Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Μπάμπη ...έγραψες πάλι :worshippy:

Μιχάλη εκπλήσσομαι ευχάριστα με τα διάφορα τεστ που σκαρφίζεσαι και κάνεις το προηγούμενο με τις κόλλες και αυτό τώρα με τα ξύλα. Νομίζω ότι τέτοιες πληροφορίες είναι από τα χρήσιμα πράγματα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από ένα φόρουμ.-bye-

...
…
Επίσης ξέρει κανείς τι μπορεί να είναι αυτοί οι λεκέδες που έχει στη μέση ο κορμός; Θα εξαφανιστούν άμα ξεραθούν τα ξύλα;
View attachment 138637

View attachment 138638

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Oι λεκέδες στο ξύλο προέρχονται από μύκητες. Ο όρος στά αγγλικά, είναι spalting. Το φαινόμενο το συναντούμε κυρίως σε νεκρά δέντρα, αλλά και σε ημιθανή, και σπανιότερα σε υγιή. (Το εχω συναντήσει σε όλους σχεδόν τούς κορμούς που ξεβράζει η θάλασσα τον χειμώνα.) Ξυλεία που παρουσιάζει το φαινόμενο αυτό είναι περιζήτητη απαΎ½τους επιπλοποιούς, κυρίως για ταμπλάδες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια χαρά θα στεγνώσουν. Το θέμα της υγρασίας μην σε απασχολεί σ´ αυτή τη φάση, ακόμα καλύτερα είναι.
Θέλει υπομονή όμως, η διαδικασία στεγνώματος ενός ξύλου κρατάει αρκετούς μήνες. Υπάρχουν μαστόρια που υποστηρίζουν οτι για να στεγνώσει καλά ένα φρεσκοκομένο ξύλο χρειάζονται δύο χρόνια.

Συμφωνώ μέ τον κ. Μπάμπη για το θέμα τής υγρασίας (η παρατήρηση τού Κυριάκου είναι άστοχη). Απαραίτητη προϋπόθεση για το στέγνωμα τού ξύλου είναι να αποθηκευτεί σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Οι Άγγλοι επί αιώνες αποθήκευαν τις πλάκες τών κομμένων κορμών (ντανιασμένες τη μία πάνω στήν άλλη και μέ σφήνες ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) σε ανοιχτά υπόστεγα. Κι όταν μιλάμε για στέγνωμα τού ξύλου, εννοούμε το να αποβάλλει τους εσωτερικούς του χυμούς ομαλά και με το φυσικό του ρυθμό. Ο οποίος φυσικός ρυθμός είναι περίπου δυό χρόνια για κάθε ίντσα (2,5 cm) πάχους. Οι παλιοί μάστορες έβαζαν τα ξύλα σε στέρνες με νερό (το οποίο άλλαζαν σε τακτά διαστήματα) για να «στεγνώσουν», γιατί, απλά, με την όσμωση οι φυσικοί χυμοί του έρρεαν ομαλότερα προς το εξωτερικό υδάτινο περιβάλλον. Γιγάντιοι (σε διάμετρο) κορμοί απο το περίφημο μαόνι τής Γουϊνέας, βουλιάζονταν σε ποτάμια και κρατιούνταν εκεί για δεκαετίες ολόκληρες. Και οι υλοτόμοι τής κεντρικής Ευρώπης, ρίχνουν τους κορμούς στα ποτάμια, όπου ταξιδεύουν για κάμποσο καιρό μέχρι να περισυλλεγούν --αυτή η ξυλεία θεωρείται άριστη για την επιπλοποιία. Όσον αφορά το «στέγνωμα» τού ξύλου από το νερό (είτε τής βροχής, είτε τής στέρνας) αυτό γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο, αρκεί να αποθηκευτεί σε μέρος που αερίζεται καλά.

Oι λεκέδες στο ξύλο προέρχονται από μύκητες. Ο όρος στά αγγλικά, είναι spalting. Το φαινόμενο το συναντούμε κυρίως σε νεκρά δέντρα, αλλά και σε ημιθανή, και σπανιότερα σε υγιή. (Το εχω συναντήσει σε όλους σχεδόν τούς κορμούς που ξεβράζει η θάλασσα τον χειμώνα.) Ξυλεία που παρουσιάζει το φαινόμενο αυτό είναι περιζήτητη απαΎ½τους επιπλοποιούς, κυρίως για ταμπλάδες.

Συμφωνώ μέ τον κ. Μπάμπη για το θέμα τής υγρασίας (η παρατήρηση τού Κυριάκου είναι άστοχη). Απαραίτητη προϋπόθεση για το στέγνωμα τού ξύλου είναι να αποθηκευτεί σε σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Οι Άγγλοι επί αιώνες αποθήκευαν τις πλάκες τών κομμένων κορμών (ντανιασμένες τη μία πάνω στήν άλλη και μέ σφήνες ώστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους) σε ανοιχτά υπόστεγα. Κι όταν μιλάμε για στέγνωμα τού ξύλου, εννοούμε το να αποβάλλει τους εσωτερικούς του χυμούς ομαλά και με το φυσικό του ρυθμό. Ο οποίος φυσικός ρυθμός είναι περίπου δυό χρόνια για κάθε ίντσα (2,5 cm) πάχους. Οι παλιοί μάστορες έβαζαν τα ξύλα σε στέρνες με νερό (το οποίο άλλαζαν σε τακτά διαστήματα) για να «στεγνώσουν», γιατί, απλά, με την όσμωση οι φυσικοί χυμοί του έρρεαν ομαλότερα προς το εξωτερικό υδάτινο περιβάλλον. Γιγάντιοι (σε διάμετρο) κορμοί απο το περίφημο μαόνι τής Γουϊνέας, βουλιάζονταν σε ποτάμια και κρατιούνταν εκεί για δεκαετίες ολόκληρες. Και οι υλοτόμοι τής κεντρικής Ευρώπης, ρίχνουν τους κορμούς στα ποτάμια, όπου ταξιδεύουν για κάμποσο καιρό μέχρι να περισυλλεγούν --αυτή η ξυλεία θεωρείται άριστη για την επιπλοποιία. Όσον αφορά το «στέγνωμα» τού ξύλου από το νερό (είτε τής βροχής, είτε τής στέρνας) αυτό γίνεται σε πολύ σύντομο χρόνο, αρκεί να αποθηκευτεί σε μέρος που αερίζεται καλά.

Το πρώτο δεν είναι σίγουρο. Μπορεί να προέρχονται από μύκητες μπορεί και όχι. Το πιθανότερο είναι απλά υγρασία που με τον καιρό θα φύγει.

Όσον αφορά το δεύτερο έχεις δίκιο αλλά το νερό πλέον δεν πολυχρησιμοποιείται τουλάχιστον στα εδώ μέρη.
Φυσική ξήρανση σε ντάνες με πηχάκια ανάμεσα ή τεχνητή στο ξηραντήριο.

http://users.teilar.gr/~mantanis/do11.pdf

Σχετικα με τους λεκεδες, το θεωρω πολυ πιθανο να ειναι και αυτο που λεει ο Βαγγελης. Δεν φαινεται καλα στη φωτογραφια, εχουν χρωμα προς το πρασινο, ενω το υπολοιπο ξυλο ειναι το γνωστο ανοιχτο καφε. Αν ειναι μυκητας θα μου αρεσει πολυ, θυμαμαι τα spalted maple καπακια σε κιθαρες και μπασα που παντα στα ματια μου ηταν τα πιο ομορφα.

Οσον αφορα το στεγνωμα, εχω τη δυνατοτητα να τα ντανιασω πολυ ευκολα σε υποστεγο καλα αεριζομενο που δεν το φτανει ποτε ο ηλιος, καθως και σε αποθηκη-λεβητοστασιο οπου και εκει δεν μπαινει παρα ελαχιστο φως και δεν θα τα ενοχλησει κανεις. Στο παχος τα πιο λεπτα που εκοψα ειναι περιπου 4-5cm και εχω και δυο κομματια γυρω στα 10-12cm που λεω να τα κανω μικρα τραπεζακια η κομοδινα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Γι αυτό και εγώ λέω ότι δεν είναι σίγουρο τι από τα δύο είναι.

Εγώ θα σου έλεγα έξω καλύτερα γιατί στον λέβητα που οι θερμοκρασίες έιναι μεγαλύτερες θα έχεις θέμα με στρεβλώσεις και σπασίματα.

Σχετικα με τους λεκεδες, το θεωρω πολυ πιθανο να ειναι και αυτο που λεει ο Βαγγελης. Δεν φαινεται καλα στη φωτογραφια, εχουν χρωμα προς το πρασινο, ενω το υπολοιπο ξυλο ειναι το γνωστο ανοιχτο καφε. Αν ειναι μυκητας θα μου αρεσει πολυ, θυμαμαι τα spalted maple καπακια σε κιθαρες και μπασα που παντα στα ματια μου ηταν τα πιο ομορφα.

Οσον αφορα το στεγνωμα, εχω τη δυνατοτητα να τα ντανιασω πολυ ευκολα σε υποστεγο καλα αεριζομενο που δεν το φτανει ποτε ο ηλιος, καθως και σε αποθηκη-λεβητοστασιο οπου και εκει δεν μπαινει παρα ελαχιστο φως και δεν θα τα ενοχλησει κανεις. Στο παχος τα πιο λεπτα που εκοψα ειναι περιπου 4-5cm και εχω και δυο κομματια γυρω στα 10-12cm που λεω να τα κανω μικρα τραπεζακια η κομοδινα.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Tα ξυλα ετσι οπως τα εχεις κοψει κατα την αποψη μου θα κανουν ρωγμες οτι και να κανεις με συμβατικα μεσα.
Φυσικο αερισμο και ντανιασμα κανουν σε ταβλες και κομματια που εχουν κοπει κατα μηκος, και μαλιστα βαφουν τα σοκορα για να μειωσουν την μεγαλυτερη ξυρανση σε αυτα τα σημεια.
Οι φετες εχουν πολυ μεγαλη επειφανεια ταχυ στεγνωματος και με απλο ντανιασμα δεν προκειτε να μεινουν ανεπαφα. Πρεπει να βρεις καποιο μεσω που χρησιμοποιουν και τα βαφουν για να κλεισουν τους πορους (δεν ξερω αν ειναι απλο χρωμα) και μαλιστα γρηγορα.

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Σήμερα ξεκίνησα σιγά-σιγά το τριβειάκι μου.
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτοκόλλητα γυαλόχαρτα των 225 mm, απ´ αυτά που χρησιμοποιούν στα τριβεία τοίχου, με velcro για να είναι εύκολο το βάλε-βγάλε.
Το δύσκολο ήταν να βρώ φαρδύ velkro για να κολλήσω στη μάνα, στο σταθερό κόντρα πλακέ του τριβείου. Σχεδόν όλη τη με.ρα την έφαγα στο ψάξιμο, γύρισα τη μισή Αθήνα και τελικά βρήκα σ´ ένα παράδρομο της Βύσσης, παράλληλο της Αθηνάς. Όχι ακριβώς ότι ήθελα, το μεγαλύτερο πιυ βρήκα ήταν αε ταινία φάρδους 10 cm.
Απ´ το τίποτε...
Κόλλησα τρείς φέτες η μια δίπλα στην άλλη με ξυλόκολλα και τώρα περιμένω να στεγνώσει για τη συνέχεια.
Λίγο που το δοκίμασα δουλεύει πολύ όμορφα, απόλυτη ησυχία απ´ το μοτέρ και χωρίς οι 2850 στροφές του να μου φαίνονται υπερβολικές. Και το πιο ευχάριστο, δεν κολώνει σχεδόν καθόλου.
Πολύ πρόχειρα όμως όκα αυτά, τελικά συμπεράσματα όταν το ολοκληρώσω και αρχίσουν τα πραγματικά τεστάκια.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    95.5 KB · Views: 168
  • image.jpg
    image.jpg
    121.1 KB · Views: 168
  • image.jpg
    image.jpg
    87.8 KB · Views: 166
  • image.jpg
    image.jpg
    178.6 KB · Views: 169

Καλά αποτελέσματα να έχεις.
Στον αέρα το βλέπω, στερέωση ?
Πολλές στροφές ίσως να στο καίει το ξύλο.

Καλά αποτελέσματα να έχεις.
Στον αέρα το βλέπω, στερέωση ?
Πολλές στροφές ίσως να στο καίει το ξύλο.

Σ´ ευχαριστώ Κώστα.
Τώρα είναι στον αέρα αλλά δεν θα μείνει έτσι.
Θα στερεωθεί σε βάση, πιθανώς να το κλείσω περιμετρικά (όχι το μπρός και το -πίσω) και σε κουτί.
Περιμένω να δώ τι γίνεται με τις στροφές, μήπως χρειαστεί να τις μειώσω, κι αν θα βάλω ιμάντα ή όχι γιατί σ´ αυτή τη περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική η κατασκευή.
Ούτως ή άλλως η πρόβλεψη για ιμάντα έχει γίνει.

Πολυ ωραιος Babis K.
Πρεπει με ενα λεπτο πχ mdf να απομονωσεις τo μοτερ απο το δισκο, λογω σκονης. Ασε το μοτερ να περνει αερα μονο απο πισω. Να βαλεις και ενα προστατευτικο στο πανω μερος της κατασκευης γυρω απο το δισκο, για ασφαλεια.
Για τοσο μικρη διαμετρο δισκου δεν αξιζει να ασχοληθεις με ιμαντα και αξονα γιατι ολη η κατασκευη θα εχει ογκο. Κρατα αυτο που εφτιαξες ως μικρο, για αρχη, και μετα συμφωνα με τις απαιτησεις σου προχωρας ή οχι σε ενα μεγαλυτερο, με ιμαντα και αξονα.

Πολυ ωραιος Babis K.
Πρεπει με ενα λεπτο πχ mdf να απομονωσεις τo μοτερ απο το δισκο, λογω σκονης. Ασε το μοτερ να περνει αερα μονο απο πισω. Να βαλεις και ενα προστατευτικο στο πανω μερος της κατασκευης γυρω απο το δισκο, για ασφαλεια.
Για τοσο μικρη διαμετρο δισκου δεν αξιζει να ασχοληθεις με ιμαντα και αξονα γιατι ολη η κατασκευη θα εχει ογκο. Κρατα αυτο που εφτιαξες ως μικρο, για αρχη, και μετα συμφωνα με τις απαιτησεις σου προχωρας ή οχι σε ενα μεγαλυτερο, με ιμαντα και αξονα.

Αυτό θα κάνω, θα το αφήσω όπως είναι.
Τοποθέτησα το γυαλόχαρτο (κακώς έβαλα με τρύπες, απλά αυτό είχα πρόχειρο) και έκανα κάποιες δοκιμές. Δουλεύει άψογα, και χωρίς κανένα κάψιμο στο ξύλο.
Ίσως επειδή δούλεψα κυρίως το κεντρικό του τμήμα, ίσως επειδή όταν πιέζεται οι στροφές δεν είναι στο maximum αλλά χαμηλότερα.
Τώρα, όταν μορέσω, θα ασχοληθώ με βάση και κάλυμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    136.6 KB · Views: 132

Γεια σου Μπάμπη πολυμήχανε !!!!
Να κάνεις κουτί να πάει μέσα και μπροστά μια επιφάνεια να πατάει το ξύλο που δουλεύεις να μην στο "τσιμπήσει" και το ψάχνεις απέναντι.

cad37e7a9e1669958e1bbeb441aa52ef.jpg

Μετά το τρίψιμο ήρθε το πρώτο χέρι βαψιματος με ριπολινη νερου στις πόρτες της ντουλάπας που ήταν βαμμένη αρχικά με λάκα

093a1b0c9fc38cb5d220e8cb4851980e.jpg

Θα χρειαστείτε λέτε τρίψιμο πριν το δεύτερο χέρι;

Στάλθηκε από το Lenovo TAB 2 A10-70L μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Γεια σου Μπάμπη πολυμήχανε !!!!
Να κάνεις κουτί να πάει μέσα και μπροστά μια επιφάνεια να πατάει το ξύλο που δουλεύεις να μην στο "τσιμπήσει" και το ψάχνεις απέναντι.

Σ´ Ευχαριστώ Νικόλα.
Και κουτί θα γίνει και πάγκος θα γίνει.
Θέλω λίγο να ηρεμήσω και να σκεφτώ αν θα τον κάνω σταθερό ή να βάλω μπελά στο κεφάλι μου και να τον κάνω να παίρνει και κλίση, μέχρι 45" μοίρες.
Αυτό όμως θέλει καλό σχεδιασμό κι ακόμα καλύτερη εκτέλεση. :chinscratch:

Σταθερό θα τον κάνεις ...άμα χρειαστείς κλήση κάνε ένα μικρό sled που θα κάθεται επάνω στην οριζόντια επιφάνεια και θα είναι με κλήση.

Βλέπεις εμείς αυτοσχεδιάζουμε ...εν αντιθέσει με κάτι άλλους που προμηθεύονται ότι ποιο σύγχρονο κυκλοφορεί στην αγορά :flipout::flipout::flipout:

Διάβαζα μια μέρα και αυτό που μπορεί να πάρεις μια ιδέα σχετικά με τις καλωδιώσεις των μοτέρ πλυντηρίων http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=62691&page=3

Last edited:

Μπράβο Μπάμπη καλά τριψίματα νά έχεις,τελικά έπιασαν τόπο τά μοτέρ.:a0210:

Ωραίος ο Μπάμπης. Αυτό είναι diy, όχι να περιμένουμε το lidl να το βγάλει. (Για μένα μιλάω)😁

Σήμερα είχε και γ.. ω τις μερες, οπότε τα εργαλεία βγήκαν για αέρα
d0e19b542429cca9e34869cf64726b4f.jpg
4778dc6c1fe2e8bd3c17a1387a3c4cc4.jpg

Κοπή OSB για μία κατασκευή στο τζάκι.
000a655de59df15172ca3d91fdba038f.jpg
b3f4488f57089ef10df9f18fd3d69712.jpg

Δοκιμή κοπων 45 μοιρων με το radial

0380db89f7f09f8f048ac357d9b2213b.jpg

Και τα 2 μαζί 😁😁

Αντώνη τό radial χωρίς σφιγκτήρες δέν έχει τήν τάση νά "σκύβει" μπροστά ?
Ολα καλά μέ τό radial ? .Ο Σωτήρης μού είπε ότι κόβει ολόισια μετά από μιά μικρή ρύθμιση πού τού έκανε.
Σάν εμένα καί εσύ κόβεις έξω γιά νά γλυτώσουμε τήν σκόνη,γιατί καί σκούπες νά βάζεις σέ αυτά τά μηχανήματα δέν κάνουν 100 % δουλειά,γιαυτό καί δέν αγοράζω σκούπα,τό καλύτερο είναι νά κόβεις έξω γιά καθαρό εργαστήριο,και γιά υγιεινή.