Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Πολυ ωραια τελειοποιηθηκε/χρωματιστικε η αντικα αμαξακι Μιχαλη...!!!
Αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής που είχαν και αυτά την αίγλη τους...!!!
Μπράβο λοιπόν και εις ανώτερα....

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Eιμαι πολυ περιεργος να δω πως θα βγουν τα ροδακια με το CNC.

Oι ροδες ηταν το μονο κομματι του αμαξιου που με ταλαιπωρησαν λιγο για να τις φτιαξω, οπως τις εφτιαξα.

Για να βγουν ρόδες "σωστές" υπό μια έννοια, θα πρέπει κανονικά να τις κάνω στον τόρνο. Αλλιώς μην νομίζεις ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό στο ρούτερ, πλήν του ότι μπορώ να σκάψω ενδιάμεσα απο ελαστικό και τρύπα. Το ίδιο έχεις κάνει με άλλο τρόπο.

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Για να βγουν ρόδες "σωστές" υπό μια έννοια, θα πρέπει κανονικά να τις κάνω στον τόρνο. Αλλιώς μην νομίζεις ότι θα γίνει κάτι διαφορετικό στο ρούτερ, πλήν του ότι μπορώ να σκάψω ενδιάμεσα απο ελαστικό και τρύπα. Το ίδιο έχεις κάνει με άλλο τρόπο.

Γιάννη διαφωνώ... Δεν είναι ακριβώς έτσι, καμία σχέση το CNC με τον τόρνο.
Στο CNC μπορείς να φτιάξεις κανονική ζάντα. Μέχρι και στο ελαστικό μπορείς να χαράξεις cinturato pirelli.

H κοπη ροδας χωρις το ποτηροτρυπανο και η δημιουργια εσοχης χωρις φορστερ -εν ειδει ζαντας- ειναι αρκετα και σου γλυτωνουν παρα πολυ κοπο και πολλα βαλε βγαλε τρυπανιων στο κολωνατο και με τον κινδυνο να γινει και καμμια μικροζημια στις ροδες.

Τεραστια ειναι και η διαφορα χρονου κατασκευης με οποιο αλλο τροπο δοκιμασεις (τορνο,κολωνατο) καθως πρεπει να κανεις τα ροδακια ενα προς ενα, ενω στο CNC τα κοβεις μιας κι εξω, ολα μαζι.

Νομιζα οτι μπορει επισης να σου γλυτωσει και το γυαλοχαρταρισμα στην ακμη/περιφερεια της ροδας, για να φαινεται στρογγυλη.

Επίσης στον τορνο ειναι πολυ πιθανον τα ελαστικα να ειναι διαφορετικά μεταξυ τους.
Θελει πολυ προσοχη να γινουν ολα ιδια.

Εγω ειχα εντυπωσιαστεί με τις ρόδες του Κωστα που κατάφερε να τις κανει ολες ιδιες!
Εγω δε τα καταφερνω η βιαζομαι πολυ.

Σκέφτηκα και την λύση να τις κάνω χωριστά και να τις κουμπώσω μετά. Να κόψω ελαστικά και κέντρο άξονα με ένα χρώμα ξύλο, και τις ζάντες χώρια απο άλλο ξύλο, οπότε θα δώσω και το βάθος που πρέπει.
Προς το παρών πλάνισα-κατέβασα δύο ξύλα με τον ξεχονδριστήρα. (ωραίο εργαλείο), και τα κατέβασα περίπου μέχρι τα 6,7 mm. Θα κατέβαζα μέχρι 6,4mm αλλά μπούκωσε η εισαγωγή απο πριονίδια. Τα ξύλα είναι οξυά και ένα άλλο που λέγεται danema...damema...danena...κάπως έτσι τέλος πάντων.

IMG_20200420_131503.jpg

Για να περναει η καραντινα ποιο ευκολα,και μιας που δεν εχω τορνο στο σπιτι,

ειπα να κανω ενα ροπαλο του baseball με το τραβηχτο μαχαιρι,

μια πλανη,λιμα και γυαλοχαρτο για να ιδρωσουμε και λιγο και να περασει η ωρα!

Δυστυχως το δοκαρι του κεδρου που ειχα εδω ειναι 45χ45 χιλ και ετσι το πανω μερος βγηκε ποιο λεπτο απο οσο θα επρεπε,
αλλα οπως ειπα εγινε ποιο πολυ για να περασει η ωρα!

1.jpg

3.jpg

4.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Γιώργη ωραίος!!
Αυτά είναι εργαλεία ξυλουργου... Οι τόρνοι είναι για μας που είμαστε λίγο πιο φλούφληδες... :p

Ευχαριστω κυριοι για τα καλα σας λογια!

Οπως ειπε και ο Agrotiss να ειμαστε και προετοιμασμενοι για καθε ενδεχομενο,ερχονται παραξενοι καιροι !

Ωραιο το ροπαλακι του baseball Γιωργο με το τραβηχτο μαχαιρι!

Εφτιαξα και εγω ενα μαγειρικο 'ροπαλο' με τραβηχτη λαμα πριονοκορδελας. Βαθμος δυσκολιας ..σχεδον μηδενικος :)

Mεζουρα μακαρονιων
απο χειριστο ειδος κοντρα πλακε λευκας με διχρωμια, η οποια αποτυπωθηκε και στην γαλαζια ανιλινη, οπου αλλου εγινε τυρκουαζ και αλλου γαλαζια :)
49799687197_c262f76ce9_c.jpg

Το αποτελεσμα ειναι ενα μιγμα απο δυο διαφορικα σχεδια, αυτα εδω...
49798833993_2686b70214_z.jpg

..τα οποια με μια μικρη μετατροπη στο σχημα και ενα κολαζ εγιναν αυτο το σχεδιο.
49799382991_1235e6ebe3_c.jpg

Αφου εσυρα το σχεδιο πανω στη λαμα της πριονοκορδελας και απεκτησε σχημα, βελτιωσα τις καμπυλες πανω στο ειδικο τριβειο
49799382716_41e22feef4_z.jpg

Επειτα δημιουργηθηκαν οι τρυπες με φορστνερ των 35 και 25μμ.
49799382301_1cc1045fcc_z.jpg

Και μετα οι τρυπες γυαλοχαρταριστηκαν εσωτερικα παλι με το ειδικο τριβειο Triton, με μικροτερο κυλινδρο αυτη τη φορα.
49798832253_6a06fafc10_z.jpg

Επειτα κλειστηκαν κατι τρυπες στο σοκορο του κοντρα πλακε με ξυλοστοκο απο το Leroy.
49799687542_392c802ea3_c.jpg

Αναφορικα με τον στοκο, πρεπει να κανουμε καποιες δοκιμες να δουμε πως μπορει να σκουρηνει λιγο καθως και με ποια ειδους χρωματα ειναι συμβατος.
Θα δοκιμασω με να τον σκουρηνω λιγο, με καφε ακρυλικο χρωμα μιας και ειναι ακρυλικος στοκος. Αν δεν δουλεψει θα δοκιμασω χρωμα οινοπνευματος που εχουμε για τις ρητινες.

Αυριο θα το περασω με ενα βερνικακι κρουστας αφου αναγραψω με το λειζερ engraver το ονομα της νοικοκυρας, η το λογοτυπο της Bosch, μπορει και της Parkside.

Εγω μια χαρα το βλεπω...αν εξαιρεσεις το χρωμα 😛
Οσο για το στοκο, εχε υποψη οτι τα leroy εχουν παρα πολλες αποχρωσεις αυτου του στοκου. Μεταξυ αυτων και ασπρο και μαυρο. Οποτε μπορεις να σκουρηνεις/ανοιξεις και με αναμιξεις.

Ναι, το χρωμα ειναι αστειο και με το βερνικι θα γινει ακομα καλυτερο :))

Aν ηταν δικο μου, θα το εκανα απο οξια η δρυ, χωρις καθολου χρωμα.

Με τον στοκο θα βρω ακρη για να μην αυξανουμε τον ογκο κανοντας μιξεις μεταξυ στοκων -που δεν ειναι κακη ιδεα by the way.

Βαζεις μεσα στις τρυπες μακαρονια για να υπολογισεις την ποσοτητα που θελεις αναλογα με ποσα ατομα θα φανε.

Στην παρακατω φωτο, τα μακαρονια που χωρανε στη συγκεκριμενη τρυπα ειναι για δυο ατομα, θα βγαλουν 2 μεριδες μακαρονια.
s-l300.jpg

Το δικο μου το εχω κανει για να υπολογιζω μεριδες για ενα και δυο ατομα. Η μικρη τρυπα ειναι η ποσοτητα για ενα ατομο και η μεγαλη για δυο.