Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον STENTOR και τα άλλα παιδιά...

Καλά τώρα εντάξει. Και υπάρχουν άλλοι τόσοι να σου διηγηθούν ιστορίες που όντως βοήθησε.

Εγώ πέρασα 2 μήνες ρυθμίζοντας DSP. Στην αρχή ειδικά, του έλεγα πως ακούγεται και τι θέλω και μου έλεγε τι να πειράξω και πόσο. Άστο, εδώ του έχω βγάλει το καπέλο. Μέσα σε 2 μήνες (Ιουνιο-Ιουλιο) έμαθα για τον ήχο, ακόμα και να ακούω, όσα δεν είχα μάθει τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά με συγκεκριμένη μεθοδολογία, όχι αυθαίρετα.
Το πρόβλημα δεν είναι πως το σύστημα δεν γνωρίζει διότι προς το παρόν παπαγαλιζει.Ισως στο μέλλον να το πραγματοποιήσει.
Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει μάθει ακόμη να παπαγαλιζει γι αυτό τα "μαργαριτάρια" είναι ατελείωτα.
Αν έχεις όρεξη κάνε ο,τι έκανα κι εγώ.Τις ίδιες ερωτησεις για την ρύθμιση του DSP δύο η τρεις φορές για να δεις αν θα πάρεις τις ίδιες απαντήσεις.

Άποψή σου, σεβαστή. Πρέπει να συμφωνήσω οποιαδήποτε?
Δεν σε πίεσε κάποιος να συμφωνήσεις με την γνώμη μου, λες την δική σου, λέω την δική μου για το chat gpt...
Σου είπε κανείς να συμφωνήσεις μαζί μου;
Απλά όταν μιλάμε για μηχανήματα που κοστίζουν και έχουν κάποια παλαιότητα καλό είναι να πηγαίνουμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς για να λύσουμε το πρόβλημα μας και όχι να βασιζόμαστε στην AI ώστε να γίνουμε εμείς "τεχνικοί"...

Το πρόβλημα δεν είναι πως το σύστημα δεν γνωρίζει διότι προς το παρόν παπαγαλιζει.Ισως στο μέλλον να το πραγματοποιήσει.
Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει μάθει ακόμη να παπαγαλιζει γι αυτό τα "μαργαριτάρια" είναι ατελείωτα.

Γενικα θέλει προσοχή, το ξαναειπα νομίζω. Οι απαντήσεις, εφ όσον είναι κρίσιμες θα πρέπει να ελέγχονται και να γίνονται διευκρινιστικές ερωτησεις, για να διορθώνονται λάθη.

Αυτό που λέω και επιμένω, είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι πολύ δυνατό εργαλείο. Απλά πρέπει κάποιος να μάθει στην αρχή πως λειτουργεί και αυτό δεν είναι αυτονόητο. Θέλει να περάσει κάποιος λίγο χρόνο μαζί του για να καταλάβει πως λειτουργεί.

Αν ρωτήσεις για καλώδια και πως ακούγονται εκεί ζοριζουν τα πράγματα, γιατί δεν υπάρχουν προδιαγραφές που να συνδέονται με τον ήχο, οπότε μιας και δεν έχει αυτιά να απαντήσει, θα πρέπει να ψάξει σε φόρουμ, reviews κτλ.

Δοκίμασε όμως να κάνεις το εξής. Βγάλε κοντινή φωτογραφία από ένα κύκλωμα και ζητά του να στο περιγράψει με λεπτομέρειες όμως, όχι χοντρικά τι φαίνεται. Ανέβασε και το τεχνικό διάγραμμα αν το έχεις, ακόμα καλύτερα. Εκεί αν του ζητήσεις να σου περιγράψει τον ήχο ή να στο συγκρίνει με κάτι άλλο θα έχεις κάτι πολύ ποιο κοντά στην πραγματικότητα. Αλλά θα πρέπει και πάλι να ελέγξεις ότι δεν έχουν γίνει λάθη στην περιγραφή που σου έχει κάνει και οτι δεν έχει παραλήψει κάτι.

Last edited:
γενικά θέλει προσοχή η χρήση ΑΙ για σοβαρά θέματα. Για πλακίτσα είναι μια χαρά.
Επίσης οι δωρεάν εκδόσεις τους είναι ακόμα πιο κουκουρούκου.
Είχα το perplexity πληρωμένο και είχε μεγάλη διαφορά από το δωρεάν.

• Like
Reactions: Ge0rge
Δεν σε πίεσε κάποιος να συμφωνήσεις με την γνώμη μου, λες την δική σου, λέω την δική μου για το chat gpt...
Σου είπε κανείς να συμφωνήσεις μαζί μου;
Απλά όταν μιλάμε για μηχανήματα που κοστίζουν και έχουν κάποια παλαιότητα καλό είναι να πηγαίνουμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς για να λύσουμε το πρόβλημα μας και όχι να βασιζόμαστε στην AI ώστε να γίνουμε εμείς "τεχνικοί"...

Απλά ρωτάω αν πρέπει να συμφωνήσω μαζι σου, γιατί είναι η 4η ή η 5η φορά που το λες και μάλιστα από την στιγμή που έχω γράψει ένα κατεβατο, ότι θέλει προσοχή και ότι μπορεί να κάνουν λάθη Οπότε δεν ξέρω τι πρέπει να πω. Να σου πω ότι κατάλαβα για να μην το επαναλάβεις για 6η φορά ή να σου πω ότι συμφωνώ.

Απλά ρωτάω αν πρέπει να συμφωνήσω μαζι σου, γιατί είναι η 4η ή η 5η φορά που το λες και μάλιστα από την στιγμή που έχω γράψει ένα κατεβατο, ότι θέλει προσοχή και ότι μπορεί να κάνουν λάθη Οπότε δεν ξέρω τι πρέπει να πω. Να σου πω ότι κατάλαβα για να μην το επαναλάβεις για 6η φορά ή να σου πω ότι συμφωνώ.
Καλέ μου φίλε η επιμονή μου για 10 φορές στην μη χρήση ΑΙ για τόσο σοβαρά θέματα έχει νόημα διότι εύκολα γίνεται σοβαρή ζημιά..
Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει με τα μηχανήματα του και την ΑΙ...
Οι ζημιές κοστίζουν και δεν τις πληρώνει η ΑΙ...
Γι'αυτό και επιμένω...
Καταλαβαίνω ότι σε κούρασα και σταματώ..🙂

Να ρωτήσω και γω κάτι με την σειρά μου;
Εφόσον αυτά που ανακοινώνει η Χ εταιρεία είναι κουκουρούκου,γιατί πρέπει να την εμπιστευτούμε πιο είναι το ρεύμα ηρεμίας πχ ,που θα μας γράψει σε ένα mail.
Ή εφόσον έχουμε κάνει ένα σκασμό μετατροπές στο Χ μηχάνημα,γιατί θα πρέπει να την εμπιστευτούμε;
Αυτά που ανακοινώνει είναι για το μηχάνημα που έχει στην παραγωγή και όχι για αυτό που προέκυψε από τις επεμβάσεις μας.
Πχ,αν εμείς επέμβουμε στην ανάρτηση ενός αυτοκινήτου,τις πιέσεις που μας προτείνει ο κατασκευαστής θα εμπιστευτούμε ή πάμε ψάχνοντας και ότι βγεί???
Ρωτώ ως άσχετος με τα τεχνικά.

Να ρωτήσω και να κάνω κάτι με τη σειρά μου;
Εφόσον αυτά που ανακοινώνει η Χ εταιρεία είναι κουκουρούκου,γιατί πρέπει να την εμπιστευτούμε πιο είναι το ρεύμα ηρεμίας πχ ,που θα μας γράψει σε ένα mail.
Εάν πρέπει να κάνουμε ένα σκασμό μετατροπές στο Χ μηχάνημα,γιατί θα πρέπει να την εμπιστευτούμε;
Αυτά που ανακοινώνουν είναι για το μηχάνημα που έχει στην παραγωγή και όχι για αυτό που προέκυψε από τις εποχές μας.
Πχ,αν εμείς επέμβουμε στην ανάρτηση ενός αυτοκινήτου,τις πιέσεις που μας προτείνει ο κατασκευαστής που εμπιστευόμαστε ή πάμε ψάχνοντας και ότι βγαίνει;;;
Ρωτώ ως άσχετος με τα τεχνικά.
Το ρεύμα ηρεμίας είναι στάνταρ σε κάθε μηχάνημα ξεχωριστά και η πόλωση των Transistors εξόδου θέλει συγκεκριμένο ρεύμα ηρεμίας ανάλογα με την σχεδίαση του κάθε μηχανήματος..
Η απάντηση από το εργοστάσιο κατασκευής με ένα mail είναι η πιο στάνταρ λύση..
Ο αλλάγες που κάνουμε σε ένα μηχάνημα εσωτερικά με αλλαγή κάποιον υλικών χωρίς να αλλάξουμε τις απαιτήσεις του κυκλώματος δεν επηρεάζει το bias...
Το μηχάνημα δουλεύει με συγκεκριμένες τάσεις παντού πάνω στο κύκλωμα..
Ο κάθε τεχνικός ξέρει τι πρέπει να κάνει και ας μην έχει απάντηση από ένα mail από τον κατασκευαστή..

Το παράδειγμα με την ανάρτηση ενός αυτοκινητού και η ρύθμιση της είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι μεταξύ τους σε σχέση με ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός ενισχυτή...

Η ανάρτηση είναι άλλο κεφάλαιο...

Δυστυχώς για να ρυθμίσουμε το ρεύμα ηρεμίας πρέπει να μάθουμε το προβλεπόμενο νούμερο από τον κατασκευαστή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εφόσον βέβαια θέλουμε να πάρουμε ακριβώς τον ήχο που είχε το μηχάνημα από το εργοστάσιο.

Προσοχή: Δεν λέω ότι υπάρχει μόνο μια σωστή ρύθμιση ρεύματος και ότι οι άλλες είναι λάθος. Επίσης δεν λέω ότι ο κατασκευαστής έχει σώνει και καλά επιλέξει την by the book σωστή ρύθμιση. Βασικά δεν υπάρχει καν "by the book σωστή". Αυτό που θέλεις για αρχή είναι να είναι σταθερό το μηχάνημα, οπότε δεν μπορείς να έχεις πολύ μικρό bias current. Από εκεί και πάνω πηγαίνεις σε υποκειμενικά "νερά" και πόσο αντέχει το μηχάνημα παραμένοντας αξιόπιστο και "αρτιμελές".

Αλλά αυτό που λένε για τα "30W σε τάξη Α" είναι απλά επιστημονική φαντασία για τέτοιο μηχάνημα. Για να το καταφέρει θα έπρεπε να έχει ψύκτρες πολλαπλάσιου όγκου από αυτές που έχει.

Θα έπρεπε να καίει ~100W σε θερμότητα σε κάθε κανάλι.

Πρακτικά, αν ο κατασκευαστής δεν αποκριθεί και έπρεπε να "μαντέψω", στο συγκεκριμένο μηχάνημα θα έβαζα bias current γύρω στα 150-200mA. Έτσι θα παίζει σωστά (σταθερά) και θα βγάλει και λίγα βατάκια σε τάξη Α.

@vlad66 , Τι τάση τροφοδοσίας είπαμε ότι έχει το στάδιο εξόδου;

Αν έχει π.χ. +/-40V, με 150mA ρεύμα ηρεμίας και 2 ζεύγη εξόδου θα έχεις περίπου 1,5W RMS σε τάξη Α (στα 8Ω, το μισό από αυτό στα 4Ω).

Ακούγεται λίγο αλλά δεν είναι.. και σημαίνει ότι ήδη θα καις περίπου 25W σε κάθε ψύκτρα.

Σχετικά με την AI, το τεχνικό επίπεδο που έχει φτάσει είναι πια σουρεάλ. Αλλά πρέπει να δουλεύεις με σωστό μοντέλο, το οποίο πρέπει να είναι πληρωμένο.
Και πρέπει και να ξέρεις ήδη τι κάνεις, σε έναν σεβαστό βαθμό. Αλλιώς είναι όντως εύκολο να γίνει σοβαρό λάθος.

Αλλά αν ξέρεις ήδη τι κάνεις, μπορεί να σου γλιτώνει απίστευτο χρόνο, και να σου ανοίγει και νέους ορίζοντες.
Με τα κατάλληλα prompts θα σου δώσει ιδέες στις οποίες δεν θα έφτανες ίσως ποτέ χωρίς βοήθεια.

Είναι ένα απίστευτο εργαλείο αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς.

Δυστυχώς για να ρυθμίσουμε το ρεύμα ηρεμίας πρέπει να μάθουμε το προβλεπόμενο νούμερο από τον κατασκευαστή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εφόσον βέβαια θέλουμε να πάρουμε ακριβώς τον ήχο που είχε το μηχάνημα από το εργοστάσιο.

Προσοχή: Δεν λέω ότι υπάρχει μόνο μια σωστή ρύθμιση ρεύματος και ότι οι άλλες είναι λάθος. Επίσης δεν λέω ότι ο κατασκευαστής έχει σώνει και καλά επιλέξει την by the book σωστή ρύθμιση. Βασικά δεν υπάρχει καν "by the book σωστή". Αυτό που θέλεις για αρχή είναι να είναι σταθερό το μηχάνημα, οπότε δεν μπορείς να έχεις πολύ μικρό bias current. Από εκεί και πάνω πηγαίνεις σε υποκειμενικά "νερά" και πόσο αντέχει το μηχάνημα παραμένοντας αξιόπιστο και "αρτιμελές".

Αλλά αυτό που λένε για τα "30W σε τάξη Α" είναι απλά επιστημονική φαντασία για τέτοιο μηχάνημα. Για να το καταφέρει θα έπρεπε να έχει ψύκτρες πολλαπλάσιου όγκου από αυτές που έχει.

Θα έπρεπε να καίει ~100W σε θερμότητα σε κάθε κανάλι.

Πρακτικά, αν ο κατασκευαστής δεν αποκριθεί και έπρεπε να "μαντέψω", στο συγκεκριμένο μηχάνημα θα έβαζα bias current γύρω στα 150-200mA. Έτσι θα παίζει σωστά (σταθερά) και θα βγάλει και λίγα βατάκια σε τάξη Α.

@vlad66 , Τι τάση τροφοδοσίας είπαμε ότι έχει το στάδιο εξόδου;

Αν έχει π.χ. +/-40V, με 150mA ρεύμα ηρεμίας και 2 ζεύγη εξόδου θα έχεις περίπου 1,5W RMS σε τάξη Α (στα 8Ω, το μισό από αυτό στα 4Ω).

Ακούγεται λίγο αλλά δεν είναι.. και σημαίνει ότι ήδη θα καις περίπου 25W σε κάθε ψύκτρα.
52V είναι η τάση στο στάδιο εξόδου

OK, αυτό δεν αλλάζει κάτι στους υπολογισμούς της ισχύος, την ίδια ισχύ θα παίρνεις σε τάξη Α (μιας και αυτή εξαρτάται μόνο από το ρεύμα ηρεμίας), απλά θα ζεσταίνονται περισσότερο οι ψύκτρες (~32W θερμότητας ανά ψύκτρα).

Πριν πειράξεις τα trimmers καλό είναι να μετρήσεις τάσεις πάνω στις 0,25Ω (μια από κάθε κανάλι) και για καλό και για κακό μέτρα και πόσο ρεύμα τραβάει στο σύνολό του ο ενισχυτής από την πρίζα (χωρίς σήμα στην είσοδο και χωρίς φορτίο).

OK, αυτό δεν αλλάζει κάτι στους υπολογισμούς της ισχύος, την ίδια ισχύ θα παίρνεις σε τάξη Α (μιας και αυτή εξαρτάται μόνο από το ρεύμα ηρεμίας), απλά θα ζεσταίνονται περισσότερο οι ψύκτρες (~32W θερμότητας ανά ψύκτρα).
Ναι οι ψύκτρες ζεσταίνονται αρκετά και μια χαρά είναι τα 1,5w σε τάξη Α.. ήδη εκεί σύμφωνα με τα όργανα η ένταση είναι ικανοποιητική.

Μένει να δούμε αν τα όργανα λένε την αλήθεια ....

Πριν πειράξεις τα trimmers καλό είναι να μετρήσεις τάσεις πάνω στις 0,25Ω (μια από κάθε κανάλι)
Θα γίνει αυτό σίγουρα.

και για καλό και για κακό μέτρα και πόσο ρεύμα τραβάει στο σύνολό του ο ενισχυτής από την πρίζα (χωρίς σήμα στην είσοδο και χωρίς φορτίο).
Εννοείς πόσα Αμπέρ τραβάει ο ενισχυτής σε κατάσταση ηρεμίας ;;

Θεωρητικά ξέρω πως πρέπει να γίνει.. πρακτικά πως θα βάλω το αμπερόμετρο σε σειρά χωρίς κίνδυνο ;;;
Θέλει μελέτη και σκέψη...

Το πιο απλό είναι αν έχεις έναν απλό μετρητή κατανάλωσης, με οθόνη, που τον βάζεις στην πρίζα και βάζεις πάνω του την συσκευή.

Μετά πηγαίνουμε σε αμπεροτσιμπήδα, που μάλλον δεν έχεις, και μετά με το πολύμετρο σε σειρά με τα 230V.

Το πιο απλό είναι αν έχεις έναν απλό μετρητή κατανάλωσης, με οθόνη, που τον βάζεις στην πρίζα και βάζεις πάνω του την συσκευή.
Δεν έχω

Μετά πηγαίνουμε σε αμπεροτσιμπήδα, που μάλλον δεν έχεις,
Δεν έχω

και μετά με το πολύμετρο σε σειρά με τα 230V.
Εδώ είναι που θέλει μελέτη και σκέψη το πράγμα...

Μάλλον πάμε για σύνδεση εσωτερικά στο μηχάνημα.. ή μετά το iec ή στο DC trap

Δεν έχω

Δεν έχω

Εδώ είναι που θέλει μελέτη και σκέψη το πράγμα...

Μάλλον πάμε για σύνδεση εσωτερικά στο μηχάνημα.. ή μετά το iec ή στο DC trap
Για το τελευταιο μετα το iec φυσικα για να μην εχουμε θεματα
Φτιαξε μια μικρη μπαλαντεζα να το πω ετσι απλα και ενδιαμεσα στο φαση η τον ουδετερο βαλε κλεμα ωστε να μπορεις να βαλεις το οργανο σε σειρα
Φυσικα μπορεις να αγορασεις εναν μετρητη ειναι πολυ φτηνα και υπαρχουν στα καταστηματα και ισως σου χρειατει και αλλου

• Like
Reactions: vlad66