DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Έκανα μερικά περάσματα στο ρεταλι σε διαφορα βάθη.
ImageUploadedByTapatalk1439324051.410908.jpgImageUploadedByTapatalk1439324100.701757.jpg
Πέτυχα την καμπύλη να ξεκινάει απο το επίπεδο του ξύλου αλλα στο δεύτερο πέρασμα δεν ειχε την πατουρα που ειχε στο πρώτο πέρασμα και ετσι δε βγήκε τελείως συμμετρικο και ειχε στη μέση μια μικρη προεξοχη. Αυτο λογικα θα ερθει με λίγο τριψιμο. Δε ξέρω αν θα φαίνεται άσχημα η αν ελαχιστοποιηθεί και η διαφορα στις δυο καμπύλες με το ελαφρύ τριψιμο. Κάπου διάβασα σε παρόμοια κατασκευη να προτεινουν να βαλει λιγη ταινία στο ρουλεμαν για να το κρατήσει πιο έξω το ρουτερ και να βγει στο ίδιο σημείο και απο την κάτω πλευρά. Μπορει να γίνει κατι τέτοιο; Η θα ειναι μια χαρα μετα το τριψιμο και δεν αξίζει τον κόπο;
Οντως ειναι ωραίο εργαλείο το ρουτερ! Και με τα τοσα μπιτ που υπαρχουν εχει παρα πολλές δυνατότητες και χρήσεις. Και με τη σκούπα πάνω δεν γεμισα καθόλου πριονιδια και απο θόρυβο δε νομίζω να ήταν πολυ ενοχλητικό μιας και ειναι και για λίγο.

Last edited:
Εγώ που το χρησιμοποιώ συνήθως για φινίρισμα (και αυτό σπάνια) είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Είναι να δοκιμάσεις λίγο να πάρεις τον αέρα και μετα είσαι έτοιμος να μεγαλουργήσεις!

Απλά επειδή βλέπω πολλά παιδιά εδώ μέσα να το προτείνουν, καλό θα είναι να μην δουλεύεις (-ούμε) τα μπιτ που έχει μέσα με τις μέγιστες στροφές αλλά να επιλέγουμε το πολύ μέχρι την μέση και ειδικά σε πολύ σκληρά ξύλα ακόμα πιο κάτω.
Εγώ στην 2η ή 3η ταχύτητα το δουλεύω συνήθως.

Πολυ στρογγυλο το βλεπω. Δεν προσπαθεις να πετυχεις την καμπυλη που ειχαν τα κλασικα με το Τ mold; Σαν το Τ02.

607050845_037.jpg

Νομίζω στο 5 το είχα. Να το βάζω χαμηλότερα;
ImageUploadedByTapatalk1439381729.456659.jpg
Αυτο ειναι καλύτερο σαν αποτέλεσμα λες; Το είχα κάνει με το μεγαλύτερο round bit. Αντε να το φτιάξω να το βάλω και γω στο ασταρωμα για κανένα χρόνο! :D

Αυτο μου φαινεται καλυτερο, δεν θες να γινει ημικυκλιο, φυσικα και εδω θελει λιγο γυαλοχαρτο για να του σπασεις τις γωνιες.
Θα ελεγα να εριχνες και μια ματια σε κατι μικρα φρεζακια που εχει η dremel και η proxxon, εχουν μικροτερη ακτινα και θα ταιριαξει καλυτερα με το 12ξυλο σου.
Πφφφ τι ενα χρονο, νωπο ειναι ακομη. Μιλαμε καλυτερο στεγνωμα στο ασταρι απο αυτο που εχω κανει εγω δεν παιζει να υπαρχει. :)

Με το μικρο bit βγήκε πιο κυκλικό απ'οτι με το μεγάλο και όταν το πήγα σε μικρότερο βάθος δεν αφαιρούσε αρκετό υλικό. Τι εννοείς για το μικρο και τα πολλα περάσματα γιατι δεν κατάλαβα.
@orck καλύτερο θα ειναι δηλαδη το δεύτερο όπως το έκανα με το μεγάλο bit; Με το χειρός θα ειναι καλύτερα το τριψιμο η παλμικο; Στις άκρες εννοείς να το περάσω ίσα ίσα να μην ειναι γωνία; Τα μικρότερα φρεζακια δε θα το κάνουν στρογγυλό; Το δικο σου πως το είχες κάνει;

Εγω εχω ξυλο mdf 16χιλιοστων οποτε η κουρμπα μου μοιαζει αρκετα με το tmold. Δεν θυμαμαι με ποιο φρεζακι εγινε. Οντως με το μεγαλο 12χιλιοστα εαν το ρυθμιζεις να μην παει τερμα κατω θα σου δωσει καλυτερο αποτελεσμα.

Τι εννοείς για το μικρο και τα πολλα περάσματα γιατι δεν κατάλαβα.
Ρυθμίζεις το ύψος του κοπτικού σταδιακά.. Αν θέλεις δηλαδή να κάνεις αυλάκι πχ στο ένα εκατοστό βάθος, θα πρέπει να κάνει τρία περάσματα αυξάνοντας το βάθος κοπτικού. Ένα πέρασμα στο 0,3 άλλο ένα στο 0,6 και ένα τελευταίο στο 1 εκατοστό βάθος.

Προχθες πουβεκανα τα αυλακια για το παγκακι. Τα εσκαψα μονοκοπανιας οσο ηταν το μπιτ. Πειραζει?:smash:

Οχι δεν πειραζει, ζοριζεις λιγοτερο ομως και το κοπτικο σου και το ρουτερ σου εαν το κανεις με διαδοχικα περασματα, συνηθως περνεις και καλυτερη ποιοτητα κοπης, πιο καθαρο.

Οπότε θα το κάνω με το μεγάλο όπως το δεύτερο δοκιμαστικό που ανεβασα.
Οντως αυτο με τα διαδοχικά περάσματα νομίζω πως ειχε διαφορα στην ποιότητα της κοπής. Το ζόρι δεν το κατάλαβα βέβαια μιας και ήταν η πρώτη φορά που το χρησιμοποίησα. Σε ποια ταχύτητα ειναι το ιδανικό για mdf; Υπάρχει κάποιος πίνακας και για άλλους τύπους ξύλου;

Προχθες πουβεκανα τα αυλακια για το παγκακι. Τα εσκαψα μονοκοπανιας οσο ηταν το μπιτ. Πειραζει?:smash:

Έτσι μειώνεις πολύ τη διάρκεια ζωής του κοπτικού ειδικά αν είναι και no name.. Και όντως η ποιότητα κοπής είναι πολύ καλύτερη με διαδοχικά περάσματα όπως είπε κι ο Παναγιώτης.

Κενα αναμεσα σε ξεχωριστα ξυλα που εχουν συγκοληθει και βιδωθει πως μπορουμε να τα κλεισουμε χωρις να εχουμε σκασιματα στο μελλον?
Αναφερομαι σε κενα 1-2 το πολυ 3 χιλιοστα. Δοκιμαζω με στοκο αλλα συνηθως δεν εχει καλη εφαρμογη και σκαει. Κολλα αναμειγμενη με πριονιδι συνισταται? δοκιμασα και ετσι αλλα δεν εχει καλο αποτελεσμα μετα στο τριψιμο.

Κενα αναμεσα σε ξεχωριστα ξυλα που εχουν συγκοληθει και βιδωθει πως μπορουμε να τα κλεισουμε χωρις να εχουμε σκασιματα στο μελλον?
Αναφερομαι σε κενα 1-2 το πολυ 3 χιλιοστα. Δοκιμαζω με στοκο αλλα συνηθως δεν εχει καλη εφαρμογη και σκαει. Κολλα αναμειγμενη με πριονιδι συνισταται? δοκιμασα και ετσι αλλα δεν εχει καλο αποτελεσμα μετα στο τριψιμο.

Βάλε φωτό Κτηνίατρε να δούμε...
Εγώ μόνο με στόκο τις κλείνω δυστυχώς...

Καλημέρα μαστόρια μου. Επέστρεψα ορεξάτος για δουλειές, το αυτό επιθυμώ και δι’ υμάς.

Λοιπόν projectακι που όλο αναβάλω τα τελευταία χρόνια είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης μόνωσης των σωληνώσεων του ηλιακού θερμοσίφωνα προκειμένου να μην πιάνουν πάγο όταν ρίχνει χιόνι 2-3 ημέρες το χρόνο, ώστε να μπορεί το κορίτσι μου να κάνει μπανάκι όταν επιστρέφει κουρασμένο από την δουλίτσα του και να μην μου γκρινιάξει με τον μοναδικό χαριτωμένο τρόπο της.

Σκέφτομαι να ακολουθήσω τα εξής βήματα:
• Κλείνω παροχή φρέσκου νερου προς τον θερμοσίφωνα
• Ανοίγω στο μπάνιο το ζεστό να αδειάσει το νερό που υπάρχει στον θερμοσίφωνα
• Με έναν κλειδί αποσυνδέω τους σωλήνες, τους φοράω την καινούρια μόνωση, και τους ξανασυνδέω.

Παίζει η παραπάνω σειρά ή θα την πατήσω κάπου?

Κανένα tip? ΠΧ όταν ξανακάνω την σύνδεση των σωλήνων να αφαιρέσω το παλιό τεφλόν και να βάλω νέο?

Μήπως θα ήταν πιο απλό να περάσω κάποιο μονωτικό υλικό πάνω στην ήδη υπάρχουσα μόνωση?

ΥΓ. Δεν ξέρω αν θα έχει νόημα να ανοίγαμε άλλο thread με τίτλο πχ «DIY- υδραυλικές εργασίες»

Κωστα δε χρειαζεται να αποσυνδεσεις τους σωληνες.
Μπορεις να αγορασεις το αρμαφλεξ με την τομη κατα μηκος του και να το βαλεις φορετο!

Ενα πολυ σημαντικο ειναι η προστασια του για να μην χαλασε ξανα με τον ηλιο και τις καιρικες συνθηκες.
Υπαρχει χρωμα λευκο ειδικο που το προστατευει καθως και η παμφθηνη λευκη ταινια που βαζουν στις σωληνωσεις των κλιματιστικων!

Καλημέρα μαστόρια μου. Επέστρεψα ορεξάτος για δουλειές, το αυτό επιθυμώ και δι’ υμάς.

Λοιπόν projectακι που όλο αναβάλω τα τελευταία χρόνια είναι η αντικατάσταση της φθαρμένης μόνωσης των σωληνώσεων του ηλιακού θερμοσίφωνα προκειμένου να μην πιάνουν πάγο όταν ρίχνει χιόνι 2-3 ημέρες το χρόνο, ώστε να μπορεί το κορίτσι μου να κάνει μπανάκι όταν επιστρέφει κουρασμένο από την δουλίτσα του και να μην μου γκρινιάξει με τον μοναδικό χαριτωμένο τρόπο της.

Σκέφτομαι να ακολουθήσω τα εξής βήματα:
• Κλείνω παροχή φρέσκου νερου προς τον θερμοσίφωνα
• Ανοίγω στο μπάνιο το ζεστό να αδειάσει το νερό που υπάρχει στον θερμοσίφωνα
• Με έναν κλειδί αποσυνδέω τους σωλήνες, τους φοράω την καινούρια μόνωση, και τους ξανασυνδέω.

Παίζει η παραπάνω σειρά ή θα την πατήσω κάπου?

Κανένα tip? ΠΧ όταν ξανακάνω την σύνδεση των σωλήνων να αφαιρέσω το παλιό τεφλόν και να βάλω νέο?

Μήπως θα ήταν πιο απλό να περάσω κάποιο μονωτικό υλικό πάνω στην ήδη υπάρχουσα μόνωση?

ΥΓ. Δεν ξέρω αν θα έχει νόημα να ανοίγαμε άλλο thread με τίτλο πχ «DIY- υδραυλικές εργασίες»

Δεν χρειάζεται νομίζω όλη αυτή η διαδικασία (αν κατάλαβα καλά θέλεις να αλλάξεις το αρμαφλεξ. Το κόβεις κατά μήκος και το περνας γύρω από τους σωλήνες. Και μετά το τυλιγεις με την ταινία την άσπρη που είναι και για τα κλιματιστικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ουπς...με πρόλαβε ο Κυριάκος.....