Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αλλαγή κλίματος - Περιβαλλοντικές καταστροφές
Tο miku είναι από εδώ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Project_Zero
1) Η κάπνα δεν ξέρω αν είναι συνέχεια έτσι, όμως η λογική λέει ότι αν πάρω το λιγνίτη και τον ανάψω θα βγάλει μαυρίλα... αν έχει πάει κανείς εκεί ας μας πει.
2) Να δες ένα βίντεο με λίγο διαφορετική εικόνα.Είναι από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με ενεργές εκείνη την ώρα τις μονάδες 1,3,5
https://www.youtube.com/watch?v=B7RVIu5sJPo
1) Αν πάρεις λιγνίτη και τον ανάψεις σε μαγκάλι ή τζάκι θα βγάλει μαυρίλα γιατί γίνεται πολύ ατελής καύση.
Με έκανες να ξαναθυμηθώ χημεία (35+ χρόνια πίσω

).. και με μπόλικο γκούγκλη .. (κανένας χημικός ρε παιδιά .. μηχανολόγος έστω ..)
Σε έναν τέλειο καυστήρα με σωστή (μεγάλη) θερμοκρασία και πίεση και καλή τροφοδοσία με αέρα θα γίνει τέλεια καύση και θα πάρεις
CO2 (πολύ αλλά αόρατο)
+ υδρατμούς επειδή ο λιγνίτης εκτός απο άνθρακα συνήθως έχει και υγρασία (μέχρι και 30%) και υδρογόνο που επίσης καίγεται και παράγει υδρατμούς.
+ θειούχα οξείδια (απο την καύση των μικροποσοτήτων θείου που επίσης έχει ο λιγνίτης) (νομίζω επίσης αόρατα .. δεν ξέρω .. λες να κιτρινίζει λίγο ??)
+ Οξείδια του Αζώτου απο την καύση είτε απο αζωτο που έχει λιγνίτης είτε απο ατμοσφαιρικό .. (επίσης αόρατα) .. αυτα μάλιστα τα ΝΟχ παράγονται κυρίως σε συνθήκες μεγάλων πιέσεων και θερμοκρασίας (αλλιώς το αζωτο είναι αδρανές)
+ σωματίδια σε μικροποσότητες
+ στάχτη/υπολείματα απο τα αδρανή υλικά που τυχόν περιέχει ο λιγνίτης .. επίσης τα σωματίδια απο βαρέα μέταλλα συνήθως καταλήγουν στην στάχτη ..
Μαυρίλα με την έννοια της αιθάλης δεν παράγεται παρα μόνον αν η καύση είναι ατελής .. όμως δεν είναι πολύ δύσκολο να την κάνουν να πλησιάζει το τέλειο σε τέτοιες εγκαταστάσεις (εδώ οι οικιακοί καυστήρες διαφημίζουν οτι πλησιάζουν το τέλειο) .. φυσικά κατά την έναυση και μέχρι να ανεβεί η θερμοκρασία και η πίεση η κάυση είναι ατελής και μια μαυρίλα δικαιολογείται ..
Υπάρχει όμως μια κόντρα απαίτηση με τα οξείδια του αζώτου** που για να μειωθούν απαιτούν μικρότερες θερμοκρασίες και πιέσεις άρα ζορίζει το πράγμα με την τέλεια καύση .. εκεί είναι το δύσκολο να .. βρεθεί και να κρατηθεί η ισορροπία .. Κάνουν κόλπα είτε με καταιονισμούς είτε με επανακυκλοφορία καυσαερίων για να μειωθεί η αναλογία του οξυγόνου .. και άλλα που μου ξέφυγαν ..
** Η ίδια ιστορία με τους κινητήρες ντήζελ .. efficiency vs NOx
BTW .. κάτι πήρε το μάτι μου οτι ολοκληρώνονται όπου νάναι οι εργασίες εγκατάστασης αποθείωσης στον Αγ.Δημήτριο ..
2) Είδες .. το πέτυχαν σε ώρα κανονικής λειτουργίας και δεν έχει μαυρίλα .. λίγο κοκκινίλα δείχνουν κάποια πλάνα αλλά είναι από το λάθος (μπορεί και επίτηδες) White Balance ..