Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

full

http://postimg.org/image/k8ss9d5cn/full/

με ξεγέλασε μάλλον αυτή η φώτο.

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ναι είναι βγαλμένη και λίγο στραβά γι αυτό.
Το τσέκαρα πολλές φορές αν πατάει καλά γι αυτό και επιμένω βλέπεις!

Κουκλί το σκαμνάκι, πολύ όμορφο. Τί ύψος έχει?

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Κουκλί το σκαμνάκι, πολύ όμορφο. Τί ύψος έχει?

Δηλαδή το πλάτος είναι περίπου 30 εκατοστά και το ύψος γύρω στα 23 εκατοστά (μαζί με την βάση)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές κ

Δεν είναι καθόλου λοξά Σώτο, μάλλον έτσι σου φάνηκαν.

Δεν το κάνω με ρούτερ τουλάχιστον αρχικά γιατί σίγουρα δεν θα βρει τόσο καλό όσο με το χέρι και το ρούτερ που έχω δεν φτάνει αυτό το βάθος.
Επιπλέον θέλω να είναι χειροποίητο το κατασκευαστικό κομμάτι, θα μπορούσα να κάνω τέλειες ενώσεις με μορσοτρύπανο αλλά όπως βλέπεις το αποφεύγω... :)

Πολύ καλά το υπολογίζεις αλλά μην ξεχνάς ότι δεν δέχεται μόνο κάθετες φορτίσεις αλλά και οριζόντιες που αν δεν υπάρχουν οι καβίλιες μπορεί να βγει κανένα πόδι και αυτός που κάθεται πάνω να προσγειωθεί.
Αν και η εφαρμογή είναι πάρα πολύ σφιχτή, όπως και στην προηγούμενη κατασκευή μου, θεώρησα ότι καλό θα είναι να υπάρχει και μία έξτρα ασφάλεια.
Σε οριζόντια φόρτιση η καβίλια θα το κρατήσει σταθερό ακόμα και αν η κόλλα υποχωρήσει ή σπάσει :)

Πάνω κάτω σε μέγεθος είναι όσο ένα κοινό σκαμνί. Δηλαδή το πλάτος είναι περίπου 30 εκατοστά και το ύψος γύρω στα 23 εκατοστά (μαζί με την βάση).

Δεν νομίζω ότι οι καβίλιες προσφέρουν κάτι στις συγκεκριμένες οριζόντιες φορτίσεις ισα ίσα μειώνουν το βάθος στήριξης των ποδιών και την αντοχή σε στρεβλώσεις. Για εχτρα ασφάλεια έπρεπε να ενώσεις τα πόδια μεταξύ τους.

Οσο για τις ενώσεις μια πατούρα θα τις κάλυπτε.

skampo.png

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευ

Δεν νομίζω ότι οι καβίλιες προσφέρουν κάτι στις συγκεκριμένες οριζόντιες φορτίσεις ισα ίσα μειώνουν το βάθος στήριξης των ποδιών και την αντοχή σε στρεβλώσεις. Για εχτρα ασφάλεια έπρεπε να ενώσεις τα πόδια μεταξύ τους.

Οσο για τις ενώσεις μια πατούρα θα τις κάλυπτε.

View attachment 124473

Δίκιο έχεις αλλά όσο να ναι κάτι προσφέρουν και αυτές.

Πολύ ωραία η ιδέα με την πατούρα δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Στο επόμενο δημιουργημα.
Πάντως το ενδιάμεσο δεν χρειάζεται καθόλου. Είναι τόσο χοντρά τα ξύλα που τζόγοι δεν υπάρχουν καθόλου.
Επίσης κακώς έβαλα και καβίλιες... :)

Ωραίο Νικόλα και ωραίο ξύλο !!!
Αν όμως ακολουθούσες το αριστερά στην κάτω γραμμή σκιτσάκι του Ιωάννη... θα το κοιτούσαν σε 150 χρόνια οι εξωγήινοι και θα μουρμουρίζανε ...τι γερή κατασκευή είναι αυτή ρε παιδί μου !!!! :ernaehrung004:

να ρωτησω....εχεις κανεις την proxxon dsh??παιρνει και με κεφαλι λαμα?θα την αγορασω μαλλον εντος ημερων και θελω να ειμαι σιγουρος..επισης μια εντυπωση θα την εκτιμουσα!!!

Νομιζω οτι την εχει ενα μελος απο εδω, δεν θυμαμαι ποιος.

Βλεπω οτι μπορεις να χρησιμοποιησεις και ακεφαλες λαμες http://www.proxxon.com/en/micromot/28092.php

Απο amazon.de θα την παρεις?http://www.amazon.de/Proxxon-Microm...=1455136014&sr=8-44&keywords=proxxon+micromot

να ρωτησω....εχεις κανεις την proxxon dsh??παιρνει και με κεφαλι λαμα?θα την αγορασω μαλλον εντος ημερων και θελω να ειμαι σιγουρος..επισης μια εντυπωση θα την εκτιμουσα!!!

Την έχω, εννοείς με τα πειράκια, παίρνει. Η γενική εντύπωση είναι καλή, και κάτι που εγώ το εκτίμησα, εξαιρετικά αθόρυβη όπως όλα τα proxxon άλλωστε

βασικα θελω να χρησιμοποιω και των 2 ειδων λαμες και γι αυτο την πατησα με την einhell!απο ελλαδα λεω να την παρω..ιδια τιμη βγαινει με τα μεταφορικα!!

Σημερινές κατασκευές:

Δημιουργίες από το τελευταίο κομμάτι της Μουριάς μου (σε λίγο θα την κόψω από τον πάτο!!!), Καρυδιά και Αμπούρα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Βάση για φωτογραφία από καρυδιά. Πλανισμένο κομμάτι καρυδιάς με μικρό πηχάκι για να κάθετε η φωτογραφία και βάσεις με κλίση 45 μοιρών (22.5 στο φαλτσοπρίονο), απλή κόλλα, σφήξιμο και έτοιμο:

2) Μολυβοθήκη από μασίφ κομμάτι Μουριάς. Πλάνισμα και κόψιμο στο φαλτσοπρίονο, έπειτα διαμόρφωση άκρων με ταινιολειαντήρα, τρίψιμο με 120άρι, 240άρι και 400άρι γυαλόχαρτο.
Η τρύπα στο κέντρο έγινε με πατέντα καθώς τόσο μακρύ ποτηροτρύπανο ή τρυπάνι φτερού - forstner δεν είχα και δεν ξέρω αν υπάρχει κιόλας.
Πρώτα έκανα την τρύπα με ποτηροτρύπανο και μετά χρησιμοποιώντας ένα 16 mm και ένα 40 mm τρυπάνι φτερού προχώρησα την τρύπα παρακάτω. Όπως βλέπετε ο πάτος δεν είναι τέλειος αλλά προσπάθησα με ένα ψιλο σκαρπέλο να τον κάνω όσο πιο επίπεδο γίνεται. Δεν θα φαίνεται βέβαια αλλά είναι ωραίο να είναι κάπως περιποιημένος!!!

3) Βάσεις για κεράκια ρεσώ.

Νέο σχέδιο - αντιγραφή από σχέδιο φίλου μου.
Τα κομμάτια αυτά στην ουσία αποτελούνται από 2 κομμάτια ενωμένα με κόλλα (φαίνεται μία ψιλή γραμμή) και είναι από Αμπούρα.
Κόπηκαν με διάφορες ρυθμίσεις φαλτσογωνίας, τρίφτηκαν με 120άρι - 240άρι και 400άρι γυαλόχαρτο και το ιδού το αποτέλεσμα.
Η τρύπα στο κέντρο έγινε με 40άρι τρυπάνι φτερού.

Ελπίζω να σας αρέσουν.
Φυσικά υπάρχει και μία ακόμα κατασκευή που δεν φαίνεται. Περισσότερα όταν ολοκληρωθεί. :)

Πολύ ωραία, μπράβο σου. Πολύ ωραίο ξύλο δίνει και η μουριά, σαν καμμένο φαίνεται στα σκούρα νερά

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

βασικα θελω να χρησιμοποιω και των 2 ειδων λαμες και γι αυτο την πατησα με την einhell!απο ελλαδα λεω να την παρω..ιδια τιμη βγαινει με τα μεταφορικα!!

να τη πάρεις, είναι πολύ καλή

Για τα μικρα προτζεκτς που θελω να ασχοληθω μου φαινεται η καλυτερη επιλογη.εσυ την εχεις?εχει καποιο αρνητικο που να μην σου αρεσει?γιατι τα θετικα τα βλεπω!

Ναι την έχω, γι αυτό και απάντησα. Δεν έχω δει τίποτα αρνητικό, εκτός του ότι άλλαξα τις βίδες που σφίγγουν τις λάμες επειδή δεν έπιανε καλά το άλλεν

Ωραίο Νικόλα και ωραίο ξύλο !!!
Αν όμως ακολουθούσες το αριστερά στην κάτω γραμμή σκιτσάκι του Ιωάννη... θα το κοιτούσαν σε 150 χρόνια οι εξωγήινοι και θα μουρμουρίζανε ...τι γερή κατασκευή είναι αυτή ρε παιδί μου !!!! :ernaehrung004:

Δεν χάθηκε ο κόσμος Νικ, στην επόμενη κατασκευή θα το κάνω έτσι...
Είδες από τα καρφιά πήγα στις καβίλιες και τώρα θα πάω στα τελείως αόρατα!!! :)

Ξύλα υπάρχουν!

Ναι την έχω, γι αυτό και απάντησα. Δεν έχω δει τίποτα αρνητικό, εκτός του ότι άλλαξα τις βίδες που σφίγγουν τις λάμες επειδή δεν έπιανε καλά το άλλεν

ευχαριστω μενανδρε!!:ernaehrung004:

Πολύ ωραία, μπράβο σου. Πολύ ωραίο ξύλο δίνει και η μουριά, σαν καμμένο φαίνεται στα σκούρα νερά

να τη πάρεις, είναι πολύ καλή

Ευχαριστώ φίλε μου. Είναι πολύ ωραίο κιτρινωπό και καμμένο όπως το λες.
Η Μουριά αυτή είναι τουλάχιστον 50 ετών και είναι μπροστά από το σπίτι στο χωριό. Σκέφτομαι να την κόψω και να ξαναβγεί από κάτω καινούρια μιας και λόγω αμέλειας (όχι δικής μου) έχει γίνει πολύ άσχημο το δέντρο (ευτυχώς το έσωσα κάπως πριν από κανα 2 χρόνια.

Και οι σημερινές κατασκευές:

1) Άλλες 5 βάσεις για ρεσώ κεράκια από ξύλο οξιάς. Έτσι για να υπάρχουν και για δωράκια σε γνωστούς και φίλους (και φίλες)!!!

2) Ξύλινα "σουπλά" για ποτήρια από ξύλο καρυδιάς και μουριάς.
Κόψιμο σε μικρές τυχαίες διαστάσεις και στρογγύλεμα άκρων με χρήση ταινιολειαντήρα με 120άρι γυαλόχαρτο. Έπειτα ένα ελαφρύ τρίψιμο στο παλμικό και έτοιμα.
Επειδή τα προηγούμενα είχαν πολύ επιτυχία, σκέφτηκα να φτιάξω και άλλα.

3) Σπέσιαλ βάση για ρεσω από ξύλο τριανταφυλλιάς.
Πολύτιμο ξύλο με υπέροχο βαθύ κόκκινο χρώμα και μοναδική γυαλάδα εκ του φυσικού του.
Μην σας μπερδεύει το όνομα, δεν έχει καμία σχέση με την δική μας τριανταφυλλιά.

Ένας γνωστός μου έδωσε 2 μικρά κομμάτια και την μία βάση του την έταξα για και την άλλη την κράτησα για μένα (μνημόνιο).

Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

καλά το ξύλο της τριανταφυλλιάς είναι εξωπραγματικά όμορφο !!!

Νίκο πήρα ένα τρυπάνι φτερού bosch 40αρη self cut και οι τρύπες γίνονται τέλειες....απλά με χαλάει αυτή η τρύπα στο κέντρο, σκέφτηκα και έφτιαξα ένα για δοκιμή στο οποίο μάζεψα το πριονίδι από το κόψιμο και το έχωσα με μια πρόκα στην τρύπα μαζί με ξυλόκολλα και το έφερα πρόσωπο με το υπόλοιπο, από μακρυά δεν φαίνεται αυτή η μαύρη τρύπα.

Τα τρυπανια forstner εχουν μικροτερη ακιδα και αφηνουν μικροτερο σημαδι και καθαροτερη τρυπα. Τα τρυπανια φτερου ειναι κυριως για διαμπερεις τρυπες.

Re: Απάντηση: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

καλά το ξύλο της τριανταφυλλιάς είναι εξωπραγματικά όμορφο !!!

Νίκο πήρα ένα τρυπάνι φτερού bosch 40αρη self cut και οι τρύπες γίνονται τέλειες....απλά με χαλάει αυτή η τρύπα στο κέντρο, σκέφτηκα και έφτιαξα ένα για δοκιμή στο οποίο μάζεψα το πριονίδι από το κόψιμο και το έχωσα με μια πρόκα στην τρύπα μαζί με ξυλόκολλα και το έφερα πρόσωπο με το υπόλοιπο, από μακρυά δεν φαίνεται αυτή η μαύρη τρύπα.

Τρέλα είναι και δεν φαίνεται στις φωτογραφίες.

Μπορείς να μετριάσεις κατά πολύ την τρύπα με τρυπάνι Forster που έχει αρκετά μικρότερη μύτη..
Εμένα δεν με χαλάει για ώρα η ύπαρξη της και όπως είπαν και οι προλλαλήσαντες κάποια στιγμή θα βουλώσει από το κερί μόνη της! :P