Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Eνα ξυλινο ποτηρακι, φρεσκο και μυρωδατο, ετοιμο για φινιρισμα.

49272967308_f54e2c3aa4_b.jpg

Πολυ απλη η διαδιακασια κατασκευης. Με εναν διαβητη φτιαχνουμε το εξωτερικο περιγραμμα, ενα κυκλο δηλαδη σε οποια διαμετρο θελουμε. Επειτα κανουμε εναν δευτερο κυκλο μικροτερο με το ιδιο κεντρο για να τον κοψουμε.
Εδω η κοπη το μικρου κυκλου που εγινε ευκολα με 60αρι forstner. Kανονικα επρεπε να κοπει με σεγα παγκου αλλα θα μου ετρωγε πολυ ωρα.

49273439211_eacd67df38_b.jpg

Επειτα εγιναν με την πριονοκορδελα οι εξωτερικες κοπες στην περιμετρο. Στην φωτο βλεπουμε τις φετες που θα κολληθουν η μια πανω απο την αλλη.
49272969833_e27662f59b_b.jpg

Εδω οι φετες περασμενες με ξυλοκολλα και πιασμενες με ενα σφιγκτηρα.
49273437776_9faa3db6dd_b.jpg

Επειτα ηρθε η ωρα για την λειανση οπου το τριβειο triton εδωσε τα ρεστα του στο εσωτερικο δυσκολο φινιρισμα του ποτηριου. Το τριψιμο διηρκησε μολις καποια δευτερολεπτα και το εσωτερικο εγινε γυαλι!!
Εδω πριν αρχισει το τριψιμο.
49272968483_91389bcf1f_b.jpg

Για το εξωτερικο φινιρισμα, το κυκλικο τριβειο ηταν μεγαλη βοηθεια καθως και εκει με 2-3 περασματα το μαλακο ξυλο του πευκου εγινε εντελως λειο και οι οποιες ατελειες υπηρχαν απο το κοψιμο εξαφανιστηκαν.
49272968003_08301fa5fe_b.jpg

Και εδω σχεδον ετοιμο το ποτηρακι για την τελικη συναρμολογηση.
Δεν ξερω τι ειδους χερουλι θα του βαλω (το δικο του απο πευκο, μεταλλικο η καποιο αλλο παραξενο) και αν θα βαλω πάτο απο πευκο η αλλο ξυλο.
49273633862_14a2900fb7_b.jpg

Θα γινουν αρκετα ποτηρακια αλλα απο αλλο, σκληρο ξυλο, το πιο πιθανο απο βελανιδια. Θα γινουν διαφορα μεγεθη, απο μινιατουρες μεχρι υπερμεγεθη :)
Απλα η κατασκευη αυτη εγινε απο πευκο που ηταν ευκολο και μαλακο ξυλο κυριως για να τσεκαρω την διαδικασια και εαν χρειαζονται καποιες αλλαγες.

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Πολύ ωραία η κούπα του Βίκιγκ!! Μιχάλη πως και δεν την έφτιαξες στον τόρνο;

Του αρέσει να παιδεύεται Νίκο. εκεί βγάζει όλη του τη μαστοριά !!

Μιχάλη πανέμορφο, μπράβο σου. φαντάζομαι πως θα γίνει άμα το λουστράρεις κι όλας..

καλησπέρα και χρόνια πολλά..
Χιώτης το μεταλλικό χερούλι δεν παίζει με τίποτα. Ειδικά αυτό στην φώτο. Αν θές μεταλλικό καλά και ντε, παίξε με ορείχαλκο. Αλλά να είναι βαρβάτο χερούλι, και στο πιάσιμο και να γεμίζει το μάτι.:grinning-smiley-043
Αλλιώς μένεις στο ξύλινο..

Μιχάλη μου αρέσει πάρα πολύ.
Αν μου έλεγες οτι θα φτιάξεις κύπελο μ´ αυτό το τρόπο θα σε απέτρεπα, θα σου έλεγα οτι θα βγεί μια λαλακία.
Τώρα που βλέπω τι νερά έβγαλε το σόκορο, κι όσο τα φαντάζομαι γυαλισμένα και βερνικομένα, μου αρέσει πάρα πολύ.

Πολύ ωραία η κούπα του Βίκιγκ!! Μιχάλη πως και δεν την έφτιαξες στον τόρνο;

Είναι πολύ μικρός ο τόρνος του Νίκο, μόνο μινιατούρες μπορεί να επεξεργαστεί.

Του αρέσει να παιδεύεται Νίκο...

Στον τόρνο είναι πολύ μεγαλύτερο το παίδεμα.

Ευχαριστω συναδελφοι!

Χερουλι εχω ηδη καταληξει ξυλινο και μαλιστα απο το ιδιο ξυλο. Λιγο διαφορετικο απο αυτο της φωτογραφιας. Οντως το μεταλλικο, αλλα και τα υπολοιπα ειναι παραταιρα.

Γιωργο το μονο παιδεμα, ελαχιστο μαλιστα που δεν λεγεται καν παιδεμα, ηταν τo τρυπημα με το forstner.

Νικολα ο τορνος που εχω ειναι 100watt... To πολυ που μπορει να φτιαξει ο κακομοίρης ειναι κανα ξυλινο μινι ποτηρακι για σφηνακια :))

Μπαμπη και γω δεν ηγμουν σιγουρος για το αποτελεσμα για αυτο και το εκανα με πευκο, σαν πιλοτικο, που ειναι φτηνο και εχω αφθονο.

Last edited:

Στον τόρνο είναι πολύ μεγαλύτερο το παίδεμα.

Α ναι ; εγώ το αντίθετο νόμιζα Μπάμπη..

Η ευχαρίστηση πάντως θα είναι ίδια (;) φαντάζομαι.

Μπράβο Μιχάλη πολύ καλή έγινε η κούπα...
Όλη η σειράς της λείανση λέει πολλά για το μεράκι που έχεις...
Πολύ βολικό και το εσωτερικό τριβειακι της Triton....
Άντε να δούμε και το τελικο αποτελεσμα...!!!!

Μπαμπη γιατι ειναι πιο δυσκολη στον τορνο?

Γιατί άλλη δυσκολία έχει το κόψιμο στην κορδέλα κι άλλη το άδειασμα του ξύλου στον τόρνο.
Εκτός αν χρησιμοποιηλσεις μεγάλο forstner.

Ξύλινη είναι πολύ πιο όμορφη μπράβο μάστορα μου

Καλησπέρα μάστορα. Σε ευχαριστώ πολύ (& για τις υπόλοιπες ευχές).

Ετοιμαζόμαστε για την ανταλλαγή των δώρων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Τυχερός ο κούλουκας! Πολύ όμορφο φίλε!

Σε ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.

Να είστε καλά Γιώργο & Κυριάκο.

Ωραιος ο Κωστας!

Σου εχω 4 πελατακια ετοιμα εδω:

Σε ευχαριστώ πολύ. Γλυκούλια είναι όλα τους.

Last edited by a moderator: