Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Υφάκι κανονικό Τάσο απο τη πρώτη λέξη έως την τελευταία.

Τα bold τα έβαλα ώς συμπεράσματα (όντως κακώς το ένα απο αυτά). Το απομόνωσες (το δικό μου λάθος) και έβγαλες άκυρο όλο το άρθρο, χωρίς στοιχεία, επιχειρήματα κτλ.

Δεν θέλω είπα να το συνεχίσω. κάνε μου τη χάρη να είσαι πιο αντικειμενικός με όσα λέγονται και να μην κάνεις το άσπρο μαύρο με σοφίσματα.

Ασχολήσου αν θες με αυτά που έγραψα και όχι με αυτά που φαντάζεσαι... για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα που πολύ εύστοχα αναφέρει το άρθρο.

Last edited:
Με τέτοια αγορά που ανοίχτηκε και τόσους που μπήκαν... δεν το νομίζω.
Πχ πέρισυ που έκαψα λιγάκι μια ελληνική μπρικέτα "τούβλο" που πήγαινε πάνω από 320 ο τονός, ήταν υποδεέστερη αυτής των 230 + φπα που καίω φέτος.

Αναλόγως που "έτυχε" ο καθένας.

Αλλά όπως και να το κάνεις το ότι μπήκανε τόσοι στο κόλπο νομίζω ότι θα βοηθήσει να συμπιεστούν οι τιμές προς τα κάτω.

Ένα ακόμη καλό είναι ότι παρόλη τη στροφή των καταναλωτών στο ξύλο, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ξύλων στις μάντρες και έτσι όπως πάει ο καιρός μάλλον εκεί θα παραμείνουν. Επίσης και στη βουλγαρία έχει πολλά κομμένα έτοιμα να ξεκινήσουν αλλά...

Οπότε αν μη τι άλλο τον επόμενο χειμώνα θα υπάρχουν πολλά ξερά ξύλα και σε καλές τιμές.

Όπως κατηγορούνται τα παλαιού τύπου ανοιχτά "διακοσμητικά" τζάκια για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη θα έπρεπε να κατηγορούνται και οι παλιές εγκαταστάσεις πετρελαίου με πολύ-πολύ μικρό βαθμό απόδοσης.

Φίλος σε τριόροφο στο λαγκαδά αφού μάλωσε με τον πρώτο και το ισόγειο (για τη θέρμανση φυσικά) έμεινε μόνος του να χρησιμοποιεί λέβητα πετρελαίου 100 χιλιάδων θερμίδων για ένα σπίτι 100 μέτρων.
Τραγωδία.

Το ξύλο σαν καύσιμο είναι αποδοτικότατο, πλέον υπάρχει ο εξοπλισμός για να το εκμεταλευτεί.

Αυτά που γράφονται από διάφορες "μελέτες" τα ακούω βερεσέ.

Πελάτης μου σε μονοκατοικία στο καβαλάρι ήθελε 3000 λίτρα πετρέλαιο για τη σαιζόν. Από πέρσι έβαλε ξυλολέβητα κιτουράμι και την έβγαλε με 15 τόνους ξύλα και γυρνάει με το φανελάκι στο σπίτι.

Περίπου 2 χιλιάρικα εξοικονόμηση σε μία και μόνο σαιζόν, έβγαλε σχεδόν το κόστος του λέβητα σε ένα χειμώνα... μιλάμε για ROI όχι αστεία.

Λυπάμαι πολύ για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις από την καύση του ξύλου, το θεωρώ τραγικό για την υγεία του κόσμου αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορώ να κατηγορήσω τον κόσμο που αναγκάστηκε να καίει ξύλο.

Ο ένοχος είναι το κράτος και μόνο, όσοι βλέπετε κάτι άλλο...

Και ταυτόχρονα η αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις είναι ίσως το μόνο μέσο άσκησης πίεσης για να γίνει κάτι ουσιαστικό ώστε να υπάρξει μία λύση για τον κόσμο, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα στο βασικό αγαθό της θέρμανσης, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός...

Αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις καλύτερα όλο το άρθρο και όχι μόνο αυτά που θέλεις να πεις, θα διαπίστωνες ότι
1) σε οποιαδήποτε τιμή και κόστος δηλητηριάζεις και σπέρνεις καρκίνους με τέτοιου είδους τζάκια

Να τα πουμε λιγακι πιο χειροπιαστα τα πραγματα επειδη νομιζω η ιστορια εχει παραγινει με το χαντακομα των τζακιων.

Τι θα προτιμουσες απο τα δυο?

1. Μια εισπνοη απο καμιναδα τζακιου?
2. Μια εισπνοη απο καμιναδα λεβητα πετρελαιου η εξατμιση ντιζελ ταξιου?

Παντα φιλικα και χωρις υφακι.

Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Όπως κατηγορούνται τα παλαιού τύπου ανοιχτά "διακοσμητικά" τζάκια για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη θα έπρεπε να κατηγορούνται και οι παλιές εγκαταστάσεις πετρελαίου με πολύ-πολύ μικρό βαθμό απόδοσης.

Φίλος σε τριόροφο στο λαγκαδά αφού μάλωσε με τον πρώτο και το ισόγειο (για τη θέρμανση φυσικά) έμεινε μόνος του να χρησιμοποιεί λέβητα πετρελαίου 100 χιλιάδων θερμίδων για ένα σπίτι 100 μέτρων.
Τραγωδία.

Το ξύλο σαν καύσιμο είναι αποδοτικότατο, πλέον υπάρχει ο εξοπλισμός για να το εκμεταλευτεί.

Αυτά που γράφονται από διάφορες "μελέτες" τα ακούω βερεσέ.

Πελάτης μου σε μονοκατοικία στο καβαλάρι ήθελε 3000 λίτρα πετρέλαιο για τη σαιζόν. Από πέρσι έβαλε ξυλολέβητα κιτουράμι και την έβγαλε με 15 τόνους ξύλα και γυρνάει με το φανελάκι στο σπίτι.

Περίπου 2 χιλιάρικα εξοικονόμηση σε μία και μόνο σαιζόν, έβγαλε σχεδόν το κόστος του λέβητα σε ένα χειμώνα... μιλάμε για ROI όχι αστεία.

Λυπάμαι πολύ για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις μεγάλες πόλεις από την καύση του ξύλου, το θεωρώ τραγικό για την υγεία του κόσμου αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορώ να κατηγορήσω τον κόσμο που αναγκάστηκε να καίει ξύλο.

Ο ένοχος είναι το κράτος και μόνο, όσοι βλέπετε κάτι άλλο...

Και ταυτόχρονα η αιθαλομίχλη στις μεγάλες πόλεις είναι ίσως το μόνο μέσο άσκησης πίεσης για να γίνει κάτι ουσιαστικό ώστε να υπάρξει μία λύση για τον κόσμο, γιατί θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα στο βασικό αγαθό της θέρμανσης, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός...

σοφές κουβέντες.
έχοντας σκαλώσει και εγώ στην αναμονή εισαγωγής για το κλιματιστικό που αναμένω βολεύομαι με το "καταραμένο" τζάκι + ένα σύστημα σωληνώσεων.
Φυσικά δεν καίει μόνο του και φυσικά μόνο του δεν ζεσταίνει το σπίτι. Και σίγουρα όταν καίει τραβάει αέρα από όπου βρει. Όμως με λίγη βοήθεια από το καλοριφέρ ή το παλιό κλιματιστικό ή ηλεκτρικά σώματα (ξαναλέω:λίγη) τα καταφέρνει μια χαρά.

Η καύση πετρελαίου δεν είναι καθαρή, απλά είναι καλύτερη απο τη καύση ξύλου.

Σωστά αναφέρθηκε και εδώ και στο "ειδικό" νήμα ότι αν δεν πληρούνται οι προδιαγραφές όλα σκατά είναι.
για την περίπτωση όμως ανοικτής καύσης στο τζάκι όλοι ξέρουμε ότι είναι το χειρότερο...
Πως να το κάνουμε? είναι ο χειρότερος τρόπος να ζεσταθείς και λόγω ρύπανσης και απόδοσης και ασφάλειας... και δεν είναι καν ο οικονομικότερος... αν δε ξέρετε ενημερωθείτε απο ειδικούς.

ps. όταν θα ξεπεραστούν τα όρια ασφάλειας στους ρύπους λόγω καύσης πετρελαίου να συζητήσουμε και για τους παλαιούς λέβητες πετρελαίου. Το ίδιο κάναμε (και μερικοί κάνουμε ακόμα) και για τα αυτοκίνητα! Κανένα πρόβλημα. ανοίξτε θέμα. Εδώ αν διαβάζω καλά, το νήμα αναφέρεται στο ξύλο.

Αυτά τα άλματα λογικής τύπου και το πετρέλαιο και η βενζίνα και ότι διάλο καίμε είναι βλαβερά δείχνουν μόνο ένα πράγμα. έλλειψη επιχειρημάτων...

Στην Αθήνα είναι έγκλημα αυτό που γίνεται... και φυσικά το επιχείρημα κάνω οικονομία δεν ευσταθεί, αφοί μιλάμε και για κάτι επικίνδυνο... που σκοτώνει!
Όσοι Αθηναίοι μπορούν να βάλουν πετρέλαιο αλλά προτιμούν τα ξύλα στο τζάκι δηλητηριάζοντας όλους μας... αύριο στα χειρότερα θα χέζουν στους δρόμους για οικονομία στο νερό και θα τρώνε και ανθρώπους για οικονομία.

Κανίβαλοι!

Last edited:
Παιδες καμια προταση για οικονομικες καλες μπρικετες απο Αθηνα???
Δεν εχω δοκιμασει ποτε.
Καιω οξυα και μαστιχοδεντρα σε παραδοσιακο τζακι.

Up, κανείς Αθηναίος?

αν δε ξέρετε ενημερωθείτε απο ειδικούς.

Ειδικους σαν και αυτους προηγουμενου post σου που κανουν μικρολαθη οπως να υπολογισουν το 1 κιλο πετρελαιου 3 φορες λιγοτερο απ'οσο κοστιζει για να δικαιολογησουν τα κουφια λογια τους?
Εγω εντεταλμένους θα τους ελεγα οχι ειδικους.

To λάθος ήταν δικό μου αδερφέ και όχι του συντάκτη. Δεν πρόσεξα ότι οι τιμές του πετρελαίου ήταν παλιές.
Ακόμα και έτσι όμως με τους υπολογισμούς που έκανε ο Τάσος δε βλέπω να είναι οικονομικότερο...
Βάλε και την ανάγκη ανοικτής διόδου αέρα και ότι δεν μιλάμε για ένα δωμάτιο μόνο και αρκεί.

Ούτε καν οικονομία δεν κάνουν...

Βλέπω πάντως ότι εφόσον δεν ασχολείστε τα υπόλοιπα (ασφάλεια, ρύπανση, απόδοση) παρα μόνο με την οικονομία υπάρχουν ακόμα τεράστια αποθέματα...
Περιμένω να δω τον επόμενο τρόπο εξοικονόμισης του θεού (σορρρυ του χρήματος ήθελα να πω)

Dalanik μάλλον λέμε τα ίδια πράγματα τα οποία βλέπουμε από διαφορετική σκοπιά.

Μέσα σε όλο το λαό που δεν έχει δεκάρα τσακιστή υπάρχουν απλά και πλούσιοι...τσιγκούνηδες που θα μπορούσαν να καίνε όχι απλά πετρέλαιο, αλλά και...πενηντάρικα για να ζεσταθούν (και να βγάλουν πολλές σαιζόν).

Το θέμα είναι ότι η πλειοψηφία στρέφεται σε λύσεις ανάγκης γιατί απλά δεν έχει φράγκο.

Και αν κάνει λάθη πιστεύοντας ότι με ένα τζάκι-αμπαζούρ θα ζεσταθεί και στην ουσία δε ζεσταίνεται αλλά πληρώνει και περισσότερα από το πετρέλαιο, πάλι δε φταίει ο ίδιος.

Είναι οι καταστάσεις οι οποίες οδήγησαν τον κόσμο εκεί, καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται...

Βλέπω στον κοινωνικό μου περίγυρο την εξαθλίωση.

Αύριο έχει λαϊκή αγορά στο λαγκαδά, έλα μετά τις 14:00 το μεσημέρι να δεις κόσμο να ψάχνει από τα σκουπίδια για να φάει.
Δεν είναι μελό, είναι η πραγματικότητα της καθημερινότητας.

Έχουμε πόλεμο πλέον και συζητάμε για τη...ρύπανση από τα ανοιχτά τζάκια?

Αν κρυώνει το παιδί μου όχι ξύλο, ότι βρω θα κάψω στο τζάκι για να ζεσταθώ.

Και ας έρθει να μου πει κάποιος ότι ρυπαίνω.

Τι να μιλήσω για κράτος και κοινωνική πολιτική?

Έχει ανέβει η αξιοπιστία της Ελλάδος στο εξωτερικό λέει ο άντωνυ.

Εγώ λέω "χέστηκα" σε λίγο δε θα έχουμε να φάμε.

To λάθος ήταν δικό μου αδερφέ και όχι του συντάκτη. Δεν πρόσεξα ότι οι τιμές του πετρελαίου ήταν παλιές.
Ακόμα και έτσι όμως με τους υπολογισμούς που έκανε ο Τάσος δε βλέπω να είναι οικονομικότερο...
Βάλε και την ανάγκη ανοικτής διόδου αέρα και ότι δεν μιλάμε για ένα δωμάτιο μόνο και αρκεί.

Ούτε καν οικονομία δεν κάνουν...

Βλέπω πάντως ότι εφόσον δεν ασχολείστε τα υπόλοιπα (ασφάλεια, ρύπανση, απόδοση) παρα μόνο με την οικονομία υπάρχουν ακόμα τεράστια αποθέματα...
Περιμένω να δω τον επόμενο τρόπο εξοικονόμισης του θεού (σορρρυ του χρήματος ήθελα να πω)

Για το ανοικτό τζάκι θα συμφωνήσω, πρέπει να έρχεται περίπου στα ίσια με το πετρέλαιο με τις σημερινές τιμές του, και θα πρέπει να κάνεις από πάνω τον θερμαστή και δεν θα ζεσταίνεσαι ομοιόμορφα.
Βέβαια με συστήματα όπως αυτό που ανέφερε ο supersonic πως χρησιμοποιεί, μπορεί και το απλό τζάκι να γίνει σημαντικά αποδοτικότερο (ουσιαστικά μέρος της παραγόμενης θερμότητας που θα χανόταν διαφορετικά ως απώλεια από τη καμινάδα χρησιμοποιεί, οπότε μεταβάλλεται ο βαθμός απόδοσης της καύσης ως όρος σύγκρισης με το πετρέλαιο).
Όντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την επικινδυνότητα, ειδικά μιας εστίας ανοικτού τύπου.

Νομίζω όμως πως όποιος αλλάξει καύσιμο και μεταβεί στο ξύλο, πιθανότατα δεν θα το κάνει με τη χρήση του τυχόν υπάρχοντος τζακιού ανοικτού τύπου, αλλά με την αγορά (έστω αφού δει και αποειδεί μετά την τρέχουσα, "δοκιμαστική" χρονιά), στη χειρότερη περίπτωση που δεν θα έχει να διαθέσει το σοβαρό χρηματικό ποσό που απαιτείται για εγκατάσταση "ενεργειακού" τζακιού ή σύγχρονου ξυλολέβητα ή συστήματος με πέλετ, μιας σχετικά σύγχρονης ξυλόσομπας, όχι απαραίτητα ακριβής, οπότε η σύγκριση κανονικά θα έπρεπε να γίνεται με κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη επιστημονική ανάλυση για να αποδειχθεί ότι το ανοικτό τζάκι -και όχι το ξύλο, χωρίς μπολντ και χωρίς ύφος- δεν είναι λύση.

Τα άλλα, πόσο μολύνει το καθετί, είναι ασφαλώς μια άλλη συζήτηση, η οποία θα πρέπει και αυτή να γίνει. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, είναι το ξαφνικό "ενδιαφέρον" των εντεταλμένων ΜΜΕ. Να μπουν όλες οι πηγές ρύπανσης κάτω, με σοβαρές μελέτες (όχι σαν την παραπάνω σύγκριση πετρελαίου με ανοικτής εστίας) και να ληφθούν αποφάσεις και απαγορεύσεις με κοινό παρανομαστή για όλους. Είναι αστείο να συγκινείται το κράτος για τα τζάκια και να αφήνει παραδίπλα τις βιομηχανίες να δίχως έλεγχο.
Πιστεύω πως όλα τα τζάκια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δεν φτάνουν τον έναν Τιτάνα. Το τι πραγματικά βγάζει εννοώ, όχι στα "χαρτιά". "Εκτίμηση" ενός "μη ειδικού".

Last edited:
@Στέργιος
Απο την ίδια ακριβώς σκοπιά το βλέπουμε Στέργιο, εκτός αν αδιαφορείς για τις επιπτώσεις στην υγεία τόσο του χρήστη όσο και των υπολοίπων
Μιλάω για την Αθήνα αποκλειστικά και ανοικτή καύση ξύλου. Για την αθήνα των 15 βαθμών και το δηλητιριασμένο σύνεφο που αναπνέουμε.

Δεν τα βάζω με αυτόν που δεν ξέρει ή που δεν έχει άλλο τρόπο να ζεσταθεί. Κανίβαλος είναι αυτός που ξέρει και κα´νει οικονομία στη πλάτη όλων μας...
Και όπως δεν ξέρω εγώ τι ακριβώς παίζει στη Θεσσαλονίκη, πίστεψέ με ότι εδώ πνιγόμαστε χωρίς λόγο!!!

@Τάσος
Αυτά θα μπορούσες να τα γράψεις και χτες... εξού και το υφάκι και οι σοφισμοί...
Κατα τα άλλα να σταματήσει η ανοικτή καύση ξύλου και το θέμα των ΜΜΕ και των εντεταλμένων είναι γνωστό και παλιότερο των τζακιών...

Επισης δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το περιβάλλον είναι η ζωή μας... Και ο τιτάνας και ο κάθε τιτάνας ας αξιολογηθούν ως αναγκαιότητα.
αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να παλέψουμε και για αυτό.

για τα τζάκια υπάρχουν τρόποι... και του Υπέρηχα και οι ξυλόσομπες και το ηλεκτρικό (όσο θα συμφέρει) και το πετρέλαιο (για όσους κάνουν οικονομίες εις βάρως μας αυτό) και να ντυνόμαστε καλύτερα... ακόμα και η ορθολογικότερη χρήση (ωράριο, ποιότητα καύσιμης ύλης)...

Μιλάω για την Αθήνα αποκλειστικά και ανοικτή καύση ξύλου. Για την αθήνα των 15 βαθμών και το δηλητιριασμένο σύνεφο που αναπνέουμε.

Δεν τα βάζω με αυτόν που δεν ξέρει ή που δεν έχει άλλο τρόπο να ζεσταθεί. Κανίβαλος είναι αυτός που ξέρει και κα´νει οικονομία στη πλάτη όλων μας...
Και όπως δεν ξέρω εγώ τι ακριβώς παίζει στη Θεσσαλονίκη, πίστεψέ με ότι εδώ πνιγόμαστε χωρίς λόγο!!!

το πρόβλημα της Αθήνας υπάρχει 40 χρόνια τώρα και κανείς δεν νοιάζεται και δεν περιορίζεται στην καύση.
Δηλαδή το καλοκαίρι γιατί δεν δυσανασχετείς Νίκο που στα Πατήσια και το Παγκράτι δεν υπάρχει αέρας για αναπνοή?
Όταν χτυπάνε 45άρια στο λεκανοπέδιο και δεν υπάρχει διαφυγή τι γίνεται?
Όταν καίνει τα κλιματιστικά με 1000 και πέφτουν τα δίκτυα?
Όταν βρέχει και δεν δουλεύει φανάρι για φανάρι?
Το πρόβλημα υπάρχει και μιά μόνο εκφανσή του είναι οι ρύποι στην καύση των τζακιών. Και λόγω κρίσης σίγουρα έχετε γλυτώσει καυσαέριο.
Λοιπόν μην τα ρίχνεις στον κόσμο.
Τα ίδια έγιναν και στο Λονδίνο το 50.
Όταν δεν σου φτάνουν τα λεφτά δεν καίς το ακριβό καύσιμο ούτε πληρώνεις τις δόσεις της εφορίας. Παίρνεις γάλα για τα παιδιά σου.
Ναι υπάρχει ο μελλοντικός κίνδυνος.
Υπάρχει και η στυγνή πραγματικότητα.
Αν πεθαίνεις από την πείνα σήμερα τρώς ότι βρεις και λες έχει ο θεός, ας πεθάνω αύριο.
Εκεί φτάσαμε.
Και τα έχουμε ξαναπεί.

Εδώ όταν έχει 15 βαθμούς έξω δεν καίω τίποτα.

Με 5 ρεσώ ανεβάζω κανα 2 βαθμούς θερμοκρασία (<<<<<δις ιζ ε τζόουκ)

εγώ στους 12.
Τελικά η μόνωση δουλεύει.
Μόνο μετά τις 6 το βράδυ ανοίγω κι ας έχει 12 για να βγάλουμε τη νύχτα.

@Τάσος
Αυτά θα μπορούσες να τα γράψεις και χτες... εξού και το υφάκι και οι σοφισμοί...
Κατα τα άλλα να σταματήσει η ανοικτή καύση ξύλου και το θέμα των ΜΜΕ και των εντεταλμένων είναι γνωστό και παλιότερο των τζακιών...

Δεν νομίζω να χρησιμοποιώ πουθενά σοφισμούς... αντιθέτως μου αρέσει να ελέγχω, όπου τους βρίσκω, αριθμούς καθώς και να αξιολογώ τη λογική πορεία εξαγωγής ενός συμπεράσματος.

Εδώ όταν έχει 15 βαθμούς έξω δεν καίω τίποτα.

Με 5 ρεσώ ανεβάζω κανα 2 βαθμούς θερμοκρασία (<<<<<δις ιζ ε τζόουκ)

Καλά εσύ ζεσταίνεσαι και από τους ενισχυτάδες. Και τα μόρια αέρα που δονούν τα πάνελ σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αγορά καυσόξυλων βάσει όγκου και όχι βάρους. Γκάφα;

Τα ξαναείπαμε όντως, αλλά δεν θες να καταλάβεις ρε συ δημήτρη...

Ποιός είπε ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τα Πατήσια και για τον Τιτάνα και για τα κλιματιστικά και για τους κάγκουρες με τις κομένες αξατμίσεις αν θες...?

Αυτό είναι το θέμα μας? Ή το ξαφνικό ενδιαφέρον του κράτους για τη καύση ξύλου???

για όσους δεν πεινάνε και καίνε τα τζάκια θα μου πείτε κάτι?

ps. Πάω να ψήσω κανα κοψίδι στο μπάρμεκιου... να κάνω λιγο οικονομία...
με συγχήσατε πάλι...

Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο να μολύνουμε όλη την ατμόσφαιρα του πλανήτη … και να αδιαφορεί και ολόκληρος ο πλανήτης – τουλάχιστο οι πολιτικάντιδες ...

"Soot is bad stuff all around, whether you're breathing it into your lungs or it's heating the atmosphere by absorbing more of the sun's energy. But a new 4-year, 232-page assessment (PDF) of soot's role in climate finds that the combustion product could be warming the world twice as much as previously thought. The study points policymakers toward the best targets for reducing climate-warming soot emissions while at the same time improving the health of billions of people."

http://news.slashdot.org/story/13/01/16/2043248/soot-is-warming-the-world-a-lot