DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλημέρα Κύριοι & σας ευχαριστώ.

Η αγορά ενός σφιγκτήρα ¨παραλλήλων¨ είχε γίνει από εδώ:
https://www.banggood.com/6-Inch-8-I...html?rmmds=myorder&ID=510778&cur_warehouse=CN
Στο παραπάνω link στα αριστερά έχει αρκετές φωτό & με τις λεπτομέρειες κατασκευής του σφιγκτήρα & με την χρήση τους.

Επειδή λοιπόν ένας = κανένας, αποφάσισα να φτιάξω άλλους τρεις !
Έφτιαξα 3 πανομοιότυπα αδελφάκια που εργάζονται & συνεργάζονται περίφημα με συνολικό κόστος (για καλιμπρέ & ερταλόν) γύρω στα 8,5 !

Υλικά για τις ντίζες των σφιγκτήρων:

Καλιμπρέ SΤ37 με διάμετρο 10 φ, 2 βέργες του ενός μέτρου, μου περίσσεψε κιόλας.

Υλικά για τα τσαπιά (τις χειρολαβές) των σφιγκτήρων:
Μια ράβδος ερταλόν διαμέτρου 30 φ & μήκος 800 m, μου περίσσεψε κιόλας.

Tο κάθε τσαπί που δημιουργήθηκε έχει μήκος 90 mm. Τσαπιά μπορείς να φτιάξεις ξύλινα ή να πάρεις έτοιμα, είναι πολύ φθηνά.
Η ντίζα μέσα στην χειρολαβή στερεώθηκε με κόλλα 2 συστατικών & ασφαλίστηκε επιπλέον & με έναν πείρο (βλέπε μικρό προκάκι).

Η κάθε ντίζα με το διπλό σπείρωμα που δημιουργήθηκε έχει συνολικό μήκος 250 mm.
Η ντίζα έχει ενεργό μήκος 200 mm & μπορεί να φτιαχτεί σε δευτερόλεπτα σε μηχανουργικό τόρνο με σπείρωμα Μ10 x 1.5 ή με φιλιέρα (κανονική δεξιόστροφη το μισό ενεργό μήκος & με αριστερόστροφη φιλιέρα το υπόλοιπο μισό μήκος της).
https://www.toolsales.gr/kopi-diatrisi/filieres-maneles/germanias-xiliosta/m-10-1-5-volkel.html
&
https://www.toolsales.gr/kopi-diatrisi/filieres-maneles/aristeres/10-1-50-skc.html

Τα "στρογγυλά παξιμάδια" που είναι "φυτεμένα" στο ξύλο του σφιγκτήρα έχουν μήκος 38 mm (για να μην εξέχουν από το ξύλο) & στο κέντρο τους έχουν τα μισά δεξιόστροφο σπείρωμα & τα μισά αριστερόστροφο σπείρωμα για να συνεργάζονται με τις ντίζες τους.
Τα σπειρώματα στα "στρογγυλά παξιμάδια" γίνονται με κανονικά & ανάποδα κολαούζα M10 x 1.5.
https://www.toolsales.gr/kopi-diatrisi/kolaouza/heiros-set-germanias-volkel/10-1-5-3-volkel.html
&
https://www.toolsales.gr/kopi-diatrisi/kolaouza/aristera-set/10-1-50-volkel.html

Η διάμετρος τους είναι 14 mm (όση & η τρύπα στο ξύλο, βλέπε παρακάτω στο σκαρίφημα).

Το ξύλο είναι από μασίφ μαδέρι Οξυάς με πάχος 40 mm.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός & ζητώ συγγνώμη αν μακρηγόρησα.

Ευχαριστούμε Κώστα για τις πληροφορίες. Είχα ξεκινήσει πριν από καιρό να το φτιάξω, λόγω μεγάλου μήκους των σιαγονων τα χρειαζόμουν για την κοληση καπλαμαδων, το ξεκίνησα, έκανα την μια σιαγόνα αλλά με μπερδευε η δεύτερη. Αυτό με το αντίστροφο σπείρωμα δεν το ήξερα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κωστα
Τι ζητας συγγνωμη, ισα ισα που ησουν κατατοπιστικοτατος και περιεκτικος.
το κοστος κατασκευης δεν περιλαμβανει μηχανουργικες εργασιες, σωστα?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κωστα
Τι ζητας συγγνωμη, ισα ισα που ησουν κατατοπιστικοτατος και περιεκτικος.
το κοστος κατασκευης δεν περιλαμβανει μηχανουργικες εργασιες, σωστα?

Θανάση
Τα τσαπιά από ερταλόν τα έφτιαξα στον ξυλότορνο.
Τις διπλές ντίζες στο ........."δικό μου" μαγαζί.

Δεν είναι τίποτα να γίνουν & στο χέρι αρκεί να έχεις τα κατάλληλα κολαούζα & τις φιλιέρες.

Edit! Τα ξυλουργικά στο μαγαζάκι του γερο Τσεπέτο. Η Metabo να είναι καλά.................

Πολύ ωραία κατασκευή, και πολύ χρήσιμη. :ernaehrung004:
Το βραδάκι που θα έχω χρόνο θα δια άσω τις λεπτομέρειες κατασκευής και ίσως επανέλθω με διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Άξιος μάστορα! :music-smiley-005:

Μιας και μιλαμε για ετικετογραφους, να δειξω και μια ιδιαιτερη χρηση τους που εκαναν καλη δουλεια.

Ηθελα να χρησιμοποιησω ενα ρεταλι μιας διμετρης μεζουρας για να μετραω ιντσες στον παγκο (ειχα κοψει την αλλη πλευρα των εκατοστων για να κολλησω την μιση στον παγκο).
Επρεπε ομως να αλλαξω την αριθμηση γιατι αρχιζε απο τις 20 ιντσες.

Αρχικα χρησιμοποιησα κιτρινωπες μπογιες που εχω για να σβησω τα νουμερα (ακρυλικες, μαρκαδορους, ανεξιτηλες) αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν καλο.
Σκεφτηκα λοιπον οτι εχω το ιδιο χρωμα σε ταινια για τον ετικετογραφο. Τυπωσα λοιπον μερικα κενα για να σβησω καποιους αριθμους, και καποια νουμερα για να καλυψω καποιους αλλους.

Στην αρχη μεχρι το 9" εχω κολλησει 'κενα' κιτρινα για να καλυψει το 2 που υπηρχε.
46411579745_bd97e732ef_c.jpg

Απο το 10" εως το 40", εχω κολλησει το 1, 2, 3 και 4 μπροστα απο καθε νουμερο φτιαχνοτας την αντιστοιχη δεκαδα.
33450722138_674aef0829_c.jpg

Να πω οτι δοκιμασα να κολλησω την ταινια, οχι με βενζινοκολλα αυτη τη φορα αλλα με με κοινη διαφανη κολλα για καθε χρηση, τυπου UHU.
Νομιζα οτι θα εκανε δουλεια αλλα δεν εκανε απολυτως τιποτα. Σκουπισα το ξυλο, εβαλα βενζικολλα σε ξυλο και ταινια, την αφησα για 5 λεπτα να ψιλοστεγνωσει και μετα η κορδελα κολλησε με λιγη πιεση στο ξυλο.

Μεταλλικο λαμακι απο τα lidl για να στερεωθει καλα ο πατος ενος συρταριου που φιλοξενει εργαλεια, δηλαδη πολυ παραπανω βαρος απο το συνιστωμενο.

Παρα πολυ βολικα τα μικρα κατσαβιδακια σε στενους χωρους αλλα και ΕΝΤΕΛΩΣ απαραιτητο ενα τσοκ ορθης γωνιας (wolfraft), οταν υπαρχει θεμα υψους.
46636156744_c926957025_b.jpg

Χρησιμοποιηθηκαν μικρα ξυλοβιδακια των 8μμ μηκους κυριως για την λεπτη βαση των 4μμ του συρταριου, να μην εξεχουν απο κατω.
Πριν να μπει το λαμακι, ο πατος ειχε ενισχυθει στην ενωση με την πλατη του συρταριου με βενζινοκολλα.

Μιας και μιλαμε για ετικετογραφους, να δειξω και μια ιδιαιτερη χρηση τους που εκαναν καλη δουλεια.

Ηθελα να χρησιμοποιησω ενα ρεταλι μιας διμετρης μεζουρας για να μετραω ιντσες στον παγκο (ειχα κοψει την αλλη πλευρα των εκατοστων για να κολλησω την μιση στον παγκο).
Επρεπε ομως να αλλαξω την αριθμηση γιατι αρχιζε απο τις 20 ιντσες.

Αρχικα χρησιμοποιησα κιτρινωπες μπογιες που εχω για να σβησω τα νουμερα (ακρυλικες, μαρκαδορους, ανεξιτηλες) αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν καλο.
Σκεφτηκα λοιπον οτι εχω το ιδιο χρωμα σε ταινια για τον ετικετογραφο. Τυπωσα λοιπον μερικα κενα για να σβησω καποιους αριθμους, και καποια νουμερα για να καλυψω καποιους αλλους.

Στην αρχη μεχρι το 9" εχω κολλησει 'κενα' κιτρινα για να καλυψει το 2 που υπηρχε.

Απο το 10" εως το 40", εχω κολλησει το 1, 2, 3 και 4 μπροστα απο καθε νουμερο φτιαχνοτας την αντιστοιχη δεκαδα.

Να πω οτι δοκιμασα να κολλησω την ταινια, οχι με βενζινοκολλα αυτη τη φορα αλλα με με κοινη διαφανη κολλα για καθε χρηση, τυπου UHU.
Νομιζα οτι θα εκανε δουλεια αλλα δεν εκανε απολυτως τιποτα. Σκουπισα το ξυλο, εβαλα βενζικολλα σε ξυλο και ταινια, την αφησα για 5 λεπτα να ψιλοστεγνωσει και μετα η κορδελα κολλησε με λιγη πιεση στο ξυλο.

Aπλό καί έξυπνο :a0210:

Καλησπέρα σας,
μια απόπειρα για ένα sled για το δισκοπριονο στέφθηκε με επιτυχία.Μετα από πολλές μικροδιορθωσεις και με όχι το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα πέτυχα αυτό που ήθελα.
Μένει να βάλω ένα στοπ-ασφαλεια στο τελείωμα του κοψιματος και μια ράγα για βαθμομετρηση στο οριζόντιο καδρονι.
Θα ακολουθήσουν όλων των ειδών τα sled για 45° και άλλες κοπές.
Μερικές φώτογραφιες που τράβηξα
6badf8485e4b4dc2d5cc1b3df477e987.jpg
0dc74031b07aaabea44500caaa73ae8a.jpg
f4958902fa471e20478a612f4c6f8e57.jpg
62d66d4b75faed0bd37064710808ca7e.jpg
9865c0f8ea1f8c99d2624647ed001876.jpg
5365cd26219e07129fb213bd06a9ae28.jpg

Στάλθηκε από το MI MAX 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Mπραβο Αλεξανδρε, γεια στα χερια σου!!
Η εμφανιση δεν λεει απολυτως τιποτα μπροστα στην λειτουργικοτητα, ιδιως οταν μιλαμε για παγκοπριονα. Με το καλο να ετοιμασεις και τα υπολοιπα sleds και να τα δουμε.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μια χαρά έγινε κ ωραίο κ το παχυμετράκι σου.
Σ' ευχαριστώ πολύ
Ναι,μια χαρά είναι.ο,τι βλέπω κατά καιρούς από εσάς τους "ειδικούς" που παραγγέλνετε...τσουπ τα παραγγέλνω κι εγω

Ωραία το πας ...το έχω κάνει και εγώ εδώ https://avclub.gr/forum/showthread.php/150497-%CE%A0%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81-%28%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE%29/page9

αλλά τώρα ψάχνω για αγορά αυτών ώστε να αντικαταστήσω τα υπάρχοντα και να βάλω και στον φράχτη του δισκοπρίονου.

1033_miterT_2_300.jpg

Ωραίο το σλεντ αλλά και το παγκοπρίονο. Απλά και νοικοκυρεμένα.

alexandros81 μια χαρα το εφτιαξες . Ρυθμιζομενα στοπ να βαλεις στο οριζοντιο καδρονι, βολευουν παρα πολυ.
Το sled το ρυθμισες με τις "5 κοπες"?
Τι μηκος εχει το ξυλο που μετρησες το παχος?

Σας ευχαριστώ πολύ όλους
@osatosa σε έχω διαβάσει αναλυτικά,βλέπεις lidlλικος κι εγώ

@σωφρον ναι,είναι με τις 5 κοπές γι'αυτό και οι πολλές διορθώσεις και τρύπες.το ξύλο είναι 32cm που μέτρησα τελικά
Αν και μια άλλη δοκιμή που έκανα έχει λίγο μεγαλύτερη απόκλιση από αυτή που είναι στις φωτογραφίες αλλά αυτό είναι το τελευταίο που με νοιάζει κι αυτό γιατί όλα όσα έχω δει και διαβάσει βλέπω ότι με λίγο προσοχη και μεράκι είναι εφικτά να γίνουν κι αυτό είναι που με χαροποιει