εγώ δεν έχω πρόβλημα με τη διαφάνεια.
λοιπόν προσλήφθηκα στο Δημόσιο ως καθηγητής (Β'/θμιας Εκπ/σης) το Σεπτέμβριο του 2007 κι είχα και 1,5 χρόνο προυπηρεσία ως αναπληρωτής καθηγητής. Τον Νοέμ. 2003 εκλέχθηκα λέκτορας στο Πανεπιστήμιο στη Φλώρινα και διορίστηκα (επί θητεία, όχι μόνιμος) στις 25 Οκτ.2004. Οι συνολικές αποδοχές μου από την υπηρεσία είναι 2008 ευρώ το μήνα με μπτχ. διδακτορικό, 4 παιδιά, και 12 χρόνια υπηρεσία και επίδομα παραμεθόριας περιοχής (δηλ. συνολική μείωση φόρου 125 ευρώ). Στο ποσό που αναγράφω περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα. Ποσά μεταφορικά κλπ. διαμονής δεν υπάρχουν (όπως και για όλο το Υπουργείο Παιδείας), αλλά τα πάγια έξοδά μου είναι 300-420 ευρώ μηνιαίως, τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά εμένα.
Η αύξηση αποδοχών από το 2004 στο 2010 ήταν της τάξης των 28 ευρώ μηνιαίως (εικοσι οκτώ ευρώ.
Δηλ. ξεκίνησα με 1979, κάτι και τώρα είμαι στα 2008.
Επίσης είμαι υπεύθυνος πρακτικής άσκησης φοιτητών με συνολικές αμοιβές 4000 ευρώ μεικτά (πλαφόν δεν πάει παραπάνω) για τρία χρόνια (3) συνολικά. Φυσικά δεν πρόκειται για αργομισθία, το αντίθετο θα έλεγα, αφού ακόμη και το ίδιο το πρόγραμμα το διεκδικώ εγώ και δεν έρχεται έτοιμο από την Υπηρεσία.
αν λάβω μέρος σε επιστημονικό συνέδριο εσωτερικού (υποχρέωσή μου λόγω επαγγέλματος ) με ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί σε πρακτικά, έχω συνολική αποζημίωση 300 ευρώ για ένα συνέδριο το χρόνο. Αν λάβω μέρος σε συνέδριο εξωτερικού (μια φορά το χρόνο) λαμβάνω αποζημίωση 600 ευρώ (μεικτά μιλούμε, έτσι;; )
Αν τύχει να εκπροσωπήσω τη χώρα επίσημα στο εξωτερικό λαμβάνω αποζημίωση μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) η οποία καλύπτει το σύνολο των εξόδων ή ένα μέρος τους. Π.χ. μου έτυχε να πάω στη Μολδαβία για 3 μέρες και πληρώθηκα (μετά 13 μήνες) 664 ευρώ και στο Κόσσοβο για 5 μέρες (μετά από 9 μήνες) 730 ευρώ. Υπολογίστε περίπου 0,30 το χλμ. η αποζημίωση και 60 ευρώ συνολικά ημερήσια έξοδα με διαμονή, φαγητό, έξοδα παράστασης, κλπ.
Έχω δικαίωμα δεύτερου επαγγέλματος (νόμιμα ως πολύτεκνος, αλλά όχι να έχω δεύτερη υπαλληλική σχέση). Από τα όποια ποσά λάβω από δεύτερο επάγγελμα κρατά το πανεπιστήμιο ένα 11,5% από τα μεικτά (μέσω της Επιτροπής Ερευνών) και το υπόλοιπο φορολογείται με αυτοτελή φορλόγηση στην πηγή με 20%, όπως όλα τα επιδόματα, αλλά το υπόλοιπο ποσό μπαίνει κανονικά στη φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τον πάρεδρο και ισχύει κανονικά για το υπό φορολόγηση ποσό. Αττό σημαίνει ότι μετά τις κρατήσεις 11,5% +20% το υπόλοιπο φορολογείται με 37%. Άρα έστω ότι εισπράττω ένα ποσό 10.000 ετησίως (λέμε τώρα...) θα μου μείνουν καθαρά περίπου 3800 ευρώ.
Αυτά μέχρι την 1/2/2010. Από χθες έχω μείωση μισθού (συνολικών αποδοχών περίπου 120 ευρώ).
ΥΣΤ. Α, και κάτι ακόμα. Το Σεπτέμβριο σε παιδικά γενέθλια βρισκόμουν σε μπαλκόνι με μπαμπάδες σχεδόν στο σύνολό τους πωλητές -ντίλερς από εταιρείες καλλυντικών, και φαρμάκων. Κατα μέσο όρο μια δεκαετία νεότεροι από μένα. Ήμουν αυτός με τις απολύτως μικρότερες ετήσιες αποδοχές (ατομικές, χωρίς της συζύγου) και φυσικά δεν είχα (ούτε θα έχω ποτέ) παροχή αυτοκινήτου, ούτε τηλεφώνου, ούτε ξενοδοχείου, ούτε επιταγές σε άλλα καταστήματα, ούτε ετήσιο ταξίδι σε εξωτικό προορισμό επειδή έπιασα τους στόχους μου.
Βέβαια το Δεκέμβριο στον ίδιο χώρο και με την ίδια παρέα υπήρχαν 3 στους 14 πωλητές που είχαν έστω κι ελάχιστα πιο χαμηλές αποδοχές από τις δικές μου.
Αυτά.....