Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Aς το ανεβασω και ας μην το ειχα τελειωμενο οταν το εδωσα. Ο νεαρος παραληπτης θα μου στειλει φωτο οταν το τριψει και το τελειωσει φινιρισμενο/βαμμενο :)

Συνηθως δεν κανω μεγαλα εργα, μου αρεσουν οι μινιατουρες επειδη εκτων των αλλων βρισκω ξυλεια και ρεταλια παρα πολυ ευκολα, μεχρι πλατος ξυλειας 10 εκατοστα. Απο κει και πανω το πραμα δυσκολευει λιγακι.

Ελκηθρο απο ελατο και πευκο. Εδω τα πλανα σε pdf http://dmidea.eu/wp-content/uploads/2019/12/Santas-Sleigh.pdf
49316240906_03df1f6a86_c.jpg

Αυτο το ελκηθρο ξεπερνα το υψος των 10 εκατοστων αρα επρεπε να δημιουργησω επιφανεια 6μμ απο την επιφανεια ελατης (80x20x18mm) που πηρα προσφατα απο το Leroy.
H μικρη επιφανεια που χρειαζομουν για να την περασω μετα στην κορδελα κοπηκε με το παγκοπριονακι της Proxxon.
49316460122_650b3da4ba_b.jpg

To να κοπει βεβαια ρεταλι 6μμ (ακριβως 6μμ..) απο πιο παχυ ξυλο στην κορδελα δεν ειναι και τοσο απλο οσο ακουγεται. Εδω η συνθεση που επιτρεπει να κοπει φιλετο με ικανοποιητικη ακριβεια.
49316246161_630c76aa27_b.jpg

Σε αυτα τα ρεταλια ελατης που κοπηκαν παραπανω θα φτιαχτουν τα πλαινα του ελκηθρου. Τα υπολοιπα μερη θα φτιαχτουν απο ξυλο παλετας καθως δεν εχουν υψος πανω απο 10 εκατοστα.
Εδω μια μεγαλη ταβλα απο μια ιδιομορφη παλετα που ειχα βρει παλαιοτερα. Πλανιστηκε ευκολα με την 12βολτη πλανη της Bosch.
49315752968_776f3e24b3_b.jpg

Και εδω τα πλαινα που δεν χρειαζονταν πλανισμα, αλλα μιας και βρηκαμε παπα, ας θαψουμε 5-6 :)
49315752303_a73c74d54f_b.jpg

Οταν ετοιμαστηκαν τα ξυλα, κολληθηκαν επανω τα σχεδια τα οποια μετα κοπηκαν στην πριονοκορδελα αλλα και στην σεγα παγκου τα κομματια που ειχαν εσωτερικες κοπες.
49315750563_411c609977_b.jpg

Να πω οτι το πευκο ειναι ο,τι χειροτερο για μικροκοπες με την σεγα. Απροβλεπτο ξυλο με ακανονιστη σκληροτητα που μπορει να σπασει χωρις ιδιαιτερο λογο σε οποιοδηποτε σημειο.

Εδω το τελικο αποτελεσμα οπως το εδωσα, τυλιγμενο με λαστιχακι για να κολληθει και να φινιριστει -μαζι με 3 φυλλα γυαλοχαρτα 120, 180 και 280grit για να τριφτει. Θα περαστει μονο με ακρυλικο βερνικακι.

49316453187_a0480a996c_b.jpg

Ειναι η πρωτη και τελευταια φορα που κανω εργο με τοσες εσωτερικες κοπες (καμμια εικοσαρια) και μαλιστα σε μαλακο και λεπτο ξυλο (κατω απο 8μμ παχος).

Πολύ καλό Μιχάλη και δύσκολο ανεβάζεις των πήχη στις μινιατούρες

Στάλθηκε από το CUBOT_NOTE_S μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ευχαριστω συναδελφοι!

Kυριακο οτι ενδιαφερον πεφτει μπροστα μου, και μου αρεσει, το εκτελω. Αν ο πηχης ειναι υψηλος, εχει καλως, εαν ειναι χαμηλος τοτε ακομα καλυτερα :))
Nεκταριε, φαινεται οτι οσο πιο πολυπλοκο και χρονοβορο ειναι το εργακι τοσο πιο καλο δειχνει!!

Βy the way, θα μου επιστραφει το εργακι και δυστυχως θα το τελειωσω εγω καθως ο μικρος, στην προσπαθεια του να το τριψει, εσπασε καποια τεμαχια!! Ελατοπευκο βλεπεις..

Ευχαριστω Πανο!

Μου ζητησε ο πατερας του παιδιου να το αφησω ετσι, μετα απο συζητηση που καναμε, για να το τελειωσει το παιδι του, ετσι για να ασχοληθει και να μαθαινει, το ηθελε και το ιδιο το παιδι.
Ομως το πευκο δεν ειναι γερο ξυλο και πανω στο τριψιμο του εσπασε ενα κομματι απο το σκαλισμενο πλαινο κομματι. Eπισης απο ενα πεσιμο εσπασε και ενα παχυ τεμαχιο των 18μμ!!!
Θα μου το φερει πισω, θα το κολλησω και θα το τελειωσω αναγκαστικα εγω :)

Μολις τελειωσε το κοψιμο με την πιο λεπτη λαμα που εχω, πλατους 0.6χιλιοστων για να βγει καλο το περιγραμμα κυριως του αρουραιου :))

Eδω τα γατια ακομα με το χαρτι του σχεδιου πανω στο κοντρα πλακε παχους 12μμ. Με λιμα θα διαμορφωθουν τα ματια και η μυτη.
49329566253_a7870e38e3_b.jpg

Το συγκεκριμενο εργακι θα γινει εκ νεου, μεγαλυτερο και απο ξυλο βελανιδιας. Το κοντρα πλακε, αν και θα το βαψω δεν νομιζω να δειχνει καλο στο συγκεκριμενο εργο.
Απλα δοκιμασα σε κ/π γιατι ηθελα να δω αν θα βγουν καλες καποιες λεπτομερειες στο κοψιμο και στη διαμορφωση, για να μην χαλαω πολυτιμη πρωτη υλη.

Εδω το σχεδιο http://www.stevedgood.com/threecats.pdf

Ευχαριστω συναδελφοι, ειχε πλακα το συγκεκριμενο εργακι με τα γατια!

Γιωργο το ποντικι ηταν οντως το πιο επικινδυνο σημειο για να μην πετυχει η κοπη μιας και ειναι πολυ μικρο (2εκ.) και καθε λαθος θα φαινοταν πολυ ασχημα.
49338543043_cfb7169ea1_n.jpg

Ολα αυτα τα puzzle που τα κυριως μερη γινονται με μια και μονο κοπη και πρεπει να εφαρμοζουν τελεια, τα περιθωρεια λαθους ειναι ελαχιστα.
Γιαυτο και υπαρχουν και οι super λεπτες λαμες που σου επιτρεπουν αρκετα μεγαλη ευελιξια στις καμπυλες κοπες.

Τα ματια και το στομα τελικα τα εκοψα με την λεπτη λαμα της Proxxon γιατι με λιμα θα επαιρνε πολυ ωρα, το κοντρα πλακε ειναι πολυ πιο σκληρο απο το πευκο.
49338468393_7565de0421_c.jpg

Tωρα παλι ο πονοκεφαλος για το τι χρωμα θα βαφτουν τα τρια γατια και το μικρο τρωκτικο ωστε να δενουν αρμονικα σαν συνολο.

Τελειωσαν τα γατακια και το ποτηρι.

Τα μεν γατια τα περασα 1 χερι διαφορα χρωματα ανιλινης και ενα χερι λινελαιο στο τελος, το δε ποτηρι το περασα με ενα χερι sealer να κλεισουν οι ποροι και μετα 3 χερια shellac.

49357074538_c3e4bfa3c1_c.jpg

Το ποτηρι ειχε ενα σοβαρο ατυχημα. Λιγο πριν αρχισω το φινιρισμα του, εβαλα νερο μεσα να δω αν υπαρχει καποια διαρροη ωστε να την κλεισω.
Υπηρχαν δυο σημεια σαν αυτο. Στα δυο σημεια των διαρροων, το ξυλο ειχε προβλημα, ηταν σαθρο, οπως βλεπουμε απο την δευτερη φωτο.

49357573586_e8089f1e7a_w.jpg
49357534431_d007ca7d15_w.jpg

Αυτη η διαρροη, επειδη δεν αδειασα το νερο αμεσως, το ξεχασα καμποσες ωρες μεσα στο ποτηρι, διελυσε το ποτηρι στο ενα σημειο, φουσκωσε δηλαδη και ανοιξε στα δυο.
Στο αλλο σημειο η ζημια ηταν πολυ μικροτερη και δεν την διορθωσα γιατι δεν φαινεται με το ματι. Εδω η μικρη ζημια
49357534751_b3262f0280_c.jpg

Πιο κατω απο την μικρη ζημια, κολληθηκε εκ νεου το ποτηρι οσο καλυτερα γινοταν, σχεδον δεν φαινεται οτι εχει κοπει και εχει ξανακολληθει. Ευτυχως γιατι θα ηταν κριμα ο κοπος.

Μετα το ποτηρι περαστηκε ενα χερι sealer και μετα 3 χερια γομαλακα (shellac). Το sealer εκανε εξαιρετικη δουλεια πανω στο πορωδες πευκο κλεινοντας τους πορους του, καθως το βερνικι επιασε σχεδον τελεια και εκανε κρουστα απο το πρωτο κιολας χερι. Εδω το ποτηρι μετα την εγχειρηση τελειωμενο, που πλεον θα γινει μολυβοθηκη.

49357072898_aa1836ded2_c.jpg

Στα γατια δεν υπηρχε καποια δυσκολια περαν της επιλογος των χρωματων. Το ξυλο απο το οποιο κοπηκαν, το κρατησα το εβαψα γαλαζιο και θα ειναι το κρεββατακι τους, οταν τα γατια θελουν να ξεκουραστουν :)

49357739002_00288db50c_c.jpg

Στο πισω μερος της θηκης εχει διαμορφωθει ωστε να μην πεφτουν τα γατια οταν τοποθετουνται μεσα. Εδω τα γατια μεσα στη θηκη και το ποτηρι.
49357533006_deb51acf1a_c.jpg

Ολοκληρωθηκε η επισκευη του σπασμενου ελκηθρου, τελειωνει και το φινιρισμα και βαψιμου του ελκηθρου σιγα σιγα με ωραια χρωματακια, χρυσο, κοκκινο και πρασινο. Καπως ετσι δηλαδη τα χρωματα και ελπιζω να δειξουν καλα.

Eυχαριστω συναδελφοι!

Γιωργο προτιμησα να τα βαψω με stain/ανιλινη οπου το χρωματολογιο ειναι σημαντικα μικροτερο απο το αντιστοιχο των ακρυλικων. Αν υπαρχουν λιγες εναλλακτικες, ειναι πιο ευκολη η επιλογη :)