28 Οκτωβρίου 2009

Βλάση, είμαστε λαός που μας αρέσουν τα πανηγύρια, ξεχνάμε πολύ εύκολα τα λάθη μας.
Όπως είπα, μου αρέσει να μαθαίνω πιο πολύ τα αρνητικά μας και τα λάθη μας, μιας και μόνο έτσι θεωρώ ότι μπορώ να κρίνω καλύτερα και αποφασίζω για το μέλλον.
Έχω κι εγώ δικούς μου που πολέμησαν και πραγματικά αισθάνομαι περήφανος.
Αλλά γι αυτούς.

Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Ξαναδιαβασα.

Συνδεονται ευθεως οι του αρθρου της Ελευθεροτυπιας, με "ψευτικη αριστερη αυθεντια". Μπορει να ειναι και ετσι, δεν τους γνωριζω τους συγκεκριμενους.

Στη συνεχεια συνδεονται εμμεσως (κατα τη γνωμη μου) οι ιδιοι - με την ανοχη τους- στις σεχτες αριστερης ιδεολογιας, που χτυπουν τυφλα...

Παντως, θα ηθελα να επιτρεπεται και σε εμενα να εχω μια πιο μετριοπαθη σταση για το "μεγαλειο των Ελληνων". Αδυνατω να το αντιληφθω. Δεν βλεπω γυρω μου πραγματα για τα οποια μπορω να ειμαι υπερηφανος. Λυπαμαι που ειναι ετσι. Αν καποιος βλεπει μπορει να μου τα δειξει.

Για τα επιτευγματα αλλων πριν 2500 χρονια ή πριν απο 60 χρονια, δεν βλεπω λογους να ειμαι προσωπικα υπερηφανος, ακομα και αν υποθεσουμε οτι υπαρχει αμεση συνδεση. Ουτε υπαρχει λογος να τα επικαλουμαστε, για να ανυψωνουμε το ηθικο μας, ενω γυρω μας εχει χαθει η λογικη και απλα πραγματα επιτυγχανονται μετα απο μαχη.

Επισης, διατηρω επιφυλαξεις για το κατα ποσο η εμπλοκη στον πολεμο απεφερε κερδη στη χωρα μας. Περισσοτερο κερδισαν οι υπολοιποι, γιατι οι Γερμανοι ειχαν απωλειες εδω, παρα εμεις, γιατι το τιμημα ηταν πολυ βαρυ.

Φυσικα αυτο ειναι μια θεωρητικη ερωτηση, και δεν απαντιεται.

Σε άλλη συζήτηση έχεις δηλώσει ο ίδιος οτι δέν έχεις ιδέα απο Ιστορία...
Καλά αυτό περί τού οτι η Ελλάδα δέν θάπρεπε να εμπλακεί τό 40 στον Πόλεμο,είναι εκπληκτικό και επιβεβαιώνει αυτό που ο ίδιος λές.
Οτι δεν ξέρεις όντως Ιστορία.
Επίσης πουθενά σέ γραπτό μου δεν μιλάω γιά ´μεγαλείο´,ειδικά ,τών Ελλήνων..

Αλλα προφανώς διαβάζεις οτι σέ βολεύει...............

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Παντού υπάρχουν τέτοιοι και πάντα θα υπάρχουν. Σάμπως όλοι οι Γάλλοι ήταν στην υπόγεια αντίσταση; Θα έχεις δει φαντάζομαι φωτογραφίες να κουρεύουν μετά γουλί τις Γαλλίδες που είχαν φήμη ότι πήγαιναν με Γερμανούς. Το έγραψε δα και ο Vasada, αλλά και αυτή είναι η αλήθεια. Η χώρα μας καταστράφηκε με την είσοδό της στο Β´ΠΠ. Το "λογικό" δεν είναι να πας με τα νερά του ισχυρού; Δεν μπορούμε από τη μια να κατακρίνουμε τους Έλληνες για την "παράλογη" εμπλοκή τους στον Πόλεμο και ταυτόχρονα να κατακρίνουμε και τις ανωτέρω ευγενείς τάξεις για μία ορθολογική επιλογή τους.

Είναι λόγοι όμως αυτά να μην θυμόμαστε εκείνους που άφησαν τα κοκκαλάκια τους στις κορυφές της Πίνδου?
Συμφωνώ 100%.
Δεν είπα να μην θυμόμαστε, ίσα ίσα.
Πρέπει και επιβάλλεται.

Απάντηση: Re: 28 Οκτωβρίου 2009

Όπως έχουμε χορτάσει από ψευτοδιεθνιστές και ψευτοαριστερούς, έτσι έχουμε χορτάσει και από ψευτοπατριώτες βεβαίως.

Ο ίδιος δε ο Βάρναλης είχε πέσει θύμα υπερ-πατριώτη ρουφιάνου που προσπάθησε να τον συκοφαντήσει στον πρωθυπουργό Μιχαλακόπουλο με αφορμή το γεγονός ότι είχε γεννηθεί στη Βουλγαρία. Απέστηλε λοιπόν το παρακάτω χειρόγραφο σημείωμα γραμμένο στο εξώφυλλο του "Φωτός που καίει" το οποίο και προτρέπει τον πρωθυπουργό να διαβάσει.

"Βάρναλης, καθηγητής εις την Παιδαγωγικήν Ακαδημίαν, δηλαδή την αυθαίρετον Σχολήν του Γληνού. Εάν επιθυμείτε και έχετε καιρόν αναγνώσατέ το όλον, αλλά πάντως αναγνώσατε τας σελίδας 40 (τελευταίον στίχον) 53 όπου υβρίζει την Παναγίαν, τέλος δε από της σελίδος 61 μέχρι τέλους. Το κτήνος αυτό είναι Βουλγαρικόν. Είναι και κωφόν. Εν τούτοις, επειδή είναι μαλλιαρόν, εν γνώσει των πίστεών του, το απέστειλαν δις ή τρις υπότροφον!"

Ας μην μπλέκουμε λοιπόν τα πράγματα και ας κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν κάποιος να είναι δηλωμένος μαρξιστής (άλλως τε η ποιήση του Βάρναλη ήταν εντελώς στρατευμένη), να έχει πολεμήσει στον Βαλκανικό Πόλεμο και ταυτόχρονα να θεωρείται και "Βουλγαρικόν κτήνος", ταυτόσημο του προδότη.

Όλα τα πράγματα έχουν πολλές οπτικές γωνίες...

Αν ζούσε ο Βαρναλης δέν θα χάριζε την πατρίδα σε αυτούς πού λές.
Οπως δεν τόχει κάνει ποτέ του ο Μανώλης ο Γλέζος.............

Ο Γλέζος ξέρει πολύ καλά,έχοντας συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση,τι σημαίνει αγώνας γιά Εθνική Ανεξαρτησία..
Οι σημερινοί επιμελώς τά ´ξεχνάνε´αυτά και δεν λένε κουβέντα γιά τέτοιες έννοιες...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

1.Τα κέρδη δλδ. ήταν περισσότερα? Γιατί μετά οι φίλοι μας οι Αγγλοαμερικάνοι, πιο πολύ βοήθησαν την Τουρκία (η οποία δεν είχε ούτε έναν νεκρό στον Πόλεμο)
2.Το Έπος του 40 με τους Ιταλούς δεν εξηγεί την ξαφνική παράδοση άνευ όρων στους Γερμανούς. Βέβαια, ο Χίτλερ έδωσε χρόνο στους δικούς μας να φάνε όσα προλάβουν και να χτιστούν αργότερα "οικογένειες" απ τον χρυσό του Ελληνικού Κράτους.
3.Επίσης, οι περισσότεροι μαυραγορίτες, ταγματασφαλίτες και αυτοί που έδιναν της κορούλες τους στους αξιωματικούς, μόνο άσχημα δεν πέρασαν και κατά την διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά. Πολλά μεγάλα τζάκια τότε φτιάχτηκαν και υπάρχουν ακόμα.
4.Οι αντιστασιακοί (όλοι τους, ανεξαρτήτου ιδεολογίας) πέθαναν, εξορίστηκαν, αλληλοσκοτώθηκαν, πήγαν φυλακή, μετανάστευσαν, διώχτηκαν κλπ κλπ.
Γι αυτά πρέπει να είμαι περήφανος?

1. Οχι. Αλλά τι έπρεπε να κάνουμε; ότι έκαναν και όλοι (πλην Σέρβων) οι γείτονές μας; Να ανοίξουμε τα πόδια και να πούμε περάστε; Αν και ορισμένοι σίγουρα αυτό ήθελαν....
2. Ποια είναι η ξαφνική παράδοση άνευ όρων; Ο Χίτλερ με τα στρατεύματα και τα υπερσύγχρονα για την εποχή μέσα που έστειλε στην Ελλάδα, χρειάστηκε περισσότερες από 5 εβδομάδες για να μπορέσει να υποτάξει τους Ελληνες. Μην ξεχνάς ότι απέναντι στα άρματα των Γερμανών, πολεμούσαμε με λιανοτούφεκα και μουλάρια. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ αποδεκατίστηκαν στην Κρήτη, και δεν μπόρεσε να τους αντικαταστήσει επάξια. Δύναμη περίπου 24 μεραρχιών παρέμενε αναγκαστικά στην Ν.Α. Ευρώπη για να κρατάει τους Ελληνες και τους Σέρβους.
Αυτό ερμηνεύεται ως παράδοση άνευ όρων;
3. Ασχολίαστο. Το τι έκανε μία μικρή μειοψηφία ανθρώπων δεν μας απασχολεί.
4. Δυστυχώς ο εμφύλιος που ακολούθησε είναι κάτι για το οποίο δεν νομίζω ότι είναι κανείς υπερήφανος.....

Καλά αυτό περί τού οτι η Ελλάδα δέν θάπρεπε να εμπλακεί τό 40 στον Πόλεμο,είναι εκπληκτικό και επιβεβαιώνει αυτό που ο ίδιος λές.

Το λογικό, το σώφρον, θα ήταν να μην εμπλακεί. Λες και είχαμε όμως επιλογή. Και δεν ήταν μόνο το άρμα της Αγγλίας, όπου ήταν η χώρα δεμένη. Κυρίως ήταν ο λαός. Δεν υπήρχε περίπτωση να είναι η απάντηση διάφορη του όχι. Η παράδοση των Θερμοπυλών παρέμενε ισχυρή και στον 20ο αιώνα.

2. Ποια είναι η ξαφνική παράδοση άνευ όρων; Ο Χίτλερ με τα στρατεύματα και τα υπερσύγχρονα για την εποχή μέσα που έστειλε στην Ελλάδα, χρειάστηκε περισσότερες από 5 εβδομάδες για να μπορέσει να υποτάξει τους Ελληνες. Μην ξεχνάς ότι απέναντι στα άρματα των Γερμανών, πολεμούσαμε με λιανοτούφεκα και μουλάρια. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι επίλεκτες μονάδες αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ αποδεκατίστηκαν στην Κρήτη, και δεν μπόρεσε να τους αντικαταστήσει επάξια. Δύναμη περίπου 24 μεραρχιών παρέμενε αναγκαστικά στην Ν.Α. Ευρώπη για να κρατάει τους Ελληνες και τους Σέρβους.
Αυτό ερμηνεύεται ως παράδοση άνευ όρων;

Ακόμη και με τη βοήθεια των Βρετανών δεν υπήρχε περίπτωση να κρατηθεί η τελειότερη πολεμική μηχανή της εποχής. Να θυμίσω ότι η μάχη της Γαλλίας κρίθηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με τεράστιους αριθμούς στρατευμάτων από πλευράς Αγγλογάλλων.

Σε άλλη συζήτηση έχεις δηλώσει ο ίδιος οτι δέν έχεις ιδέα απο Ιστορία...
Οτι δεν ξέρεις όντως Ιστορία.
Επίσης πουθενά σέ γραπτό μου δεν μιλάω γιά ´μεγαλείο´,ειδικά ,τών Ελλήνων..

Αλλα προφανώς διαβάζεις οτι σέ βολεύει...............

To "μεγαλειο" δεν ειπα οτι το αναφερεις εσυ, ομως υπονοειται γενικως και αοριστως.

Φυσικα και δεν εχω διαβασει Ιστορια, και δεν εκφραζω αποψη. Απλως την επιφυλαξη μου για το αν η χωρα οντως κερδισε για τον εαυτο της πραγματα, η μηπως η κατασταση σημερα θα ηταν καλυτερη αν δεν ειχε εμπλακει. Δεν χρειαζεται να εχω διαβασει Ιστορια για να το ρωταω αυτο.

Φυσικά και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα (δεν ξέρω για σήμερα, οι υποθετικές αιτιακές προεκτάσεις είναι νομίζω αδύνατο να υπολογιστούν σε τέτοιο βάθος χρόνου), αφού η χώρα πραγματικά καταστράφηκε από την είσοδό της στον Β' ΠΠ. Πλήρωσε από τους βαρύτερους φόρους σε αίμα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, καταστράφηκαν οι υποδομές της, και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στις πολιτικές επιπτώσεις κλπ Μιλάμε για μία πραγματικά χαμένη γενιά.
Η μελέτη ωστόσο της ιστορίας μας μαθαίνει ότι στην πραγματικότητα, δεν είχαμε αυτή την επιλογή. Και λόγω συσχετισμών, και λόγω λαϊκού αισθήματος. Δυστυχώς ο λαός δεν είχε την οξυδέρκεια των σημερινών corporate managers, δεν υπήρχε περίπτωση να σκύψει σβέρκο στον Μουσολίνι. Και αυτό δεν είναι ρομαντική θεώρηση, είναι πραγματικότητα, όσο και εάν μπορεί να φαίνεται αυτό απίστευτο, αυτό ήταν το λαϊκό αίσθημα.

Last edited:

Προσωπικα αδυνατω να αντιληφθω το μεγαλειο των Ελληνων, ειδικα αυτες τις μερες που μολις εχω επιστρεψει απο μια εβδομαδα στο Βερολινο, οπου επαθα πολιτισμικο σοκ. Οχι απο τα μουσεια, αλλα απο την πολη την ιδια και απο τον τροπο που ζουν οι ανθρωποι εκει.

Παρολα αυτα εμεις με τροπο που αγγιζει τα ορια του απιστευτου, ειμαστε βεβαιοι οτι ολοι μας χρωστανε.

Είναι, πάντως, πραγματικά εκπληκτικό πως ''αδυνατείς ν' αντιληφθείς το μεγαλείο των Ελλήνων'' και παθαίνεις πολιτισμικό σοκ από ανθρώπους που όχι μόνο το αντιλαμβάνονται σε όλη την έκτασή του, αλλά και το τιμούν, το εξάρουν, το θαυμάζουν, το μελετούν και το προβάλλουν.

Βέβαια, υπάρχει και διαφορά φιλοσοφίας, διότι ο νεογερμανός μπορεί να είναι υπερήφανος για όλα όσα έχει πετύχει μεταπολεμικά, αλλά δεν ξεχνάει την Ιστορία του, δεν κάνει τον ανήξερο μπροστά στο όνειδος το οποίο θα κουβαλάει για πάντα μέσα του, ούτε αποποιείται των ευθυνών του για τις συμφορές που προκάλεσε κατά τον Β' Π.Π. Θα ήταν πανεύκολο να πει ''τι με νοιάζει εμένα τι έγινε πριν 70 χρόνια?? Φρέσκα κουλούρια.....''. Δεν το κάνει, όμως, διότι προτιμάει να μαθαίνει από τα Ιστορικά του λάθη παρά να τα ξεχνάει. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι, αντιστοίχως, τιμά το Ιστορικό του μεγαλείο, το Ιστορικό του παρελθόν, αναγνωρίζει την προσφορά, κάτι που αυτομάτως τον κατατάσσει στους ''επικίνδυνους'' λαούς, διότι η πρώτη ''αρετή'' κάθε έθνους για τους ψευτοδιεθνιστές είναι το Ιστορικό ''ίσιωμα'' και η λήθη...

Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Τώρα για τα λοιπά που γράφεις, και το εάν έχεις λόγους να είσαι προσωπικά υπερήφανος για γεγονός 69 πλέον ετών, αναρωτώμενος μάλιστα εάν υπάρχει άμεση σύνδεση του γεγονότος αυτού με εσένα, αυτό είναι θέμα προσωπικής θεώρησης του καθενός.
Εγώ νιώθω ότι υπάρχει άμεση σύνδεση με εμένα, γιατί ο παππούς μου πολέμησε στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου. Όλα αυτά τα "προπαγανδιστικά" του "μεγαλείου" της φυλής μας, μου τα διηγήθηκε ο ίδιος, πριν μου τα δείξει η τηλεόραση σε αφιερώματα. Μου είπε για τον ενθουσιασμό τους όταν συγκεντρώνονταν για να φύγουν για το μέτωπο. Μου είπε για την αγωνία του να αποχαιρετήσει τη μητέρα του, που τον έκανε να το σκάσει νύχτα από το στρατόπεδο (νομίζω κάπου στο Καρατάσου είχαν συγκεντρωθεί, στη σημερινή περιοχή της Σταρούπολης) και να πάει με τα πόδια στην Τούμπα (10-12 χιλιόμετρα μακρυά). Δεν ήταν άφρονες, ήξεραν πού πήγαιναν. Μου είπε για τον παγωμένο χειμώνα του '40-41. Μου έδειχνε τα πόδια του, με τα μισά δάχτυλα οριστικώς αναίσθητα από τα κρυοπαγήματα. μου έλεγε για τον φίλο του, που αιχμαλώτισε μια ομάδα Ιταλών όταν τον βρήκαν εκεί που ουρούσε, απειλώντας τους με τον αναπτήρα-απομίμιση χειροβομβίδας που είχε. Μου είπε για τον άλλο φίλο του, που τον έστειλε ο λογαγός στη θέση του βραδυπορούντος (από τα κρυοπαγήματα) παππού μου, πώς τον έφαγε οβίδα με το που βγήκε από το χαράκωμα.

Πώς να μην νιώσω τον αγώνα αυτό οικείο, μετά τη διήγηση του παππού Τάσου προς τον εγγονό Τάσο; Δεν δικαιούμαι να μην αισθάνομαι περήφανος για αυτόν τον αγώνα και αυτές τις θυσίες. Και εάν η σύγχρονη πραγματικότητα που αντικρίζω με κάνει περίπου να ντρέπομαι (εάν καταλαβαίνω το επιχείρημά σου), αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να τιμώ και να αισθάνομαι υπερήφανος για τον αγώνα των Ελλήνων του '40, τον αγώνα του παππού μου.

Καταλαβαινω την αμεση εμπλοκη σου. Ομως αντιστοιχη αμεση σχεση, εχουν ανθρωποι σε ολες τις χωρες που πηραν μερος στον πολεμο. Ολοι ειχαν τα δικα τους ιδανικα και ξεκινησαν με την πιθανοτητα να χασουν τη ζωη τους, με την προοπτικη να κερδισει η χωρα τους κατι.

Η ερωτηση η δικη μου ειναι "κερδισε οντως κατι η χωρα μας?" Αξιζε οντως να χαθουν χιλιαδες "παππουδες"?

Σε καθε περιπτωση η ημερα αυτη πρεπει να ειναι ημερα μνημης για ολους. Και για εσενα πολυ περισσοτερο.

Αντι για αυτο, ειναι μερα για χαρες και πανηγυρια, οσοι δεν εχουν παιδια μαθητες πανε εκδρομη, οι μαθητριες κανουν οικονομια στο υφασμα της φουστας και τα F16 καινε καυσιμα πετωντας πανω απο καθε πολη και χωριο.

Η δε μνημη ασθενει ολο και περισσοτερο. Παρολα αυτα η "εθνικη υπερηφανεια" περισσευει. Εγω δεν μπορω να ταυτιστω με αυτα και νομιζω οτι ειδικα εσυ το βρισκεις ακομα πιο δυσκολο να ταυτιστεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

To "μεγαλειο" δεν ειπα οτι το αναφερεις εσυ, ομως υπονοειται γενικως και αοριστως.

Για το Έπος του 1940 δεν μιλάμε??

Εεεε, τότε δεν υπονοώ απολύτως τίποτα, ούτε γενικά ούτε αόριστα. Εκφράζω δημοσίως τον θαυμασμό μου, το τιμώ και θα το τιμώ μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Ποσώς με ενδιαφέρει η γνώμη των κ.κ. της Ελευθεροτυπίας. Αν εκείνοι δεν ντρέπονται γι' αυτά που γράφουν μία φορά, εγώ δεν ντρέπομαι 100.....

Νομίζω ότι επικεντρωνόμαστε σε λάθος σημείο: θεωρώ ανούσιο και "επικίνδυνο" να συζητάμε για το αν ήταν λάθος να εμπλακούμε σε πόλεμο ή όχι. Με τη "λογική" αυτή όποτε κάποιος αντιμετωπίζει έναν κατά πολύ ισχυρότερο εχθρό θα έπρεπε να υποτάσσεται χωρίς μάχη. Μα η ιστορία μας έχει, αν μη τι άλλο, αποδείξει ότι είμαστε αρκετά "τρελοί" (βάλτε τη λέξη που σας ταιριάζει) ώστε από την αρχαιότητα να μη σκύβουμε ποτέ το κεφάλι σε εχθρούς πάντα ισχυρότερους και υπεράριθμους. Δεν το κάναμε ποτέ και ελπίζω ότι δεν θα το κάνουμε ποτε (αν και τώρα τελευταία τα πράγματα δεν πάνε καλά, έχω εμπιστοσύνη, όμως, σε αυτό τον λαό).
Επί του θέματος και εγώ είμαι εναντίον των παρελάσεων, στρατιωτικών, μαθητικών κλπ, τόσο γιατί μου θυμίζουν κατάλοιπα άλλων "αλήστου μνήμης" εποχών, όσο και γιατί δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό κέρδος από αυτές. Ας κοιτάξουμε να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία μας (που την αγνοούν, δυστυχώς) και να καταστούν αυτές οι επέτειοι γιορτές μνήμης και όχι λήθης.

Απ την μια μου λέτε να μην ασχολούμαι με τους "ελάχιστους" προδότες, ταγματασφαλίτες, μαυραγορίτες κλπ κλπ (που δεν ήταν ελάχιστοι, αλλά συμφέρει να το λέμε, λες και θα χάσει η Βενετιά βελόνι) και ασχολείστε με μια μερίδα του Τύπου, που εκφράζει κάποια πράγματα με τα οποία διαφωνείτε (σε πολλά διαφωνώ κι εγώ).

Re: Απάντηση: 28 Οκτωβρίου 2009

Καταλαβαινω την αμεση εμπλοκη σου. Ομως αντιστοιχη αμεση σχεση, εχουν ανθρωποι σε ολες τις χωρες που πηραν μερος στον πολεμο. Ολοι ειχαν τα δικα τους ιδανικα και ξεκινησαν με την πιθανοτητα να χασουν τη ζωη τους, με την προοπτικη να κερδισει η χωρα τους κατι.

Η ερωτηση η δικη μου ειναι "κερδισε οντως κατι η χωρα μας?" Αξιζε οντως να χαθουν χιλιαδες "παππουδες"?

Σε καθε περιπτωση η ημερα αυτη πρεπει να ειναι ημερα μνημης για ολους. Και για εσενα πολυ περισσοτερο.

Αντι για αυτο, ειναι μερα για χαρες και πανηγυρια, οσοι δεν εχουν παιδια μαθητες πανε εκδρομη, οι μαθητριες κανουν οικονομια στο υφασμα της φουστας και τα F16 καινε καυσιμα πετωντας πανω απο καθε πολη και χωριο.

Η δε μνημη ασθενει ολο και περισσοτερο. Παρολα αυτα η "εθνικη υπερηφανεια" περισσευει. Εγω δεν μπορω να ταυτιστω με αυτα και νομιζω οτι ειδικα εσυ το βρισκεις ακομα πιο δυσκολο να ταυτιστεις.

Δεν είναι ιδιαίτερη η περίπτωση του παππού μου. Τουλάχιστον όχι πιο ιδιαίτερη από τις δεκάδες χιλιάδες συστρατιωτών του.
Πάντως σίγουρα δεν έπραξαν όλοι οι λαοί το ίδιο στον Β' ΠΠ, υπάρχουν λαοί που μάτωσαν και μπορούν σήμερα να είναι υπερήφανοι που μάτωσαν και μάτωσαν δίκαια. Οι Βούλγαροι πχ δεν μπορούν να το υπερηφανευτούν. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Αλβανοί, ούτε οι Κροάτες. Δεν θα τους βάλουμε στο ίδιο σακί με τους Σέρβους, τους Ρώσους, τους Έλληνες. Και φυσικά τους Άγγλους, μην τους ξεχνάμε. Δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να τα κάνουν πλακάκια με το Ράιχ και να μοιράσουν την Ευρώπη.

Τώρα για τις εκδηλώσεις μνήμης, είναι δευτερεύον. Συμφωνούμε τουλάχιστον στο κύριο, ότι αξίζει να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτό που έγινε τότε; Η συζήτηση του πώς μπορεί να γίνει αυτό καλύτερα, έπεται λογικώς.

Last edited:

....
και παθαίνεις πολιτισμικό σοκ από ανθρώπους που όχι μόνο το αντιλαμβάνονται σε όλη την έκτασή του, αλλά και το τιμούν, το εξάρουν, το θαυμάζουν, το μελετούν και το προβάλλουν.

Ενας Γερμανος που καθοταν διπλα μας σε ενα καφε, αφου καταρχην νομιζε οτι μιλουσαμε Ιταλικα, οταν του ειπα οτι ειμαστε Ελληνες ξεκινησε "andra mi enepe muza politropon..." Το ειχε μαθει στο σχολειο. Οπως εχει μαθει για τον πολιτισμο των αρχαιων Αιγυπτιων. Δεν νομιζω οτι εχει τους συγχρονους Αιγυπτιους σε μεγαλη υποληψη. Ουτε κι εμεις φυσικα.

Κατα τα αλλα ερχεται στην Ελλαδα για τον ηλιο και τη θαλασσα, που εκει δεν εχουν. Αυτο του πουλαμε. Αυτοι μας πουλανε ΟΛΑ τα υπολοιπα. Επιτυχια για εμας ειναι οτι μπορουμε να αγοραζουμε αυτα που εκεινοι κατασκευαζουν.

Επιτυχια για εμας ειναι οτι μπορουμε να αγοραζουμε αυτα που εκεινοι κατασκευαζουν.

Εάν θα σε κάνει αυτό να αισθανθείς καλύτερα, να σου πω ότι και αυτοί πλέον στην Κίνα τα φτιάχνουν...

Δεν είναι κακή ούτε περιέχει δόλο η ασθενής μνήμη διότι διορθώνεται. Δεν κάνει κακό σ' αυτή τη χώρα η ασθενής μνήμη, αλλά η επιλεκτική, δόλια και διαστρεβλωτική προώθηση ιστορικών μνημών ή μάλλον ιστορικών ληθών. Τέλειωσε ο καιρός της χάριτος και του ανθρώπινου λάθους. Τώρα πια όλα τα προσωπεία έχουν πέσει και ο καθένας γνωρίζουμε τι πρεσβεύει.

Σου θυμίζω, λοιπόν, ότι εμείς οι ''φιλοπόλεμοι'' που κάνουμε φιγούρα τα F-16 δεν έχουμε εμπλακεί ούτε σε μία εθνική πολεμική επιχείρηση από το τέλος του Β' Π.Π. όταν άλλοι ''πολιτισμένοι'' λαοί έκαναν το γύρο του κόσμου για να καταλάβουν τα Φώκλαντς τους!!!

Αλλά, θα μου πεις, είναι πιο σημαντικά τα Φώκλαντς για τους Άγγλους, απ' ότι το Κυπριακό, το Μακεδονικό, το Ηπειρωτικό, το Θρακικό, το Αιγαιοπελαγήτικο για εμάς. Τελικά, οι πράξεις των λαών είναι που καθορίζουν ποιος είναι φιλοπόλεμος και ιμπεριαλιστής και όχι οι διάφορες ταμπέλες που κολλούν οι δήθεν ''ειρηνιστές''.

Εάν θα σε κάνει αυτό να αισθανθείς καλύτερα, να σου πω ότι και αυτοί πλέον στην Κίνα τα φτιάχνουν...

Γερμανικης προελευσης, Κινεζικης κατασκευης...επειδη συμφερει

Για να μην παρεξηγιομαστε, εγω απλως υποστηριζω, οτι αλλο να τιμας και να θυμασαι και αλλο να χρησιμοποιεις τα κατορθωματα των προγονων σου, για να τονωνεις το ηθικο σου, ενω εσυ ο ιδιος ξεκινωντας απο αυτα που εκεινοι καταφεραν τα εχεις κανει Χ...

οπου Χ, βαλτε ο καθενας την κατα τη γνωμη του σημερινη κατασταση στην Ελλαδα.

Η ακομη περισσοτερο αδικο ειναι το να αισθανεσαι οτι ο κοσμος ολος πρεπει να σε προσκυναει, επειδη οι προγονοι σου καταφεραν ο,τι καταφεραν.

Οσο για τους μαυραγοριτες που αναφερει ο Δημητρης Θ, Ελληνες ηταν κι αυτοι. Απλως χαλανε τη συνταγη και τους βαφτιζουμε "μειοψηφια".

Δεν είναι ιδιαίτερη η περίπτωση του παππού μου. Τουλάχιστον όχι πιο ιδιαίτερη από τις δεκάδες χιλιάδες συστρατιωτών του.
Πάντως σίγουρα δεν έπραξαν όλοι οι λαοί το ίδιο στον Β' ΠΠ, υπάρχουν λαοί που μάτωσαν και μπορούν σήμερα να είναι υπερήφανοι που μάτωσαν και μάτωσαν δίκαια. Οι Βούλγαροι πχ δεν μπορούν να το υπερηφανευτούν. Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Αλβανοί, ούτε οι Κροάτες. Δεν θα τους βάλουμε στο ίδιο σακί με τους Σέρβους, τους Ρώσους, τους Έλληνες. Και φυσικά τους Άγγλους, μην τους ξεχνάμε. Δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να τα κάνουν πλακάκια με το Ράιχ και να μοιράσουν την Ευρώπη.

Ε ακριβώς!
Συν τοις άλλοις ήταν και η πρώτη ήττα των δυνάμεων του Αξονα κατά τον Β'ΠΠ, εκεί στα βουνά της Ηπείρου.
Να μήν το δεχτούμε δηλαδή και αυτό? Μα αντίσταση και νίκη σε κάποιον πολύ ισχυρότερο ήταν.......τι να κάνουμε δηλαδή, αφού έτσι έγινε...