Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Πολυ ομορφα Παυλο και τα δυο.
Απο κοντα αν τα εβλεπα θα προτιμουσα την βερυκοκια καθως οπως λες και συ, αυτο το ξυλο ειναι πολυ σκληρο και παιρνει μια τελεια υφη οταν τριφτει/γυαλιστει καλα.

Αυτό λέω Παύλο... Η βερυκοκιά είναι πολύ όμορφο ξύλο.
Η καρυδιά κόβεται και εμποτίζεται στο νερό μέχρι να σκουρίνει. Τότε είναι όμορφη, διαφορετικά δεν μου λέει κάτι.
κ.Babis νομίζω η καρδιά του κορμού της είναι έτσι κ αλλιώς καφετια με ωραία νερά.. ποσό μάλλον η ρίζα της ακόμη περισσότερο(βλ.κοντακια οπλων)

Κωστή, υπάρχουν πολλά είδη καρυδιάς, υπάρχει και η ξανθιά και η πιο σκούρα, όταν την κόβεις όμως δεν είναι αυτό το σκούρο που βλέπουμε στα έπιπλα.
Τουλάχιστον όσες έχω κόψει εγώ ήταν ανοιχτόχρωμες. Δεν ήταν βέβαια οξυά αλλά σκούρα δεν τη λές.
Όταν μάλιστα είχα ρωτήσει μου είχαν πεί να τη βουτήξω στο νερό για κάμποσο διάστημα για να σκουρίνει.
ΔΕν ξέρω τι ισχύει ακριβώς, κι εγώ τώρα μαθαίνω κάποια πράγματα για τα ξύλα. Και μου έχει κάνει εντύπωση πως κάποια ξύλα, με την κατάλληλη προεργασία, αλλάζουν εντελώς μορφή πρίν πάνε στον τελικό χρήστη, πχ στον μαραγκό.
Μπορείς να φανταστείς οτι αυτά τα δύο κομμάτια είναι το ίδιο ξύλο; Είναι ρίκι. Το κόκκινο είναι όμως βρασμένο ενώ το άλλο όχι.
Εκτός από το βράσιμο το ένα είναι σίγουρα ρίζα ενώ το άλλο είναι (μάλλον) από κλωνάρι. Τη μεγάλη διαφορά όμως την κάνει το βράσιμο και το κόκκινο ζουμί που βγάζει το ρίκι.

Attachments

• IMG_1607.jpg
    IMG_1607.jpg
    296.9 KB · Views: 225
Από αυτόν που παίρνω ξύλα μου είχε πει για την οξυά ότι την βάφουν με κάποιο τρόπο, όπως π.χ. σε νερό με κρεμυδοφυλα για κάποιο διάστημα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Η οξυα βαφεται θαυμασια και ομοιομορφα και με stain (ανιλινη) σε οποια αποχρωση θελεις.
Δεν εννοώ μόνο εξωτερικό βάψιμο Μιχάλη, αλλά και εσωτερικό. Με κάποια διαδικασία να πάρει όλο το ξύλο, μέσα έξω το ίδιο χρώμα.

Χθές ο Θανάσης (Σόφρων) μου θύμισε ένα κομμάτι βερυκοκιάς που μου είχε δώσει πριν κάτι μήνες...
Το ξέθαψα απ´ το μέρος που το είχα αφήσει, κάτω απο ένα πολύ χαμηλό βεραντάκι για σκιά, και το έκοψα στην κορδέλα.
Λάθος timing βέβαια μ´ αυτή τη ζέστη...
Τη στιγμή που την έκοψα είχε ήδη σκιστεί και η υγρασία ήταν πολύ ψηλή, 27 βαθμούς. Την επόμενη μέρα ακριβώς είχε γίνει κομμάτια.
Κι όλα αυτά όχι κάπου έξω στον ήλιο αλλά μέσα στο εργαστήριο.

Κατα τα άλλα έφτιαξα ένα σκαρπέλο ακόμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    308.6 KB · Views: 152
  • image.jpg
    image.jpg
    291.1 KB · Views: 150
  • image.jpg
    image.jpg
    307.2 KB · Views: 148
Χθές ο Θανάσης (Σόφρων) μου θύμισε ένα κομμάτι βερυκοκιάς που μου είχε δώσει πριν κάτι μήνες...
Το ξέθαψα απ´ το μέρος που το είχα αφήσει, κάτω απο ένα πολύ χαμηλό βεραντάκι για σκιά, και το έκοψα στην κορδέλα.
Λάθος timing βέβαια μ´ αυτή τη ζέστη...
Τη στιγμή που την έκοψα είχε ήδη σκιστεί και η υγρασία ήταν πολύ ψηλή, 27 βαθμούς. Την επόμενη μέρα ακριβώς είχε γίνει κομμάτια.
Κι όλα αυτά όχι κάπου έξω στον ήλιο αλλά μέσα στο εργαστήριο.

Κατα τα άλλα έφτιαξα ένα σκαρπέλο ακόμα.

Κριμα το ωραιο ξυλαρακι...
Για πες και σε εμας τους αδαεις, τι θα επρεπε να ειχε γινει διαφορετικα για να μη σκιστει;

Το σκίσιμο γίνεται λόγω απότομης εξάτμισης των υγρών του ξύλου. Αυτό πρέπει να γίνεται πολύ αργά και σε βάθος χρόνου.
Καλό θα είναι το ξύλο να αποβάλει τα υγρά του από τη φλούδα που γίνεται πολύ αργά κι όχι από το σημείο που κόπηκε και είναι γυμνό. Γί αυτό το λόγο το σημείο αυτό καλύπτεται με διάφορους τρόπους. Εγώ, όπως φαίνεται κι απ´ τα κορμουδάκια από ευκάλυπτο της φωτογραφίας, τα καλύπτω με ξυλόκολλα και χαρτί.
Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και όχι πολύ ζεστό μέρος για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι σχεδόν να νεκρώσει. Να πέσει η σχετική υγρασία του δηλαδή κάτω απ´ το 5-6% και για να γίνει αυτό, ανάλογα και το μέρος που είναι αποθηκευμένα, χρειάζεται ίςως και πάνω απο ένα χρόνο. Μερικές φορές ίσως και 2-3 χρόνια.
Με απλά λόγια δηλαδή άσε την ξήρανση του ξύλου στους ειδικούς, κι αν χρειαστεί να φτιάξεις κάτι, μια στο τόσο, χίλιες φορές καλύτερα να πάς σε μια ξυλαποθήκη και να αγοράσεις αυτό που θές.
Και τη δουλειά σου θα κάνεις κι από μπελάδες θα γλυτώσεις.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    201.5 KB · Views: 114
Last edited:
Κριμα ρε φιλε, ισως το εβλεπε λιγο ο ηλιος εκει που το ειχες
ηταν και το καλο κομματι, αυτο κοντα στη ριζα

Κριμα ρε φιλε, ισως το εβλεπε λιγο ο ηλιος εκει που το ειχες
ηταν και το καλο κομματι, αυτο κοντα στη ριζα

Δεν το έβλεπε...
Είναι το ταρατσάκι όμως κι έχει πολύ ζέστη το δωμάτιο κι αυτό, αφού έφυγε και η φλούδα, επιτάχυνε το στέγνωμα.

Το σκίσιμο γίνεται λόγω απότομης εξάτμισης των υγρών του ξύλου. Αυτό πρέπει να γίνεται πολύ αργά και σε βάθος χρόνου.
Καλό θα είναι το ξύλο να αποβάλει τα υγρά του από τη φλούδα που γίνεται πολύ αργά κι όχι από το σημείο που κόπηκε και είναι γυμνό. Γί αυτό το λόγο το σημείο αυτό καλύπτεται με διάφορους τρόπους. Εγώ, όπως φαίνεται κι απ´ τα κορμουδάκια από ευκάλυπτο της φωτογραφίας, τα καλύπτω με ξυλόκολλα και χαρτί.
Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε σκοτεινό και όχι πολύ ζεστό μέρος για πολύ μεγάλο διάστημα μέχρι σχεδόν να νεκρώσει. Να πέσει η σχετική υγρασία του δηλαδή κάτω απ´ το 5-6% και για να γίνει αυτό, ανάλογα και το μέρος που είναι αποθηκευμένα, χρειάζεται ίςως και πάνω απο ένα χρόνο. Μερικές φορές ίσως και 2-3 χρόνια.
Με απλά λόγια δηλαδή άσε την ξήρανση του ξύλου στους ειδικούς, κι αν χρειαστεί να φτιάξεις κάτι, μια στο τόσο, χίλιες φορές καλύτερα να πάς σε μια ξυλαποθήκη και να αγοράσεις αυτό που θές.
Και τη δουλειά σου θα κάνεις κι από μπελάδες θα γλυτώσεις.

Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα, ευχαριστω.
Δεν σκοπευω, βεβαια, να γινω ειδικος, τωρα στα γεραματα. Απλως, επειδη εχει διαφορα δεντρα κατω στο χωριο, να τα εχω υποψη αν ποτε κοψουμε κανενα. Απο το να τα πεταξω...

Από ένα σκισμένο ξύλο μουρτζιάς που σκεφτόμουν να το πετάξω.
Μου περίσεψε όμως λίγο υγρό γυαλί από μια άλλη κατασκευή και είπα να το "μπαλώσω" και να το χρησιμοποιήσω κάπως...
Τελικά τίποτε δεν πάει χαμένο, έγινε μπωλάκι κι αν κρίνω απ´τις πρώτες αντιδράσεις όσων το είδαν μάλλον θα γίνει και περιζήτητο...

Attachments

• IMG_1663.jpg
    IMG_1663.jpg
    322 KB · Views: 151
  • IMG_1664.jpg
    IMG_1664.jpg
    295.4 KB · Views: 150
Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Από ένα σκισμένο ξύλο μουρτζιάς που σκεφτόμουν να το πετάξω.
Μου περίσεψε όμως λίγο υγρό γυαλί από μια άλλη κατασκευή και είπα να το "μπαλώσω" και να το χρησιμοποιήσω κάπως...
Τελικά τίποτε δεν πάει χαμένο, έγινε μπωλάκι κι αν κρίνω απ´τις πρώτες αντιδράσεις όσων το είδαν μάλλον θα γίνει και περιζήτητο...
Αντε καιρός ήταν, μας έχει φάει το τι παραλάβαμε..
Μουρτζια;
Εξωτερικά τι έβαλες;

Stone spray.

config_1.jpg

Μπάμπη,τα ειχα τσεκάρει πριν πολυ καιρό αλλα δεν μου γέμιζαν το ματι!!θα πέσει παραγγελία σύντομα!