Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

@ Χιώτης ωραίο το όχημα. Θα δώ μήπως το φτιάξω. Όσο αφορά τα γρανάζια, είναι με 6mm κόντρα πλακέ. Έχουν τον χαβαλέ τους.

@ Koulhs.... τα έκοψα στο ρούτερ. Δεν έχω και άλλη δυνατότητα. Εκεί στην ταλαιπωρία. Ολόκληρο λεπτό κάνει να τα κόψει..:smash:

@ Babis..... για τόρνο δεν μπορώ να σε βοηθήσω. θέλεις γραναζοκόφτη. Για γρανάζια γενικής χρήσης, οτι θές το φτιάχνουμε.

@ AGROTISS - costas - KOSSTV........... ευχαριστώ.:ernaehrung004:

Τώρα προσπαθώ να φτιάξω μια αλυσίδα με αντίστοιχα γρανάζια. Είναι λίγο δυσκολάκι. Έχει πάρα πολλά κομμάτια....αλλά θα το φέρω σε πέρας πιστεύω.

IMG_20200417_110503.jpg

IMG_20200417_115000.jpg

Σαν πρωτη κινηση, πριν οποιοδηποτε φινιρισμα στο αμαξιδιο ειπα να αλλαξω τα ελαστικα..:)

Πρεπει να βρεθει ενας ευκολος τροπος για κατασκευη ροδων καθως οι κλασσικες ροδες ειναι απλες και χαλανε ολη την κατασκευη.
Υπαρχει ενα bit δραπανου (βλεπε φωτο) σε διαφορα μεγεθη που κανει μια σχετικα καλη διαμορφωση και θα το παραγγειλω σε καποια φαση.
bafb7b493d28bfb9df9c9b233e5cef5c.jpg

Εν τω μεταξυ μπορει να γινει μια αξιοπρεπης διαμορφωση με ποτηροτρυπανα και Forstner.
49785379456_6c8bec0f31_b.jpg

Η παραπανω ροδα ειναι η πρωτη δοκιμη. Πρωτα κανεις το βαθουλωμα της ζαντας με Forstner, στη συγκεκριμενη περιπτωση 15αρι. Επειτα χρησιμοποιωντας το ιδιο κεντρο τρυπας με ποτηροτρυπανο για να κοψεις την ροδα. Στην παραπανω περιπτωση το 28αρι ποτηροτρυπανο δημιουργησε μια ροδα 25μμ διαμετρου, οση επρεπε δηλαδη για το αμαξιδιο.

Το χαραγμα του ελαστικου εγινε βαζοντας την ροδα πανω σε ενα δραπανο με την βοηθεια μιας βιδας και ενος παξιμαδου. Κρατας το δραπανο ενα σφιγκτηρα σταθερο και χαραζεις τη ροδα καθως γυριζει με ενα σκαρπελακι, οπως στη φωτο παρακατω.

49785369541_ccb5ec58f0_b.jpg

Οι ροδες του αυτοκινητου θα γινουν απο σκληρο ξυλο και οχι απο κοντρα πλακε οπως στο παραπανω δειγμα που ειναι πολυ ευαισθητο στις παραπανω δοκιμασιες.

Τον τόρνο γιατί τον έχεις, μπορείς να μου πείς;

Και με το forstner μιά χαρά βγαίνουν πάντως. Εγώ, αν δεν χρησιμοποιήσω τότνο, έτσι τις κάνω.

Attachments

• IMG-5019.jpg
    IMG-5019.jpg
    217.5 KB · Views: 89
Last edited:
Ναι μπραβο, ετσι βγαινει στο σκληρο ξυλο και με λιγο τριψιμο. Ωραια ροδουλα! Πρωτα την εκοψες με ποτηροτρυπανο και μετα την τρυπησες με forstner??

Στο δραπανο παντως, oπως το κανω, το βαλε βγαλε ειναι πιο συντομο απο τον τορνο και για το στρογγυλεμα και για τα αυλακια στις ροδες, ολες τις εναλλακτικες τσεκαρα :)

Eγώ λέω ότι είναι τορνευτή η ρόδα του Babis.. :grinning-smiley-043

Eπίσης....... ρόδες παντώς καιρού φτιάχνει και ο τύπος εδώ.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Eγώ λέω ότι είναι τορνευτή η ρόδα του Babis.. :grinning-smiley-043

'Οχι, δεν μπήκε καθόλου στον τόρνο, όπως λέει ο Μιχάλης έγινε... Με λίγο διαφορετική σειρά.
Πρώτα έκανα την εσόχή με το forstner όσο ήταν δεμένο το ξύλο και μετά το έκοβα με το ποτηροτρύπανο. Στη συνέχεια το έδενα με μιά βίδα στο παγκοτρύπανο και με ένα γυαλοχαρτάκι (120) έφτιαχνα τις κουρμπίτσες.
Λίγο φινιρισματάκι μετά μς 180 και 220 και τέρμα.
Ο τύπος στο video φτιάχνει παπάδες, δεν φτιάχνει ροδάκια... :grinning-smiley-043

Eαν αυτο το μινιατουρακι γινοταν απο οξια η καποιο αλλο καλο σκληρο ξυλο -και οχι απο κοντρα πλακε- θα ηταν πραγματικα πολυ ομορφο, ιδιως στο στρωσιμο του χρωματος, αν και δεν θα χρειαζοταν χρωμα.

Εδω πριν περαστει ακομα με γυαλιστερο βερνικι. Βαμμενο με ακρυλικο χρωμα, σε ενα απο τα οριτζιναλ χρωματα που εβγαινε αυτο το αμαξι.

49790245762_e27641cc98_c.jpg

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Εγώ αυτές τις μέρες το έχω ρίξει στα γρανάζια... Μένει να ξεθάψω κανένα μοτέρ, να κάνω δοκιμές..:smash:

View attachment 170555
Αυτό με τα γρανάζια είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκεις τη διάσταση που θέλεις και εκεί αρχίζει του πρόβλημα γιατί θα πρέπει να το κατασκευάσεις. Πολύ δύσκολο έως αδύνατον για μένα τουλάχιστον.

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Eαν αυτο το μινιατουρακι γινοταν απο οξια η καποιο αλλο καλο σκληρο ξυλο -και οχι απο κοντρα πλακε- θα ηταν πραγματικα πολυ ομορφο, ιδιως στο στρωσιμο του χρωματος, αν και δεν θα χρειαζοταν χρωμα.

Εδω πριν περαστει ακομα με γυαλιστερο βερνικι. Βαμμενο με ακρυλικο χρωμα, σε ενα απο τα οριτζιναλ χρωματα που εβγαινε αυτο το αμαξι.

49790245762_e27641cc98_c.jpg

Ποταπαγόρευση Μιχάλη.
Τώρα θα πεταχτούν έξω τα παληκάρια με τα Τόμσον...:a0210:

Χιώτης, πολύ ωραίο το αμαξάκι. Επειδή έχω κατά νού να το φτιάξω, ήθελα να ρωτήσω πόσο φάρδος σου έχει βγει, και μέχρι πόσο πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βγει, χωρίς να χαλάει η αναλογία.

Αυτό με τα γρανάζια είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά τις περισσότερες φορές δεν βρίσκεις τη διάσταση που θέλεις και εκεί αρχίζει του πρόβλημα γιατί θα πρέπει να το κατασκευάσεις. Πολύ δύσκολο έως αδύνατον για μένα τουλάχιστον.

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αν θές αναλογίες δικές σου, πρέπει με κάποιο τρόπο να το σχεδιάσεις. Αν έχεις σέγα η πριονο-κορδέλα νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να το φτιάξεις. Μιλώντας βέβαια για υλικά που μπορείς να δουλέψεις.

Last edited by a moderator:
Eυχαριστω πολυ συναδελφοι!!

Γιαννη το φαρδος εχει βγει ακριβως 4.5 εκατοστα. Εχουν κολληθει παραλληλα 9 κομματια ξυλου για να δημιουργηθει το αυτοκινητο. Ειχα 5μμ κοντρα πλακε αρα, 5μμχ9κομματια= 45μμ πλατος.

Επειδη βγηκαν μικροτερες οι αναλογιες, επρεπει να προσαρμοσω τις τρυπες για τις ροδες, το μερος των προφυλακτηρων που μπαινει και κουμπωνει στο σασι και το 'δοντι' που εξεχει και μπαινει η ρεζερβα στο πισω μερος.

Edit
Αυτες οι διορθωσεις γινονται πολυ ευκολα εκ των υστερων, αφου εχεις κοψει τα τεμαχια. Νομιζω οτι οι αναλογιες εχουν μινιμουμ οριο τα 5μμ παχος ξυλο, οχι πιο λεπτο και ανω οριο τα 7 μμ χωρις να επηρρεαστουν οι αναλογιες, εαν τυπωνεται το σχεδιο σε Α4 χαρτι χωρις σμικρυνση. Το ιδανικο ειναι παχος ξυλου 6μμ, οσο προτεινεται δηλαδη. Το βλεπω τωρα που εχω φτιαξει το δικο μου στα 5μμ.

Αυτα, εαν καταλαβα καλα την ερωτηση σου.

Last edited:
Σωστά κατάλαβες. Δηλ. αν κρατήσω τις διαστάσεις ως έχουν και αλλάξω το φάρδος από 45mm που έχεις εσύ σε 55mm για παράδειγμα, δεν θα δείχνει αταίριαστο έτσι?

Τα 55μμ ειναι το ιδανικο φαρδος καθως αυτο σημαινει οτι θα χρησιμοποιησεις 6μμ ξυλο για να κοψεις το pattern. Aυτο που προτεινει δηλαδη ο τυπος στα σχεδια του.

Eιμαι πολυ περιεργος να δω πως θα βγουν τα ροδακια με το CNC.

Oι ροδες ηταν το μονο κομματι του αμαξιου που με ταλαιπωρησαν λιγο για να τις φτιαξω, οπως τις εφτιαξα.

Μιχάλη Χριστός Ανέστη.

Μας μετέφερες πολλά χρόνια πίσω με την κατασκευή σου. καταπληκτικό.
Φτιάξε τώρα κι ένα αυτόματο όπλο της εποχής εκείνης που είχαν οι γκάνγκστερς. θα δέσει τέλεια με την όλη κατασκευή.