Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Χχμμμ.
Τοτε ισως θελει πιο "γυριστο", για να πιανει καλυτερα τα πομολα.
Επισης, καλο ειναι να μην ειναι πολυ γυαλισμενο, για να μην γλιστραει στα (γυαλιστερα) πομολα.
Παντως, καλη ιδεα. Περιμενουμε τα...εξελιγμενα μοντελα που θα μας παρουσιασεις :)

Ευχαριστω πολυ Γιαννη, το εκτιμω παρα πολυ φιλε να'σαι καλα, αλλα βρηκα μπαλιτσες. Οταν ειναι ετοιμα και βαμενα τα σετακια θα τα ποσταρω.

+++++++++++

Τελειωσαν δυο σχεδιακια για να ανοιγουμε και να παταμε διαφορα πραματα χωρις να τα αγγιζουμε με τα χερια :)

Ετοιμα, φινιρισμενα και περασμενα με ενα χερι λινελαιο. Διπλα ειναι η πρωτη υλη απο την οποια προηλθαν τα κλειδακια.
49952080721_6d1f673ba4_b.jpg

Απλο το σχεδιο και απο συνθετη ξυλεια οξιας του Praktiker.
Το ρεταλι οξιας κοπηκε κατα μηκος με την πριονοκορδελα σε ενα τεμαχιο 6μμ παχους απο την συνθετη επιφανεια οξιας που ειχε συνολικο παχος 18μμ.
49952369972_625685fc37_c.jpg

Οι τρυπες εγιναν στο κολωνατο για πιο συντομα και για μεγαλυτερη ακριβεια. Θα μπορουσαν να κοπουν και στην σεγα.
49952081676_5be4c9a7dd_c.jpg

Tο σχεδιο κοπηκε στην μικρη πριονοκορδελα της Proxxon.
49952370222_86f5d5325a_c.jpg

Τα ανοιχτηρια πορτας εχουν το ιδιο μεγεθος και περιπου το ιδιο σχημα αλλα νομιζω οτι το δευτερο σχεδιο (οχι του steve good) ειναι πιο πρακτικο. Αυτο με το τετραγωνο ανοιγμα.

Ίσως η τελευταία μου κατασκευη αφού από αύριο ανοίγει η δουλειά και δεν θα μπορώ να κάνω κάτι άλλο.Ενα όμορφο κουπάκι από περσινό κομμάτι ελιάς για να πίνω ευχάριστα των καφέ μου,αν τα καταφέρω θα του κάνω και πιατακι

Koulhs........:ernaehrung004:

Τα ανοιχτηρια πορτας εχουν το ιδιο μεγεθος και περιπου το ιδιο σχημα αλλα νομιζω οτι το δευτερο σχεδιο (οχι του steve good) ειναι πιο πρακτικο. Αυτο με το τετραγωνο ανοιγμα.

Λογικά σκεφτόμενος, είναι πιο πρακτικό, καθώς δεν έχει καμπύλη, οπότε δεν θα γλιστράει και εύκολα.
Χιώτης.....:ernaehrung004: Τις μπάλες του μπιλιάρδρου θα βάλεις και νούμερα, η θα το κάνεις γαλλικό..:smash:
Ωραίο πάντως. Εισαι cnc σας.... στο έχω πεί.

Last edited by a moderator:
Χιώτης.....:ernaehrung004: Τις μπάλες του μπιλιάρδρου θα βάλεις και νούμερα, η θα το κάνεις γαλλικό..:smash:
Ωραίο πάντως. Εισαι cnc σας.... στο έχω πεί.

χεχε ευχαριστω, και εγω εχω πει οτι .....τα εργαλεια κανουν τον μαστορα :))

Δυστυχως δεν μπορουν να μπουν νουμερα σε μπιλιτσες των 4μμ διαμετρου. Θα το κανω Γαλλικο σε Αμερικανικο τραπεζι :))

χεχε ευχαριστω, και εγω εχω πει οτι .....τα εργαλεια κανουν τον μαστορα :))

Δυστυχως δεν μπορουν να μπουν νουμερα σε μπιλιτσες των 4μμ διαμετρου. Θα το κανω Γαλλικο σε Αμερικανικο τραπεζι :))

Μπορουν, ομως, να βαφτουν.
Ο λαος απαιτει σνουκερ! 😁

Νομιζω οτι ειναι η δευτερη και τελευταια φορα που ασχολουμαι με αληθινη ξυλογλυπτικη...:))

Moυ ειχε δωσει μια μικρη ριζα ρεικι ο Μπαμπης που ηταν το μονο τεμαχιο που δεν ειχα κοψει σε σανιδακια επειδη ηταν αβολο, δηλαδη στρογγυλο και απιστευτα σκληρο!

Εδω το τεμαχιο τετραγωνισμενο (οπως το ειδα στο youtube, για να γινει πιπα :)
49963865033_fbb1093ec1_b.jpg

Δεν εχω ξανακοψει τοσο σκληρο ξυλο. Για να γινει αυτο που βλεπετε παραπανω χρησιμοποιησα μεχρι και το αλυσοπριονο!! Το 12βολτο σπαθοσεγακι Bosch ζεσταθηκε τοσο που το αλλαξα με το 18βολτο Ryobi.
H λαμα της αλεποουρας Black and Decker δεν προχωρουσε σχεδον καθολου. Καλη επιδοση αλλα αργη ειχε το γιαπωνεζικο πριονι χειρος.

Mεγαλυτερη πικρα η σμιλευση του τεμαχιου....
Χρησιμοποιηθηκαν ολα τα κοπτικα και τροχοι καρβιδιου της Proxxon και διαφορες ρασπες
Επισης χρησιμοποιηθηκαν οι ταινιολειαντηρες ρευματος proxxon και Ryobi μπαταριας που βοηθησαν πολυ στα στρογγυλεματα καθως και ο αλοιφαδορος της Proxxon στα τελικα γυαλισματα.

Εδω οταν τα πολλα πολλα ειχαν τελειωσει.
49964651042_5971cc2a67_o.jpg

Και εδω οταν σταματησα στα 600 grit για να το περασω λαδακι και κερι για να δω πως φαινονταν τα νερα
49964264191_dcb9998956_b.jpg

και εδω απο την αλλη πλευρα με καποια ρηχα σκισιματα τα οποια τα βρισκω παρα πολυ ιδιατερα και μου αρεσουν.
49964264376_00d9bcf62b_b.jpg

Η πιπα θα τριφτει και αλλο μεχρι τα 1000 grit. Eπειτα βρω ενα κομματι ελια για να προσπαθησω να κανω το στομιο. Aν δεν μου κατσει, θα αγορασω καποιο ετοιμο για να το προσαρμοσω και να μην ταλαιπωρηθω πολυ.. :))

Δεν εβγαλα πολλες φωτογραφιες αν και δουλευα πανω σε αυτο το κομματι ξυλου σχεδον 5 ωρες.Ειχε παρα πολυ ζορι, παρο'οτι ειχα στη διαθεση μου τα παντα απο εργαλεια.
Επισης αυτη η συντομη ενασχοληση μου με την ξυλογλυπτικη με εκανε να εκτιμησω ακομα περισοοτερο αυτους που την εφαρμοζουν. Εδω μιλαμε για αληθινη τεχνη που κανουν αυτοι οι ανθρωποι, οχι για ευκολα copy paste απο σχεδια.

Ωραίος Μιχάλη...
Η προσπάθεια πάντως δεν πήγε χαμένη...Υπάρχει αποτέλεσμα και μάλιστα ωραίο....

Σιγουρα, και μονο αυτο το κοκκινωπο χρωμα με τα διακριτικα νερα ειναι ολα τα λεφτα, ιδιως οταν γυαλιστει καλα στο τελος. Χωρια οι γνωσεις ξυλογλυπτικης που αποκτηθηκαν!

Τωρα αμα κατσει και βγει και καμμια καλη καπνοσυριγγα, θα χαρουμε διπλα :)

Τώρα με καταλαβαίνεις όταν μιλάω για υπομονή και χρόνο,μου αρέσει πάρα πολύ Μιχάλη προσπαθησετο με την ελιά θα δέσει πολύ ωραία

Ναι αλλά με τόσο ωραίο αποτέλεσμα οι 5 ώρες και ταλαιπωρία σβήνουν και μένει μόνο η ικανοποίηση ότι το έκανες και βγήκε ωραίο. Μπράβο.

Μιχάλη θηρίο είσαι. φαντάζομαι να επιχειρήσει κάποιος χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία.
Αλήθεια σε σύγκριση με την οξιά πόσες φορές πιο σκληρό είναι ;

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Ευχαριστω συναδελφοι!

Ναι Κυριακο εχεις δικιο, αν και το ηξερα λιγο πολυ οτι θα υπηρχε κοπος και χρονος.

Γιωργο δεν μου εχει ζεσταθει ποτε η σπαθοσεγα της Bosch τοσο πολυ σε τοση μικρη κοπη ξυλου. Επισης δεν ειχα χρησιμποιησει ποτε αλυσοπριονο για να διαμορφωσω τοσο μικρο ρεταλι!! Καμμια δεκαρια κοπες εκανα για να βγει το βασικο σχημα.
Εαν δεν ειχα τις ειδικες ρασπες της proxxon που μπαινουν στα πολυεργαλεια και τους στενους ταινιολειαντηρες που αφαιρουν πολυ υλικο, η λειανση του τεμαχιου με γυαλοχαρτα και σκαρπελακια θα μου κοστιζε πολλαπλασιο χρονο και υπερπολλαπλασιο κοπο!!

To ρείκι είναι φοβερό ξύλο, και ειδικά αμα πετύχεις κομμάτια με μάτια είναι απίστευτο. Σκληρό όπως είπες Χιώτης, αλλά εντυπωσιακό. Και πιο εντυπωσιακό όταν πατινάρει και βγάλει και άλλα νερά-μάτια. (αναλόγως το κομμάτι)
Εγώ 2-3 που έχω δουλέψει, ήταν ένα και ένα.. :grinning-smiley-043

Καλή και φιλότιμη η προσπάθεια σου Μιχάλη ...αλλά... αυτή η πίπα στο πρώτο άναμμα θα σκάσει σαν καρπούζι. Πολλές και βαθιές ρωγμές .... πολύ μεγάλο θάλαμο καύσης κ.α.
Για τις πίπες χρησιμοποιείται πρώτα η πριονοκορδέλα ( έχεις 3-4) και μετά ξυλότορνος (και από αυτό έχεις αν θυμάμαι καλά) και μετά τριβεία πάγκου και πανόβουρτσες με αλοιφές.
Να μην κάνω τον κόπο να σου βάλω βίντεο γιατί πιστεύω ότι η προσπάθεια σου ήταν "εξερευνητική"
Μπορεί να γίνει και σε στυλ ξυλογλυπτικής χειρωνακτικά ...αλλά οι ώρες δεν μετράνε πλέον. -bye-
Δες ένα "απλό" βιντεάκι του δικού μας πλέον εδώ.
https://www.youtube.com/watch?v=6pwKzfNPXIg

Ναι εχεις δικιο Νικο, ειναι μεγαλο το ανοιγμα αλλα το καταλαβα αργα, οταν πηγα και τσεκαρα καποιες πιπες που εχει ο πατερας μου για να δω την συνδεση με το επιστομιο..:))

Παντως για τις ρωγμες δεν ανησυχω γιατι η πιπα δεν θα καπνιστει, θα ειναι διακοσμητικη. Την φτιαχνω μονο για το ταξιδι, ετσι για την χαρα και για να μην παει χαμενο το ρεταλι!

Για την ιστορια, ηθελα να κανω κατι σαν αυτο το σχεδιο αλλα το λυγισμα του ξυλου (επιστομιο) δεν πετυχε και θα γινει το κοντο version :))
PRP%20HB%201235.jpg

Χιωτης; Μιχάλη η μεγαλύτερη απόλαυση θα είναι όταν την ανάψεις και τραβήξεις την πρώτη ρουφηξιά. Τώρα καλού κακού επειδή ειπώθηκε ότι έχει φόβο να σκάσει καλύτερα να φτιάξεις και μια ειδική μάσκα προστασίας [emoji4 said:
Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk