Aγορά Dslr μόνο για βίντεο

Η νικον επισης να πω, οτι ειναι ακομη πισω στο θεμα του βιντεο... δεν εχει καν 25fps , που ειναι απαραιτητο για μας - Ευρωπη.
Το autofocus ειναι σχεδον αχρηστο, οπως και στις canon.
Δεν εχει φυσικα power zoom , οπως καμια dslr.
Eχει καλο codec συμπιεσης και φυσικα πολυ καλους φακους.

Τι ακριβως θελεις να κανεις ?
Ποσα χρηματα θελεις συνολικα να "ριξεις" στη μηχανη + φακους +αξεσουαρ ?
Το οτι οι canon 7D - 5D klp χρησιμοποιουνται για ακριβες παραγωγες, δε σημαινει οτι μπορουμε ολοι να τις χρησιμοποιησουμε...

Υπαρχει και το θεμα της φορητοτητας.και της ευκολίας χρήσης. Αν σε ενδιαφερουν και η φωτογραφια και το βιντεο θα πρεπει να κουβαλας μαζι σου και HD βιντεοκαμερα kai DSLR μηχανή. Για να πάρεις καλή ποιότητα και για τα 2 θες στο περίπου 1000 ευρω για κάμερα και αλλα 1000 για βιντεοκάμερα. αρα πάλι βγαίνεις περίπου στο 2000

Για αυτό αποφάσισα πως μια πολύ καλή DSLR που θα τραβάει πολύ καλή ποιότητα βίντεο (σαν αυτα που βλέπω στο vimeo και μου πέφτει το σαγόνι κάτω) είναι η καλύτερη λύση για μένα γιατί συνδυάζει και τα 2 πάρα πολύ καλά.
Γιαυτο και ειμαι ανάμεσα σε canon 5D MK II, canon 7D, Nikon D7000 kai GH2. και δεν μπορώ να αποφασίσω πια να διαλεξω.
Ειμαι σίγουρος οτι στο επίπεδο αυτο σε φωτογραφίες ολες είναι παραπάνω απο καλές για εναν χρήστη που δεν ειναι επαγγελματίας όπως εγω και αρα θα με αφήσουν ικανοποιημένο. ΓΙΑΥΤΟ το κριτήριο μου θα βασιστεί στο πια θα μου δώσει το καλύτερο βίντεο! Ομως θέλω να ξεκαθαρίσω οτι δεν εχω την δυνατότητα να χαλάσω τα αμέτρητα λεφτά μετα σε αξεσουάρ και φακους για να εχω αυτήν την τέλεια ποιότητα στο βίντεο.. Γιαυτό θέλω αν ειναι δυνατόν να πάρω μέχρι τα 2000 ευρω και το σώμα ΜΑΖΙ με τον κατάλληλο φακό και να έχω απο την αρχή την ποιότητα που ζητάω. και ας υπάρχουν τα μειονεκτήματα των DSLR , γιατι είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχωρήσεις στον τομέα των ευκολιών που θα είχα με μια βιντεοκάμερα.

Last edited:
Η canon 5d Mkii αποκλειεται λοιπον λογω χρηματων (μονο το σωμα εχει 2000).
Η GH2 δεν εχει ακομη βγει στην ευρωπη - Αμερικη, αναμενουμε.

Η 7D ειναι πολυ καλη (την ειχα 1 χρονο) , αλλα τωρα δεν εχεις λογο να πας σ αυτην αφου υπαρχει η 60D , με λιγοτερα λεφτα (εκτος αν τη βρεις μεταχειρισμενη.)

Πρεπει , επισης να μας πεις αν σ ενδιαφερει ή οχι το autofocus.
Καμια απ αυτες δεν εχει αξιολογο autofocus (εκτος της GH2 , που κι αυτη ομως εχει τα θεματα της).

Αν σ ενδιαφερει λοιπον το autofocus , εχεις τις εξη επιλογες... Panasonic gh2, Sony nex5 , Sony A33-55.

Aν οχι, για να μπορεις να κανεις focus στο video, θελεις διαφορα βοηθηματα , οπως οπτικο viewfinder ή εξωτερικο μονιτορ, follow focus klp.
Den soy ftanoyn ta 2000 για ολα αυτα, αν πας σε Dslr χωρις autofocus (sto video παντα.)

Υπαρχει και το θεμα της φορητοτητας.και της ευκολίας χρήσης. Αν σε ενδιαφερουν και η φωτογραφια και το βιντεο θα πρεπει να κουβαλας μαζι σου και HD βιντεοκαμερα kai DSLR μηχανή. Για να πάρεις καλή ποιότητα και για τα 2 θες στο περίπου 1000 ευρω για κάμερα και αλλα 1000 για βιντεοκάμερα. αρα πάλι βγαίνεις περίπου στο 2000

Για αυτό αποφάσισα πως μια πολύ καλή DSLR που θα τραβάει πολύ καλή ποιότητα βίντεο (σαν αυτα που βλέπω στο vimeo και μου πέφτει το σαγόνι κάτω) είναι η καλύτερη λύση για μένα γιατί συνδυάζει και τα 2 πάρα πολύ καλά.
Γιαυτο και ειμαι ανάμεσα σε canon 5D MK II, canon 7D, Nikon D7000 kai GH2. και δεν μπορώ να αποφασίσω πια να διαλεξω.
Ειμαι σίγουρος οτι στο επίπεδο αυτο σε φωτογραφίες ολες είναι παραπάνω απο καλές για εναν χρήστη που δεν ειναι επαγγελματίας οπως εγω και αρα θα με αφήσουν ικανοποιημένο. ΓΙΑΥΤΟ το κριτήριο μου θα βασιστεί στο πια θα μου δώσει το καλύτερο βίντεο! Ομως θέλω να ξεκαθαρίσω οτι δεν εχω την δυνατότητα να χαλάσω τα αμέτρητα λεφτά μετα σε αξεσουάρ και φακους για να εχω αυτην την τέλεια ποιότητα στο βίντεο.. Γιαυτό θέλω αν ειναι δυνατόν να πάρω μέχρι τα 2000 ευρω και το σώμα ΜΑΖΙ με τον φακό και να έχω απο την αρχη την ποιότητα που ζητάω. και ας υπάρχουν τα μειονεκτήματα των DSLR , γιατι ειμαι διατεθειμένος να κάνω υποχωρήσεις στον τομέα των ευκολιών που θα είχα με μια βιντεοκάμερα.

Σε μια (καπως) παρομοια φαση ειμαι και εγω, με την διαφορα οτι δεν με ενδιαφερει τοσο πολυ το βιντεο.

Ετσι λοιπον αποφασισα και εδωσα την 40D (απο την οποια ημουν υπερικανοποιημενος), με το σκεπτικο να παρω μια φωτογραφικη που να τραβαει και βιντεο. Δυστυχως ειμαι comfused, και δεν μπορω να αποφασισω κατ'αρχας τι θελω....

Αυτη τη στιγμη εχω (σχεδον) καταληξει στην NEX-5, αφου γνωριζω οτι τις δυνατοτητες τοσο σαν φωτος οσο και σαν βιντεο, σε καμερα τυπου 7D και πανω, δεν θα μπορεσω να τις εκμεταλλευτω.

Ειναι πολυ θετικο (για τις δικη μου χρηση) το μεγεθος της ΝΕΧ, το κακο ειναι οτι στο χερι μου δινει ασχημη αισθηση σε σχεση με μια dslr. ("φτηνιαδουρα" & "ψευτικη" - παντα σε σχεδη με την τιμη της, 1200 ευρω για πακετο τον 16αρη με τον 18-200).
Δυστυχως, το οποιο "θετικο" με βαση το μεγεθος της εξανεμιζεται εαν εχεις πανω της τον 18-200.

Απο την αλλη, το part video, με απασχολει/συγκηνει πολυ λιγοτερο συγκριτικα με το part φωτογραφια, αλλα δεν μπρω να πω οτι μου ειναι αδιαφορο....

Νομιζω οτι εχω μετανιωσει ηδη που εδωσα την 40D (:D), πολυ φοβαμαι, οτι θα την κανω την μ@λ@κι@, και θα παω να παρω μια καινουργια dslr, και για βιντεο (θελω κατι βολικο, και portable για χρηση με το ενα χερι....) με βλεπω να παιρνω καμια Sanyo τσεπης......

Αβυσσσσσσος

Η canon 5d Mkii αποκλειεται λοιπον λογω χρηματων (μονο το σωμα εχει 2000).
Η GH2 δεν εχει ακομη βγει στην ευρωπη - Αμερικη, αναμενουμε.

Η 7D ειναι πολυ καλη (την ειχα 1 χρονο) , αλλα τωρα δεν εχεις λογο να πας σ αυτην αφου υπαρχει η 60D , με λιγοτερα λεφτα (εκτος αν τη βρεις μεταχειρισμενη.)

Πρεπει , επισης να μας πεις αν σ ενδιαφερει ή οχι το autofocus.
Καμια απ αυτες δεν εχει αξιολογο autofocus (εκτος της GH2 , που κι αυτη ομως εχει τα θεματα της).

Αν σ ενδιαφερει λοιπον το autofocus , εχεις τις εξη επιλογες... Panasonic gh2, Sony nex5 , Sony A33-55.

Aν οχι, για να μπορεις να κανεις focus στο video, θελεις διαφορα βοηθηματα , οπως οπτικο viewfinder ή εξωτερικο μονιτορ, follow focus klp.
Den soy ftanoyn ta 2000 για ολα αυτα, αν πας σε Dslr χωρις autofocus (sto video παντα.)

υπαρχει περίπτωση να βρω 5d mk II μεταχειρισμένη μέχρι 2000 με φακο?

Οσο για την 7D και την 60D φτάνουν την ποιότητα της 5D MK II στο βίντεο?
Επισης ειναι και η Nikon D7000 που ολοι λενε οτι το βιντεο της ειναι σαν της 5D MK II.

Για το autofocus δεν μπορω να το ρυθμίζω και απο το live view της μηχανής την ωρα που τραβάω έστω και αν έχω κάποια μικρή καθυστέρηση μέχρι να εστιάσω στο σημείο που θέλω? η έχω καταλάβει κάτι λάθος?

Last edited:
Μην ακους τι λενε απο δω κι απο κει...
Aν δεν εχεις δουλεψει dslr manual για βιντεο, μη το κανεις... θ απογοητευτεις οταν δεις ποσο δυσκολο ειναι.
Στο λεω γιατι εγω το προσπαθω εδω και πολλα χρονια, και δεν ειναι καθολου ευκολο.
Αν ειναι μια φορα δυσκολο να κανεις manual focus στη φωτογραφια, φαντασου τι γινεται με το βιντεο...
Eιδικα σε κινουμενα θεματα.

Δεν σου φτανει επισης ενας φακος.... εγω εχω 4-5 και παλι δυσκολευομαι!
Θελεις αλλο φακο για ευρυγωνια ληψη, αλλον για πορτραιτα , αλλον για μακρινα θεματα, αλλον για σκοτεινες ληψεις (primes) klp.

H "ποιοτητα" της εικονας ειναι το τελευταιο που πρεπει να σ ενδιαφερει.
Σε ολες αυτες η ποιοτητα ειναι πολυ καλη, αλλα δεν ακους τι λεω μαλλον.

Η νικον εχει αισθητηρα crop, αρα ποιοτητα εφαμιλλη με canon 7d, 60d , nex kai A55.

Η 5D exei μεγαλυτερο αισθητηρα , αρα καλυτερη αποδοση στα σκοτεινα , αλλα πολυ μικροτερο βαθος πεδιου και αρα ΠΟΛΥ δυσκολοτερο να κανεις focus .

Το θεμα οπως ρωτας στο τελος, ειναι πως θα ξερεις αν κατι ειναι απολυτα εστιασμενο ή οχι.
Δεν αρκει το live view... beleive me!!!
Θελεις βοηθηματα, εκτος αν καταληξεις οπως ειπα και παλι, σε nex - A55.

Αν εισαι Αθηνα, ευχαριστως να ερθεις να τα δεις live και να κρινεις.

Last edited:
Να αναφέρω μόνο το εξής. Πολύς λόγος γίνεται για το autofocus στις DSLR σαν μειονέκτημα. Στην πραγματικότητα αν προσέξεις πως θα τραβήξεις το κάθε σου πλάνο, ελάχιστες φορές θα χρειαστείς το να διορθώσεις το focus. Και εξηγούμαι για να προλάβω τις όποιες ενστάσεις του Γιάννη. Στα πλάνα που έχουμε πορτρέτα, θα έχουμε την απόσταση από το θέμα μας σταθερή οπότε θα έχουμε σταθερή ρύθμιση για την εστίαση ακόμα και με πολύ ανοικτό διάφραγμα (<1.8). Τώρα αν θέλουμε να τραβήξουμε πλάνο με την κάμερα ή το θέμα ή και τα δύο να κινούνται, μπορούμε να κλείσουμε διαφραγμα (>5.6) εξασφαλίζοντας ένα σχετικά μεγάλο βάθος πεδίου, ώστε να μην χρειαστεί να διορθώσουμε πάλι την εστίαση. Σε αυτή την περίπτωση χάνουμε το μικρό βάθος πεδίου αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Αν πάλι θέλουμε οπωσδήποτε να έχουμε ανοικτό διάφραγμα, τότε το follow focus είναι απαραίτητο και λύσεις γι αυτό έχει παρουσιάσει εκτενέστατα ο Γιάννης σε σχετικά threads. Πάντως ακόμα και με τον δακτύλιο του focuw να πάτε, πάλι μπορείτε να να πετύχετε όμορφα αποτελέσματα, και μάλιστα να δώσετε και ένα ύφος ανάλογο με της nouvelle vague των 60's. Και αν χάσετε και λίγο το focus δεν χάθηκε ο κόσμος. Σκεφτείτε απλά ότι στην πραγματικότητα με τις περισσότερες consumer video κάμερες στην ουσία δεν πετυχαίνεις ποτέ την εστίαση που έχεις αν εστιάσεις σωστά με μια dslr και ο λόγος είναι η χαμηλή ποιότητα των οπτικών.

Last edited:
Αυτο που λες δεκτο, ΑΛΛΑ μονο για εξωτερικα πλανα με φως.
Σε εσωτερικους χωρους, δεν γινεται.
Δεν μπορεις να τραβηξεις πλανο με διαφραγμα μικροτερο απο 4 (και πολυ λεω) , γαιτι ο θορυβος ειναι απαραδεκτος.

Σε εξωτερικα πλανα, μπορεις οντως να κλεισεις το διαφραγμα, με οτι αυτο συνεπαγεται, με πολυ καλα αποτελεσματα.

Απλα, καποιος που δεν εχει ξαναδουλεψει ετσι, ολ αυτα θα του ειναι περιπλοκα...
Και στο τελος, αν δε θελει πολυ μικρο βαθος πεδιου, μπορει να εχει πολυ καλα αποτελεσματα με μια Canon hv30-40 ή μια Panasonic 700.

Το θεμα οπως ρωτας στο τελος, ειναι πως θα ξερεις αν κατι ειναι απολυτα εστιασμενο ή οχι.
Δεν αρκει το live view... beleive me!!!

Ο ασφαλέστερος τρόπος που εγώ γνωρίσω είναι να μην εμπιστευτείς το μάτι σου και τα οπτικά της κάμερας και να μετρήσεις με μεζούρα τις αποστάσεις του θέματος από τον φακό, και να νετάρεις βάσει αυτών. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι ο δακτύλιος της εστίασης του φακού σου έχει ενδείξεις για την απόσταση εστίασης...

να ρωτήσω κάτι ακόμα... Υπάρχει και η Canon 550D που ειναι σχεδόν 1000 ευρω πιο φθηνή σε σχέση με ολες αυτες που συζητάμε και απο αυτά που διαβάζω το βίντεο της ειναι εφάμιλλο μιας 60D και GH2. Ειναι δυνατόν να τραβάει τόσο καλά η απλα υπερβάλουν?

μήπως λοιπόν ειναι και αυτη μια λύση που μεχρι τώρα δεν ειχα σκεφτεί και κανω την δουλειά μου πολύ πιο οικονομικά?

Αυτο που λες δεκτο, ΑΛΛΑ μονο για εξωτερικα πλανα με φως.
Σε εσωτερικους χωρους, δεν γινεται.
Δεν μπορεις να τραβηξεις πλανο με διαφραγμα μικροτερο απο 4 (και πολυ λεω) , γαιτι ο θορυβος ειναι απαραδεκτος.

Σε εξωτερικα πλανα, μπορεις οντως να κλεισεις το διαφραγμα, με οτι αυτο συνεπαγεται, με πολυ καλα αποτελεσματα.

Απλα, καποιος που δεν εχει ξαναδουλεψει ετσι, ολ αυτα θα του ειναι περιπλοκα...
Και στο τελος, αν δε θελει πολυ μικρο βαθος πεδιου, μπορει να εχει πολυ καλα αποτελεσματα με μια Canon hv30-40 ή μια Panasonic 700.

Στην ουσία πάντα θες φως. Έστω και λίγο. Πρόσφατα πάντως τράβηξα ένα κερί με μια ταπεινή Nikon D5000 στα 720p και έβγαλα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα ακόμα και όταν ανέβασα ISO και έκλεισα διάφραγμα. Έχω την αίσθηση ότι λόγω μεγάλου αισθητήρα έχεις γενικά καλύτερα αποτελέσματα στο σκοτάδι στις DSLR από ότι στις video cameras που αναφέρεις. Συμφωνώ όμως ότι για τον χρήστη που θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με τον κινηματογράφο, το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνεις με έναν συνδυασμό μιας DSLR για τα πορτρέτα και μιας HD video cam για τα travelling.

Last edited:
Οπως ειπα και πριν, ο αισθητηρας ολων αυτων των μηχανων ειναι σχεδον ισοδυναμος. (εξαιρειται η 5d).

Ρωτας κατι, που δεν θα σε απασχολησει ιδιαιτερα... ακομη και με τη nex 5 , που κανει 600 ευρω , θα εχεις καλα αποτελεσματα.
Τα υπολοιπα ειναι που εχουν σημασια.

Να αναφέρω εδώ ότι ο αλγόρυθμος που γράφει η D5000 είναι MJPeg2000 με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην ουσία γίνεται συμπίεση πάνω στο καρέ, αλλά υπάρχει πληροφορία για κάθε καρέ και όχι για όλο το stream. Είναι εφάμιλλος με τους broadcast αλγορίθμους και δεν τον έχω συναντήσει σε καμία άλλη DSLR...

Στην ουσία πάντα θες φως. Έστω και λίγο. Πρόσφατα πάντως τράβηξα ένα κερί με μια ταπεινή Nikon D5000 στα 720p και έβγαλα αρκετά ικανοποιητικό αποτέλεσμα ακόμα και όταν ανέβασα ISO και έκλεισα διάφραγμα. Έχω την αίσθηση ότι λόγω μεγάλου αισθητήρα έχεις γενικά καλύτερα αποτελέσματα στο σκοτάδι στις DSLR από ότι στις video cameras που αναφέρεις. Συμφωνώ όμως ότι για τον χρήστη που θέλει να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με τον κινηματογράφο, το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνεις με έναν συνδυασμό μιας DSLR για τα πορτρέτα και μιας HD video cam για τα travelling.

Σε πολυ σκοτεινα πλανα, ναι, εχεις καλυτερα αποτελεσματα με μια dslr και πολυ φωτεινο φακο.

Σε μεσαια και φωτεινα πλανα, δεν εχεις μεγαλη διαφορα , εκτος του βαθους πεδιου... ισια-ισα που με μια καλη βιντεοκαμερα, εχεις καλυτερη αναλυση, καθολου rolling shutter, κανενα χρονικο περιορισμο λογω νομοθεσιας στα 30 λεπτα, λογω υπερθερμανσης κλπ.

να ρωτήσω κάτι ακόμα... Υπάρχει και η Canon 550D που ειναι σχεδόν 1000 ευρω πιο φθηνή σε σχέση με ολες αυτες που συζητάμε και απο αυτά που διαβάζω το βίντεο της ειναι εφάμιλλο μιας 60D και GH2. Ειναι δυνατόν να τραβάει τόσο καλά η απλα υπερβάλουν?

μήπως λοιπόν ειναι και αυτη μια λύση που μεχρι τώρα δεν ειχα σκεφτεί και κανω την δουλειά μου πολύ πιο οικονομικά?

για την canon 550D δεν μου απαντήσατε. τι ΓΝΩΜΗ έχετε? μήπως με τα ρέστα απο τα λεφτα που περισεβουν και την αγορά ακριβότερου - καλύτερου φακού εχω καλύτερα αποτελέσματα απο οτι με την 60D?

Ειχα και την 550D και σαφως ειναι πολυ καλη φωτογραφικη και καλη για βιντεο.
το μονο της θεμα στο βιντεο ειναι, οτι δεν εχει ενδιαμεσες ρυθμισεις iso , μονο 100-200-400-800 κλπ.
Aυτο σημαινει λιγο περισσοτερο θορυβο, οχι πολυ , απο τις 7D kai 60D.
Alla σιγουρα αποτελει ιδανικη καμερα για ν αρχισεις.

Και ακομη καλυτερα, να επενδυσεις σε πολυ καλους φακους με τα λεφτα που θα εχεις οπως και σε εξοπλισμο.

Ενα πακετο που θα σου συνιστουσα , ειναι Canon 550D +Sigma 17-70 OS HSM + Canon 50mm f1.8 + εξωτερικο μονιτορ + εξωτερικο μικροφωνο + viewfinder + kαρτα μνημης και μπαταρια δευτερη.
Oλα αυτα με 2000 !

Δευτερο πακετο, Sony A55 + Sigma 17-70 OS HSM + Sony 50mm 1.8 + Sony 85mm 2.8 + καρτες + 2η μπαταρια, αρκετα κατω απο 2000.
Αλλα με περιορισμο στο χρονο που μπορεις να τραβας βιντεο μονοκομματα, γυρω στα 8 λεπτα, αλλα με auto focus.

Last edited:
Σε πολυ σκοτεινα πλανα, ναι, εχεις καλυτερα αποτελεσματα με μια dslr και πολυ φωτεινο φακο.

Σε μεσαια και φωτεινα πλανα, δεν εχεις μεγαλη διαφορα , εκτος του βαθους πεδιου... ισια-ισα που με μια καλη βιντεοκαμερα, εχεις καλυτερη αναλυση, καθολου rolling shutter, κανενα χρονικο περιορισμο λογω νομοθεσιας στα 30 λεπτα, λογω υπερθερμανσης κλπ.

Define καλή video camera. Γιατί η μόνες κάμερες που εγώ έχω δουλέψει και νετάρουν σωστά και ανάλογα με την ανάλυση που γράφουν δίνοντας λεπτομέρειες στα κοντινά παρόμοιες με μια DSLR είναι κάμερες της επαγγελματικής κατηγορίας και σε καμία περίπτωση consumer των 1300 euros και κάτω. Η μόνη κάμερα που το focus της συγκρίνεται με αυτή μιας DSLR και έχω δουλέψει εγώ είναι η HVX200 της Panasonic που κοστίζει γύρω στα 4500 Euros.

Ενα πακετο που θα σου συνιστουσα , ειναι Canon 550D +Sigma 17-70 OS HSM + Canon 50mm f1.8 + εξωτερικο μονιτορ + εξωτερικο μικροφωνο + viewfinder + kαρτα μνημης και μπαταρια δευτερη.
Oλα αυτα με 2000 !

+10000!!!!!!

Μόνο βάλε και ένα καλό τριποδάκι μέσα!

Και αν θες να πας και σε πιο καλλιτεχνικές καταστάσεις, βάλε άλλο ένα κονδύλι στα 500-600 ευρώ για ένα σετ με τρια φώτα στα 600-800Watt μαζί με τα τριπόδια τους.

Last edited:
ευχαρηστω για τις απαντήσεις αλλα δυστυχώς δεν μπορω να κουβαλάω μαζι μου ολα αυτα που λετε, τριποδα, εξωτερικα μικρόφωνα, φωτα, μονιτορς κλπ. ερασιτέχνης ειμαι δεν θα γυρίσω ταινία. οποτε θα αρκεστώ μαλον στην 550D μαζι με εναν φακο. ποιον θα λεγατε να παρω για να τραβάει καλα βιντεο? να εχει και ζοομ αλλα να μην ειναι και τεραστιος? διάβασα πολυ καλα λόγια για τον 18-85 is. ειναι αλήθεια τοσο καλός?