Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

Καλησπέρα σε όλους. Αναφορικά με τον τίτλο του θέματος "Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?" εγώ προτίμησα να αγοράσω ένα iPhone 7 plus 256g (όπως και το pixel plus της Google είναι εξίσου καλό), για τους εξής λόγους :
1. Έχω καταπληκτικές φωτογραφίες και video 4K. Άριστη ποιότητα και σε χαμηλό φωτισμό, και σε όλες τις αντίξοες συνθήκες.
2. ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ, δεν χάνω καμιά στιγμή, όπου και να είμαι ότι ώρα, όποια στιγμή, μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία ή video που θα τη ζηλεύουν και οι επαγγελματίες γιατί πάντα έχουμε το τηλέφωνο μαζί μας. Όπως και να το δείς αν δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.
3. Όσο αφορά το οικονομικό και εκεί συμφέρει διότι έχεις τρία σε ένα, μια άριστη φωτογραφική μηχανή, μια άριστη videocamera και ένα άριστο τηλέφωνο και τα έχεις πάντα πάνω σου. Να μην πούμε δηλαδή ότι έχεις και ένα tablet με σύνδεση 4G γρήγορο (πετάει) και τέλεια οθόνη.
Ελπίζω να βοήθησα!!

Δημήτρη και εγώ έχω το iPhone 7, όμως η ποιότητα φωτό και 4Κ video δεν συγκρίνεται με μια καλή κάμερα όπως την 6300/6500 που συζητάμε. Μόνο στο 1080p video είδα παραπλήσια αποτελέσματα. Είναι όμως good enough για πολλές περιστάσεις ειδικά για βιντεοσκόπηση που να πιάνει την στιγμή.

Εξαρτάται από τα στάνταρ του καθενός.
Επισης δεν έχεις ζουμ και τηλεφακους.
Δεν έχεις επίσης bokeh.... Εξαίρεση το iPhone 7 plus, με το portrait Mode, που δε ξέρω αν δουλεύει στο βίντεο.

Με έξυπνο γύρισμα και πολύ ποστ μπορείς να πετύχεις καλά αποτελέσματα, ειδικά την ημέρα.

Σε φωτογραφικό φόρουμ και συζητάμε για το αν θα διαλέξουμε κινητό ή φωτογραφική.
Σε 5-10 χρόνια ίσως, τώρα δεν αξίζει τον κόπο.

Παναγιωτη εισαι προκατειλημμένος... ειπαμε το μεσο ειναι απλα το μεσο, για να πεις μια ιστορια.
Αν μπορεις να τη πεις με action camera, κινητο, ή dslr , ειναι πολλες φορες αδιαφορο.

Σαφως και προτιμαμε τις μηχανες με εναλλαξιμους φακους (εγω πρωτος το δηλωνω ), αλλα μην απορριπτεις τιποτα, ειδικα γι ανθρωπους που δεν θελουν (μπορουν) να επενδυσουν μεγαλα ποσα, χρονο και χρημα.

Το να εχεις καλα εργαλεια, ειναι θεμιτο , και σε καποιες στιγμες απαραιτητο... αλλα για προσωπικα βιντεο και youtube vlog κλπ, ακομα κι ενα κινητο μπορει να ειναι τουλαχιστον αποδεκτο.

Προφανως η προταση μας ειναι μια καλη μηχανη + φακος.... αλλα δεχομαστε και οποιαδηποτε προταση.

Ωραία Γιάννη ας αλλάξει και το θέμα στο Βοήθεια Φωτογραφικής Μηχανής και ας γίνει Βοήθεια Φωτογραφικού κινητού.
Πάντως σε μια φωτογραφική ομάδα που δημιουργήσαμε στην Τήνο το 99% των συμμετεχόντων ήταν κάθετο στην προσθήκη
μελών μόνο εκείνων που έχουν φωτογραφική μηχανή και όχι κινητά.

Ο τιτλος του παροντος νηματος Παναγιωτη, ειναι "Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία? "

Oποτε δε νομιζω οτι υπαρχει θεμα.

Εγω παντως σε ομαδα θα δεχομουν και ατομα με κινητο και οτι αλλο θελει ο καθενας .

Αρκει να εχει μερακι και αγαπη γι αυτο που κανει!
Αυτο μετραει περισσοτερο και απο το να εχει καποιος εξοπλισμο χιλιαδων ευρω, απλα για να τον εχει...

Γνωμη μου παντα. :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Το νήμα των Sony RX100/mkII/mkIII/mkIV/mkV

1. Άριστη ποιότητα και σε χαμηλό φωτισμό, και σε όλες τις αντίξοες συνθήκες.

2. όπου και να είμαι ότι ώρα, όποια στιγμή, μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία ή video που θα τη ζηλεύουν και οι επαγγελματίες .

3. Όσο αφορά το οικονομικό και εκεί συμφέρει διότι έχεις τρία σε ένα, μια άριστη φωτογραφική μηχανή, μια άριστη videocamera και ένα άριστο τηλέφωνο !

1. Ειδικά στη φωτογραφία, από τις χειρότερες ποιότητες συγκρίνοντας με μηχανές που κοστίζουν τα μισά. Αδιάβροχο δεν είναι, ούτε το ηχείο - μικρόφωνο ούτε η θύρα sim. Γι αυτό και δεν καλύπτει η εγγύηση ζημιά από υγρά.
2. Μιλάς σοβαρά τώρα; Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μπορούσες και πριν αγοράσεις iphone και δεν το ήξερες!
3. 1100 ευρώ και συμφέρει; Άριστο ΤΗΛΕΦΩΝΟ αγοράζεις και με 100 . Ναι είναι πανέμορφο με καλό λειτουργικό, άριστη κάμερα για κινητό, αλλά μην τα παραλέμε!

Εσύ το έφτασες στο άλλο άκρο τώρα..
1. Είναι αδιάβροχο μέχρι 1 μετρο 30 λεπτά. Και οι φωτογραφίες του είναι αξιοπρεπέστατες, ειδικά συγκρινόμενες με compact μηχανές. Το δε video εξαιρετικό.
2. Όντως δεν ζηλεύουν οι επαγγελματίες, αλλα το αποτέλεσμα είναι πολύ καλο, ειδικά αν έχεις φως.
3. Τι σχέση έχει ένα iphone με ένα τηλέφωνο των 100 ευρω; Όση σχέση έχει ένα Audi A7 με ένα σκαραβαίο...

Εχω βαλει εδω μεσα φωτογραφιες απο iphone και αρκετοι δε πιστευαν οτι ειναι απο iphone (καποιες εχουν γινει και explore στο flickr). Επισης εχουμε δει εδω μεσα φωτογραφιες απο πανακριβες μηχανες, που αρκετοι δε πιστευαμε οτι ειναι απο πανακριβες μηχανες. Μη μπουμε παλι σε αυτο το τρυπακι, τοχουμε καλυψει το θεμα χιλιαδες φορες απο ολες τις πλευρες.

Last edited:
Συγνώμη αν χαλάω την συζήτηση....
τελικά για την α6300 βρήκα και παράγγειλα τον 16-50. Αυτός λογικά θα με καλύψει για αρχή σε βίντεο κυρίως για μέρα. Τώρα για να παρω και εναν καλύτερο και για βράδυ ποιον προτείνεται χωρίς να χρειαστεί να δώσω μια περιουσία?

Re: Απάντηση: Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Κι εγώ συμφωνώ, SEL35f18 για γενική χρήση με AF και OSS.

+ Samyang/Rokinon 12 f/2 για πάνω στο gimbal αλλά και εκτός gimbal για υπερευρυγώνιο.

Τον 16-50 ούτε και να μου τον χάριζαν δεν θα τον χρησιμοποιούσα, αν είχα αυτούς τους δύο φακούς.

Δεν ειναι καλυτερος αυτος; sony 28mm f2 FE

Ελεγα να δωσω τον 35αρη να παρω αυτον γιατι λεφτα για zeiss 24 δεν υπαρχει περιπτωση να βρω.

ειναι full frame , αλλα φυσικα κανει και για τις APSC.
Απλα δεν εχει σταθεροποιηση....και ελαχιστα πιο σκοτεινος.
Αλλα γιατι να δωσεις τον 35αρη ?

Αν τον θελεις για gimbal ή παρεις την 6500 Ok.... αλλιως οχι.

Εχω βαλει εδω μεσα φωτογραφιες απο iphone και αρκετοι δε πιστευαν οτι ειναι απο iphone (καποιες εχουν γινει και explore στο flickr). Επισης εχουμε δει εδω μεσα φωτογραφιες απο πανακριβες μηχανες, που αρκετοι δε πιστευαμε οτι ειναι απο πανακριβες μηχανες. Μη μπουμε παλι σε αυτο το τρυπακι, τοχουμε καλυψει το θεμα χιλιαδες φορες απο ολες τις πλευρες.

Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου. Αν και λες ότι έχει καλυφθεί χιλιάδες φορές, ακόμα το συζητάμε, έχουμε μπει ήδη στο τρυπάκι που λες και μάλιστα εκτενώς. Άρα έχει νόημα να γράψω μια άποψη.

Συμφωνείς ή διαφωνείς με το σύνολο και το ύφος αυτών που γράφει ο φίλος; Εγώ θα διαφωνούσα ακόμα κι αν στη θέση του iphone ήταν μια dslr των 5000 ευρώ. Ακριβώς γιατί το μέσο μετρά λιγότερο. Το επιχείρημά μου και το αντεπιχείρημά σου συμπίπτουν. Όταν λέμε μετρά λιγότερο το μέσο, δεν εννοούμε ότι ο χειριστής-φωτογράφος είναι σημαντικότερος; Υπερέχει στον χειρισμό το iphone από μια φωτογραφική μηχανή;

Και με τον τρόπο που γράφονται αυτά, είναι σαν να πιάνουμε πέτρα και βγάζουμε χρυσάφι, επειδή ο χειριστής - φωτογράφος μετρά περισσότερο. Μόνο που η πέτρα κοστίζει 1100 . Να κόστιζε 200 να πω μπράβο.

Υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας, μετρήσιμα μάλιστα.

Δες ακόμα και αυτό το test του cameralabs που έκαναν, τελευταίο βγήκε το iphone. Δεν θα μιλήσω για "ειδικές" καταστάσεις, πορτραίτα, macro, sport, νυχτερινά τοπία, εναλλαγες φακών κλπ.

Και για φωτογραφική και για κινητό το iphone είναι ακριβό σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Καλό αλλά ακριβό. Το ότι είναι όμορφο με υπέροχη οθόνη ή status symbol ή ότι είναι καλύτερο των υπολοίπων κινητών στη φωτογραφία (όχι όλων ίσως...) ή ότι το έχεις πάντα μαζί είναι άλλο θέμα. Το αν είναι ή όχι καλό "τηλέφωνο" δεν αφορά το παρόν νήμα τόσο νομίζω, όσο θα αφορούσε ένα forum τύπου insomnia ή myphone που είναι πιο προσανατολισμένα στα κινητά και τους υπολογιστές.

Μια ακομα ερωτηςη και σορυ αν ειναι χαζή... το 4Κ βίντεο που τραβάει η 6300 , ειναι και HDR μαζι;