Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

CRT μεχρι να νιωσουν τα ελληνικα καναλια. Τελος!

Οσοι λενε οτι η plasma τους παιζει καλυτερα στο Mega , ή δε ξερουν ή δεν εχουν δει ή απλα προσπαθουν να το πιστεψουν και οι ιδιοι για να μη νιωσουν πεταμενα τα λεφτα τους. Προς θεου δεν ειναι πεταμενα, κερδισατε αλλα πραγματα (ογκο, γεωμετρια, και το σημαντικοτερο HD) αλλα στο κακομοιρο SD σημα που βλεπουμε εδω στη μπανανια μη κανετε την ιεροσυλια να νομιζετε οτι παιζει καλυτερα η plasma απο σοβαρη CRT...

Blinky, σεβαστές οι διαφωνίες, αλλά δεν είναι ανάγκη να γενικεύεις, γιατί - άθελά σου βέβαια - είναι σαν να μας λες ότι δεν ξέρουμε τι βλέπουμε! Αυτό π.χ. που είπα εγώ σε προηγούμενο post μου είναι ότι συγκρίνοντας την καινούρια 42άρα plasma μου με την παλιά 25άρα CRT μου διαπίστωσα ότι η παλιά έχει ένα αμυδρό προβάδισμα στο ελληνικό (κακό) τηλεοπτικό σήμα, αλλά θεωρώ ότι αυτή η υπεροχή είναι φαινομενική και οφείλεται στο πολύ μικρότερο μέγεθός της. Το πιο τίμιο θα ήταν να συγκρίναμε δύο συσκευές με οθόνη ίδιων διαστάσεων. Όμως στο τηλεοπτικό σήμα κάμποσων δορυφορικών καναλιών, η plasma, παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις της, όχι μόνο δεν υστερεί έναντι της CRT (που δεν είναι απλώς σοβαρή, ήταν από τα κορυφαία μοντέλα της εποχής της), αλλά και είναι 1-2 κλικ καλύτερη σε όλους τους τομείς - ευκρίνεια, χρωματική συμπεριφορά, μαύρο κ.λπ. Αυτό είναι ολοφάνερο στα δικά μου μάτια με βάση τις εικόνες που βλέπω ζωντανά μπροστά μου, και καμμία θεωρία δεν μπορεί να το αναιρέσει. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο καθένας εκθέτει εδώ τις προσωπικές του εκτιμήσεις για τις διάφορες τεχνολογίες, με βάση τις συσκευές που είχε και έχει, και ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται γενικές θεωρίες υπέρ ή κατά οποιασδήποτε τεχνολογίας.

CRT μεχρι να νιωσουν τα ελληνικα καναλια. Τελος!

Οσοι λενε οτι η plasma τους παιζει καλυτερα στο Mega , ή δε ξερουν ή δεν εχουν δει ή απλα προσπαθουν να το πιστεψουν και οι ιδιοι για να μη νιωσουν πεταμενα τα λεφτα τους. Προς θεου δεν ειναι πεταμενα, κερδισατε αλλα πραγματα (ογκο, γεωμετρια, και το σημαντικοτερο HD) αλλα στο κακομοιρο SD σημα που βλεπουμε εδω στη μπανανια μη κανετε την ιεροσυλια να νομιζετε οτι παιζει καλυτερα η plasma απο σοβαρη CRT...

Φίλε μου τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του MEGA, αλλά και όλων τον καναλιών, παίζουν πολλές φορές καλύτερα από CRT στην Pioneer Kuro 428.
Θα έλεγα ότι δε γίνεται σύγκριση, η διαφορά είναι τεράστια...

Δεν εχεις δει τοτε καλη crt, ή δεν ξερεις να κρινεις μια εικονα...

Εγω εχω και τις 2 (Pioneer kai crt Hitchi - 50hz) και η crt εχει καλυτερη , πιο φυσικη εικονα (σε τηλεοπτικο σημα παντα).

Το σημερινο τηλεοπτικο σημα , εχει φτιαχτει ΑΚΡΙΒΩΣ για τετοιες τηλεορασεις (crt - 50 fields, interlaced) kai den υπαρχει περιπτωση να δεις καλυτερη εικονα σε SD απο TFT - plasma klp.

Ειδικα αν εχεις μονιτορ αναφορας (μια βολτα απο τη δουλεια μου στο MEGA θα σε πεισει γι αυτο), τοτε η διαφορα ειναι μεγαλη.

Ολα αυτα αλλαζουν φυσικα σε HD.

Kαι μην μπερδευουμε τη σωστη εικονα με τον ευκολο εντυπωσιασμο (μεγαλο μεγεθος, εντονα χρωματα και κιηση "βουτυρο" που δινουν πολλες tft-plasma ).

Εγω εχω και τις 2 (Pioneer kai crt Hitchi - 50hz) και η crt εχει καλυτερη , πιο φυσικη εικονα (σε τηλεοπτικο σημα παντα).

Το σημερινο τηλεοπτικο σημα , εχει φτιαχτει ΑΚΡΙΒΩΣ για τετοιες τηλεορασεις (crt - 50 fields, interlaced) kai den υπαρχει περιπτωση να δεις καλυτερη εικονα σε SD απο TFT - plasma klp.

Ειδικα αν εχεις μονιτορ αναφορας (μια βολτα απο τη δουλεια μου στο MEGA θα σε πεισει γι αυτο), τοτε η διαφορα ειναι μεγαλη.

Ολα αυτα αλλαζουν φυσικα σε HD.

Kαι μην μπερδευουμε τη σωστη εικονα με τον ευκολο εντυπωσιασμο (μεγαλο μεγεθος, εντονα χρωματα και κιηση "βουτυρο" που δινουν πολλες tft-plasma ).

Γιάννη, τώρα νομίζω ότι απολυτοποιείς τα πράγματα και υπερβάλλεις. Μερικές παρατηρήσεις - ερωτήσεις:
1. Ποια είναι η "καλή" CRT; Ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληροί; Γιατί και η δική μου (10ετίας και βάλε) ήταν από τα κορυφαία μοντέλα (με ρυθμό ανανέωσης 100Hz παρακαλώ!), αλλά καλύτερα από την plasma μου δεν δείχνει με τίποτα!
2. Όταν λες "δεν ξέρεις να κρίνεις μια εικόνα" και "δεν υπαρχει περιπτωση να δεις καλυτερη εικονα σε SD απο TFT - plasma klp", γίνεσαι, άθελά σου μάλλον, υπερφίαλος. Ποιος είναι εκείνος, σ' αυτό το φόρουμ, που μπορεί (με ύφος 60 καρδιναλίων) να αποφαίνεται για το ποιος ξέρει να κρίνει μια εικόνα και ποιος όχι; Με τέτοιες δηλώσεις υποτιμάς την κριτική μας, την αισθητική μας και τη νοημοσύνη μας.
3. Ελάχιστοι, νομίζω, υπάρχουν σ' αυτό το φόρουμ που μπορεί να μπερδεύουν "τη σωστή εικόνα με τον εύκολο εντυπωσιασμό", όπως λες. Μετά από τόσα χρόνια συμμετοχής στο φόρουμ και μετά από μελέτη ατέλειωτων σελίδων με απόψεις, reviews κ.λπ., όλο και κάτι σκαμπάζουμε από σωστή εικόνα, αν και είναι βέβαιο ότι Καστρουνήδες δεν είμαστε.

Υ.Γ. Τα παραπάνω σε παρακαλώ να τα εκλάβεις απλώς ως κριτική στην κριτική σου. Καμμία εμπάθεια δεν υπάρχει στα λεγόμενά μου και καμμία απολύτως διάθεση για λογομαχία. Θα χαρώ αν έχουμε έναν γόνιμο διάλογο.

Απάντηση: Re: Υπάρχει κανένας φαν των CRT;

και γιατι να κρινω μια εικονα?:2thumb22sup:
εμεις θελουμε να την ευχαριστιομαστε σαν εικονα που ειναι.

Μπορει να ημουν λιγο απολυτος, αλλα μετα απο 17 χρονια ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗς ενασχολησης με την τηλεοραση (μοντερ - γραφιστας στο MEGA) εχω την δυνατοτητα να δω απο πρωτο χερι, τι εστι broadcast quality εικονα.

Το τι θελει καθενας απο εμας στην εικονα και στον ηχο ειναι υποκειμενικο, αλλα το τι ειναι σωστη εικονα ειναι αντικειμενικο.

Στη δουλεια μας , δεν εμπιστευομαστε μονο τα ματια και τα αφτια μας , αλλα και τα οργανα και τις μετρησεις.

Καλη τηλεοραση (οπως και καλος ενισχυτης και ηχεια κλπ) ειναι αυτος που αναπαραγει ΠΙΣΤΑ την αποθηκευμενη πληροφορια (video - ηχος).

Αν μιλαμε λοιπον για Τηλεοπτικο σημα , standart definition, οι crt τηλεορασεις (μονο 50 Hz kai oxi 100ΗΖ και αλλα τερτιπια) ειναι ΙΚΑΝΕΣ να αποδοσουν το σωστο σημα.
Δεν ειναι θεμα εξελιξης και προσωπικου γουστου, αλλα καθαρα τεχνικης φυσεως.
Δεν ειναι τυχαιο αλλωστε οτι ο κορυφαιος Υves Faroudga, οταν αποχωρησε απο την ενεργο δραση δηλωσε... "Τοσα χρονια προσπαθουμε να καταφερουμε το αδυνατο (εννουσε να μετατρεπσουμε το αναλογικο σημα interlaced, σε ψηφιακο χωρις). Αλλα καπως επρεπε να ζησουμε κι εμεις !!! κατεληξε.

Για οποιον εχει τη παραμικρη αμφιβολια , υπαρχει ανοικτη προσκληση στο Mega , για να διαπιστωσει του λογου το αληθες.

Εδω υπαρχουν επαγγελματικα CRT μονιτορ αναφορας , καθως και Lcd-tft οθονες οπου μπορεις να δεις τη χαοτικη διαφορα ζωντανα.

Αν ημουν λιγο απολυτος, συγνωμη, αλλα ετσι ειναι !!!

Γιάννη εκείνο που πιστεύω είναι περισσότερο σημαντικο ειναι να αποφασίσουμε να πάμε μπροστά, οπερ σημαίνει

πότε οι εδώ καναλάρχες θα αποφασίσουν να δουν σοβαρά το θέμα HD?
(οπως ήδη γίνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη της οποίας θελουμε να είμαστε περήφανα μέλη)

Αυτή ειναι η ουσία (πιστεύω).

Το PAL (και τα συναφή SECAM, NTSC) έχoυν κλείσει κοντά 50 χρόνια στην υπηρεσια της τηλεοπτικής μετάδοσης, καιρός είναι να δώσουν τη θεση τους σε κάτι καλύτερο.. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΑΜΕ...

Συμφωνω απολυτως!!!

Ομως αυτο δεν σημαινει οτι μπορουμε να λεμε οτι θελουμε, για το υπαρχον σημα.

Κι εγω θελω να δω εικονα HD αλλα απ οσο ξερω , δεν προκειται τουλαχιστον μεχρι 2012 (υπαρχει υποτιθεται οδηγια της ΕΕ για μεταδωση ψηφιακου σηματος μεχρι τοτε) ουτε 16:9 εικονα να εχουμε, ποσο μαλλον HD.

+1

αλλα θα μας το φερουν καποια στιγμη που εμεις θα εχουμε OLED π.χ η κατι αλλο και τοτε παλι θα μιλαμε για το ιδιο πραγμα.
ευχομαι να μην επαληθευτω και να γινει πολυ πιο γρηγορα.

Συμφωνω απολυτως!!!

Ομως αυτο δεν σημαινει οτι μπορουμε να λεμε οτι θελουμε, για το υπαρχον σημα.

Κι εγω θελω να δω εικονα HD αλλα απ οσο ξερω , δεν προκειται τουλαχιστον μεχρι 2012 (υπαρχει υποτιθεται οδηγια της ΕΕ για μεταδωση ψηφιακου σηματος μεχρι τοτε) ουτε 16:9 εικονα να εχουμε, ποσο μαλλον HD.

ευχομαι να μην ζητησουμε παλι παραταση!!

διοτι σε πεντε χρονια δεν ξερω η τεχνολογια που θα εχει φτασει

Last edited:
Στη δουλεια μας , δεν εμπιστευομαστε μονο τα ματια και τα αφτια μας , αλλα και τα οργανα και τις μετρησεις.

Και πολύ καλά κάνεις, αφού είσαι τεχνικός. Εμείς όμως οι άλλοι, οι απλοί χρήστες, που ούτε όργανα έχουμε ούτε μετρήσεις ξέρουμε να κάνουμε, μοιραία εμπιστευόμαστε μόνο τα μάτια μας (για την εικόνα) και τα αφτιά μας (για τον ήχο). Δεν είμαστε όμως σαν τη μεγάλη πλειονότητα των χρηστών που εντυπωσιάζονται εύκολα από τη λαμπερή εικόνα των τηλεοράσεων που μοστράρουν στις βιτρίνες των καταστημάτων. Μετά από μελέτη άπειρων σελίδων, μετά από άπειρες ανταλλαγές απόψεων και μετά από θέαση δεκάδων τηλεοράσεων, μάθαμε να προσέχουμε πάρα πολλά πράγματα (απαρατήρητα από τους υπόλοιπους) που συνιστούν αυτό που θα λέγαμε "σωστή εικόνα". Και ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι η εικόνα που θα πάρουμε από τη συσκευή μας στο καθιστικό μας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που βλέπουμε στα μαγαζιά. Κατά συνέπεια, κάτι σκαμπάζουμε κι εμείς από εικόνα! Η ουσία του προηγούμενου post μου ήταν ότι, παρόλο που δεν είμαστε ειδικοί calibrators με όργανα και μετρήσεις, διαθέτουμε πια μια εμπειρία που είναι τουλάχιστον ενοχλητικό να απαξιώνεται με τόση ευκολία.

Και δεν ξέρω ποια είναι τα CRT μόνιτορ αναφοράς. Αυτό που ξέρω είναι ότι είχα (και εξακολουθώ να έχω) μια καλή 25άρα CRT ("καλή" είχε θεωρηθεί, εν πάση περιπτώσει πριν από 10-12 χρόνια) της Philips (και τα 100Hz δεν ξέρω αν είναι τερτίπι, σίγουρα όμως μου εξασφάλισε μια σταθερή εικόνα χωρίς το ενοχλητικό τρεμόπαιγμα). Την έβαλα λοιπόν να παίζει δίπλα ακριβώς στην καινούρια plasma μου και, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, η παλιά δεν υπερείχε σε κανένα σημείο, με μοναδική εξαίρεση το ελληνικό τηλεοπτικό σήμα, του οποίου οι ατέλειες ήταν ελάχιστα πιο ορατές στην καινούρια τηλεόραση λόγω μεγέθους - 42´´. Στα δορυφορικά, που έχουν σαφώς καλύτερο σήμα από τα ελληνικά κανάλια, η plasma υπερείχε κατά κράτος: πολύ καλύτερος κορεσμός χρωμάτων, φυσικότεροι τόνοι του ανθρώπινου δέρματος, καλύτερο μαύρο, πολύ καλύτερο βάθος πεδίου, ακόμη και καλύτερη ευκρίνεια. Μετά απ' αυτά τι να κάνω; Να κλείσω τα μάτια μου σ' αυτά που βλέπω και να φέρω όργανα μέτρησης; Και μπορούν να με πείσουν τα όργανα για το αντίθετο;

Υ.Γ. Ξαναλέω ότι όλα αυτά είναι μόνο προσωπικές μου εμπειρίες. Δεν αναπτύσσω γενική θεωρία για τις τεχνολογίες (δεν είμαι σε θέση, άλλωστε, να κάνω κάτι τέτοιο). Μπορεί κάποιου άλλου χρήστη η CRT να δείχνει καλύτερα από την LCD ή την Plasma του. Καλό είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να καταθέτει ο καθένας τις εμπειρίες από τις δικές του συσκευές και να αποφεύγει γενικές κρίσεις.

Παρατηρώ μια αντίφαση: τα καλύτερα κορεσμένα χρώματα γιατί τα είδες μόνο σε hd υλικό; Δεν θα έπρεπε να τα δεις και σε τηλεοπτικό σήμα; Μια καλή τηλεόραση, πρέπει να δείχνει καλά και σε SD (DVD/τηλ. σήμα) και σε καλύτερο σήμα. Δέχομαι ότι το 576ι των ελληνικών καναλιών είναι "λίγο" για πάνελς 1080ι, αλλά αν εξαιρέσεις τα τεχνουργήματα από το ανέβασμα της ανάλυσης του τηλ. σήματος στο πάνελ, η πλάσμα σου πρέπει να δείχνει πιο λαμπερή εικόνα σε τηλ. σήμα από την crt με τα ίδια χαρακτηριστικά που βλέπεις σε σήμα υψηλής ανάλυσης ("πολύ καλύτερος κορεσμός χρωμάτων, φυσικότεροι τόνοι του ανθρώπινου δέρματος, καλύτερο μαύρο, πολύ καλύτερο βάθος πεδίου"). Τα βλέπεις;
Εγώ στην δική μου LCD, τα προβλήματα της τα βλέπω σε κάθε μορφής υλικό: από τηλεοπτικό σήμα μέχρι HD υλικό.

Πάντως, θα το θεωρούσα εξαιρετικά ενδιαφέρων να αρχίσουμε να βγάζουμε φωτογραφίες με (καλές) crt δίπλα σε LCD/plasma που να παίζουν το ίδιο υλικό (SD και HD από αναλογικές συνδέσεις για τις CRT)...

Παρατηρώ μια αντίφαση: τα καλύτερα κορεσμένα χρώματα γιατί τα είδες μόνο σε hd υλικό; Δεν θα έπρεπε να τα δεις και σε τηλεοπτικό σήμα; Μια καλή τηλεόραση, πρέπει να δείχνει καλά και σε SD (DVD/τηλ. σήμα) και σε καλύτερο σήμα.

Μα όλα αυτά, φίλε μου, δεν τα είδα σε hd υλικό. Τα είδα απλώς σε sd υλικό από δορυφορικά κανάλια. Ο δορυφορικός μου δέκτης είναι αναλογικός, δεν μπορεί να παίξει hd υλικό.

Εξυπακούεται ότι σε DVD υλικό δείχνει απείρως καλύτερα η plasma από τη CRT. Υλικό hd δεν έχω δει ακόμα! Δεν έχω ούτε hd player ούτε hd δορυφορικό δέκτη.

Εγω ακομη δεν εχω καταλαβει τι θα πει "καλη" CRT , δεν εχω δει καμια να ειναι σε μεγαλο βαθμο καλυτερη απο καποια αλλη. Και γνωστοι που εχουν καποιες 100 Hz κτλ. που τις ειχαν αγορασει αρκετα λεφτα 3-4 χρονια πριν δεν βλεπω να παιζουν καλυτερα απο τις Blue Sky που πουλανε στο Carrefour.

Εγω ακομη δεν εχω καταλαβει τι θα πει "καλη" CRT , δεν εχω δει καμια να ειναι σε μεγαλο βαθμο καλυτερη απο καποια αλλη. Και γνωστοι που εχουν καποιες 100 Hz κτλ. που τις ειχαν αγορασει αρκετα λεφτα 3-4 χρονια πριν δεν βλεπω να παιζουν καλυτερα απο τις Blue Sky που πουλανε στο Carrefour.
Γιάννη μου όπως ξέρεις αγόρασα προχθές μια W3000 στις 46''. Μια κατα γενική ομολογία "καλή" LCD. Είχα και για πολλά χρόνια (7), μια πολύ καλή CRT, Philips 9416 στις 32''. Εμπειρίες τώρα. Στο τηλεοπτικό σήμα η διαφορά είναι χαώδης. Υπέρ της CRT, όμως. Δεν ξέρω αν αυτή η διαφορά βέβαια είναι λόγω μεγέθους, η λόγω πάνελ. Δεν ξέρω αν με πλάσμα θα είχα αντίστοιχη απόδοση (με της CRT), αλλά να σου πω την αμαρτία μου η διαφορά στο τι βλέπω δεν φαίνεται να είναι μόνο λόγω του "μεγαλόματος" της εικόνας.
Σε DVD τώρα, η (σχεδόν) χαώδης διαφορά αντιστρέφεται. Εδώ να τονίσω ότι παίζω με upscale απο PS3. Βέβαια εδώ σίγουρα παίζει ρόλο και το μέγεθος του Monitor, γιατί δίνει απο μόνο του μια πιο κινηματογραφική αίσθηση που μετράει και εντυπωσιάζει. Σε Blue Ray τώρα, όσον αφορά την CRT, μπορώ να πώ ότι δεν είδα καμία διαφορά απο το DVD, και στην μεγάλη η διαφορά ήταν εμφανής (αν και όχι η χαώδης που ακούω σε σύγκειση με την διαφορά του VHC απο το DVD).
Τέλος να διευκρινήσω ότι το σήμα μου δεν είναι και άριστο, αλλά η σύγκριση μεταξύ των 2 έγινε με ακριβώς το ίδιο input.
Αυτά (χεχε).

Ενταξει ολα αυτα αλλα και εγω που ειχα Philips 32" και 29" σπιτι (πριν παρω LCD) θελω να πω οτι δεν εβλεπα διαφορα στην εικονα απο αλλους που ειχαν Blue Sky η αλλες λιγοτερο γνωστες μαρκες.

Παντως η 40D3000 παιζει πολυ καλα ακομη και με NOVA αρκει να βλεπεις απο τα 2-2.5 μετρα και οχι πιο κοντα.

παιδιά οι CRT δεν εχουν μεγάλη ανάλυση ουτε κανουν Deinterlace στο σήμα για να κάνουνε "πριονάκι" τις άκρες των αντικειμένων, οπως κάνουνε οι TFT-Plasma.

Αυτό τις κάνει να παιζουν καλύτερα στο τηλεοπτικό.

Οσο για τις 100ΗΖ και αυτές κανουν Deinterlace αλλά εχουν μεγάλα pixel και δεν πολυφαίνεται το jitter.

εχω και μια funai φλατ που βαζει τα γυαλια στην 42ρα TFT μου στο Τηλεοπτικό.
Οντως η διαφορά αντιστρεφεται στις rgb πηγές.

Εγώ έχω την philips 9413 29'' matchline crt (καμία σχέση με τις απλές crt)για το τηλεοπτικό σήμα και προβολέα για ταινίες.
Σε SD σήμα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την τηλεόραση. Την έχω σαν αναφοράς. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια που θα αλλάξει και το τηλεοπτικό σημα θα την αλλάξω αλλά μέχρι τότε είναι αναντικατασταη. Βέβαια αν κάποιος παίζει πολύ playstation η γοητεία της μεγάλης εικόνας που προσφέρουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι μονόδρομος. . .

Last edited: