Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

ηρθε τεχνικος και ειπε ειναι πλακετα!Του λεω δηλαδη?Δεν απαντησε.Μου ειπε πως θα πρεπει να το παρουν
Λίγο παράξενο μου ακούγεται να χαλάσει η πλακέτα και να χρειαστεί να το πάρουν ολόκληρο (υποθέτω είναι βαρύ).
Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Έχω ακούσει καλά λόγια για επισκευές πλακετών εδώ https://maps.app.goo.gl/cVbU8syECrYhQXb98
Παλαιότερα φίλος είχε επισκευάσει εγκέφαλο εξωλέμβιας στο συγκεκριμένο εργαστήριο και είχε μείνει ευχαριστημένος.

Από προσωπική εμπειρία σε φούρνο bosch, κάλεσα το επίσημο service και ο τεχνικός ήρθε και είχε μαζί του πλακέτα, την άλλαξε δούλεψε ο φούρνος και κατόπιν ρώτησε αν θέλουμε να το επισκευάσει και μας ενημέρωσε για το κόστος.
Η πλακέτα βρίσκεται συνήθως σε εύκολα προσβάσιμο μέρος ώστε να αλλάζει εύκολα.

Εγώ προσωπικά έχω στεγνωρηριο Siemens. Μια φορά κόπηκε ο ιμάντας , βίντεο youtube πως να το λύσω βήμα βήμα , αγορά ιμάντα από ίντερνετ και το άλλαξα μόνος.

2ο πρόβλημα , δεν άναβε καν οι ενδείξεις , εννοείται δεν λειτουργούσε , το έλυσα μόνος , πήρα όλο το μπροστινό πάνω μέρος που ήταν η πλακέτα, την πήγα σε φίλο ηλεκτρονικό και την επόμενη την πήρα πίσω και δουλευε κανονικά! Δεν τον ρώτησα λεπτομέρειες δεν μου πήρε €!
Οπότε γνώμη μου προσπάθησε να την πας σε ένα ηλεκτρονικό να την κοιτάξει , έχεις πιαηνοτητα να την φτιάξει αυτός.

Σε συνέχεια του ποστ για το τσιμεντένιο τοιχάκι που ήθελα να ντύσω με ξύλο...
Τελικά το τσιμέντο, μετά από 3 μέρες που το έλεγξα μου φάνηκε γερό (άντεξε στις κλωτσιές). Έκανα 4 τρύπες με κρουστικό τρυπάνι στην πάνω επιφάνεια, αποφεύγοντας τις άκρες και δεν έφυγε κάποιο κομμάτι όπως φοβόμουν. Έπιασα και τα κάθετα ξύλα με ούπα/βίδες κάνοντας τρύπες πιο χαμηλά από το νέο τσιμέντο (στους τσιμεντόλιθους που υπήρχαν από πριν. Όλα κάλά.

20240714_195547.jpg

Δημήτρη μια χαρά...!!
Έπρεπε να είχες πει ότι θα το έντυνες ολόκληρο...ετσι δεν θα υπήρχε θέμα..!!!
Πολύ καλο έγινε..!!!

• Like
Reactions: dk31
Επισκευή πόρτας συρταριών με butterfly (ή bow) tie.

Πόρτα συρταριών στην κουζίνα ήταν έτοιμη να κοπεί στην μεριά των μεντεσέδων.
Έτσι αποφάσισα να την βγάλω και να την κολλήσω.

h2cwC0I.jpeg

Scq3VLj.jpeg

1xlQW2t.jpeg

mcXYs24.jpeg

Τότε διαπίστωσα οτι στην εσωτερική πλευρά υπήρχε μια μεγάλη σχισμή η οποία πολύ πιθανόν να μεγάλωνε και να έσπαγε εντελώς, κάποια στιγμή, η πόρτα.

Με το σκεπτικό πως η σχισμή είναι εσωτερική θεώρησα πως ο καλύτερος τρόπος για να επισκευαστεί είναι με butterfly/bow tie, μιάς και η μόστρα δεν θα επηρεαστεί πολύ.
Πρώτα βρήκα ένα κομμάτι ξύλο. Κόντρα πλακέ, μελαμίνη κ.λ.π. δεν κάνουν.

9cej4sX.jpeg

και κόπηκαν δύο (καλού κακού) κομμάτια

rbIS0Ra.jpeg

Κατόπιν σημειώθηκε το αντίστοιχο κομμάτι στην πόρτα

NwgnCMt.jpeg

σκάφθηκε με σκαρπέλο

i1yTq2y.jpeg

και κολλήθηκε.

1YdoAn2.jpeg

Αφού αφέθηκε κάμποσες ώρες να στεγνώσει η κόλλα κόπηκε το κομμάτι που περίσευε

2nACfek.jpeg

Με την πλάνη ήρθε πρόσωπο με την επιφάνεια της πόρτας, τα κενά γεμίστηκαν με κόλλα και πριονίδι

t2F0ij8.jpeg

κα;ι κατόπιν περάστηκε με teak oil για να σκουρήνει όσο γίνεται και να έρθει περισσότερο στο χρώμα της πόρτας (από αυτό δεν έχω φωτογραφία αλλά όντως άλλαξε η απόχρωση).

Κατά τα άλλα θεώρησα πως δεν αξίζει να παρέμβω περισσότερο (βάψιμο, βερνίκομα κ.λ.π.) γιατί θα άνοιγα μεγαλύτερες δουλειές. Ειδικά αν χάλαγε η μόστρα θα έπερεπε ή να μείνει ένα ντουλάπι αίσχος ή να φτιαχτεί όλη η κουζίνα...

Δυό λόγια για το butterfly tie.
Αυτός που το σκέφτηκε πρέπει να ήταν φοβερός μάστορας.
Ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός για να αποτρέπει τα ξύλα από το να σχίζονται και να αποκολλούνται, είναι εύκολος, γρήγορος και σε πολλές περιπτώσεις δίνει ένα όιμορφο οπτικό αποτέλεσμα (κυρίως όταν βάφεται και κάνει αντίθεση με το υπόλοιπο ξύλο.

Δεν θέλει πολλά πολλά, δεν χρειάζεται το κομμάτι να είναι συμμετρικό, ούτε πολύ καλά υπολογισμένο, επεξεργασμένο κ.λ.π.
Έχει μόνο δύο αλλά πολύ σημαντικές παραμέτρους.
Πρώτη και κυριότερη, τα νερά του bow tie πρέπει να μπουν κάθετα στα νερά της σχισμής, αλλιώς αυτή θα το παρασύρει και θα το σχίσει κι αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποίησα αυτόν τον τρόπο για να δέσω τις μεγάλες ρωγμές στις δύο γωνίες.
Δεύτερη και επίσης σημαντική, οι πλευρές πρέπει να είναι κάθετες ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και τα ξύλα να ενωθούν όσο γίνεται περισσότερο. Σε αυτό είχα κάποιες αστοχίες (πρώτη φορά γαρ)) αλλά πιστεύω πως η δουλειά έγινε.

Last edited:
Eπισκευη καινουριας και επωνυμης σφουγγαριστρας :)

Moυ εφεραν ενα επεκτεινομενο κονταρι απο το οποιο το πλαστικο γκρι σπειρωμα ειχε χαλαρωσει/ξεκολλησει και γυριζε αντι να ειναι σταθερο.
4WyrKPyh.jpg

Αυτο ειχε σαν αποτελεσμα να μην μπορουσε να βιδωσει στο θυληκο σπειρωμα που βρισκοταν στο αλλο κομματι του κονταριου..

Απο τις αρκετες λυσεις που υπαρχουν προτιμησα την λυση της διαμπερους διακορευσης με μια βιδα/καρφι. Χρειαστηκε τρυπημα με τρυπανι.
O9Sx8CYh.jpg

Προτιμησα βιδα επειδη η κολλα που θα εβαζα στο επομενο σταδιο θα επιανε καλυτερα στο σπειρωμα αντι στην λεια επιφανεια ενος καρφιου.

Απο την μεσα πλευρα, εβαλα κολλα δυο συστατικων για να μην κουνηθει η βιδα. Αν και χωρις κολλα νομιζω οτι παλι καλα θα ηταν.
T5fZciHh.jpg

Με ενα τροχουδακι, λειανα λιγο την κεφαλη της βιδας απο την μια πλευρα και την εκοψα συριζα απο την αλλη για να μην ενοχλει στο βιδωμα.
SpXmPgIh.jpg

Το κονταρι πλεον σαν καινουριο :)
GFz8RyRh.jpg

Παρέλαβα προχθές δύο σετάκια με εξωλκείς βιδών και παξιμαδιών και πέρα από το γεγονός ότι είναι χρήσιμο να υπάρχουν σε μια εργαλειοθήκη για περιπτώσεις εξαγωγής κατεστραμμένων βιδών, ο κυριότερος λόγος που τα αγόρασα είναι γιατί έχω τρεις βίδες στο σκούτερ που προσπαθώ να ξεβιδώσω και δεν βγαίνουν με τίποτα οι άτιμες.

Στο μπροστινό φτερό-λασπωτήρα υπάρχουν δύο κύριες βίδες άλλεν (αριστερά-δεξιά) που συγκρατούν το φτερό στα καλάμια και οι οποίες σκούριασαν στα εσωτερικά παξιμάδια των καλαμιών.

IMG20250225122315.jpg

Ότι και αν έκανα να τις ξεβιδώσω, είτε ζεσταίνοντας τις, είτε με αντισκωριακό, είτε χτυπώντας τις δεν τα κατάφερα, κυρίως γιατί καταστράφηκε η κεφαλή τους και κλωτσούσε το άλλεν. Ο λόγος που ήθελα να τις ξεβιδώσω είναι γιατί μου έχει σπάσει το φτερό στο πίσω δεξί μέρος. Αφού δεν τα κατάφερα όταν προσπάθησα πριν καιρό, έβαλα μερικά μεταλλικά συρματάκια με το κολλητήρι (δεν είχα τότε το πιστόλι συγκόλλησης πλαστικών) για να μην κόψει εντελώς το πλαστικό και μετά είχα άλλα θέματα.

Με την βοήθεια λοιπόν των εξωλκέων και με πάρα πολύ ζόρι κατάφερα να τις ξεβιδώσω αφού πρώτα τις άνοιξα με ένα τρυπάνι μετάλλων. Για να καταλάβετε πόσο ζόρι είχαν, επιστράτευσα το παλμικό κατσαβίδι στην 4η βαθμίδα δύναμης μιας και με μεγάλη καστάνια-μανέλα αλλά και με το δραπανοκατσάβιδο που είχα εκείνη τη στιγμή δεν γύριζαν καν. Από τα νεύρα και το ζόρι που έριξα για να τις ξεβιδώσω, τις σούταρα μακριά για να μην τις βλέπω!

Έβγαλα λοιπόν το φτερό όπου φαίνονται οι προσωρινές κολλήσεις που είχα κάνει

IMG20250225095950.jpg

και με το πιστόλι συγκόλλησης φύτεψα μερικά συρματάκια σε όλο το μήκος του σπασίματος τόσο από την εξωτερική πλευρά όσο και εσωτερικά του φτερού.

IMG20250225101308.jpg

Έκοψα ένα κομμάτι από μεταλλικό στήριγμα σωλήνων το οποίο και διαμόρφωσα

IMG20250225104700.jpg

για να βιδωθεί στο σημείο που έσπασε το πλαστικό και στο οποίο βιδώνει η πίσω βίδα ρύθμισης του φτερού.

IMG20250225114546.jpg

Τέλος βρήκα δύο 8άρες inox άλλεν βίδες και τις έβαλα στην θέση των παλιών και έτοιμο! Το σημείο του σπασίματος ευτυχώς δεν φαίνεται και πολύ γιατί το καλύπτει το δεξί καλάμι της μηχανής, οπότε το αποτέλεσμα θεωρώ ότι κρίνεται επιτυχημένο και οπτικά πέρα από λειτουργικά.

IMG20250225123832.jpg

Ομοίως έχω και αυτήν την βίδα της σίτας λαδιού:

IMG20250109134746.jpg

Της οποίας τα πάσα έχουν καταστραφεί και φταίω εγώ γιατί είναι πολύ μαλακή αφού είναι αλουμινένια και στο περσινό σέρβις χρησιμοποίησα ένα κακής ποιότητας καρυδάκι για να την ξεβιδώσω με αποτέλεσμα να φθαρούν τα πάσα της. Ομοίως λοιπόν δεν ξεβιδώνει με τίποτα επειδή στο σημείο που είναι δεν υπάρχει πρόσβαση για να μπουν εργαλεία οριζοντίως όπως γκαζοτανάλια κλπ. Και στο φετινό σέρβις δεν μπόρεσα να την ξεβιδώσω (και να την αντικαταστήσω με νέα που αγόρασα) ότι και αν έκανα, οπότε έμεινε ακαθάριστη η σίτα λαδιού (ευτυχώς το σκούτερ έχει και φίλτρο λαδιού από την άλλη το οποίο άλλαξα).
Οπότε η μόνη λύση είναι το καρυδάκι εξωλκέας!
Δεν θα την βγάλω όμως τώρα γιατί θα χυθούν τα καινούρια λάδια που άλλαξα πρόσφατα, οπότε στο επόμενο σέρβις θα δοκιμαστεί και αυτό.

Ομοίως έχω και αυτήν την βίδα της σίτας λαδιού:
Της οποίας τα πάσα έχουν καταστραφεί και φταίω εγώ γιατί είναι πολύ μαλακή αφού είναι αλουμινένια και στο περσινό σέρβις χρησιμοποίησα ένα κακής ποιότητας καρυδάκι για να την ξεβιδώσω με αποτέλεσμα να φθαρούν τα πάσα της. Ομοίως λοιπόν δεν ξεβιδώνει με τίποτα επειδή στο σημείο που είναι δεν υπάρχει πρόσβαση για να μπουν εργαλεία οριζοντίως όπως γκαζοτανάλια κλπ. Και στο φετινό σέρβις δεν μπόρεσα να την ξεβιδώσω (και να την αντικαταστήσω με νέα που αγόρασα) ότι και αν έκανα, οπότε έμεινε ακαθάριστη η σίτα λαδιού (ευτυχώς το σκούτερ έχει και φίλτρο λαδιού από την άλλη το οποίο άλλαξα).
Οπότε η μόνη λύση είναι το καρυδάκι εξωλκέας!
Δεν θα την βγάλω όμως τώρα γιατί θα χυθούν τα καινούρια λάδια που άλλαξα πρόσφατα, οπότε στο επόμενο σέρβις θα δοκιμαστεί και αυτό.

Μια χαρά το αποτέλεσμα. Αφού πιάνουν τα χέρια σου, βρες ένα κομμάτι από προφυλακτήρα (βρίσκουμε εύκολα έξω από φαναρτζίδικα) και κάλυψε το κομμάτι που λείπει. Θέλει διαμόρφωση βέβαια, αλλά με ζέσταμα θα "έρθει".

Στην βίδα της σίτας, προφανώς εννοείς ότι χάλασε το κεφάλι και όχι τα πάσα (σπείρωμα), Σε αυτήν την περίπτωση, προσπάθησε πρώτα να "καρφώσεις" ένα καρυδάκι torx. Είναι λεπτοδουλειά γιατί μιλάμε για καρτερ αλουμινίου που δεν αντέχει πολλά χτυπήματα.
1740556673957.jpeg

Για εξολκέα, φοβάμαι ότι η βίδα δεν έχει ψωμί από πίσω για να πιάσει. Γενικότερα, όταν τρυπάμε βίδες στο κάρτερ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μείνει γρέζι μέσα.
Αν τελικά χρησιμοποιήσεις εξολκέα και δεν τα καταφέρεις, η επόμενη λύση είναι συνεχίσεις να τρυπάς μέχρι να φτάσεις σχεδόν στο σπείρωμα.
Υπάρχει και η λύση να δημιουργήσεις αριστερόστροφο σπείρωμα και να βάλεις ανάλογη βίδα ελπίζοντας ότι θα ξεβιδώσει.
Η τελευταία λύση είναι καταστροφή του σπειρώματος και helicoil

Συνήθως ζεσταίνουμε την βίδα οταν έχει κόλλα σπειρωμάτων. Αν ζεστάνουμε την βίδα θα προκαλέσουμε διαστολή της, άρα θα σφίξει. Όμως υπάρχει περίπτωση αν την αφήσουμε να κρυώσει, να λύσει. Μιλάω πάντα για ίδια υλικά. Διαφορετικά υλικά, αντιδρούν διαφορετικά στην αύξηση/μείωση της θερμοκρασίας.

Ίσως τοποθετηθεί και ο Λάζαρος @lazarefa και προτείνει κάτι διαφορετικό.

Καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις!
Ναι έχεις δίκιο, το κεφάλι καταστράφηκε όχι τα πάσα.
Την παραπάνω φωτογραφία την έχω δείξει σε φίλους και γνωστούς και έχω ακούσει διάφορες απόψεις με τις δύο θεωρητικά πιο αποτελεσματικές κατά τη γνώμη μου: 1) Τομή με πολυεργαλειο στην άκρη της κεφαλής και με κατσαβίδι υπό γωνία μικρά χτυπήματα μέχρι να πάρει την πρώτη βόλτα και 2) Δύο τρύπες στην κεφαλη με τρυπάνι κάθετα και μέσα στο καρτερ στις οποίες θα μπουν δύο λεπτά κατσαβίδια μέσα, όπου με ένα τρίτο ανάμεσα τους θα τα κοντραρω για να ξεβιδωσει. Και οι δύο όμως προτάσεις έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα και έτσι πήγα στη λύση των εξωλκεων που πιστεύω θα τα καταφέρω με αυτούς. Σε κάθε περίπτωση θέλει λεπτές κινήσεις για να μη γίνει καμία ζημιά στο καρτερ.

1) Τομή με πολυεργαλειο στην άκρη της κεφαλής και με κατσαβίδι υπό γωνία μικρά χτυπήματα μέχρι να πάρει την πρώτη βόλτα και
Ελληνικό κλειδί λέγεται :ROFLMAO::ROFLMAO:. Σφυρί και καλέμι. Σε τρακτέρ το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά σε αλουμίνιο πρέπει να είσαι χειρουργός!!!!

2) Δύο τρύπες στην κεφαλη με τρυπάνι κάθετα και μέσα στο καρτερ στις οποίες θα μπουν δύο λεπτά κατσαβίδια μέσα, όπου με ένα τρίτο ανάμεσα τους θα τα κοντραρω για να ξεβιδωσει.
Δεν θα το δοκίμαζα. Μπορείς να το κάνεις, αλλά καμμία σχέση με κατσαβίδια. Αν είναι η τελευταία λύση, πες μου να σου εξηγήσω.
Και οι δύο όμως προτάσεις έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα και έτσι πήγα στη λύση των εξωλκεων που πιστεύω θα τα καταφέρω με αυτούς. Σε κάθε περίπτωση θέλει λεπτές κινήσεις για να μη γίνει καμία ζημιά στο καρτερ.
Πρέπει να έχει "ψωμί" η βίδα για να πιάσει ο εξολκέας. Αν δεν έχει και τελικά λύσει, τότε θα έλυνε και με σκύλα (πένσα grip).

• Like
Reactions: nikfor
Για το φίλο XXaris θα πω ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με βίδα που δεν έλυνε με τίποτα σε πλαστικό μπροστινό φτερό αντιμετώπισα κι εγώ στο παπί μου, και μάλιστα 2 φορές. Την πρώτη φορά (προ 12 περίπου ετών) ήθελα κάποια στιγμή να αφαιρέσω τις "μαμά" βίδες που έπιαναν το φτερό στα καλάμια του παπιού, επειδή είχαν σκουριάσει. Εκείνη τη φορά τα κατάφερα με χρήση σπρέι μπλε πάγου της Wurth (ανάλογο με εκείνο της Motip που αναφέρθηκε πιο πάνω).
Αφού λοιπόν τις αφαίρεσα τότε, αποφασίζω και κάνω τη μεγάλη (όπως αποδείχθηκε) βλακεία να τις αντικαταστήσω με κάτι αφτερμάρκετ αλουμινένιες της πλάκας με κεφαλή άλεν. Πέρσι λοιπόν που μετά από ένα μικροατύχημα με το παπί έσπασε το πλαστικό μπροστινό φτερό, όταν πήγα να αφαιρέσω τις αλουμινένιες αφτερμάρκετ βίδες, η μία εξ αυτών δεν ξεβίδωνε με τίποτα. Φυσικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα ζορίσματος έγινε αλοιφή η άλεν κεφαλή της, οπότε μετά τα πράγματα ήταν μοιραίο ότι θα οδηγηθούν στο χειρότερο σενάριο... Αφού δοκίμασα ανεπιτυχώς εξωλκέα βιδών, για κακή μου τύχη κατάφερα να σπάσω τον ίδιο τον εξωλκέα μέσα στον κορμό της βίδας, οπότε οδηγήθηκα τελικά στο να προσπαθήσω να κάνω διαδοχικά τρυπήματα με διάφορα μεγέθη τρυπανιών πάνω στο σπασμένο εξωλκέα προκειμένου να τον διαλύσω κι αυτόν και τη βίδα που πήγα να αφαιρέσω... Φυσικά παρότι τελικά άνοιξα τρύπα, δεν κατάφερα να κεντράρω ακριβώς τα τρυπήματα και μου έφυγε λίγο η τρύπα που άνοιξε, οπότε επί της ουσίας δεν έκανα κάτι (τελικά άλλαξα τα ίδια τα καλάμια από το παπί που έτσι κι αλλιώς είχαν φθορά χρήσης με νέα).
Στη δεύτερη περίπτωση με το θέμα της σίτας λαδιού πέρα από όσα σωστά ανέφερε και ο Στέλιος, αν ήμουν στη θέση του Χάρη ίσως έκανα μια τελευταία απόπειρα χρησιμοποιώντας πολύγωνο κλειδί σε ίντσες, με την ελπίδα κάποια διάσταση ίντσας να έρθει σφιχτά με τις χαλασμένες γωνίες της εξάγωνης κεφαλής και να λύσει σιγά σιγά. Θα το προσπαθούσα ειδικότερα αυτό σε συνδυασμό με σπρέι πάγου (με προσεκτική εφαρμογή γιατί δε θέλουμε να συσταλεί η εξάγωνη κεφαλή αλλά ο κορμός της βίδας).

Ελληνικό κλειδί λέγεται :ROFLMAO::ROFLMAO:. Σφυρί και καλέμι. Σε τρακτέρ το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, αλλά σε αλουμίνιο πρέπει να είσαι χειρουργός!!!!
Χαχαχα σωστός!
Δεν θα το δοκίμαζα. Μπορείς να το κάνεις, αλλά καμμία σχέση με κατσαβίδια. Αν είναι η τελευταία λύση, πες μου να σου εξηγήσω.
Και εγώ το φοβάμαι επειδή θα μπουν γρεζια στο καρτερ και την έχω σαν τελευταία λύση. Όμως όπως μου εξήγησαν και το σκέφτηκα και εγώ φαίνεται αποτελεσματική λύση, αν όχι με τον τρόπο με τα κατσαβίδια που έγραψα παραπάνω, χρησιμοποιώντας ένα μυτοτσιμπιδο ή κάτι παρόμοιο όπου θα μπει στις τρύπες και με ένα μοχλό από τις χειρολαβές θα γυρίσει.
Πρέπει να έχει "ψωμί" η βίδα για να πιάσει ο εξολκέας. Αν δεν έχει και τελικά λύσει, τότε θα έλυνε και με σκύλα (πένσα grip).

Η αλήθεια είναι ότι η βίδα έχει πολύ μικρή κεφαλή, δεν έχει πολύ ψωμί.
Αυτή είναι η νέα βίδα:
IMG20250114092745_073916.jpg
Ελπίζω όμως να πιάσει λίγο ο εξωλκεας και αν καταφέρει και πάρει έστω και μισή βόλτα μετά θα βγεί. Το θέμα είναι να πάρει μισή βόλτα.....
Όπως έγραψα και παραπάνω, στο σημείο που βρίσκεται αυτή η βίδα δεν χωράει να μπει ούτε γκαζοταναλια, ούτε σκύλα, ούτε κλειδιά τύπου snap grip ούτε καν η twin grip πενσα της knipex στο πλάι για να πιάσει δυνατά (χωράει μόνο κάθετα και δεν κάνει καλό πιάσιμο, φεύγει). Άσε, τα έχω δοκιμάσει όλα! Και δυστυχώς δεν έχω αναβατοριο για να το σηκώσω ψηλότερα και να δουλέψω άνετα και χωρίς να ξαπλώνω στο πάτωμα.

Γενικά το μηχανάκι είναι πολύ κακοσχεδιασμενο και το διαπιστώνω τα τελευταία 3 χρόνια που ξεκίνησα να κάνω τα σέρβις μόνος. Και θυμάμαι όταν το αγόρασα που το διαφήμιζαν ότι το έχει σχεδιάσει ο τάδε διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μοτοσυκλετών......τρομάρα του.

Για το φίλο XXaris θα πω ότι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με βίδα που δεν έλυνε με τίποτα σε πλαστικό μπροστινό φτερό αντιμετώπισα κι εγώ στο παπί μου, και μάλιστα 2 φορές. Την πρώτη φορά (προ 12 περίπου ετών) ήθελα κάποια στιγμή να αφαιρέσω τις "μαμά" βίδες που έπιαναν το φτερό στα καλάμια του παπιού, επειδή είχαν σκουριάσει. Εκείνη τη φορά τα κατάφερα με χρήση σπρέι μπλε πάγου της Wurth (ανάλογο με εκείνο της Motip που αναφέρθηκε πιο πάνω).
Αφού λοιπόν τις αφαίρεσα τότε, αποφασίζω και κάνω τη μεγάλη (όπως αποδείχθηκε) βλακεία να τις αντικαταστήσω με κάτι αφτερμάρκετ αλουμινένιες της πλάκας με κεφαλή άλεν. Πέρσι λοιπόν που μετά από ένα μικροατύχημα με το παπί έσπασε το πλαστικό μπροστινό φτερό, όταν πήγα να αφαιρέσω τις αλουμινένιες αφτερμάρκετ βίδες, η μία εξ αυτών δεν ξεβίδωνε με τίποτα. Φυσικά από τα πρώτα δευτερόλεπτα ζορίσματος έγινε αλοιφή η άλεν κεφαλή της, οπότε μετά τα πράγματα ήταν μοιραίο ότι θα οδηγηθούν στο χειρότερο σενάριο... Αφού δοκίμασα ανεπιτυχώς εξωλκέα βιδών, για κακή μου τύχη κατάφερα να σπάσω τον ίδιο τον εξωλκέα μέσα στον κορμό της βίδας, οπότε οδηγήθηκα τελικά στο να προσπαθήσω να κάνω διαδοχικά τρυπήματα με διάφορα μεγέθη τρυπανιών πάνω στο σπασμένο εξωλκέα προκειμένου να τον διαλύσω κι αυτόν και τη βίδα που πήγα να αφαιρέσω... Φυσικά παρότι τελικά άνοιξα τρύπα, δεν κατάφερα να κεντράρω ακριβώς τα τρυπήματα και μου έφυγε λίγο η τρύπα που άνοιξε, οπότε επί της ουσίας δεν έκανα κάτι (τελικά άλλαξα τα ίδια τα καλάμια από το παπί που έτσι κι αλλιώς είχαν φθορά χρήσης με νέα).
Στη δεύτερη περίπτωση με το θέμα της σίτας λαδιού πέρα από όσα σωστά ανέφερε και ο Στέλιος, αν ήμουν στη θέση του Χάρη ίσως έκανα μια τελευταία απόπειρα χρησιμοποιώντας πολύγωνο κλειδί σε ίντσες, με την ελπίδα κάποια διάσταση ίντσας να έρθει σφιχτά με τις χαλασμένες γωνίες της εξάγωνης κεφαλής και να λύσει σιγά σιγά. Θα το προσπαθούσα ειδικότερα αυτό σε συνδυασμό με σπρέι πάγου (με προσεκτική εφαρμογή γιατί δε θέλουμε να συσταλεί η εξάγωνη κεφαλή αλλά ο κορμός της βίδας).
Μάλιστα!
Προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιες βίδες που να μην ξεβιδωνουν με τίποτα! Απίστευτο ζόρι! Τώρα με αυτό που γράφεις για τις Άλλεν βίδες το ξανασκεφτομαι και ίσως αλλάξω τις inox Άλλεν βίδες που έβαλα με εξάγωνες για να μην πάθω τα ίδια.
Ποιο είναι το πολύγωνο κλειδί σε ιντσες; Έχεις κάποιο λινκ ή φωτογραφία; Σπρέι παγου; Δεν το ξέρω, τι είναι;

• Like
Reactions: vasilisp77
Μάλιστα!
Προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοιες βίδες που να μην ξεβιδωνουν με τίποτα! Απίστευτο ζόρι! Τώρα με αυτό που γράφεις για τις Άλλεν βίδες το ξανασκεφτομαι και ίσως αλλάξω τις inox Άλλεν βίδες που έβαλα με εξάγωνες για να μην πάθω τα ίδια.
Ποιο είναι το πολύγωνο κλειδί σε ιντσες; Έχεις κάποιο λινκ ή φωτογραφία; Σπρέι παγου; Δεν το ξέρω, τι είναι;
Όταν με το καλό τις βγάλεις πάρε ένα γράσο χαλκού.περνας τα σπειρώματα πριν τις σφίξεις και δεν πιάνει σκουριά.
Δοκίμασε να ποντάρεις ένα σίδερο πάνω στην βίδα για να την βγάλεις.

• Like
Reactions: xxaris
Μάλιστα!
Σετ πολύγωνα κλειδιά ίντσας (η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ικανοποιητική ποιότητα σε γενικές γραμμές):

Σπρέι πάγου:

• Like
Reactions: xxaris