Ξυλότορνος και δημιουργιες.

Κυριακο και Μπαμπη σας ευχαριστω.Τη δευτερα θα παρω τηλεφωνο τον Αννικα που εχει και eshop και πιστευω οτι θα με κατατοπισει.
Τροχιστικο εχω Κυριακο απλα δεν εχω το εξαρτημα που ειναι καταλληλο για τα σκαρπελα του τορνου

Ξανά μια κατασκευούλα στον τόρνο αλλά στο μηχανουργικό αυτή τη φορά.
Ένα σπασμένο στηλιάρι από ματσόλα αντικαταστάθηκε με αλουμινένιο.
Πολύ απλή και εύκολη δουλειά αλλά απ’αυτές που τις φτιάχνεις μια φορά και κρατάνε μια ζωή. Το αλουμίνιο απ’τη μια είναι πανάλαφρο κι απ’ την άλλη δεν θα σπάσει ποτέ.

Babis.......εξεπλάγην θα έλεγα. Ωραία κατασκευή, αλλα εσύ και να μην φτιάξεις ξύλινη λαβή......-bye-

Babis.......εξεπλάγην θα έλεγα. Ωραία κατασκευή, αλλα εσύ και να μην φτιάξεις ξύλινη λαβή......-bye-

Γιάννη, ο μεγάλος έρωτας είναι ο μηχανουργικός τόρνος. Ο ξυλότορνος είναι υποκατάστατο, κάτι σαν γενόσημο θα έλεγα. -bye-
Στην πορεία βέβαια είδα οτι, εκτός απ´το όνομα και τον τρόπο λειτουργίας, δεν έχουν και πολλά κοινά, οι κατασκευές που μπορείς να κάνεις μ´αυτούς είναι εντελώς διαφορετικές σε σημείο που να νομίζεις οτι είναι δύο σχεδόν διαφορετικά μηχανήματα.
Εγώ λοιπόν που στερούμαι τον μηχανουργικό τόρνο, αφού είναι αδύνατον να τον μεταφέρω χωριό-Αθήνα λόγω βάρους κυρίως, είπα να τον καλιμπράρω λίγο κι όταν τελείωα έψαχνα μια κατασκευούλα για να ξεχαρμανιάσω.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, όταν έσπασε το στηλιαράκι της ματσόλας, δεν θα άφηνα την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Εδώ αξίζει να πώ οτι για το καλιμπράρισμα έφαγα σχεδόν 2,5 ώρες και για τη λαβή ένα τέταρτο.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος όμως αφού κατάφερα να ρίξω τη διαφορά πόντας-τσόκ, σε 20 cm απόσταση, στο μισό δέκατο του χιλιοστού.
Για να το εξηγήσω λίγο πιο καλά για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με μηχανουργικό τόρνο (όχι οτι είμαι εγώ δηλαδή :silly: ) εννοώ οτι αν δέσω ένα κομμάτι 20 cm στο τσόκ και πάρω ένα πάσο απ´τη μια άκρη στην άλλη η διαφορά πάχους αρχής και τέλους θα είναι 0,05 mm.
Αν και ο τόρνος έχει ωφέλιμο μήκος κατεργασίας 55 cm εγώ έδωσα βάση στα 20 cm γιατί σπάνια επεξεργάζομαι πιο μακρύ αντικείμενο που να χρειάζεται απόλυτη ακρίβεια.

Σε κατανοώ απόλυτα. Το θέμα κουκοβάγια είναι ένα θέμα για μεγάλες αποστάσεις. Χωρίς βέβαια να είναι και απόλυτο.
Βασικά εκεί που υπάρχει θέμα με τις μεγάλες αποστάσεις, είναι ότι άν η φωλιά του τσόκ δεν επαρκεί ώστε να χώσεις όλο τον άξονα μέσα, να κάνεις το κεντράρισμα και μετά με σίγουρο κέντρο να το κλειδώσεις στην κουκουβάγια, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.
Άλλωστε ποτέ δεν τορνεύεις αντικείμενο το οποίο είναι ίσο με την διάμετρο που θές. Πάντα επιλέγεις τουλάχιστον 1-2 mm μεγαλύτερη διάμετρο.

Στην δική σου περίπτωση άν κατάλαβα καλά, μόνο κανελάζ έκανες και όχι τορνάρισμα.

Σε κατανοώ απόλυτα. Το θέμα κουκοβάγια είναι ένα θέμα για μεγάλες αποστάσεις. Χωρίς βέβαια να είναι και απόλυτο.
Βασικά εκεί που υπάρχει θέμα με τις μεγάλες αποστάσεις, είναι ότι άν η φωλιά του τσόκ δεν επαρκεί ώστε να χώσεις όλο τον άξονα μέσα, να κάνεις το κεντράρισμα και μετά με σίγουρο κέντρο να το κλειδώσεις στην κουκουβάγια, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η κουκουβάγια είναι απαραίτητη σε όλες τις αποστάσεις...
Εκτός απ´τις πολύ κοντινές αν το πρός κατεργασία αντικείμενο είναι αρκετά χοντρό.
Όταν θες να καλιμπράρεις επιλέγεις εσύ το μέταλο που θα χρησιμοποιήσεις. Επειδή δεν είχα διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή έμβολο από αμορτισέρ, που είναι ότι πιο κοντά στο τέλειο, διάλεξα άλλο μέταλο που χωρούσε στη φωλιά του τσόκ κι αφού πήρα σωστό κέντρο προχώρησα.
Όσο τέλειο κέντρο και να πάρεις όμως αυτό δεν σου εξασφαλίζει οτι η πόντα στην κουκουβάγια είναι απόλυτα ευθυγραμισμένη με το τσόκ. Αυτό ήθελα να φτιάξω εγώ, να μπορώ δηλαδή να τορνάρω ένα μπράτσο που απ´την αρχή μέχρι το τέλος του να έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια διάμετρο.

Άλλωστε ποτέ δεν τορνεύεις αντικείμενο το οποίο είναι ίσο με την διάμετρο που θές. Πάντα επιλέγεις τουλάχιστον 1-2 mm μεγαλύτερη διάμετρο.

Εδώ σ' έχασα λίγο, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Στην δική σου περίπτωση άν κατάλαβα καλά, μόνο κανελάζ έκανες και όχι τορνάρισμα.

Έκανα διαμόρφωση, κόψιμο και στο τέλος το κανελάζ.

Για αυτο εχεις τοσο λαξεμενο κορμι, κυριε Μπαμπη 

Έ βέβαια, έτσι εύκολα νομίζεις γίνεται τέτοια κορμάρα... -bye-

Εδώ σ' έχασα λίγο, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Κάποια μέταλλα, οπως παράδειγμα το ατσάλι, η διατομή τους είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Πχ. ενας σωλήνας Φ20 είναι κάτι ελάχιστα παραπάνω. 20,2 mm.
Στον ορείχαλκο αυτό είναι πιο σπάνιο, όπου συνήθως το Φ20 μπορεί να είναι Φ19,8 mm η Φ19.9 mm. Αν θές να βγάλεις 20mm διάμετρο, πάς σε 21 mm.

φιλε wolfegolas σε ευχαριστω για την προταση.Τον εχω δει και αυτον τον τορνο και μου φαινεται καλος αλλα επειτα απο μια συζητηση που ειχα με καποιον γνωστη του αντικειμενου ,μου ειπε οτι ειναι καλυτερα να αγορασω καποιον με ρυθμιστη στροφων και ας ειναι μικροτερος,οπως πχ αυτος που μου προτεινε πιο πανω ο Κυριακος
https://www.papadopoulostools.com/product/xylotornos-holzmann-maschinen/
Οπως και να εχει θα περιμενω λιγο ακομα και το ψαξω λιγο παραπανω μεχρι να κατασταλαξω στην τελικη μου αποφαση

ΚΑλησπερα σε ολα τα μελη !!!
Μετα απο χρονια αναμονης και αγωνες καταφεραμε να δημιουργισουμε την πρωτη ανοιχτη συγκεντρωση ξυλοτορναδορων !! επιδη γνωριζω οτι καποιοι απο εσας δεν ειστε μελη στην σελιδα ειπα να αναρτησω εδω το προγραμμα μηπως θελετε να συμετασχετε και εσεις ! για εμενα θα ειναι προσωπικη χαρα να σας γνωρισω απο κοντα αλλα και θα ειναι πολυ ομορφο να εχουμε καποιον εκπροσοπο απο το δικο σας φορουμ κοντα μας !!!

σας ανεβαζω τωρα οπως ειναι το κειμενο και το προγραμμα της συναντησης !!! οποια απορια και να εχτε σε σχεση με την συναντιση η ακομα για τον ξυλοτορνο οτι θελετε ειμαι εδω το τηλεφωνο μου ειναι στις εικονες μην δηστασετε να καλεσετε !!!

Attachments

• FB_IMG_1600362871095.jpg
    FB_IMG_1600362871095.jpg
    35 KB · Views: 222
  • FB_IMG_1600362876234.jpg
    FB_IMG_1600362876234.jpg
    93.9 KB · Views: 222
Kαλως τον Κωστα! Καλη επιτυχια να εχετε φιλε!!

Δυο ερωτησεις,
-Το νησι που αναφερεται ειναι η Κεφαλονια?
-Το 'platter με Proxxon' τι ακριβως ειναι? Ρωτω μιας και εχω σχεδον ολα τα εργαλεια της Proxxon, συμπεριλαμβανουμενου και του μικρου τορνου :)

Απάντηση: Re: Τορνος και δημιουργιες.

Πολύ ωραία πρωτοβουλία Κώστα, καλή επιτυχία εύχομαι! :grandpa:

Kαλως τον Κωστα! Καλη επιτυχια να εχετε φιλε!!

Δυο ερωτησεις,
-Το νησι που αναφερεται ειναι η Κεφαλονια?
-Το 'platter με Proxxon' τι ακριβως ειναι? Ρωτω μιας και εχω σχεδον ολα τα εργαλεια της Proxxon, συμπεριλαμβανουμενου και του μικρου τορνου :)

Μιχάλη η Κεφαλονιά είναι, Σάμη πιο συγκεκριμένα.
Platter με Proxxon είναι ένα platter που η περίμετρός του διαμορφώνεται με έναν μικρό γωνιακό τροχό, στη συγκεκριμένη περίπτωςη με τον Proxxon.
Κάτι σαν αυτο...

ef06a9df7dc05f02f99bc9f17b493fbf.jpg

Στην ουσια ειναι τεχνικη !!! θα γινουν καποια σκαλισματα στο πιατο με τον γωνιακο τροχο της προξον !!! Ειναι απειρες οι επιλογες εγω απλα θα δειξω μια απο αυτες !

χα χα χα χ αχ α χ α με προλαβες !!!!

Last edited by a moderator:
Ένα μπωλ, μια βάση από φτελια, συνέχεια με λεύκα τορναρισμενη, μικρά κομματάκια ελιάς και ρητίνη. Όταν τελειώσω με το κόψιμο των χόρτων θα μπει στον τόρνο.
c17bc2f946ab6314c02d2a5db0c5e647.jpg
f71f1ae7f429485d83e7cc541cdc8df5.jpg
129ad161f9fa7de9c8a3b8afe667818b.jpg
0a10e7da925ed0ae0a1ec811c92818cf.jpg
129f9333df0fdc7cfd3d7e488d8dac82.jpg
d6804589bd35f3c0543878f90accf543.jpg
b2dd05df07aac24ccc1fde7e7060eaac.jpg

Τελείωσε και το μπολ. Η λεύκα φαγώθηκε πολύ εύκολα. Και το υπόλοιπο σχετικά εύκολα οπότε σειρά είχε το τρίψιμο και γυάλισμα.
d2dee767a27a304c196c6a932ea2cf81.jpg
8da97f47051dde0b359e22336369b1b0.jpg
e5a22852c97fa3bb5abce99b06a9040d.jpg
d104027cb53fa2575c39b4e30227f6c0.jpg
d3c2d1d0232d28978bec6829c0db3815.jpg