DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αυτός που είπε το "Δουλειά δεν είχε ο διάολος..." είχε απόλυτο δίκιο.
Βαριέμαι αυτές τις μέρες να ασχοληθώ με τον τόρνο και σκοτώνω το χρόνο μου μ´ένα σωρό σαχλαμάρες...
Στο τέλος ή θα πάθω κανένα ατύχημα ή θα κάνω καμιά μεγάλη ανακάλυψη. Πολύ φοβάμαι οτι οι πιθανότητες είναι προς την κουρτίνα 1.
Εδώ προσπάθεια κατασκευής σφιχτήρα τραπεζιού με έμβολο αέρος.
Τρομερή δύναμη πίεσης αλλά πολύ δύσκολος ο έλεγχος, ειδικά αν είσαι άσχετος όπως εγώ.

Πολύ προχωρημένος αλλά αυτό δεν είναι σφικτήρας μάλλον πρέσσα θα το έλεγα. Πολύ χρήσιμο εργαλείο!

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τελικα δεν εγινε δουλεια από ότι βλέπω..οντως ήθελε σκουριά για να δέσει..σόρρυ για την ταλαιπωρία....
Πήγες στη κλασική λύση με ασταρι...Καλώς...

Καμμια ταλαιπωρια. Οι πειραματισμοι ειναι μεσα στο παιχνιδι και απο ανορθοδοξες δοκιμες εχουν προκυψει αρκετες φορες πολυ χρησιμα πραγματα.

Θα το αφησω αβαφο τελικα γιατι πρωτον δεν φαινεται ασχημο και δευτερον για να δω την αντοχη του.

Προσθεσα και ενα καθετο στηριγμα σημερα το βραδυ.
32517242997_ef8acb0443_c.jpg

Ηθελα να πω επισης οτι ο 18βολτος προβολεας Led της Ryobi εκανε τη νυχτα μερα, 2400 lumens. Απο τα πιο χρησιμα εργαλεια της σειρας, λειτουργει και με μπαταρια και με ρευμα.
33582709068_0bac42bc5f_c.jpg

Νατος https://www.ryobitools.com/products/details/18v-one-plus-hybrid-power-20-watt-led-work-light
46543766995_e082079290_c.jpg

Αυτός που είπε το "Δουλειά δεν είχε ο διάολος..." είχε απόλυτο δίκιο.
Βαριέμαι αυτές τις μέρες να ασχοληθώ με τον τόρνο και σκοτώνω το χρόνο μου μ´ένα σωρό σαχλαμάρες...
Στο τέλος ή θα πάθω κανένα ατύχημα ή θα κάνω καμιά μεγάλη ανακάλυψη. Πολύ φοβάμαι οτι οι πιθανότητες είναι προς την κουρτίνα 1.
Εδώ προσπάθεια κατασκευής σφιχτήρα τραπεζιού με έμβολο αέρος.
Τρομερή δύναμη πίεσης αλλά πολύ δύσκολος ο έλεγχος, ειδικά αν είσαι άσχετος όπως εγώ.

Mπαμπη πραγματικα σε χαιρομαι!! :grinning-smiley-043

Τι να κάνω ρε Μιχάλη; Με τρώει ο ..λος μου... :flipout:
Εγώ θα έλεγα το χειραγωγο να τον περάσεις βερνίκι άχρωμο

Καμμια ταλαιπωρια. Οι πειραματισμοι ειναι μεσα στο παιχνιδι και απο ανορθοδοξες δοκιμες εχουν προκυψει αρκετες φορες πολυ χρησιμα πραγματα.

Ηθελα να πω επισης οτι ο 18βολτος προβολεας Led της Ryobi εκανε τη νυχτα μερα, 2400 lumens. Απο τα πιο χρησιμα εργαλεια της σειρας, λειτουργει και με μπαταρια και με ρευμα.
33582709068_0bac42bc5f_c.jpg

Νατος https://www.ryobitools.com/products/details/18v-one-plus-hybrid-power-20-watt-led-work-light
46543766995_e082079290_c.jpg

Ισχύει αυτό που αναφέρεις...κανείς δεν έχασε από πειραματισμούς..

Πολύ δυνατός ο προβολέας ..
Εγώ είμαι με τους κλασικούς αλογωνου και με μπαλαντεζες και συναφή.. Μια ταλαιπωρία.
Βλέπω ότι έχει και η Stanley με 1900 lumers ...μιας και έχω τις μπαταρίες. .Αλλά προς το παρόν κάνω πως δεν το κοιταζω...!!!

Τελικα η Stanley εχει αρκετα εργαλεια μπαταριας Κωστη. Πολυ καλος ο προβολεας της!!
Βλεπω και τον προβολεα των 1900 lumen με τις 2 σκαλες φωτισμου, βλεπω επισης εναν ισχυρο φακο των 1000 λουμενς και κατι αλλο που μοιαζει με φακο.https://www.skroutz.gr/c/280/fakoi-fotismou/m/4833/Stanley/f/749851/provoleis.html

Γιαννη το σκεφτομουν χτες να τον περασω ενα χερακι βερνικι αχρωμο πολυουρεθανης. Τον χειραγωγο τον εχω ηδη ετοιμο και γυαλοχαρταρισμενο για το ασταρι που ελεγα, αλλα δεν τον εβαψα. Θα δω.

Βρηκα το μπουκαλακι με το Rust converter και το δοκιμασα σε ενα κομματι του χαλκοσωληνα.
Δεν εκανε δουλεια, για την ακριβεια δεν εκανε καποια αντιδραση καθως φαινεται οτι ο χαλκος δεν αντιδρα με το χημικο αυτο που μαλλον θελει σκουρια για να δεσει.

ναι...ο μετατροπεας/αδρανοποιητης πρεπει να εχει φωσφορικο οξυ, γιαιτ τετοιο χρησιμοποιουν στα πλοια πριν να βαψουν τα μπαλωματα

αλλα θα σου φανει οπωσδηποτε χρησιμος καποια στιγμη...εκτος απο την αδρανοποιηση μενει και ενα γυαλιστερο στρωμα σαν βερνικι που -οπως λεει η συσκευασια- λειτουργει σαν ασταρωμα.
περασα με φοβο καποιες απλωστρες αλλα 7 μηνες τωρα δεν μασησαν στην υγρασια του χειμωνα...
επομενη εφαρμογη θα κανω σε κατι επιφανειακες σκουριες στο σασι του αυτοκινητου

Πανω στον χαλκοσωληνα παντως δεν ειδα κανενα γυαλιστερο στρωμα σαν βερνικι,ακριβως το αντιθετο μαλιστα, αν δεις την φωτογραφια που εχω τραβηξει.
Σαν ασταρι τωρα, ναι, νομιζω οτι μπορει να λειτουργησει σαν προστατευτικο ασταρι, αν και θα προτιμουσα τα κανονικα ασταρια που ενδεικνυνται για καθε ειδικη εφαρμογη/υλικο.

Το προιον εχει πολλες χρησεις, ειναι αληθεια.

Μπαμπη χωρις μανομετρο και διακοπτη !!!!????? ... εχεις γινει επικινδυνος

Τι να το κάνω βρε το μανόμετρο σε μια πρόχειρη δοκιμή;
Το έμβολο είναι 12 ατμόσφαιρες κι εγώ δεν ανεβαίνω ούτε στις 3.
Διακόπτη έχω, εκτός αν εννοείς κάτι άλλο, πχ βαλβίδα ανακούφισης.

Εδω ειναι ενα παραδειγμα επισκευης σπασμενου εξαρτηματος που απο την αρχη λες οτι δεν γινεται να φτιαχτει σωστα, αλλα στο τελος βλεπεις οτι γινεται :)

Εσπασε ενα πλαστικο πιστολι νερου σε ενα ασχημο σημειο. Κανονικα το πετας, αλλα αμα εχεις ορεξη για παιχνιδι, το πιλατευεις και προσπαθεις να το φτιαξεις :))

40497036123_b3a6ae675c_b.jpg

Το σημειο γυρω απο το οποιο εσπασε το πλαστικο εξαρτημα τριβεται για να αγριεψει με το dremel.

To σκεπτικο ειναι να δημιουργηθει ενα πλαισιο, ενα καλουπι, το οποιο θα γεμισει εποξικη κολα και στην οποια θα βυθιστει το σπασμενο εξαρτημα.

Εδω το καλουπακι που εγινε απο εποξικο στοκο. Σκεφτηκα να το κανω απο πλαστελινη την οποια μετα θα εβγαζα, αλλα νομιζω οτι ετσι ειναι καλυτερα, δεν μας νοιαζει η αισθητικη.
32521323287_8c5c525e60_b.jpg

Μεσα στο παραπανω καλουπι αρχικα θα κολλησει με κολλα στιγμης το πλαστικο στην σωστη θεση.
Αν και ολες οι κολλες στιγμης ειναι σχεδον οι ιδιες, φτηνες και ακριβες, εν τουτοις εχω ξεχωρισει τις Loctite (ολα τα ειδη). Μου φαινεται οτι ειναι ενα κλικ παραπανω απο τις υπολοιπες.
46739959284_bd850d08e4_b.jpg

Αφου μπηκε στη θεση του το σπασμενο τεμαχιο, και κολληθηκε με το σωμα του πιστολιου, σειρα εχει η ετοιμασια της εποξικης κολλας.
Χρησιμοποιηθηκε η κολλα δυο συστατικων απο το Lidl, πολυ καλη κολλα και οχι ιδιαιτερα φτηνη για να την πεις VFM. Να προτιματε την κοκκινη την κανονικη που ειναι ισχυροτερη απο την κιτρινη που ειναι ταχειας πηξεως.

Eδω η μιξη της κολλας πανω σε στην πλαστικη θηκη των τρυπανιων Dexter. Δεν πεταξα τις θηκες γιατι χρησιμοποιουνται σαν βαση για μιξη κολλας :))
47410105702_ba8287a6eb_b.jpg

Eπειτα γεμισε το καλουπακι με την εποξικη κολλα. Αυτο ηταν το πιο δυσκολο σημειο καθως η προσβαση δεν ηταν ευκολη και η κολλα επρεπε να χυθει εκει μεσα λιγη λιγη και προσεκτικα.
46739958534_35469bfb83_b.jpg

Αφου παρεμεινε ολη νυχτα να στεγνωσει, σημερα το πρωι το πιστολακι ηταν μια χαρα. Τεσταριστηκε καμμια δεκαρια φορες και φαινεται οτι η κολληση ειναι ασφαλης και γερη.

Δυστυχως η φωτογραφια βγηκε κουνημενη απο την συγκινηση:) H σκανδαλη ειναι πατημενη και το πλαστικο εξαρτημα ακλονητο και στερεωμενο μεσα στην λιμνη με την εποξικη κολλα :)
47410105242_6c74e83a05_b.jpg

Oπως ειπα και στην αρχη, δεν πιστευα οτι θα μπορουσε να γινει κατι σε αυτη την περιπτωση, αλλα προφανως εκανα λαθος :)

Μπράβο ρε συ Μιχάλη! Όχι γιατί το πιστόλι είναι κάτι ακριβό αλλά για την διαδικασία της επισκευής και την χαρά να επιδιορθώνεις κάτι με τα χέρια σου.

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραιος και παλι Μηχαλη..!!!
Δεν αφήνεις να πάει τίποτα χαμενο...και φυσικά αυτό που μένει ειναι ικανοποίηση της επιδιόρθωσης..!!!

Γιαννη το σκεφτομουν χτες να τον περασω ενα χερακι βερνικι αχρωμο πολυουρεθανης. Τον χειραγωγο τον εχω ηδη ετοιμο και γυαλοχαρταρισμενο για το ασταρι που ελεγα, αλλα δεν τον εβαψα. Θα δω.

Αφου στα λεω δε με ακους...

Ετσι ακριβως Κωστα!

Βλεπεις επισης και τις δυνατοτητες μιας κολλας σε παραξενα κολληματα.
Καλή δουλειά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κοστίσει περισσότερο (σε χρήμα και χρόνο) να επισκευάσεις κάτι από να το αγοράσεις καινούργιο αλλά η χαρά της επιτυχίας είναι μαγαλύτερη συν ότι οικολογικά έχεις προσφέρει ένα λιθαράκι αφού δεν το πετάς

Ευχαριστω Κωστα και Γιαννη, η χαρα του μαστορεματος ειναι πραγματι μεγαλη, απο το μικροτερο εως το μεγαλυτερο.

Ολα αυτες οι επιδιορθωσεις εχουν πολυ μικρο βαθμο δυσκολιας ομως το σημαντικο ειναι οτι αναφερονται τα εργαλεια, τα εξαρτηματα και τα αναλωσιμα που χρησιμοποιουνται τα οποια μπορει να δωσουν καποιες ιδεες γενικοτερα. Συν το γεγονος οτι καποια πραγματα ειναι πιο απλα να φτιαχτουν απο οτι νομιζουμε αρα ισως αξιζει να προσπαθησουμε.

Σημερα το μενου ειχε επισκευη τραπεζιου κηπου που ειχε σπασει η ενωση των ποδιων με το τραπεζι.

Να εκθειασω την σπατουλα της Dremel που καθαρισε τα απομειναρια της εποξικης κολλας στο λεπτο. Ακριβουτσικο εξαρτημα αλλα κορυφαιο σε αποδοση και αντοχη.
46751296054_b1f5258311_c.jpg

Οχι οτι η δουλεια δεν γινοτανε και με εργαλεια χειρος (σπατουλα, ξυστρα, γυαλοχαρτο) αλλα το Dremelακι με τα ωραια του τα εξαρτηματα ειναι πιο γλυκο:)

Eδω το αποτελεσμα μετα και απο το γυαλοχαρταρισμα με το σχετικο προσαρτημα πανω στο πολυεργαλειο. Η επιφανεια πρεπει να ειναι λιγο αγρια για να πιασει η εποξικη κολλα.
46751295674_c06c0834d1_c.jpg

Στην παρακατω φωτο βλεπουμε μια κολλα δυο συστατικων η οποια εχει ηλικα πανω απο 30 χρονια και εχει ανοιχτει πριν δυο τρια χρονια. Ειναι απο το στοκ του πατερα μου απο την εποχη που ηταν καπετανιος και ειναι μια απο τις καλυτερες εποξικες κολλες που ειχαν ολα τα καραβια. Εχουμε ακομα 2-3 κουτια καβατζα. Οταν χρειαζομαι μια πραγματικα γερη κολληση, παντα στρεφομαι στην Cordobond. Αυτο εκανα και σημερα καθως το τραπεζακι θα δεχεται σημαντικες πιεσεις στο σημειο ενωσης, εκει που ειχε σπασει.

Η βασιλισσα της κολλας δυο συστατικων κατα την αποψη μου :)
46751295034_f8fe39eddd_c.jpg

H κολλα μπηκε στο τραπεζι και στο πλαστικο πελμα των ποδιων. Οι δυο επιφανειες χαραχτηκαν επιπλεον με ενα λεπιδι για καλυτερη προσφυση και βιδωθηκαν.
46751294644_cf9d6262a9_c.jpg

Οταν στεγνωσει η κολλα, το πλαστικο πελμα θα εχει γινει ενα σωμα (κυριολεκτικα) με το τραπεζακι. Η κολλα θα ειναι η κυρια συνδεση και οι βιδες μονο η επικουρικη. Η ιδια διαδικασια εγινε και στην απεναντι ενωση που ειχε το ιδιο προβλημα.

Σωστός ο παίχτης..

Είναι μερικά υλικά ρε παιδί που είναι αναλιωτα και αναντικαταστατα σε ιδιότητες και στην χρήση τους στο χρόνο και δεν τα αλλάζεις και ούτε τα αποχοριζεσαι με τίποτα...

Η αναλογία της πια είναι Μιχάλη.. ; η δεν παίζει ρόλο.. ;