Απορώ ειλικρινά, χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας, ποιός σώφρων άνθρωπος που έχει ιδρώσει τα λεφτά που έχει βγάλει θα πάει να δώσει 55Κ για ένα αυτοκίνητο που φτιάχνεται στην Μογγολική έρημο. Με συγχωρείτε αλλά νομίζω πως έχει χαθεί η μπάλα.
Νίκο πάλι ξεχνάς μια τεράστια παράμετρο. Μιλάμε για Leasing. Άρα:
- Δεν μας νοιάζει η μεταπωλητική αξία μετά τα 4-5 χρόνια που θα το έχουμε.
- Δεν μας νοιάζει αν θα ξεμείνουμε από ανταλλακτικά γιατί θα έχουμε αντίστοιχο αυτοκίνητο αντικατάστασης άμεσα.
- Σχεδόν ότι αυτοκίνητο και να πάρεις τα πρώτα 5 χρόνια είναι συνήθως απροβλημάτιστα.
- Δεν μας νοιάζει το επίπεδο συντήρισης εφόσον το αυτοκίνητο είναι ασφαλές.
Leasing είτε αγοράζει κάποιος σε εταιρία που συμμετέχει και εκεί επειδή τα χρήματα θα ήταν δικά του με μερίσματα αν δεν το έπαιρνε με leasing κοιτάζει να βρει την κατά απόλυτη τιμή καλύτερη προσφορά, που συνήθως είναι αυτή που στη διάρκεια που θα έχεις το αυτοκίνητο θα έχεις δώσει χοντρικά τα μισά από τα χρήματα αγοράς.
Είτε κάποιος που δουλεύει σε μεγάλη εταιρία που του δίνουν κάποια όρια (ξέρω πχ από φίλους μια μεγάλη εταιρία που τους λέει όριο 50000 ευρώ λιανική τιμή και τους παίρνουν ότι ζητήσουν, ή άλλη επίσης μεγάλη εταιρία που τους λέει μιλήστε με την leasing που συνεργαζόμαστε και πάρτε ότι θέλετε μέχρι 500+ΦΠΑ μηνιαίο τίμημα χωρίς προκαταβολή).
Οπότε πραγματικά γιατί να μην δώσω τα χρήματα του Leasing για ένα Κινέζικο ποιοτικό αυτοκίνητο;
Από τα γενικά πάμε στα ειδικά. Η Lynk & Co ιδρύθηκε ως κοινοπραξία (joint venture) από την Geely Auto και την Volvo Cars, με την Zhejiang Geely Holding Group να κατέχει μεγάλο μερίδιο. Χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες της Volvo. Άρα αν είσαι ΟΚ με Volvo δεν υπάρχει κανένας πραγματικά λόγος να μην είσαι οκ με την Lynk. Το ίδιο Κινέζικες είναι και οι δύο.
Καταλήγοντας να πω ότι όντως αν μιλάγαμε για αγορά και εγώ θα ήμουν περισσότερο σκεπτικός μόνο και μόνο για την παράμετρο της μεταπώλησης. Σίγουρα ένα δυτικό το 2025 κρατάει καλύτερη αξία από ένα Κινέζικο. Όμως αν το δεις τεχνοκρατικά ίσως έχεις ήδη κερδίσει τη διαφορά. Υπάρχουν αξιόλογα Κινέζικα στα 30-35000 ευρώ με άριστα crash test και πολυετείς εγγυήσεις ήδη ~10.000 ευρώ φθηνότερα από τα αντίστοιχα δυτικά. Το ρίσκο το έχεις ήδη καλύψει με αυτή τη διαφορά στο αρχικό κεφάλαιο.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να έχει leasing και να μην το κάνει. Υπάρχουν μόνο ακραίες περιπτώσεις που θέλει κάποιος αυτοκίνητο ειδικής παραγγελίας που η Leasing το κρίνει ζημιάρικό και με χαμηλή αξία μεταπώλησης που ίσως να συμφέρει η αγορά. Μην ξεχνάμε ότι η leasing καλύπτει:
- Φουλ ασφάλεια με χαμηλή απαλλαγή συνήθως κοντά στα 250 ευρώ που αν πηγαίναμε λιανική θα θέλαμε 1000-1500 ευρώ το χρόνο για πλάκα.
- Καλύπτουν το φόρο πολυτελείας.
- Καλύπτουν τη συντήρηση (οκ, άλλες τα πάνε σε εξουσιοδοτημένα, άλλες στις εγκαταστάσεις τους)
- Καλύπτουν την αλλαγή ελαστικών.
Και αν έχεις πάρει plug-in hybrid ή ηλεκτρικό έχεις και εξολογιστικές δαπάνες που φτάνουν στο 150%. No brainer αν τα βάλεις όλα σε ένα excel.