Καλώδια vs. Ηχολήπτες & Παραγωγούς

Οχι, αλλο ενα οικογενειακο αυτοκινητο, αλλο ενα σπορ κι αλλο ενα επαγγελματικο.
Το καθενα εχει λογο υπαρξης.

Για το παράδειγμα με το πιάνο έχω κάποιες μικρές ενστάσεις, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που λες τώρα είναι που ισχύει.

όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και να ακούσει έναν pro amp τον crown k1 ο οποίος δεν είναι για audiophile χρήση και να μου πει την άποψη του.
Όπως διάβασα χθες και το είπα και στο φίλο Έκτωρα:
pro amps is science
hifi amps is religion

:p

Σε σένα κατέληξε ο crown του Μιχάλη (mdvq).. έτσι ;;

όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και να ακούσει έναν pro amp τον crown k1 ο οποίος δεν είναι για audiophile χρήση και να μου πει την άποψη του.
Όπως διάβασα χθες και το είπα και στο φίλο Έκτωρα:
pro amps is science
hifi amps is religion

:p
Τι θ'αλλαξει βρε Στεργιο αν ερθουμε σπιτι σου να τον ακουσουμε, θα γινει φεραρι το φιατ;
Δεν εχουμε πιστευεις ακουσει ''κραουνοειδη'' ενισχυτικα;

Τι θ'αλλαξει βρε Στεργιο αν ερθουμε σπιτι σου να τον ακουσουμε, θα γινει φεραρι το φιατ;
Δεν εχουμε πιστευεις ακουσει ''κραουνοειδη'' ενισχυτικα;
ε δεν είναι και της σειράς ο Κ1. Και θέλω να σταθώ στο αποτέλεσμα που έχω φτιάξει εδώ μέσα με έναν "υποδεέστερο" κατά την άποψη πολλών ενισχυτή.
Και αν έχουν περάσει ενισχυτικά απο δω μέσα...
Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι οι επαγγελματικοί ενισχυτές δεν είναι φτιαγμένοι για να παίζουν "καλά".
Σε αυτό το χόμπι υπάρχουν πολλοί δρόμοι, ο καθένας επιλέγει να ασχοληθεί με κάτι.
Άλλος αλλάζοντας ασφάλειες, άλλος καλώδια, άλλος ηχεία, άλλος φτιάχνει χώρο, άλλος παίρνει πολύμπριζο, άλλος ησυχάζει το δίκτυο, άλλος βάζει 8 σαμπ.
Το αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης!
(δεδομένου ότι γνωρίζουμε που θέλουμε να φτάσουμε ή που περίπου θέλουμε να φτάσουμε)
Γίνεται και με κραουνοειδή ενισχυτικά τελικά, μη το απορρίπτετε.

• Like
Reactions: vlad66
ε δεν είναι και της σειράς ο Κ1. Και θέλω να σταθώ στο αποτέλεσμα που έχω φτιάξει εδώ μέσα με έναν "υποδεέστερο" κατά την άποψη πολλών ενισχυτή.
Και αν έχουν περάσει ενισχυτικά απο δω μέσα...
Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι οι επαγγελματικοί ενισχυτές δεν είναι φτιαγμένοι για να παίζουν "καλά".
Σε αυτό το χόμπι υπάρχουν πολλοί δρόμοι, ο καθένας επιλέγει να ασχοληθεί με κάτι.
Άλλος αλλάζοντας ασφάλειες, άλλος καλώδια, άλλος ηχεία, άλλος φτιάχνει χώρο, άλλος παίρνει πολύμπριζο, άλλος ησυχάζει το δίκτυο, άλλος βάζει 8 σαμπ.
Το αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης!
(δεδομένου ότι γνωρίζουμε που θέλουμε να φτάσουμε ή που περίπου θέλουμε να φτάσουμε)
Oπως εχουμε πει πολλες φορες, το γουστο του καθενος ειναι αυτο που μετραει.
Εμενα μου αρεσουν οι ξανθες εσενα οι μελαχρινες καλες και οι δυο.

το γουστο μου ειναι καλυτερο απο το δικο σου! 😝

Με πιο ψαγμένους (και ακριβότερους) ενισχυτές τέτοιου είδους, που θα έχουν και DSP (εννοώ παραμετρικό EQ) για να κάνεις τα κόλπα σου, εντοιχισμένους σε ένα επαγγελματικό ρακ που δίνει την απαραίτητη ψύξη, με τον θόρυβο των συστημάτων ψύξης μακριά.
Να παίζουν όλη μέρα χωρίς σταματημό.

Κάτι τέτοιο θα έκανα σε Hi End dedicated Home Cinema χώρο.

Αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι το ιδανικό εργαλείο για κάποιον που ψάχνει να βελτιώσει την καθαρότητα σε λεπτομέρειες που ακούει, χωρίς να παρεμβαίνει στο σήμα. Το οποίο είναι εν ολίγοις η περίληψη της βελτίωσης στο Hi-Fi με όρους consumer.

Επειδή αναφέρθηκε διαφορά της τάξης του όγδοου δεκαδικού, έχω να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση.

Πολλές φορές κοιτάμε την ακρούλα από ένα κλαδάκι του δένδρου και χάνουμε το δάσος.

Και δεν το λέω σαν στιγμιαίο σφάλμα, το λέω σαν νοοτροπία.

Κυρίως διότι δεν το διδαχτήκαμε όταν έπρεπε.

Π.χ. Βάζω στο εργαστήριο στους μαθητές να ζυγίσουν 4 γραμμάρια ουσίας. Ο ζυγός έχει ακρίβεια 2ου δεκαδικού. Τους ξεφεύγει λίγο ουσία και ζυγίζουν 4,01 γραμμάρια.

Μετά το πείραμα περιμένω να μου δώσουν αποτελέσματα. Περιμένω αποτέλεσμα 3 γραμμάρια, μου δίνουν αποτέλεσμα 30 γραμμάρια (!!!!)

Τους ρωτάω γιατί υπάρχει τόση απόκλιση;

Ελάχιστοι θα ψάξουν να δουν μήπως τους ξέφυγε καμιά υποδιαστολή στις πράξεις, που είναι και το πιθανότερο.

Τουλάχιστον οι μισοί μαθητές θα μου πούνε πως αυτό οφείλεται διότι ζύγισαν 4,01 γραμμάρια αντί για 4. 😵‍💫 😵‍💫😵‍💫

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εδώ.

Συζητάμε για απειροελάχιστες διαφορές, ενώ κάνουμε γαργάρα διαφορές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες.

Και μάλιστα κάποιοι από εμάς τις πληρώνουν με ποσά κοντά σε έναν μηνιαίο μισθό.

Πριν χρόνια πήγα να ακούσω ένα συγκριτικό καλωδίων. Άργησα λίγο και ήδη είχαν αλλάξει 2 ζευγάρια.

Συζητούσαν για διαφορές στην καθαρότητα, την ακρίβεια, τη γλυκύτητα των μεσαιοπρίμων, και κυρίως τη στερεοφωνική εικόνα.

Μόνο που είχαν ξεχάσει ν'ανάψουν τον ένα μονομπλόκ τελικό...

Tι σημασια εχει αν καποιος καταλαβαινει το πιανο αν ειναι φυσικο ή τεχνιτο;
Αυτα ειναι τεστ για καποιον μουσικο οχι για ολους.
Το επομενο ποιο ειναι, να αναγνωρισουμε τη μαρκα του πιανου και αν ειναι κουρδισμενο, γιατι;
πιάνεσαι στην λεπτομέρεια (αν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το αληθινό ή το ψεύτικο πιάνο) και προσπερνάς την ουσία, δηλαδή ότι στο πιάνο σε μιά εξαιρετική κατά τα άλλα ηχογράφηση στο πιάνο (και σε άλλα όργανα) έχει γίνει τουλάχιστον heavy eq.

Η Neutrik κατασκευάζει βύσματα που κοστίζουν 3-20€ έκαστο.Τα πιο ακριβά αποδιδουν καλύτερα ή είναι υπερβολικά;
στα neutrik που χρησιμοποιώ συχνά για δικά μου patch καλώδια παίζει ρόλο η ποιότητα της σχεδίασης

δηλαδή
α. πως κουμπώνουν
β. πως είναι η σχεδίαση ώστε να γίνεται σίγουρα η σωστή απομόνωση και θωράκιση των αγωγών
γ. η ποιότητα των σημείων που θα γίνει η κόλληση των ακροδεκτών
δ. το πόσο αποτελεσματικό είναι το strain relief ώστε να αντέξουν στην κακομεταχείριση

και άλλα παρόμοια

Δεν υπάρχει eq να δίνει δυναμικές, να χαμηλώνει το επίπεδο θορύβου και να τονίζει λεπτομέρειες.
Τα eq κάνουν ακριβώς το αντίθετο by default.

είπα εγώ ότι το eq δίνει δυναμικές?
ή μήπως λες εσύ ότι τα καλώδια δίνουν δυναμικές?

εγώ είπα αν θες να ακούσεις διαφορές και χρησιμοποιείς γι αυτό ένα καλώδιο, βάλε eq
μη βάζεις λόγια στο στόμα μου, γιατί μετά μπλέκονται άλλοι σε ατέρμονες συζητήσεις

Επειδή αναφέρθηκε διαφορά της τάξης του όγδοου δεκαδικού, έχω να κάνω μια γενικότερη παρατήρηση.

Πολλές φορές κοιτάμε την ακρούλα από ένα κλαδάκι του δένδρου και χάνουμε το δάσος.

Και δεν το λέω σαν στιγμιαίο σφάλμα, το λέω σαν νοοτροπία.

Κυρίως διότι δεν το διδαχτήκαμε όταν έπρεπε.

Π.χ. Βάζω στο εργαστήριο στους μαθητές να ζυγίσουν 4 γραμμάρια ουσίας. Ο ζυγός έχει ακρίβεια 2ου δεκαδικού. Τους ξεφεύγει λίγο ουσία και ζυγίζουν 4,01 γραμμάρια.

Μετά το πείραμα περιμένω να μου δώσουν αποτελέσματα. Περιμένω αποτέλεσμα 3 γραμμάρια, μου δίνουν αποτέλεσμα 30 γραμμάρια (!!!!)

Τους ρωτάω γιατί υπάρχει τόση απόκλιση;

Ελάχιστοι θα ψάξουν να δουν μήπως τους ξέφυγε καμιά υποδιαστολή στις πράξεις, που είναι και το πιθανότερο.

Τουλάχιστον οι μισοί μαθητές θα μου πούνε πως αυτό οφείλεται διότι ζύγισαν 4,01 γραμμάρια αντί για 4. 😵‍💫 😵‍💫😵‍💫

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εδώ.

Συζητάμε για απειροελάχιστες διαφορές, ενώ κάνουμε γαργάρα διαφορές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερες.

Και μάλιστα κάποιοι από εμάς τις πληρώνουν με ποσά κοντά σε έναν μηνιαίο μισθό.

Εδώ υπάρχει το εξής, αν μου επιτρέπεις. Υπάρχει και μια άλλη νοοτροπία που θα επιμένει να λέει ότι υπάρχουν άλλα σημαντικότερα πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν. Δηλαδή με λίγα λόγια υπάρχει μια άλλη σχολή, εκείνη της δίαιτας.
Η σχολή αυτή για κάποιον περίεργο λόγο θεωρεί πως όσοι ασχολούνται με τις απειροελάχιστες διαφορές που θα προκύψουν από τα διαφορετικά καλώδια λόγου χάρη, αδυνατούν να κατανοήσουν ή αρνούνται να αναγνωρίσουν τα οφέλη της προσέγγισης της συγκεκριμένης δίαιτας που υποστηρίζει η σχολή αυτή.
Αυτό είναι ένα σημείο που ομολογώ ότι ούτε κι εγώ έχω καταλάβει για ποιο λόγο το κάνει η συγκεκριμένη σχολή διαίτης. Ίσως γιατί υπάρχει η νοοτροπία του δεσποτισμού. Ποιος ξέρει.... ;

ή μήπως λες εσύ ότι τα καλώδια δίνουν δυναμικές?

Εγώ λέω ξεκάθαρα ότι υπάρχουν καλώδια που δεν κόβουν δυναμικές.
Βγάλε το μαύρο της τροφοδοσίας από τον τελικό σου και βάλε ένα της yyaudio από το Ali express να δεις.
Μιλάμε για 30-40€.
Δεν λέω να ξοδέψεις μία περιουσία, σουβλάκια πήραμε εχθές και πληρώσαμε 50€.

• Like
Reactions: vlad66
κάποτε Βλαδίμηρε
Για ποια ακριβώς στούντιο μιλάμε; Το υπόγειο της γειτονιάς μας;

Έχετε δει τι εξοπλισμό έχουν τα μεγάλα στούντιο; Το Teldex ας πούμε που είναι αναφοράς σε ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής κλπ.

Ας σοβαρευτούμε λίγο.

Για ποια ακριβώς στούντιο μιλάμε; Το υπόγειο της γειτονιάς μας;

Έχετε δει τι εξοπλισμό έχουν τα μεγάλα στούντιο; Το Teldex ας πούμε που είναι αναφοράς σε ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής κλπ.

Ας σοβαρευτούμε λίγο.
Εχουμε δει Πέτρο.
Αναφέρθηκα στον Βλαδίμηρο συγκεκριμένα για atc και yamaha NS10 (το όχι κάποτε)

Τα άλλα τα γνωρίζω πολύ καλά. Αν θελεις σου ανεβάζω και εγώ φωτογραφίες

• Like
Reactions: vlad66 and Sonorus
πιάνεσαι στην λεπτομέρεια (αν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το αληθινό ή το ψεύτικο πιάνο) και προσπερνάς την ουσία, δηλαδή ότι στο πιάνο σε μιά εξαιρετική κατά τα άλλα ηχογράφηση στο πιάνο (και σε άλλα όργανα) έχει γίνει τουλάχιστον heavy eq.

Δεν χρειάζεται να το μπλέκουμε τόσο. Το αν θα έχει heavy EQ, light EQ ή ό,τι άλλο για να βγει ένας γνώριμος ήχος, αφορά τον καλλιτέχνη και τον παραγωγό. Όχι τον ακροατή.

Και εξαρτάται και τι στόχο έχεις κάθε φορά. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Αν θες να ξεχωρίζει ότι είναι όρθιο ή με ουρά, 3/4, 4/4 ακόμα κι αν θα ακούγεται αν είναι Bösendorfer ή Fazioli και πως όλη αυτή η αίσθηση θα μεταφέρεται από το σύστημα του ακροατή.
Αυτή είναι η δουλειά του ηχολήπτη όμως όχι του ακροατή.

Λέμε τώρα... εδώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το λαούτο από το ούτι...

Παίδες όλα παίζουν. Ο καθένας μας μοιράζεται τις εμπειρίες του. Έχω περάσει οριακά τα 50, δεν έχω να αποδείξω κάτι σε κάποιον, το μόνο που κάνω είναι να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου.
Περίπου 30 χρόνια ασχολούμαι με το...άθλημα και έχω περάσει από πολλά στάδια.
Μιλώντας για ενισχυτικά αυτό που έβλεπα μια ζωή είναι ηχεία....υποοδηγούμενα. Οι περισσότεροι δεν έχουμε ακούσει τις δυνατότητες των ηχείων μας για πολύ συγκεκριμένο λόγο:
Αγοράζαμε το καλύτερο ηχείο που μπορούσε να αντέξει η τσέπη και για ενισχυτικά....εντάξει θα δούμε.
Το μπάτζετ όμως δεν έφτανε τελικά. Και τις παλιότερες εποχές δεν είχαμε πολλές επιλογές, τώρα με 1000 ευρώ παίρνεις class d και ποιότητα ήχου που παλιότερα την έβλεπες με το κυάλι για τα ίδια χρήματα.
Αυτό που θέλω να πω: Αν στο χώρο μας οδηγήσουμε το ηχείο μας με έναν ενισχυτή που θα το διεγείρει σωστά τότε ο ήχος θα είναι κατά 90% αυτό που πρέπει. Θα έρθουν όλα στη θέση τους.
Δεν έχει καμία ουσία να προσπαθείς να βελτιώσεις τον ήχο στο χώρο σου αν δεν οδηγείται σωστά το ηχείο σου. Ούτε καλώδια ούτε ασφάλειες ούτε αντικραδασμικά θα μπορέσουν να αναπληρώσουν αυτό που χάνεται ή μάλλον αυτό που δεν ήρθε ποτέ.
Και αυτό που λέω το έχω ζήσει 3 φορές. Μια με τα μαγκνεπαν 1.6 που είχα (και έχω κάπου ακόμα :rolleyes:) και με τα chario millenium II (που επίσης τα έχω κάπου εδώ) και με τα τρέχοντα ηχεία μου, τα audio physic libra που ήταν η πιο reluctant αγορά έβερ αλλά έχει εξελιχθεί σε πραγματική audio nirvana. Το ηχείο είναι ηχειάρα. Αλλά επίσης από ευαισθησία...86db. Τι να κλάσει το μπαρμπούνι.
Λοιπόν, ο πρώτος ενισχυτής που τα έκανε να κελαηδήσουν, να παίξουν όπως δε πίστευα ότι μπορούν, που τα έκανε στρατιωτάκια είναι ο crown k1 που πήρα με σέντρα σουτ από το φίλο Μιχάλη που τον έδωσε στο Γιάννη και μετά τον πήρα εγώ.
Προσπαθώ να βρω αρνητικά στο παίξιμο του και δεν μπορώ πραγματικά. Δε σημαίνει ότι είναι ο τέλειος ενισχυτής. Είναι όμως ένας ενισχυτής προσιτός για μένα που μου έλυσε το πρόβλημα της οδήγησης των ηχείων μου. Σε κάποιον άλλον με λιγότερο απαιτητικά ηχεία μπορεί να με διαβάζει και να λέει "τι λέει ο τρόμπας".
Μεγάλο κομμάτι του αποτελέσματος βέβαια παίρνει και ο unison mystery one που έχω για προ και έχω την αίσθηση ότι μάλλον είναι ο....στρατηγός του αποτελέσματος (του έχω παραγγείλει καινούργιες λαμπίτσες να του κάνω και να μου κάνει δώρο.
Δε σταματάμε εδώ, έχω προγραμματίσει να ακούσω και ανκόρια nc400 αλλά και τον purify από το γνωστό γαλλικό κατάστημα για να δούμε που θα καταλήξουμε.
Για μένα όλα ξεκινούν από την οδήγηση του ηχείου, αν πάσχει εκεί το σύστημα όλα τα άλλα είναι μάταια.
μαη του σεντς πης εντ λοβ.
Παραθέτω φωτό των jbl m2 τα οποία προσφέρονται crossoverless μαζί με 4κάναλο crown ο οποίος οδηγεί τα ηχεία με το ενσωματωμένο του κρος.

Attachments

• jbl m2.jpg
    jbl m2.jpg
    89.2 KB · Views: 2