Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Δηλαδή αυτή

IMG_20251031_003012.jpg

ή αυτή

IMG_20251031_003054.jpg

τις αποκλείεις ;;

Να μη σου πω κωδικούς ;;

Αν είναι για προσωρινά την 4007, καλύτερα να τρέξω αύριο και να πάρω καμιά 10ριά 1Ν4148 , να έχω και στοκ...

Last edited:
Αυτες με τα ασπρα γραμματα , εαν ειναι BZX τοτε ειναι zener δεν μας κανουν , δεν θα παθει τιποτα το μηχανημα με την 1Ν4007 ( μαυρη διοδος ) , εαν φοβασαι , περιμενε μεχρι αυριο και παρε οχι 10 , παρε 20 1Ν4148 ειναι και φτηνες και πολυ χρησιμες .

• Like
Reactions: vlad66
Αυτες με τα ασπρα γραμματα , εαν ειναι BZX τοτε ειναι zener δεν μας κανουν , δεν θα παθει τιποτα το μηχανημα με την 1Ν4007 ( μαυρη διοδος ) , εαν φοβασαι , περιμενε μεχρι αυριο και παρε οχι 10 , παρε 20 1Ν4148 ειναι και φτηνες και πολυ χρησιμες .
Είσαι φοβερός !!!!

IMG_20251031_004445.jpg

Οι άλλες γράφουν
C (ή 0) 56PH

C (ή 0) 5 (κάτι που έσβησε) PH

Και

C (ή 0) 75PH

Τι είναι αυτές;;

Φαντάζομαι δεν μας κάνουν....

• Like
Reactions: Dim.AR
Δεν μας κανουν , zener ειναι , οτι αναγραφεται μετα το C ειναι η ταση της zener , πχ C56 , τοτε ειναι 56V , το PH σημαινει Philips .

Τι τις ήθελα τις zener 20 χρόνια πριν, δεν μπορώ να καταλάβω...

Δεν θυμάμαι τίποτα !!

Αύριο θα πάω να πάρω καμιά 20αριά 1Ν4148 και βλέπουμε παρακάτω αν δεν ξεκινήσει ο ενισχυτής...
Σε ευχαριστώ και πάλι !! (όπως όλα τα παιδιά...) :love:

• Like
Reactions: Dim.AR
Οι 1Ν 4148 αγοράστηκαν η D6 είναι ήδη καινούργια..

Αλλά μιας και "ήμουν" εκεί κοντά είπα να ελέγξω τον ρελέ και μια δίοδος δίπλα του..

Η δίοδος αν και δουλεύει κανονικά (πολύμετρο & tester), είναι κατάμαυρη.

Μιλάμε δεν φαινόταν από την μαυρίλα..
Εδώ την έχω σκουπίσει ήδη και πάλι φαίνεται το χάλι της.. :

IMG_20251031_143351.jpg

Είναι σε αυτή την θέση (l D6)

IMG_20251031_143337.jpg

Ο ρελές βλέπω ότι και αυτός έχει μαυρίλα στις επαφές.. τα τέρμα γκάζια με το φορτίο έχουν επιπτώσεις φαίνεται..

IMG_20251031_143512.jpg

IMG_20251031_143525.jpg

Ελπίζω να φαίνεται στις φωτογραφίες, είμαι της άποψης να φύγει ο ρελές και να μπει καινούργιος..
(Αφού δουλέψει ο ενισχυτής φυσικά)

ΥΣ..
Πόσα χαίρομαι που στην αλλαγή του εργοστασιακού ρελέ (τότε πριν χρόνια) , έβαλα βάση και δεν τον κόλλησα κατευθείαν στην πλακέτα.

Ώπα.. ξέχασα την μαύρη δίοδο..

Γράφει 4Ε Ε ή Ε 4Ε

Είναι κανονική, Schottky, ή κάτι άλλο;;
Αν είναι κανονική, να την αλλάξω με μία 1Ν 4001 ή 4007 ;;;

Η δίοδος δεν έχει τίποτα ,πολλές φορές τα ποδαράκια μαυρίζουν από τα χρόνια αλλά μετράνε σωστά όπως η δική σου
Τώρα από την στιγμή που έχεις νέα ας την βάλεις
Ο ρελες δεν έγινε έτσι από την δοκιμή αλλά από τα χρόνια,το παθαίνουν αυτό και κάποιες φορές αν όχι όλες θέλουν αλλαγή ειδικά τέτοιου τύπου που δεν είναι σφραγισμένα

Το μηχάνημα σίγουρα δεν κόβει από αυτά τα υλικά
Θα μπορούσες να πάρεις μετρήσεις πριν το κύκλωμα προστασίας να δεις τι βγάζει στην έξοδο ο ενισχυτής ,αν βγάζει dc τάση και κλείνει η βλέπει μεγάλο ρεύμα

Αν και πιστεύω ότι είναι εντελώς αρυθμιστος και για αυτό κλείνει η προστασία

Ο έλεγχος συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς λόγω ωραρίων στην δουλειά..

Οι δίοδοι D5 & D6 στο άλλο κανάλι είναι οκ, όπως και η αντίσταση R32 ανάμεσα τους.

Έβγαλα να μετρήσω τις 2πλες άσπρες αντιστάσεις R39

Πέστε μου αν είναι οκ γιατί εγώ δεν βλέπω το πολύμετρο να λέει 0,22Ω σε κανέναν συνδυασμό σε καμία από τις 2.

Κάτι δεν καταλαβαίνω καλά ;;

IMG_20251102_150712.jpg

IMG_20251102_150749.jpg

IMG_20251102_151930.jpg

IMG_20251102_152009.jpg

IMG_20251102_152036.jpg

Αυτό που βλέπω δηλαδή είναι 2 & 3Ω και όχι 0,22Ω

Ελεγξε τα κροκοδειλάκια βραχυκυκλώνοντας τις άκρες γιατί σε υποδιαιρέσεις του ΩHM
βάζουν αντίσταση έτσι θα δεις και το σφάλμα του πολύμετρου.
Οι αντιστάσεις τέτοιας τιμής δεν εχω δει καμμένες ποτέ..

• Like
Reactions: dinos and vlad66
Έτσι ακριβώς !

Γύρισα από την δουλειά και τα μέτρησα.. 1,2 & 1,3Ω τα καλώδια σκέτα.
(Με αυτό το πολύμετρο)

Οι αντιστάσεις (πάλι με αυτό το πολύμετρο) , δεν μπορούν να κατέβουν κάτω από το 1Ω.
Κάποια στιγμή η μία έγραψε 0,7Ω και η άλλη 0,8Ω

Ανέλπιστα το πάμφθηνο parkside πέτυχε την πιο σωστή τιμή αντίστασης με το πολύ προσιτό σε τιμή UNI-T να ακολουθεί.

IMG_20251103_000916.jpg

Το parkside μάλιστα δεν φαίνεται να "βιάζεται".. η τελεία "τρέχει" για λίγα δευτερόλεπτα και μετά το πολύμετρο γράφει την αντίσταση.. χωρίς μπίπερ.. αυτό είναι σε άλλη κλίμακα όπως φαίνεται άλλωστε.

Το UNI-T κατευθείαν "μπιπ" και την τιμή που βλέπει..

IMG_20251103_000951.jpg

Τα 2 "καλά" μου δεν μπορούν να κατέβουν κάτω από το 1Ω
Ίσως γέρασαν..

Τέλος πάντων, τις ρίχνω πάνω...

Ο Τάκης είχε δίκιο !!

Μόλις τα πολύμετρα κατέβασαν το ρεύμα (DC offset) στα επίπεδα των mV από τα Volt που ήταν, ο ενισχυτής ξεκίνησε !

IMG_20251103_012034.jpg

Κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα "καλά" μου πολύμετρα, το έκαναν σε ελάχιστα λεπτά τα 2 γελοίας τιμής....

Μιλάμε ότι το parkside είχε 10€ (στο Lidl) και το "ακριβό" UNI-T 19,5€ από τον Γκάγκα..

Αν δεν με έπαιρνε τηλ προχτές ο mdvq να με ρωτήσει.... ,,

- Να πάρω ρε συ ένα πάμφθηνο πολύμετρο για το αυτοκίνητο;;;
10€ κάνει..

- Το ρωτάς;; Και μάπα να είναι, την τάση της μπαταρίας σου θα την δείξει..

- Να σου πάρω και σένα ένα;; το τελευταίο είναι..

- Δε μ@μιέτ@ι ;; πάρτο μου.. 2 πακέτα τσιγάρα είναι...

Και ορίστε... Έχεις mV ;;;
Σώθηκες!!
Δεν έχεις;;;
Κάτσε εδώ πάνω..........

Last edited:
  • Like
  • Haha
Reactions: dinos and ihodemon
Ρεύμα ηρεμίας 1,5 - 2,2mV

Το οποίο επηρεάζεται (και από τα 2) DC offset χωρίς να μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα.

Το δεξί κανάλι (είναι το κατά 99% που επισκευάστηκε) έχει DC offset από 0,8 - 2.3mV και ρολάρει αργά (πολύ αργά)

Το αριστερό είναι πιο σταθερό (στο DC offset) και έχει τιμές από -0.8 έως 0.6mV
Ρολάρει ακόμα πιο αργά..

Το ρεύμα ηρεμίας ρολάρει και αυτό πάρα πολύ αργά.. περισσότερο κυμαίνεται στην τιμή των 1.8 - 2.0mV

Αυτά είναι τα αποτελέσματα και δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω κάτι άλλο..

Την στιγμή που τράβηξα την φωτογραφία, ρεύμα ηρεμίας και DC δεξιού καναλιού είχαν ίδια ένδειξη.. απλή σύμπτωση.

IMG_20251103_131444.jpg

Το αριστερό "καλό" πολύμετρο μετράει ρεύμα ηρεμίας (επισκεύασα τον κόκκινο ρευματολήπτη και τώρα μετράει mV) , το πράσινο μετράει DC offset αριστερού καναλιού και το δεξί το DC offset του δεξιού.

Το βράδυ μετά την δουλειά θα του βάλω το κάτω καπάκι και ίσως τον ακούσω...

ΥΣ..
Ο ενισχυτής δεν έχει σβήσει από χτες το βράδυ που άναψε κανονικά.
Τον έχω 24/7 (που λέμε) στο ON

Εφόσον λειτουργεί σωστά μην το πειράζεις άλλο και μην το ζόριζεις μέχρι να γίνει το σωστό τεστ

Όταν λες ότι το ρεύμα ηρεμίας κυλάει προς τα επάνω ή κάτω ;σταματάει κάποια στιγμή στην ένδειξη που βλέπουμε στην φώτο;
Τα 2mv ρεύμα ηρεμίας μάλλον είναι λίγα αν δεν κάνω λαθος ήθελε 4mv αλλά μην το πειράξεις μέχρι να το βάλεις σε φορτίο με παλμογράφο και γεννήτρια

• Like
Reactions: vlad66
Εφόσον λειτουργεί σωστά μην το πειράζεις άλλο και μην το ζόριζεις μέχρι να γίνει το σωστό τεστ
(y)

Όταν λες ότι το ρεύμα ηρεμίας κυλάει προς τα επάνω ή κάτω ;σταματάει κάποια στιγμή στην ένδειξη που βλέπουμε στην φώτο;
Ναι.. κυλάει πολύ αργά λίγο ακόμα προς τα κάτω και μέχρι τα 2.2mV προς τα πάνω.

Τα 2mv ρεύμα ηρεμίας μάλλον είναι λίγα αν δεν κάνω λαθος ήθελε 4mv αλλά μην το πειράξεις μέχρι να το βάλεις σε φορτίο με παλμογράφο και γεννήτρια
Ναι, 4mV ήθελε αλλά δεν μπορώ να το αυξήσω αν δεν αλλάξει το DC offset κατά λίγα mV
Δεν τον πειράζω άλλο μέχρι να μπει σε παλμογράφο.. αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο επόμενο ρεπό μου και να έχει χρόνο ο dim dim.

Λέω το βράδυ να τον ακούσω όμως .. με ακουστικά στην αρχή και με ηχεία αργότερα (αν με τα ακουστικά δεν ακούσω κάτι παράξενο)...

καποιες φορες το ρευμα ηρεμιας παει προς τα κατω οταν αλλαζουν και οι θερμοκρασιες στον χωρο ,αυτο βεβαια δεν ισχυει για ολα τα μηχανηματα