Το υγρό γυαλί, και γενικά οι ρυτίνες, θέλουν πειραματισμό και διάβασμα ώστε να τηρούνται επακριβώς οι οδηγίες γιατί και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι σημαντική.
Προχθές που πέρασα υγρό γυαλί στο ντεκ απ´το μικρό ιστιοπλοϊκό που έφτιαξα το μίγμα που περίσεψε στον πάτο του πλαστιού ποτηριού το πήρα μαζί μου και το έδωσα στο Μιχάλη να το ανοίξει και να δεί πόσο καθαρό βγαίνει όταν στεγνώσει.
Όταν ο Μιχάλης δοκίμασε να το ανοίξει και έσκισε το πλαστικό λερώθηκε γιατί ο πάτος του ποτηριού δεν είχε στεγνώσει. Εκείνη τη στιγμή δεν έδωσα σημασία γιατί στις προδιαγραφές της η ρυτίνη αναφέρει ως χρόνο στερεοποίησης 24-48 ώρες κι αυτό δεν είχε κλείσει ούτε 20.
Άρχισε να με προβληματίζει την επόμενη μέρα όταν και διαπίστωσα οτι ο πάτος ακόμα κόλλαγε στο χέρι σου. Το ίδιο και την επόμενη μέρα.
Θυμήθηκα οτι το είχα ξανααντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο αλλά τότε δεν είχα δώσει σημασία.
Αυτή τη φορά όμως είπα να το ψάξω παραπάνω και μπήκα στο πολύ καλό site της
Alfakem όπου μου λύθηκαν και οι δύο απορίες που είχα. Η μία ήταν αυτή και η άλλη γιατί μιά μπάρα που είχα φτιάξει στο παρελθόν, ακόμα και μετά από 4 μήνες, παραμένει ευλύγιστη σχεδόν σαν πλαστελίνη αλλά χωρίς να αλλοιώνεται το σχήμα της όταν την αφήσεις.
Οδηγίες ανάμιξης
Ζυγίστε σωστά αναλογία ρητίνης & σκληρυντή σε δοχείο με επίπεδο πάτο & αναμίξτε με ξυλάκι ανάδευσης. Αναδεύστε το μίγμα για 3 λεπτα, προσέχοντας να μη μείνει υλικό στα τοιχώματα & στον πάτο του δοχείο που να μην έχει ανακατευτεί. Μόλις τελειώσετε την ανάμιξη στο δοχείο, είναι καλή πρακτική η μεταφορά του μίγματος σε ένα 2ο, καθαρό δοχείο ανάμειξης. Επαναλάβετε ανάμιξη για άλλα 3 λεπτά χρησιμοποιώντας νέο ξυλάκι ανάμιξης. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφεται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσετε ποσότητα ρητίνης από τον πάτο του δοχείου που δεν έχει αναμιχθεί σωστά.
Επίσης πάνω σο μπουκάλι του WWA Epoxy Resin που πήρα εγώ για τις αναλογίες γράφει:
Rigid version: Mixing ratio by weight Resin 100 + Hardner 40
Fexible version: Mixing ratio by weight Resin 100 + Hrdener 90