, τα ξαναέτριψα ήταν πετσικαρισμένα στο κέντρο (ελλείψει πλανοξεχονδριστήρα το έκανα με το τανκ B&D ανάποδα), τα ένωσα με λαμέλο (πρώτη δοκιμή του matrix και απορώ γιατί δεν το είχα πάρει νωρίτερα) και τέλος βάψιμο με teak oil και φινίρισμα με βερνίκι θαλάσσης.
και η κρεμάστρα είναι έτοιμη στην θέση της πίσω από την πόρτα εισόδου

001.jpg

003.jpg

005.jpg

006.jpg

προετοιμασία επιφάνειας κοπής από διάφορα ξύλα
002.jpg

004.jpg

είναι σε αρχικό στάδιο, χτες έκοψα σε λωρίδες διάφορα ρετάλια που είχα (σίγουρα είναι από έλατο, πεύκο και κάτι που δεν ξέρω τι είναι) και τα κόλλησα, σήμερα έκοψα το φάλτσο στο κάτω μισό, και τώρα ξεκινάει το τρίψιμο...και μετά οι πινελιές με το ρούτερ...στο τέλος θα ποτιστεί με λάδι ελιάς χαμηλής οξύτητας....

Μπράβο Σωτήρη έγινε πολύ ωραία και έδεσε και ωραία στον χώρο.

Αυτή η σίγουρη γνώση στο είδες ξυλείας πολύ μου αρέσει...:flipout::flipout::flipout:

Πολύ ωραίο και το ξύλο κοπής, ειναι κατάλληλη η επιφάνεια για τρόφιμα;

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Δημήτρη
τα ξύλα τα οριζόντια τα ένωσα μόνο με κόλλα, δοκίμασα μία νέα που είχα πάρει (δεν θυμάμαι από που), και λέει πως είναι για δυνατές κολλήσεις, το ράφι το βίδωσα από πίσω που δεν φαίνεται με 4 βίδες και κόλλα.

τα ξύλα στην επιφάνεια κοπής μόνο με κόλλα.

Eυχαριστώ Σωτήρη,έμπειρος δέν είμαι μέ τήν ξυλουργική απλά ρωτάω γιά νά μαθαίνω,σκέτη κόλλα είναι αρκετή γιά ένωση επιφάνειας ξύλων η μπορεί μέ κάποιο χτύπημα και μέ τόν καιρό νά ξεκολλήσουν ? δηλαδή οι επιφάνειες ελάτης πού έχουν τα πολυκαταστήματα έτσι είναι μόνο μέ κόλλα ενωμένα,χωρίς καβίλιες η "μπισκότα" ?

Εχω δει στο ΙΚΕΑ να πουλανε ενα ορυκτελαιο για τους παγους κοπης τους. Το εχει δοκιμασει κανεις; Φανταζομαι οτι απο την στιγμη που το πουλανε γι αυτη τη δουλεια δεν εχει προβλημα για επιφανεια τροφιμων...

Σωστα το λες ειναι για επιφανεις τροφιμων 3.99 το ενα λιτρο αν θυμαμαι καλα.

@strs

Πολυ ωραια βγηκε η επιφανεια κοπης . Αν της βαλεις 2 χερουλια γινεται και ενας υπεροχος δισκος σερβιρισματος . Απλα μια ιδεα εβαλα !

Δημήτρη μόνο με κόλλα είναι και τα έτοιμα.
αυτά εδώ είναι φτιαγμένα πριν από 8 μήνες και δεν έχουν ξεκολλήσει
002.jpg

εάν είχα θα έβαζα tung oil που είναι το ιδανικότερο για τέτοια πράγματα.
αυτό το ορυκτέλαιο του ικεα δεν το γνωρίζω...αλλά μου φαίνεται πάρα πολύ φτηνό 4 το λίτρο....όταν το tung oil έχει 30 το λίτρο

Σωτήρη πάρα πολύ ωραία και τα δύο, ο πάγκος κοπής όμως κερδίζει τις εντυπώσεις. :ernaehrung004:

Σωτήρη έγραψες. Οι Αμερικανοί τις περνάνε τις επιφάνειες με mineral oil, το οποίο είναι φαρμακευτική παραφινη, πόσιμη και κοστίζει περίπου 6 το λίτρο.
Βέβαια από την στιγμή που έχουμε ελαιόλαδο σε αφθονία, πολύ καλά έκανες και το περασες με αυτό.

Hρθε η ωρα να δουμε τι λενε οι διαφορες ξυλοκολες και εαν οι πολυδιαφημισμενες μαρκες οντως κανουν διαφορα.

Δοκιμη ξυλοκολλων μεταξυ Titebond III, Bison, Kινεζικη και UHU. Θα κολληθουν παραλληλα τα ξυλακια (πευκο) που πατανε οι κολλες.
Το αποτελεσμα του τεστ αυριο. Θα αφησω ολη νυχτα τα τεμαχια πανω στη μεγγενη.

32367847950_77210d5bcf_b.jpg

Μπράβο Μιχάλη ! Εξαιρετική ιδέα αυτό το τέστ.

έχεις κάποιο όργανο για να μετρήσεις το σημείο θραύσης?
(ή θα φτιάξεις κάποιο εσύ...κάπου τις προηγούμενες μέρες είδα ένα τέτοιο σε βίντεο με δοκιμή σε τρόπο σύνδεσης ξύλων).

Σωτο ζωγραφισες με τις κατασκευές σου.
Θα κρεμαγα διαφορετικά την κρεμαστρα (με διακοσμητικά εξαρτήματα) και θα μπισκοτιαζα τις ενώσεις στην επιφάνεια κοπής.
Τι στην ευχή;
Κοτζαμ MATRIX να τον έχεις στην άκρη;

Sent from my C6833 using Tapatalk

Δεν εχω καποιο οργανο, αλλα ουτε καν σκεφτομαι να φτιαξω κατι, εστω υποτυπωδες.
Θα δοκιμασω με το χερι και μετα με τη ματσολα, με οσο πιο ισοδυναμα χτυπηματα μπορω :))

Νομιζω οτι ενα γενικοτερο συμπερασμα θα βγει ουτως η αλλως.

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Δεν εχω καποιο οργανο, αλλα ουτε καν σκεφτομαι να φτιαξω κατι, εστω υποτυπωδες.
Θα δοκιμασω με το χερι και μετα με τη ματσολα, με οσο πιο ισοδυναμα χτυπηματα μπορω :))

Νομιζω οτι ενα γενικοτερο συμπερασμα θα βγει ουτως η αλλως.
έτσι δεν θα καταλάβεις τι γίνεται...πιο καλά να στηρίξεις το ένα κομμάτι κάπου σταθερά και να φορτώνεις βάρος στο άλλο κομμάτι

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σωτο ζωγραφισες με τις κατασκευές σου.
Θα κρεμαγα διαφορετικά την κρεμαστρα (με διακοσμητικά εξαρτήματα) και θα μπισκοτιαζα τις ενώσεις στην επιφάνεια κοπής.
Τι στην ευχή;
Κοτζαμ MATRIX να τον έχεις στην άκρη;

Sent from my C6833 using Tapatalk

για την κρεμάστρα δεν είχα κάτι άλλο καρντιά μου, μόνο αυτό και γαντζάκια.

για την επιφάνεια κοπής το σκέφτηκα και εγώ αρχικά αλλά τα μεσαία ξύλα είναι 3εκ πλάτος, άμα άνοιγα από τις δύο μεριές τρύπα για το μπισκότο τι θα έμενε μετά από ξύλο? προτίμησα να αφήσω το ξύλο ατόφιο και βλέπουμε....εάν σπάσει θα το φτιάξουμε με μπισκότο ή καβίλιες.

Περιμένοντας να στεγνώσει για να βαφεί.View attachment 137218 Δυστυχώς μου ξέφυγε και έσπασε λίγο το κεφάλι και το χέρι οπότε έγινε πατέντα.
Τελικά φινιρίστηκε, περάστηκε με λίγο με λίγο λαδάκι και είναι έτοιμο. (μένει να ξύσω λίγο τις κόλλες)IMG_20170206_191313.jpg