Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Νικόλα πολύ ωραία βγήκαν τά πλατανόφυλλα :a0210:

Ενα-ένα τά έκοψες η δυό-τρία μαζί σάντουιτς ?

Ένα ένα. Θα μπορούσα να κάνω και αυτό που λες όμως! ;)

Τώρα μου είπε να του κάνω άλλα 50!

Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεία.

Ομορφα Νικο αλα 50!!!!!!! χαρα στο κουραγιο σου

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Οταν εκανα τις 200 μπομπονιερες τις εκανα ανα τεσσερις στην σεγα. 4mm κοντραπλακε.

Το θέμα είναι πως τα κρατάς ενωμένα. Αν σου φύγει έστω και λίγο αθ είναι άσχημο.

Μια προχειρη πατεντα που μπορω να σκεφτω ειναι ταινια διπλης οψης αλλα κολλημενη μια δυο φορες πρωτα σε κανα τζιν και μετα στο ξυλο. Θα κολλαει οσο χρειαζεται

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Το θέμα είναι πως τα κρατάς ενωμένα. Αν σου φύγει έστω και λίγο αθ είναι άσχημο.

Μια προχειρη πατεντα που μπορω να σκεφτω ειναι ταινια διπλης οψης αλλα κολλημενη μια δυο φορες πρωτα σε κανα τζιν και μετα στο ξυλο. Θα κολλαει οσο χρειαζεται

Αυτο. Ταινια διπλης οψης. Εγω δεν εκανα το "κολπο" με το τζιν να φυγει η περισσοτερη κολλα γιατι ειχα κενο στο κεντρο και μεγαλο μερος της ταινιας εφευγε στα ρεταλια. Τα τελικα κομματια τα κρατουσε η ταινια σε λιγα σημεια.

Καλημέρα, έχω φτιάξει διάφορα παιχνιδάκια από ξύλο, κυρίως από έλατο, πολλά από αυτά σας τα έχω δείξει κιόλας.

Επειδή τα περισσότερα είναι κατασκευές που τις παίζουν ή τις ακουμπάνε παιδικά χεράκια (πολλές φορές και στοματάκια) τα εμποτίζω ΜΟΝΟ με Λινέλαιο Ωμο Αγγλίας, πόσο ασφαλές είναι το συγκεκριμένο;

Το θέμα είναι ότι το ξύλο ακόμη και μετά από πολύ καιρό βγάζει μια μυρωδιά που πολλές φορές θυμίζει μπογιά στην οσμή..

Μηπως να εβαζες το λαδι που ειναι και food safe? Αυτο που βαζουν και στα ξυλα κοπης. Νομιζω tung oil λεγεται

Μηπως να εβαζες το λαδι που ειναι και food safe? Αυτο που βαζουν και στα ξυλα κοπης. Νομιζω tung oil λεγεται

Αυτό θα ήταν το καλύτερο και αυτό θα κάνω από εδώ και στο εξής για να είμαι και 100% ήσυχος. Το θέμα είναι τώρα με τα υπάρχοντα τι μπορώ να κάνω..

Γιώργο αν είναι ωμό λινέλαιο 100% μη φοβάσαι,τρώγεται κιόλας που λέει ο λόγος.Και να έχετε υπ'όψιν σας πως το tung oil μυρίζει.Πολύ!

Γιώργο αν είναι ωμό λινέλαιο 100% μη φοβάσαι,τρώγεται κιόλας που λέει ο λόγος.Και να έχετε υπ'όψιν σας πως το tung oil μυρίζει.Πολύ!

Είναι ακριβώς αυτό που παρέθεσα παραπάνω, φυσικά και λέει ότι δεν είναι βρώσιμο, αλλά αυτό εννοείτε αν το αγοράζει από κατάστημα με δομικά .

Απλά αναρωτιέμαι μήπως είναι "κακή" για τα παιδιά η μυρωδιά που βγάζει ώρες-ώρες.

Θέλω να είναι ασφαλές για τη χρήση που κάνει ένα παιδάκι, πχ να σέρνει με το χέρι το τρενάκι ή το αμαξάκι, να έχει μια μολυβοθήκη περασμένη με λινέλαιο δίπλα του, να ξεχαστεί και να βάλει ένα κομμάτι απο ξύλινο Puzzle στο στόμα του...για αυτούς τους λόγους ρωτάω....

Το ωμο λινελαιο ειναι ασφαλες για παιχνιδια κατα τη γνωμη μου και η μυρωδια (δεν υπαρχει θεμα ασφαλειας) σε καποια φαση φευγει. Το χρησιμοποιω πολυ συχνα.
Μπορεις να περνας τις κατασκευες με ενα πανακι ωστε το λινελαιο απλα να ζωηρευει το χρωμα του ξυλου και να μην εμποτιζει πολυ. Ουτως η αλλως δεν παρεχει σχεδον καμμια προστασια στο ξυλο.

Περα απο τα παραπανω, εχω διαβασει σε ενα απο τα εγκυροτερα βιβλια για φινιρισμα ξυλου για το 'food safe myth' και οτι τα λαδια και βερνικια, αφου στεγνωσουν καλα (δεν μυριζουν καθολου), ειναι 'food safe'.
Το βιβλιο ειναι το 'Understanding Wood Finishig", Βοb Flexner. https://www.amazon.com/Understandin...coding=UTF8&psc=1&refRID=2YH926T7MPZP887FMC00

Το ωμο λινελαιο ειναι ασφαλες για παιχνιδια κατα τη γνωμη μου και η μυρωδια σε καποια φαση φευγει. Το χρησιμοποιω πολυ συχνα.
Μπορεις να περνας τις κατασκευες με ενα πανακι ωστε το λινελαιο απλα να ζωηρευει το χρωμα του ξυλου και να μην εμποτιζει πολυ. Ουτως η αλλως δεν παρεχει σχεδον καμμια προστασια στο ξυλο.

Περα απο τα παραπανω, εχω διαβασει σε ενα απο τα εγκυροτερα βιβλια για φινιρισμα ξυλου για το 'food safe myth' και οτι τα λαδια και βερνικια, αφου στεγνωσουν καλα (δεν μυριζουν καθολου), ειναι 'food safe'.
Το βιβλιο ειναι το 'Understanding Wood Finishig", Βοb Flexner. https://www.amazon.com/Understandin...coding=UTF8&psc=1&refRID=2YH926T7MPZP887FMC00

Σ´ευχαριστούμε για την απάντηση.

Εαν τα βάλω ένα πρωί σε Direct φως, ζέστη και ήλιο, ώστε να ¨ψηθει¨, θα φύγει λες η μυρωδιά;

Σ´ευχαριστούμε για την απάντηση.

Εαν τα βάλω ένα πρωί σε Direct φως, ζέστη και ήλιο, ώστε να ¨ψηθει¨, θα φύγει λες η μυρωδιά;

Πρωτα απ'ολα η μυρωδια του ωμου λινελαιου δεν ειναι επικινδυνη. Δευτερευοντως αν ψηθει στον ηλιο θα 'στεγνωσει' και γρηγοροτερα.
Δοκιμασε να περασεις με ενα μωρομαντηλο την ξυλοκατασκευη να δεις αν βελτιωθει η κατασταση μεχρι να στεγνωσει τελειως το λινελαιο.
Το ωμο λινελαιο στεγνωνει τελειως απο 1-2 βδομαδες εως και πανω απο μηνα, αναλογα το ξυλο και τις συνθηκες.

Πρωτα απ'ολα η μυρωδια του ωμου λινελαιου δεν ειναι επικινδυνη. Δευτερευοντως αν ψηθει στον ηλιο θα 'στεγνωσει' και γρηγοροτερα.
Δοκιμασε να περασεις με ενα μωρομαντηλο την ξυλοκατασκευη να δεις αν βελτιωθει η κατασταση μεχρι να στεγνωσει τελειως το λινελαιο.
Το ωμο λινελαιο στεγνωνει τελειως απο 1-2 βδομαδες εως και πανω απο μηνα, αναλογα το ξυλο και τις συνθηκες.

Σ´ευχαριστώ πολύ, μου έβαλε την ιδέα εχτές ένας γνωστός που μου είπε ότι του θυμίζει μυρωδιά από φρεσκοβαμένη πόρτα..! αγχώθηκα καθώς θέλω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις να χρησιμοποιώ ότι πιο "αθώο" μπορώ...

Tο λινέλαιο μπορείς να το βρεις ακόμα και ως βρώσιμο στα μαγαζιά υγιεινής δια(σ)τροφής.
Προφανώς αυτό που αγοράζουμε απ`τα χρωματοπωλεία δεν μπορείς να το βάλεις στην σαλάτα σου.
Επίσης γι`αυτό που λέει ο Μιχάλης.Έχω διαβάσει ότι οποιοδήποτε βερνικόχρωμα,όταν πολυμεριστεί πλήρως (στεγνώσει καλά στα μαστορικά) τα συστατικά του γίνονται αδρανή και άρα είναι ασφαλές.Ωστόσο δεν θα πέρναγα μια πιατέλα φαγητού με ντουκόχρωμα ή ριπολίνη.(Οκ,δικό μου κόλλημα)
Οπότε για παιχνίδια θα πρότεινα tung oil ή βρώσιμο λινέλαιο ή mix βρώσιμου παραφινέλαιου (από φαρμακείο) με φυσικό κερί μέλισσας.
Βέβαια αν αναλογιστούμε πόσες πλαστικούρες βάζουν στο στόμα τους τα παιδιά,κι ένα καλό ακρυλικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί.
Αλλά,βρε αδερφέ,ας κρατάμε την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα παιδιά τουλάχιστον.

Μια απο τα ιδια :))
Βαφτηκε γαλαζια η μικρη αγκυρουλα απο πευκο και κοπηκε στην πριοκορδελα proxxon μια μεγαλυτερη απο κοντρα πλακε 10μμ.
To χρωμα ειναι ακρυλικο απο σωληναριο. Θα περαστει σπρευ βερνικι ματ για προστασια. Η μεγαλη αγκυρα μαλλον θα βαφτει ασπρη.

35113215663_fdf4c0a359_b.jpg

Απάντηση: Re: Χόμπυ Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες, κατασκευές και εργαλεί

Μια απο τα ιδια :))
Βαφτηκε γαλαζια η μικρη αγκυρουλα απο πευκο και κοπηκε στην πριοκορδελα proxxon μια μεγαλυτερη απο κοντρα πλακε 10μμ.
To χρωμα ειναι ακρυλικο απο σωληναριο. Θα περαστει σπρευ βερνικι ματ για προστασια. Η μεγαλη αγκυρα μαλλον θα βαφτει ασπρη.

35113215663_fdf4c0a359_b.jpg

Μιχαλη, πολυ καλες οι αγκυρες αλλα ενα ναυπηγειο φτιαχνει και το υπολοιπο καραβι...:flipout: