Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Δώρο για την μικρή με την ευχή να μην μοιάσει στον παππού της!

Αυτό ακριβώς εννοώ.
Δώρο για τη μικρή που θα το "χρησιμοποιήσει" (γεμίσει) ο παππούς.... :grinning-smiley-043

Last edited:
Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Καλό τρίψιμο τώρα.
Ροζ θα το βάψεις Παππού?

Θα το κάνω πρώτα με πυρογράφο & λαδάκι & αν το κάνω χάλια θα το γυρίσω σε ροζάκι.
Μου έχει περισσέψει χρώμα από την παιδική κουζίνα της μικρής.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Θα το κάνω πρώτα με πυρογράφο & λαδάκι & αν το κάνω χάλια θα το γυρίσω σε ροζάκι.
Μου έχει περισσέψει χρώμα από την παιδική κουζίνα της μικρής.

Άντε να δούμε!

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σήμερα είχε εργασίες υπαίθρου.
Έκοψα έναν κορμό φλαμουριάς που είχαμε στο σπίτι. Τα κλαδιά του δέντρου τα είχαν κόψει πριν ένα χρόνο και έγιναν καυσόξυλα για τον φετινό χειμώνα. Από τον κορμό ήθελα να σώσω μερικές φέτες και να τον αφήσω σε ένα ύψος ώστε να γίνει τραπεζάκι.
Κατάφερα και έβγαλα μερικές αρκετά ίσιες φέτες σε διάφορα πάχη, αλλά δεν ξέρω τι πρέπει να τις κάνω τώρα ώστε να ξεραθούν χωρίς να ανοίξουν και χωρίς να σκευρωσουν. Για πείτε καμιά μέθοδο...
Επίσης ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι αυτοί οι λεκέδες που έχει στη μέση ο κορμός; Θα εξαφανιστούν άμα ξεραθούν τα ξύλα;
IMG_20170303_130202142.jpg

IMG_20170303_130210846.jpg

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Οι λεκέδες δεν ξέρω τι είναι.
Για να μην σκευρώσουν όμως και να μην σκιστούν οι φέτες πέρνα τις κάποια ξυλόκολλα, πχ atlacoll, και κάλυψε τις πλευρές με χαρτί.
Όχι την περιφέρεια, τις φρεσκοκομένες επιφάνειες.

Σκιερο μερος διαθετω. Το χωρις υγρασια ειναι ενα θεμα.
Αν τα καλυψω με ξυλοκολλα θα μπορεσουν να στεγνωσουν; Δεν θα τους φραξει τους πορους οποτε και θα μεινουν υγρα; Τωρα τα πιανεις και ειναι σαν τα τα εβρεξες με το λαστιχο.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μια χαρά θα στεγνώσουν. Το θέμα της υγρασίας μην σε απασχολεί σ´ αυτή τη φάση, ακόμα καλύτερα είναι.
Θέλει υπομονή όμως, η διαδικασία στεγνώματος ενός ξύλου κρατάει αρκετούς μήνες. Υπάρχουν μαστόρια που υποστηρίζουν οτι για να στεγνώσει καλά ένα φρεσκοκομένο ξύλο χρειάζονται δύο χρόνια.

Σκιερο μερος διαθετω. Το χωρις υγρασια ειναι ενα θεμα.
Αν τα καλυψω με ξυλοκολλα θα μπορεσουν να στεγνωσουν; Δεν θα τους φραξει τους πορους οποτε και θα μεινουν υγρα; Τωρα τα πιανεις και ειναι σαν τα τα εβρεξες με το λαστιχο.

Επειδη αντιμετωπιζω και γω αυτο το προβλημα, εχω αρχισει καποιες δοκιμες για ομαλο στεγνωμα. Το ξυλο χανει υγρασια απο το κομμενο μερος και λιγοτερο απο τον κορμο.

Εδω και ενα μηνα εχω βαψει ροδελες οξιας 1) με Sealer, 2) με shellac (γομαλακα) και 3) με τιποτα. Δεν δοκιμασα με λινελαιο καθως ειναι περιπου το ιδιο με το shellac σε ιδιοτητες.
Ηδη το ξυλο που δεν ειναι περασμενο με τιποτα εχει δημιουργησει ρωγμη. Ο κορμος δεν ηταν ολοφρεσκος οταν τον εκοψα, αλλα ειχε υγρασια γυρω στο 25% οταν τον μετρησα.

Το θεμα ειναι να κλεισεις τους πορους ωστε το ξυλο να στεγνωνει ομοιομορφα οσο το δυνατον. Η κολλα μου αφηνει λεκεδες και πρεπει να φαω το ξυλο βαθεια σε καποια σημεια για να καθαρισει.

Θα δουμε πως θα παει με τον καιρο. Αυτα τα δειγματα θα τα αφησω πολλους μηνες ετσι.
33098717331_7597016c79_c.jpg

Είχε ξεκολήσει τό ένα πόδι τού μικρού τραπεζιού πού έχει καβίλια καθώς καί η φαλτσογωνία,καί έβαλα νέα κόλλα,δοκίμασα πρώτη φορά τόν σφιγκτήρα stanley μέ ιμάντα καί κάνει πολύ καλή δουλειά,σάν χορδή κάνει ο ιμάντας από τό σφίξιμο,τό αναφέρω γιατί θυμάμαι πού ο Κυριάκος δέν είχε μείνει ευχαριστημένος από τήν συγκράτηση του.

episke10.jpg

Υγρό εγκάρδιο ονομάζεται αυτό που βλέπεις Βραστήρα.
Θα εξαφανιστεί καθώς είναι αποτέλεσμα υγρασίας!

Ασφαλής μέθοδος ξήρανσης για φέτες δεν υπάρχει αλλά γνωστή συνταγή και πολύ πετυχημένη είναι να αφήσεις τις φέτες σε ένα σκιερό μέρος έξω και μετά να τις πάρεις μέσα.

Το περασμα με κολλα που λετε με προβληματιζει. Μιλαμε για φετες διαμετρου 40-50cm, δεν υπαρχει καποιος πιο ανεξοδος και πρακτικος τροπος;

πρέπει να βρεις τρόπο η αποβολή της υγρασίας που τώρα στο κόψιμο είναι γρηγορότερη από το πλαινό να μην είναι ώστε το ξύλο να προλάβει να αποβάλλει κατά το δυνατόν στον ίδιο χρόνο από παντού την υγρασία και να μην σχιστεί....ο φτηνότερος και πρακτικότερος τρόπος είναι ένα λεπτό στρώμα κόλλας....που ανά διαστήματα μέσα στους επόμενους μήνες θα περνιέται ξανά και ξανά...ώστε μετά από 2 χρόνια τα ξύλα να είναι ταμάμ...

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Το περασμα με κολλα που λετε με προβληματιζει. Μιλαμε για φετες διαμετρου 40-50cm, δεν υπαρχει καποιος πιο ανεξοδος και πρακτικος τροπος;

Υπάρχει φθηνότερος...
Παλιά μαστόρια που έφτιαχναν μαχαίρια, μόλις έκοβαν τα ξύλα, τα έθαβαν μέσα στην κοπριά.
Το ξύλο στέγνωνε και ταυτόχρονα γινόταν σκληρό σαν σίδερο. Αυτά όμως είναι κουβέντες του καφενείου, εγώ δεν έχω δεί ποτέ να το κάνουν.

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Υπάρχει φθηνότερος...
Παλιά μαστόρια που έφτιαχναν μαχαίρια, μόλις έκοβαν τα ξύλα, τα έθαβαν μέσα στην κοπριά.
Το ξύλο στέγνωνε και ταυτόχρονα γινόταν σκληρό σαν σίδερο. Αυτά όμως είναι κουβέντες του καφενείου, εγώ δεν έχω δεί ποτέ να το κάνουν.

Πρώτη φορά το ακούω αυτό Θείε!