Σε φασαρίες μας έβαλες αγαπητέ JohnJohn (που να σηκώνεις 25 κιλα ηχεία και να βάζεις βιβλία από κάτω). Ωστόσο, μετά την υπόψη ₽μετατροπή₼ υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, κυρίως στο ₽εικονίζειν₼.
Συγκεκριμένα, το ρίμπον τουήτερ των Opera κανονικά ευρίσκεται (το κέντρο του) στα 84 εκατοστά. Μετά την προσθήκη περίπου 11 εκατοστών σε βιβλία, το μάτι του ακροατή βρίσκεται πλέον (σε ύψος) πλησιότερον στο επίπεδο του ενδιαμέσου της απόστασης των δύο μονάδων του ηχείου. Όπως προείπα, στο χώρο μου και στο σύστημα μου, αυτή η αλλαγή βελτίωσε σημαντικά την στερεοφωνική εικόνα και τον εστιασμό. Επίσης, το σύνολο της ₽σκηνής₼ ανέβηκε σε ύψος, σε ποσοστό περίπου ανάλογο με το ύψος της ₽μετατροπής₼ (και λίγο παραπάνω… ) . Γενικότερα η βελτίωση που πήρα, (χωρίς, παράλληλα, να παρατηρήσω χειροτέρευση σε κάποιο άλλο τομέα) με οδηγεί στην κατασκευή το απόγευμα δύο βάσεων περίπου 10-15 εκατοστών οι οποίες μονίμως θα τοποθετηθούν κάτω από τα ηχεία. Δεν νομίζω ότι απαιτείται μεγαλύτερο ύψος, καθώς εκτιμώ ότι σημαντικό μέρος της βελτίωσης οφείλεται σε αυτό που ανέφερα για το επίπεδο του ματιού στο ενδιάμεσο των μονάδων (ήτοι την ψιλο-προσομοίωση του ηχείου με σημειακή πηγή …. ) .
Αναφορικά με το ύψος των ηχογραφήσεων, την ψευδαίσθηση, κλπ. :
Συμφωνώντας, βάσει των μέχρι τώρα εμπειριών μου με τον Δαμιανό, κυρίως σε ακροάσεις ηχογραφήσεων μεγάλης ορχήστρας σε κλασσικές συμφωνίες, επιβεβαίωσα σήμερα, σε πολλαπλή ακρόαση αποσπασμάτων της 5ης στου Σοστακόβιτς (δίσκος της Σουπραφόν, εξαιρετική ηχογράφηση του 1963 υπό τον Κάρελ Άντσελ) ότι αντιλαμβάνομαι την πληροφορία ύψους. Συγκεκριμένα, στην εισαγωγή του τετάρτου μέρους όπου ηχούν δαιμονισμένα τα μεγάλα τύμπανα, είναι σαφές ότι βρίσκονται στο υψηλότερο (και πλέον οπίσθιο) σημείο της ορχήστρας, ένα νοητό επίπεδο πάνω από τα πνευστά , τα οποία (όπως φαίνεται στην εισαγωγή του πρώτου και δευτέρου μέρους, είναι ένα αντίστοιχο επίπεδο πάνω από τα έγχορδα. Μπορεί, πράγματι, να μην μπορείς να προσδιορίσεις (μαντέψεις ; ) πχ. ότι τα τύμπανα βρίσκονται σε χ μέτρα ύψους στην αίθουσα ηχογράφησης και αντίστοιχα οι άλλες σειρές οργάνων στα ψ και ζ μέτρα, και ίσως ούτε στο χώρο σου, στην ₽αναπαράσταση₼ της εικόνας, ότι τα τύμπανα είναι ακριβώς στους 110 πόντους ενώ τα τσέλα στους 55 πόντους. Ωστόσο, αναμφίβολα τα πρώτα ακούγονται υψηλότερα από τα δεύτερα ….