Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Πολύ όμορφα Νεκτάριε γειά στα χέρια σου!

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απο το website του Steve Good μια απλη κατασκευη που φαινεται οτι αψηφα την βαρυτητα!
http://www.stevedgood.com/floatingstand.pdf

Εδω κατασκευασμενη προχειρα απο ρεταλι μελαμινης για να μη χαλαω καλο ξυλο, χωρις εχω κολλησει και χωρις να εχω δεσει σταθερα ακομα τα κομματια μεταξυ τους.

Floating Stand
Designed using the principle of Tensegrity.

49987169698_0e7cc2422d_c.jpg

Ηθελα να καταλαβω πρωτα σωστα την λογικη και τις ιδιαιτεροτητες μιας τετοιας κατασκευης για να προχωρησω και σε παρομοιες εκδοσεις, μικροτερες με αλλο δεσιμο και με καλυτερο ξυλο.

Ειναι πραγματικα πολυ εντυπωσιακη κατασκευη και πολυ απλη. Το μονο σημειο που θελει λιγη προσοχη ειναι το σωστο δεσιμο στο σωστο υψος των νηματων που συγκρατουν τα ξυλα.
Παραπανω τα εχω σφηνωσει προχειρα με οδοντογλυφιδες.

Αν το καταλαβαινω, ολο το βαρος το συγκρατει το κεντρικο, που "παει να πεσει", αλλα το κραταει το αλλο κεντρικο απο το σκοινακι.
Τα περιφερειακα απλως κρατανε ισορροπια. Σωστα;

Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Το βαρος που ασκειται στη κατασκευη αυτη?

To βαρος της επανω πλακας (και οτι ακουμπησεις επανω της) ασκειται στο κεντρικο κοντο κορδονακι. Τα 4 περιφερειακα κορδονακια κρατανε κυριως την ισορροπια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Κατασκευή πριν μία εβδομάδα. Με πετονιά είναι πιο εντυπωσιακό αλλά κουνάει...
Βοηθητικό τραπεζάκι σαλονιού, εκκρεμές αλλά στιβαρό
Η κατασκευή βασίζεται στην "δράση και αντίδραση"
Κόντρα πλακέ θαλάσσης 2,5 εκ
Οι διαστάσεις έγιναν σύμφωνα με την "χρυσή τομή¨.
28 Χ 45 Ύψος 50 εκ.

20200603_113926 by George Katsiotis, on Flickr
20200603_114320 by George Katsiotis, on Flickr
20200603_114226 by George Katsiotis, on Flickr

Τα παξιμάδια είναι χωνευτά. Είπα να γεμίσω τα κενά με υγρό γυαλί αλλά αφού βάλω πρώτα κόλλα ταχείας να κλείσω τις τυχόν διαρροές. Βλέποντας ότι η κόλλα παρέμενε διαφανής, βαρέθηκα να φτιάξω τόσο λίγο υγρό γυαλί και συνέχισα με κόλλα.
20200603_114414 by George Katsiotis, on Flickr

Πολύ ωραίο το VΛ ποδι. Κατά την άποψη μου ίσως να ταίριαζε περισσότερο οι αλυσίδες και τα εξαρτήματα να ήταν σκούρα ή μαυρα, πχ περασμένα από ξύδι κλπ.

Απάντηση: Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Πολύ ωραίο το VΛ ποδι. Κατά την άποψη μου ίσως να ταίριαζε περισσότερο οι αλυσίδες και τα εξαρτήματα να ήταν σκούρα ή μαυρα, πχ περασμένα από ξύδι κλπ.

Ίσως έχεις δίκιο, αλλά πειράματα έκανα... Μπορεί το επόμενο, αν υπάρξει

Πολυ καλο και χρηστικοτατο βγηκε με τις αλυσιδες να κρεμονται απο τα γαντζακια!

Εχω την εντυπωση οτι και (χοντρη) πετονια να εβαζες το ιδιο θα κουνουσε οπως και με την αλυσιδα καθως τα πλαινα ειναι μονο για να κρατουν την ισορροπια.
Το εχεις δοκιμασει με πετονια και υπαρχει διαφορά?

Εβαλα αλυσιδιτσα σε ενα καινουριο δικο μου, μινιατουρα που κανω τωρα (διαμετρος κατω βασης 9εκ και πανω βασης 6εκ.) και δεν ειδα καμμια διαφορα απο την πετονια.

Σας ευχαριστώ Γιώργο, Νίκο και Μιχάλη η αλυσίδα είναι τόσο καργαρισμένη-τεντωμένη με τα παξιμάδια, που δεν πάει άλλο. Δεν δοκίμασα με πετονιά αλλά είμαι "σίγουρος" ότι δεν θα είναι το ίδιο σταθερή. Άλλες ανοχές η πετονιά άλλες η αλυσίδα η χοντρή. Σωστό αυτό που λες ότι είναι για την ισορροπία κυρίως, αλλά εδώ σφίγγει κιόλας.

Eφτιαξα και ενα μινιατουρακι υψους μολις 11 εκατοστων απο οξια.

49991633636_99192e9a4e_b.jpg

Στην φωτο φαινονται οι οδοντογλυφιδες που της χρησιμοποιω για να ρυθμισω το σωστο τεντωμα. Το κατω μερος δεν εχει καθολου βιδες καθως η πετονια εχει περαστεί απο τις κατω τρυπες, ανα δυο τρυπες και δενει στο επανω μερος.

Εδω σε συγκριση μεγεθους με το original μεγεθος. Ειναι ακριβως το 1/4. Στο μεγαλο μεγεθος εχει αντικατασταθει ο σπαγγος απο πετονια.
49991113063_24bcb2fc1e_c.jpg

Επειδη τα μικρουλια ειναι πολυ χαριτωμενα και λειτουργικα θα φτιαξω ακομα 2-3 απο διαφορετικα ξυλα. Θα κανω και μια εκδοση με αλυσιδιτσα και γαντζακια.
49991909587_0eb686099c_b.jpg

Πολύ χαριτωμένα τα μικρά ! Στην αλυσίδα βάλε βίδες με παξιμάδια να μπορείς να τις σφίξεις, τόσο να μην σπάσουν...