Φακοί για m4/3

Έφτασαν τα πρώτα κομμάτια του νέου 20/1.4 pro, είναι πραγματι πολύ μικρός από κοντά, οι φωτογραφίες τον αδικούν. Κάποια στιγμη όταν θα υπάρχει σε λογικό στοκ θα ζητήσω ένα κομμάτι για παρουσίαση.

Δεν με χάλασε τόσο το καπάκι απο κοντά με το νέο όνομα, όπως και στο κουτί , απλά με γύρισε κάποιες δεκαετίες πίσω όταν το έβλεπα και αυτό σχεδόν σε ολα τα κουτιά των φωτογραφικών προιοντων της εταιρίας την εποχή του φιλμ

20211210_133324.jpg20211210_133341.jpg

Last edited:
_C118074.JPG

σημερινό τεστάκι δεν ανεδειξε νικητή , ο καθένας ειναι πρωταθλητής στο δικό του τομέα :cool: .

Οποιος θέλει ενα 12-45/4 να φθάνει εως και τα 100mm , να έχει παραπάνω σταθεροποίηση 1 στοπ τουλάχιστον κυριως στο τελέ και ενδιαφέρεται για τέλειο έλεγχο σε manual εστιαση κυρίως για βιντεο με το clutch δινει τα διπλά χρήματα και παίρνει εξαρχης τον 12-100/4 και ησυχάζει. Εχει ετσι και δυνατοτητα να ξεφονταρει έστω και με f4.

Και οι δυο βεβαια υστερουν σε θέμα που θέλει διαχείριση βάθους πεδίου για να το αναδείξει χωρίς να κάνεις χρήση τηλεφακού. Το IQ τους σε αποδοση εικονας , χρωμα, γενικά χαρακτηριστικα ειναι λιγο πολύ copy paste.

Στις κοπιες μου ελαχιστα καλυτερος στα άκρα σε εστιακή 25-35mm ο 12-45/4 , ελάχιστα καλυτερος στα 12mm ο 12-100/4, ισοδυναμοι στις υπολοιπες εστιακές , διαφορες ομως οριακες που δεν τις βλέπεις σε συνηθη φωτογραφηση και εξαρτωνται και απο την αποσταση του θεματος , στα πολυ κοντινα δεν θα τις δεις ευκολα

Ο 12-32/3.5-5.6 παιζει μπαλα μονος του λόγω μεγέθους και μικρου κόστους , τα πάει περίφημα απο κέντρο έως και 70-80% του κάδρου του και εως τα 25mm.

Ναι δεν ειναι στεγανος, δεν εχει manual εστιαση καν, μπορει να σου μεινει στο χέρι αν τον ζορίσεις , το βραδυ θα σε ζορισει να εστιασει αλλά τριβεις τα ματια σου απο το αποτέλεσμα, καθε φορά με εκπλήσει οταν τον συγκρινω με τα τερατα

Καλησπέρα σας.
Έχει κάποιος άποψη για τον Laowa 7.5mm;
Ψάχνω για ένα light πακετάκι με την gx8 σε συνδυασμό με τον leica 25 f1.4 και ένα μάνιουαλ 135 που έχω για τέλε για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Με τιμή 500+ και έλλειψη wr το σκέφτομαι διπλά.
Για κάτι σε 9 ή 10mm δεν το σκέφτομαι καθώς εκεί έχω την ricoh gr με τον wide adapter.Απλά η οθόνη της αρκετές φορές κάνει δύσκολα τα πράγματα οπότε ψάχνω κάτι και σε μ43.
Επίσης, για tele κάποια στιγμή σκεφτόμουν και τον panasonic 100-300mm f/4-5.6 II οπότε αν κάποιος έχει άποψη για αυτόν θα βοηθούσε η εμπειρεία του.
Κύριος σκοπός να μειώσω βάρος για τις περιπτώσεις που έχει αρκετό, για τα δικά μου δεδομένα με μειωμένες πλέον αντοχές, περπάτημα και το πακέτο της eos r με 16-35 φ4 αρχίζει και βαραίνει αρκετά. Τείνει να γίνει πλέον μηχανή αυτοκινήτου.

Για τον Panasonic 100-300 mkII προχώρα άφοβα εφόσον χρειάζεσαι κάτι σε αυτές τις εστιακές. Πολύς φακός για τα λεφτά του, καλή κατασκευή, σταθεροποίηση, απόδοση τουλάχιστον μεχρι τα 250mm και παραπάνω - ανάλογα με την κόπια. Τον είχα και τον έδωσα γιατί καθόταν στο ράφι, δεν δουλεύω τέτοιες εστιακές.
Είχα επίσης τον Laowa 7,5/f2 - τον οποίο επίσης έδωσα, αφού προτίμησα να κρατήσω τον panasonic 7-14/f4, λόγω ευκολίας και ευελιξίας. Η οπτική απόδοση είναι παρόμοια με bonus για τον "μικρό" την φωτεινότητα και το μέγεθος/βάρος. Στα μείον, το γεγονός ότι δεν έχεις στοιχεία στα αρχεία σου και η χειροκίνητη εστίαση που αλλάζει από κόπια σε κόπια. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να μην εστιάζει στο άπειρο, οπότε αν ψωνίσεις φρόντισε να δέχονται επιστροφές...

Από όσο έχω δει και διαβάσει είναι θεωρώ ακριβός για αυτά που προσφέρει, πολλά λεφτά για μονοεστιακό φακό, χωρίς αυτόματη εστίαση και χωρίς WR. Μήπως είναι καλύτερα να πάρεις κάποιον Ultrawide Zoom όπως και ο Δημήτρης με τον 7-14?

Υπάρχει και νεα βερσιον του φακου 7.5/2 με επαφές που μεταφέρει πληροφορίες και αυτοματα τoν αναγνωρίζει η σταθεροποιηση του σωματος

Δες τον τυπο εδω που τον δουλευει με εντυπωσιακα αποτελεσματα μαζι με αλλους Laowa

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Μάλλον στο wide θα μείνω ως έχω και ίσως κυνηγήσω κάποιον 100-300 αν βρεθεί σε καλή τιμή.
Αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε μέγεθος με τον 25 1.4 με wr γύρω στα 10μμ ίσως να άξιζε.
Για τον 7-14 ανεβαίνει το ποσό και μπλέκω με νέο αντάπτορα για φίλτρα. Έχω σχεδόν μόνιμα πολωτικό πλέον στην eos r με τον drop in αντάπτορα.
Κώστα τον έχω διαβάσει, τον είχα ανακαλύψει όταν πήρα τον 12-100. Βέβαια τον έδωσα τελικά, παρά το συμπέρασμα του άρθρου,καθώς δεν χρησιμοποιούταν.

Μιλτο με WR δεν υπάρχει τιποτε σε wide κάτω από 10mm στο μέγεθος του 25/1.4 ΙΙ

αν υπηρχε να είσαι σίγουρος θα το είχα πάρει ανεξαρτητως κόστους :)

ο Lumix 7-14/4 δεν παίρνει φιλτρα, οι Laowa δεν έχουν WR και είναι χειροκίνητης εστίασης

κάτω από τα 10mm οτι πιο μικρό και πιο ελαφρύ σε WR υπάρχει , με IQ καλό, σχετικά φωτεινό το ευρυγώνιο άκρο και πέρνει φιλτρα είναι ο LEICA 8-18mm/2.8-4

εγώ έκατσα σε αυτόν

ΥΣ
για τον 100-300 ΙΙ οτι σου είπε ο Δημήτρης, στα 550 - 600 ευρώ που τον βρίσκεις σε προσφορές στο Αμαζον είναι πολύ τίμιος

Last edited:
Μερικά θετικά λόγια ακόμα για τον Laowa 10mm/f2...
Απλά να τσεκάρει κανεις αν παιζει κάτι με αυτο που ανεφερα για το firmware του φακού στο post εδώ

Επισης βάζω ένα review από Ιαπωνικό site (ο reviewer δείχνει επιμελής και προσεκτικός με αρκετή εμπειρία στα review του) για τον νέο mzuiko 20/1.4 , βάζω το τμημα που ενδιαφέρει με τα συγκριτικα δείγματα :

Στα μακρινά (near infinity) δείγματα στις άκρες ο φακός παρατηρεί ότι έχει αρκετό field curvature που έχει ως αποτέλεσμα αδύναμα άκρα.

Βέβαια δεν είναι κατΙ που θα ενοχλήσει αυτούς που απευθύνεται κυρίως ο φακός. Αν όμως κανεις τον αγοραζει και για τοπία κλπ. ας το έχει στα υπόψην. Καλό είναι να δούμε και αλλά τεστ γιατί αυτό το τεστ αφορά μια κόπια και μόνο.

Εχει και κοντινά δείγματα εδώ : https://asobinet.com/inf-review-m-zuiko-digital-ed-20mm-f1-4-pro-res-chart/, τα παει πολύ καλύτερα , από μεταφραση :

Compared to the distant resolution test, wide-open performance is drastically more stable (in close distance resolution test). The resolution performance is not outstanding per-se, but there is no doubt it's reliable. However, the effects of some aberrations remain and the image looks a bit softer than what I expected to see wide open. I would not say that the cost-performance is the best, in terms of pure resolution Olympus 25 F1.8 is better. When talking about resolution performance stopped down, Panasonic Leica 25mm F1.4 II produces sharper looking image."

This does not mean that the lens has poor resolution, and unless you pixel peep, I think it would be rare that you would be bothered by it. For practical purposes, the lens has sufficient resolution. However, I personally feel that the claim that OM Digital makes about accomplishing soft feathered bokeh and high-resolution at high level might be an overstatement for this lens. In this regard, F1.2 Pro series have done very well (excluding 25mm F1.2 Pro). Because of their previous achievements with F1.2 Pro lenses, perhaps my expectation of 20mm F1.4 was a little too high. "
The appeal of this lens is the [beautiful feathered bokeh] that they tried to design intentionally, so I want to take a close look at the bokeh quality of this lens in the next review."

Καλή περίπτωση αυτός ο 20αρης, καλή κατασκευή, φωτεινός, αδιάβροχος, καλή ποιότητα εικόνας, γρήγορη εστίαση και σχετικά Normal αρχική τιμή, τον σκέφτομαι κάποια στιγμή αν τον βρω σε καλύτερη τιμή από την αρχική να αντικαταστήσω τον Panasonic 20mmf1,7, τον θέλω κυρίως για μέσα στο σπίτι και για πορτραίτα, βασικά η χρήση που έχει ο 20αρη Panasonic για μένα..

Γιαυτα που τον θελεις εννοειται κουμπωνει Νίκο,

τον ειδα απο κοντα όπως εγραψα χωρις να πάρω δειγματα και ενω δεν ειναι μεγέθους του pancake ειναι στενοτερος απο τον Leica 25/1.4 που εχω και δειχνει πολυ μαζεμενος ,

προσωπικά - εκτος απο την στεγανοτητα που την θεωρω απαραιτητη - το χαρακτηριστικό που μου κεντριζει το ενδιαφερον είναι το τρισδιαστατο γραψιμο του που πιστευω λογω feather bokeh θα πλησιαζει αυτο των pro 1.2 που εχω

αν η τιμη του μειωθει συν το χρονω (τωρα με τις προσφορές που τρέχουν στην τιμή αυτή σχεδόν αγοράζεις pro 1.2) και επιβεβαιωθουν τα συν και πλην απο τα review που βλέπουμε θα σκεφθω αν μπορει να αντικαταστηαει 2-3 απο τους κοντινους σε εστιακη φακους μου

Καλά εννοείται αυτή την εποχή βρίσκεις τους 1,2 σε περίπου αυτά τα χρήματα, οπότε μάλλον δεν αξίζει να δώσεις 700 για τον 20αρη, άλλα με τον καιρό θα πέσει η τιμή τους. Βέβαια οι 1,2 είναι λίγο μοσχάρια και πας σε άλλη κατηγορία βάρους/όγκου, άλλα όπως και να έχει αν στα ίδια λεφτά βρίσκεις π.χ. τον 17mmf1,2 ή τον 25mmf1,2 ε θα πάρεις έναν από αυτούς τους 2 και όχι τον 20αρη.

Προσωπικά έχω περιορίσει πλέον το σύστημά μου στα απολύτως αναγκαία/απαραίτητα....0 12-100 κάνει σχεδόν όλη την δουλειά και απλά ο 20αρης panasonic συμπληρώνει για όταν θέλω ένα μικρό πακέτο, πορτραίτα (ειδικά μέσα σε σπίτι) κλπ. Με αυτούς τους 2 είμαι καλυμμένος στο 99%, απλά νιώθω ότι ο νέος 20αρης της Olympus θα ταιριάξει ακριβώς σε αυτά που θέλω, για ένα Prime που τα κάνει όλα χωρίς να δώσεις μια περιουσία και χωρίς να κουβαλάς κάτι τεράστιο.

Είχα μπει και στην διαδικασία να χτυπήσω τον Olympus 30mm macro που παίζει στην αστεία τιμή των 150 ευρώ αυτή την εποχή, άλλα λίγο πολύ καλύπτομαι και σε macro από τον 12-100 και επίσης τα 30mm δεν είναι και πολύ βολικά για Macro, πρέπει να ακουμπήσεις κυριολεκτικά το θέμα σου με αποτέλεσμα δημιουργία σκιών ή να τρομάζεις το θέμα σου αν είναι π.χ. ζουζούνι.

Έπαιξε καλή μπαλίτσα ο Καταλανός με τον νέο 20mm/1.4 pro , είναι από μεταφραση από τα καταλανικά το review

Ομορφα δείγματα με ενα πανέμορφο σετ για το δρόμο

1641063650845.jpeg