Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Μπράβο ρε Πάμπλο, κρατάς τη σημαία των τορναδόρων ψηλά μόνος σου... :grandpa:
Μια μικρή ένσταση μόνο στο χρώμα της ρυτίνης... Δεν μου ταιριάζει πολύ.

Re: Απάντηση: Τορνος και δημιουργιες.

Μπράβο ρε Πάμπλο, κρατάς τη σημαία των τορναδόρων ψηλά μόνος σου... :grandpa:
Μια μικρή ένσταση μόνο στο χρώμα της ρυτίνης... Δεν μου ταιριάζει πολύ.
Δίκιο έχεις, δεν βλέπω και πολλές κατασκευές τελευταία, κάποια μαστόρια χαθήκανε... .

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μπραβο Παυλο, αλλο πραμα η ελια πραγματικα. Φανταζομαι την γλυκεια ταλαιπωρια αλλα και τον χρονο για να αδειασει το μπωλ.

Μπραβο Παυλο, αλλο πραμα η ελια πραγματικα. Φανταζομαι την γλυκεια ταλαιπωρια αλλα και τον χρονο για να αδειασει το μπωλ.
Το δύσκολο σε τέτοια έργα είναι το σκάψιμο σε μεγάλο βάθος, γιατί αν δεν έχεις σωστά ακονισμένα σκαρπελα κινδυνεύεις να χτυπήσεις. Εδώ χρειάζεται ένα τορμεκ δίπλα σου, ή τουλάχιστον ένας φίλος με τορμεκ,καλή ώρα ο Μπάμπης να πούμε..

Μακάρι να ήμασταν κοντά...
Η ελιά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό ξύλο, ακόμα και με σκαρπέλα που ξυρίζουν. Φαντάσου να είναι κι ατρόχιστα.
Απαιτητικός όμως είναι κι ο τόρνος σαν εργαλείο, αν θες να κάνεις σοβαρή δουλειά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και ποιός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνεις.
Όλοι μπορούμε μ´ ένα χατζάρι να τεμαχίσουμε ένα σφαχτό, αλλιώς όμως θα το κόψει ο έμπειρος χασάπης κι αλλιώς ο σκιτζής.
Η διαφορά είναι τεράστια.

Και να συμπληρώσω ότι όταν λέω σκάψιμο σε μεγάλο βάθος, εννοώ (για όσους δεν έχουν δουλέψει ξυλοτορνο) ότι δεν μπορείς να φέρεις κοντά το rest tool, κι αυτό συμβαίνει σε βάζα που έχουν στενό στόμιο, οπότε πολλές φορές χώνεις το σκαρπελο μέσα και κόβεις εμπειρικά. Μεγαλώνει επίσης και η απόσταση από το σημείο στήριξης και κλωτσάει σαν μουλάρι.
Σε τέτοια έργα έχω αλλάξει τακτική και αποφεύγω πλέον το πιάσιμο του ξύλου με τσοκ και βάζω πλατω + βίδες. Έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι δεν θα μου φύγει και δεν θα αλλάξει θέση το ξύλο χάνοντας τα κέντρα του.

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Καλησπέρα στην παρέα !

Πορτατίφ Ελιά.

Ύψος 30 εκ Διάμετρος 14 εκ

Το πιο δύσκολο έργο που έχω κάνει (ίσως να μην μπορέσω να το ξανακάνω). Η δυσκολία είναι ότι το καπέλο είναι κι αυτό ξύλινο απ' το ίδιο κομμάτι ελιάς. Όμως για να περνάει το φως, το πάχος του καπέλου είναι 1 χιλιοστό !

FUJI3659 2 by George Katsiotis, on Flickr

Για του λόγου το αληθές

20190716_133708 by George Katsiotis, on Flickr

Να πω, ότι η λάμπα είναι μια κοινή πυρακτώσεως. Τα χρώματα που βγάζει η ελιά απ' το φως, είναι φυσικά. Ανάλογα το πάχος

Δεν εχω δει ποτε κατι παρομοιο. Απορω πως βγηκε σωο και αβλαβες το καπελο σε τετοιο ελαχιστο παχος!!

Ειναι απλα μοναδικο και πανεμορφο, μπραβο Γιωργο!!!

Καλως ηρθες στην παρεα παρεμπιπτοντως. Πες και δυο λογια για την ενασχοληση σου με το αθλημα, φαινεται οτι το κατεχεις με το παραπανω!

Γεια σου Μιχάλη. Πριν δύο χρόνια, είδα για πρώτη φορά video με ξυλότορνο. Μου έκανε εντύπωση και είπα θα το κάνω. Και το έκανα. Κι ενώ έφτιαξα αμέσως έργα στον τόρνο, αν με ρωτήσεις αν ξέρω τον τόρνο μετά από δύο χρόνια, θα σου πω, όχι.... Αυτά τα δύο χρόνια όμως, ασχολήθηκα και με άλλες μικροκατασκευές ξύλου. Επίσης αυτά τα δύο χρόνια, διαβάζω καθημερινά, αρκετά θέματα του forum που αφορούν το ξύλο. Είναι σαν να σας ξέρω όλους.

Τώρα για το πορτατίφ, η πλάκα είναι ότι το 1 χιλιοστό δεν είναι το ελάχιστο πάχος, αλλά ο μέσος όρος. Κυμαίνεται μεταξύ 0,6 εώς 1,5. Το πως δεν έγινε χίλια κομμάτια-ξυράφια, δεν έχω ιδέα !

Συμπλήρωμα - Να πω επίσης, ότι η φωτογραφία το αδικεί πολύ, γιατί αναγκάστηκα να ανεβάσω τις σκιές στην επεξεργασία για να φαίνονται λεπτομέρειες και στην βάση του πορτατίφ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η πραγματική αίσθηση που αφήνει στο μάτι.

Τα τελευταια δυο χρονια λοιπον ασχολεισαι με το ξυλο και τις κατασκευες, μια χαρα!
Αντε να μοιραζεσαι μαζι μας και τις υπολοιπες μικροκατασκευες, οποτε μπορεις και ευκαιρεις να ανεβαζεις καμμια φωτο.:a0210:

Γιώργο έγραψες!!! Εξαιρετικό!!! :SFGSFGSF:

Δύο κομμάτια είναι;
Για να βγεί τόσο λεπτή η ελιά προϋποθέτει σκάλισμα με μόνο ένα πιάσιμο για απόλυτο κεντράρισμα και πολύ κοφτερό σκαρπέλο.
Και βέβαια πολύ καλό χέρι κι ασφαλώς λίγη τύχη. Η ελιά όσο όμορφη είναι, μ´ αυτά τα νερά και τα καρκινώματο, τόσο δύστροπη είναι στο δούλεμα.
Μπράβο σου που τα κατάφερες και καλώς ήρθες στην παρέα. :grandpa:

Αν φτιάχνω τίποτα αξιόλογο, θα το κάνω Μιχάλη.

Ναι Μπάμπη, δύο κομμάτια είναι. Απ' το ίδιο ξύλο όμως. Όπως σωστά λες δεν θα έβγαινε μονοκόμματο. 30 πόντους μήκος θα είχε πολύ "παλάντζο" και θα έσπαγε σίγουρα. Την ξέρεις καλά την ελιά. Όσο ωραία νερά έχει, άλλο τόσο "ύπουλη" είναι.

panos1 Σ' ευχαριστώ !

Θέλω εδώ και πάρα πολύ καιρό να φτιάξω ένα ξύλινο πορτατίφ αλλά με πολύ πιο εύκολη διαδικασία, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω καπλαμά για το καπέλο. Τον πιο λεπτό που θα βρώ αλλά θέλω ταυτόχρονα να είναι και όμορφο ξύλο, με ωραία νερά.

Μες το μυαλό μου είσαι Μπάμπη. Και 'γω πλέον για καπλαμά σκέφτομαι. Μάλλον 0,8 του χιλιοστού. Βέβαια θα ξανακάνω μια απόπειρα στον τόρνο. Να δω πόσο τυχερός είμαι. Ενα κόλπο για να ελέγχεις το πάχος, είναι, αφού το τελειώσεις εσωτερικά να του ρίξεις φως από μέσα και ανάλογα να τρως απ' έξω. Σε οδηγεί το φως...

Κι ένα "κανονικό" πορτατίφ
Υψος 30 εκ.χωρίς το καπέλο διάμετρος 9 εκ.
Δρυς

FUJI3656 2 by George Katsiotis, on Flickr

Last edited by a moderator:
Κι αυτό πάρα πολύ όμορφο είναι. :a0210:
Που βρήκες δρύ κα τέτοια κόλπα; Και μου φαίνεται και μεγάλο κομμάτι... Τι τόρνο έχεις;

Τι πιο κοινό απ' τον δρυ ; Τον Boston τον μικρό έχω

Το κατάλαβες λάθος γιατί εγώ το έγραψα λάθος...
"Με τέτοια κόλπα" ήθελα να γράψω εννοώντας τα νερά που βλέπω.