Βερνίκια, Λαδια, Μπογιες, Κονιάματα, υλικά κατασκευών.

Γιώργο...Καλύτερα να πάρεις έτοιμο...
Καλά σου λένε..
Δεν αξίζει να το φτιαξεις πες στην σύζυγο...
Εκτός και εάν θέλεις εσύ αυτοβούλως να πάρεις το βάπτισμα του πυρός και να προχωρήσεις σε κατασκευή...!!😁

Εάν λοιπόν πας σε φτιαχτεί θα σου πρότεινα συντηρητικό πατωματων νερου στην αποχρωση που θες και επειτα βερνίκι πατωματων νερού...
Είναι πιο ανθεκτικό σαν υλικό...

Για το φιλο που ρωτάει για το ματ βερνίκι για πιο λόγο το θέλει ματ...Γιατί έχει πολλά πλην και λίγα συν...

Γιώργο...Καλύτερα να πάρεις έτοιμο...
Καλά σου λένε..
Δεν αξίζει να το φτιαξεις πες στην σύζυγο...
Εκτός και εάν θέλεις εσύ αυτοβούλως να πάρεις το βάπτισμα του πυρός και να προχωρήσεις σε κατασκευή...!!😁

Εάν λοιπόν πας σε φτιαχτεί θα σου πρότεινα συντηρητικό πατωματων νερου στην αποχρωση που θες και επειτα βερνίκι πατωματων νερού...
Είναι πιο ανθεκτικό σαν υλικό...

Για το φιλο που ρωτάει για το ματ βερνίκι για πιο λόγο το θέλει ματ...Γιατί έχει πολλά πλην και λίγα συν...
Μία κατασκευή ξύλινη (καναπές) θα βαφτεί με ΜΑΥΡΟ χρώμα κιμωλίας και δεν θέλουν τα γυαλίζει το ματ που έχει.

Μία κατασκευή ξύλινη (καναπές) θα βαφτεί με ΜΑΥΡΟ χρώμα κιμωλίας και δεν θέλουν τα γυαλίζει το ματ που έχει.
..και επειτα με το πρωτο ακουμπημα θα γδερνεται...ασε δε που θα λερωνεται για πλακα το ματ. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει για πολύ.
Εαν το θέλετε οπωσδήποτε ματ καλύτερα 1 χέρι σασικοτ μαύρο για ασταρι και 1 χερι χρώμα του μαυροπίνακα μετά..100% πιο δυνατοτερο και σκληροτερο στις καταπονησεις..
Όπωσδηποτε πολύ καλό τριψιμο πριν από όλα.

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Κωστή δεν το πιασα.

Το τελικό βερνίκι (πχ πατωμάτων νερού) σε ματ θα λερώνεται πιο εύκολα από το γυαλιστερο? Τι άλλα μειονεκτήματα έχει το ματ? Ρωτώ επειδή ξεκίνησα σήμερα την κατασκευή επίπλων για το σαλόνι (mdf, 2 χέρια βελατουρα, 2 ή 3 ριπολίνη και 2 βερνίκι πατωμάτων νερού) όπου λογάριαζα να κινηθώ σε ματ αντί γιαλυστερου

Οτιδήποτε είναι σε ματ έχει/αφηνει "ανοικτους" πόρους στην τελική επιφάνεια.. .
Δηλ στην επιφάνεια θα επικάθεται πολύ πιο ευκολα βρωμιά η θα λερωνεται με το παραμικρό αφού το χρώμα η το βερνίκι κρουστά δεν θα έχουν στρώμα προστασίας..Δηλ θα έχει απορροφητικότητα η επιφάνεια..

Όταν λοιπόν γίνεται σατινε η γυαλιστερό αποφεύγονται τα παραπάνω πολύ μα πολύ περισσότερο...

Οπότε το βερνίκι πατωματων νερού καλό θα ήταν να το πάρεις σε σατινε...

Last edited:
Κωστή σε ευχαριστώ,

Σατινέ λοιπόν και χωρίς μα και μου, αφού η ιστορία έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν έχω χάσει ακολουθώντας όσα μου έχεις προτείνεις.

Anastag, όσο και να το παλέψεις δεν θα ταιριάζει το έλατο με το υπόλοιπο κρεβάτι, στο τέλος δεν είσαι ικανοποιημένος με το συνολικό αποτέλεσμα και θα΄ναι και κρίμα ο κόπος σου. Ακόμα και αν δεν είναι απο έλατο αλλά από το ξύλο που προσπαθεί να μυμιθεί το κρεβάτι του ΙΚΕΑ (δρυς?) αποκλείεται να μην βγει παραφωνία στο τέλος.
1000 φορές αντί να προσπαθήσεις να το κάνεις να του μοιάζει, να τραβήξεις άλλο διαφορετικό δρόμο (ότι δεν μπορεις να καλύψεις, ανάδειξε το, λένε οι αρχιτέκτονες ή οι διακοσμιτές). Προσωπικά είτε θα πήγαινα σε κάνα mdf και θα το έβαφα στο χρώμα του τοίχου ή σε καποια απόχρωση που να ταιριάζει με τα χρώμματα του δωματίου ή αν ήθελα να φαίνονται τα νερά του ξύλου θα πήγαινα σε εντελώς διαφορετική απόχρωση ξύλου πχ κοκκινο ή μάυρο ή πράσσινο, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα πήγαινα σε κάτι που να μοιάζει με του ικέα.

Κώστα τώρα γύρισα σπίτι, ευχαριστώ πάλι για τις απαντήσεις.
Δυστυχώς έχει ήδη περαστεί 2 χέρια βελατούρα νερού (αφού τρίφτηκε καλά πρώτα ) και επιμένουν στο μαύρο ματ.
Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω chalk wax μόνο βερνίκι, θα τους μεταφέρω την εμπειρία σου και ας αποφασίσουν.

Attachments

• viber_image_2022-10-08_17-38-20-981.jpg
    viber_image_2022-10-08_17-38-20-981.jpg
    168.3 KB · Views: 24
Δεν ξερω εαν πρεπει να το βαλω εδω η αλλου...

Σημερα φευγοντας απο την δουλεια,απο τα βορεια προαστια,ειπα να κανω το καθιερωμενο περασμα απο πατρικο μου να δω τους γονεις μου..
Προ εκπληξη δικη μου ειδα τον πατερα μου να πειραματιζεται με ενα διαλυτικο του Lidl και με ενα κομματι εξηλασμενης πολυστερινης....
Τι εκανε..;
Tα ανακατευε και εφτιαχνε βερνικι....!!!😮
Δεν ειχα ακουσει ουτε ειχα δεν δει πουθενα τετοια προσμειξη στα 2 αυτα υλικα..
Εγινες χημικος και δεν το ξερω του λεω...;
Του λεω παμε απο την αρχη...

Κοβουμε ενα κομματι φενιζον και ριχνουμε λιγο διαλυτικο σε ενα δοχειο...

20221011_135223.jpg 20221011_135234.jpg

Επειτα κοβουμε σε μικρα κομματακια το φενιζολ και τα ριχνουμε στο δοχειο...και εκει αρχιζει σιγα/σιγα το ανακατεμα...
Τα κομματακια πεφτουν σιγα σιγα καθως πρεπει να διαλυεται το καθε κομματι καλα...οσο περισσοτερο ριχναμε τοσο πιο παχυ γινοταν το υλικο...!!!
Το ανακατεμα συνεχιζεται μεχρι να γινει ομοιογενες το υλικο....

20221011_135309.jpg 20221011_135650.jpg
Αφου ανακατευτηκε πολυ καλα εγινε δοκιμη σε μια ταιστρα που φτιαχνει ο πατερας μου για καποια πουλακια...
Το υλικο λογω του διαλυτικου κραταει μια ελαστικη ιδιοτητα και η υφη πανω στο στεγνωμενο ξυλο ειναι σαν ενα βερνικι...
...και να το αποτελεσμα...

20221011_135732.jpg20221011_135913.jpg

Πραγματικα εχω εκπλαγει με το ολο story...!!!
Να πω οτι το υλικο επειτα απο μιση ωρα αρχισε να πετσιαζει/στεγνωνει στο πανω μερος...εαν ξαναριξεις διαλυτικο επανερχεται αλλα ομως αρχιζει να αραιωνεται το υλικο..οποτε θελει και αλλο φενιζον μετα για να επανελθει στην αρχικη και παχια ρευστη μορφη..Δεν θα κρατησει για πολυ ομως....
Οποτε φτιαχνεις την επιθυμητη ποσοτητα καθε φορα...
Προσωπικα θα χρησιμοποιησω διαφορα διαλυτικα,ελαφρια η μη, για να δω τι αποτελεσματα θα εχω...

Σιγουρα το παραπανω δεν αντικαθιστα το κανονικο βερνικι..δεν ξερω τι αντιδραση θα εχει σε βαθος χρονου και πως λειτουργησει σε ολων των ειδων τα ξυλα...
Οσοι θελουν να επιχειρησουν να δουν στην πραξη το παραπανω και να κανουν δοκιμες....

Προς ωρας εγω δεν μπορω παρα να βγαλω το καπελο στον πατερα μου οπου στα 73 ασχολειται με διαφορα και καθημερινα με εκπλησσει με τις ικανοτητες του...!!
ΝΑ 'ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ..!!!:)

Last edited:
Xτες ξηλωσα μια εξωτερικη ξυλοκατασκευη που ειχα φτιαξει πριν 3 περιπου χρονια καθως πλεον δεν χρειαζεται.

Αυτο που θελω να δειξω εδω ειναι η μεγαλη προστασια που προσφερει ενα βερνικι στο ξυλο, εναντια στον ηλιο και τις καιρικες συνθηκες.

Ειναι τα ιδια καδρονια ομως το ενα εχει περαστει δυο χερια βερνικι εμποτισμου και το αλλο οχι. Το ενα ειναι σαν καινουριο, το αλλο ...για πεταμα!!
yLuQbPxh.jpg

Επιτηδες ειχα αφησει καποια καδρονια αβερνικωτα για να δω την διαφορά. Ουτως η αλλως προσωρινη ηταν η κατασκευη, οποτε ηταν ιδανικη για δοκιμες:)

Το υλικο που χρησιμοποιησα ηταν το βερνικι εμποτισμου ξυλου -νερου, σε μορφη Gel- της Βerling.

Σε αναζήτηση ασταριού και πλαστικού για γυψοσανίδα (σπατουλαρισμένη) σε σαλόνι. Ο μάστορας προτιμάει Benjamin Moore, αλλά δε με χαλάει να γλιτώσω κανα φράγκο (αρκεί να γίνει δουλειά χωρίς να χρειάζονται επιπλέον χέρια).

Εχω τις καλυτερες εντυπωσεις απο την συγκεκριμενη μαρκα, και απο τα χρωματα και απο τα ασταρια της (και ξυλου και μεταλλου).

• Like
Reactions: KOSSTV
Το φαντάζομαι ότι είναι κορυφαία, αλλά το ζητούμενο είναι αν κάνουμε τη δουλειά μας και φτηνότερα.

Πάρε ασταρι και χρώμα Vitex...
Ίδια εάν όχι καλύτερη ποιοτητα...
Η Benjamin είχε κάποτε όνομα...Τώρα παρασκευάζεται στην Ξάνθη...

Η μόνη διαφορά στο Benjamin είναι ότι το πλαστικό της αφήνει μια βελουτέ επιφανια πάρα πολύ ωραία..

Εγώ θα εβαζα συγουρα ασταρι της Vitex..

Δεν ξερω εαν πρεπει να το βαλω εδω η αλλου...

Σημερα φευγοντας απο την δουλεια,απο τα βορεια προαστια,ειπα να κανω το καθιερωμενο περασμα απο πατρικο μου να δω τους γονεις μου..
Προ εκπληξη δικη μου ειδα τον πατερα μου να πειραματιζεται με ενα διαλυτικο του Lidl και με ενα κομματι εξηλασμενης πολυστερινης....
Τι εκανε..;
Tα ανακατευε και εφτιαχνε βερνικι....!!!😮
Δεν ειχα ακουσει ουτε ειχα δεν δει πουθενα τετοια προσμειξη στα 2 αυτα υλικα..
Εγινες χημικος και δεν το ξερω του λεω...;
Του λεω παμε απο την αρχη...

Εχω δει στο παραπάνω μείγμα (διαλυτικό κ φελιζόλ) να προσθέτουν και κόλλα σιλικόνης και με αυτό το μείγμα και ένα κομμάτι ύφασμα να επισκευάζουν τρύπες σε κεραμίδια

Προφανώς ως λύση ανάγκης τα παραπάνω ή just for fun.

Last edited:
  • Like
για γυψοσανίδα (σπατουλαρισμένη) σε σαλόνι.
Να ρωτήσω και εγώ, σε ποιες περιπτώσεις σπατουλάρουμε τη γυψοσανίδα; Από την στιγμή που είναι έτοιμη επίπεδη επιφάνεια, γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε αστάρωμα και βάψιμο (μετά το στοκάρισμα των ενώσεων);

• Like
Να ρωτήσω και εγώ, σε ποιες περιπτώσεις σπατουλάρουμε τη γυψοσανίδα; Από την στιγμή που είναι έτοιμη επίπεδη επιφάνεια, γιατί να μην πάμε κατευθείαν σε αστάρωμα και βάψιμο (μετά το στοκάρισμα των ενώσεων);
Κανονικα οι γυψοσανιδες σπατουλαρωνται ολοκληρες μονο στις καθετες επιφανιες γιατι η τελικη επιφανια ειναι χαρτι που ειναι πολυ ευαισθητο....κανοντας την με στοκο εξωτερικα δημιουργεις ενα προσθετο πιο ισχυρο φιλμ προστασιας αφου το ασταρωσεις...επεισης το χαρτι δημιουργει και προβλημα στις αποχρωσεις εαν δεν ειναι ασταρωμενο καλα.........στο ταβανι δεν θελει ολοκληρη κανεις μονο τις ενωσεις...

Επιπροσθετα παιζει ρολο και η δουλεια που εχει κανει ο γυψοσανιδας....εαν εχει αφησει καρουμπαλα,ατελειες σε γαζες και ενωσεις ειναι πολυ εξω τα γωνιοκρανα για να μπερεσεις να τα "σβησεις" αυτα θελει ολοκληρη σπατουλαρισμα...Απο χαλια δουλεια εχει τυχη να σπατουλαρω τα παντα....
Για αυτο και τις μικροδουλειες θελω να τις κανω εγω γυψοσανιδα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο....
Οποτε εγω προσωπικα ασχετα εαν θα μπει φως(συνηθως σποτ) η οχι σπατουλαρω ολη την καθετη επιφανια..
Γενικα ειναι αλληλενδετα πολλα πραγματα και αναλογα με αυτο που βλεπεις αναλογως πραττεις..

Ναι, εδώ μας έχει κάνει "ομορφιές" ο γυψοσανιδάς, οπότε δεν το γλιτώνουμε το σπατουλάρισμα.

Ναι, εδώ μας έχει κάνει "ομορφιές" ο γυψοσανιδάς, οπότε δεν το γλιτώνουμε το σπατουλάρισμα.
Πάνω από την γυψοκολλα(knauf η οτιδηποτε αλλο) θέλει οπωσδήποτε σπατουλαρισμα σε κάθε περίπτωση ...δεν βάφεται κατευθιαν...
Είναι σαλόνι το δικό σου...οπότε ένας λόγως παραπάνω...
Το θέμα είναι να μην έχει κάνει ατασταλίες που συσχετίζονται με ευθείες και θέλουν γεμισματα...
Πολύ σημαντικό να έχουν μπει γωνιοκρανα,σωστα βεβαια,παντού...με αυτό βγαίνουν σωστές ευθείες...

• Like
Reactions: Χιωτης
Καλησπέρα παιδιά, έκανα μια τεχνοτροπία σε ένα μπάνιο. Στην ουσία σπατουλάρισμα, στόκος + με διάφορες χρωστικές. Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο υλικό ώστε να "σφραγίσω" την τεχνοτροπία αυτή. Να την προστατέψω δηλαδή από υδρατμούς , ξέφτισμα, καθώς και να την κάνω γυαλιστερή ώστε να καθαρίζεται εύκολα.
Ευχαριστώ