Μίνι ραφιέρα για μικροπράγματα.
Από ξύλο Δρυός, Μαονοειδούς (πιθανώς Παντάκ) και Ιρόκο. Χωρίς χρήση καρφιών - βιδών - καβιλιών.
Μέτριας δυσκολίας κατασκευή αλλά όχι πολύ χρονοβόρα με ιδιαίτερη ομορφιά λόγω πολλών χρωμάτων
Διαδικασία κατασκευής
1)
Βάση ραφιών. Κόψιμο στις κατάλληλες διαστάσεις και πλάνισμα-ξεχόνδρισμα.Διαμόρφωση άκρων με φαλτσοπρίονο (μπορεί να γίνει και σε παγκοπρίονο φυσικά).Κατασκευή υποδοχών ραφιών με παγκοπρίονο και "ρεγουλάρισμα" με σκαρπέλο. Δημιουργία τρυπών για την ανάρτηση στον τοίχο σε κολωνάτο δράπανο με τρυπάνι ξύλου 8 mm και μετέπειτα τρυπάνι forster 15 mm για να κρυφτεί η υποδοχή της βίδας (θα μπουν αυτοκόλλητα καλύμματα πάνω από τις τρύπες).
Φάγωμα άκρων με ρούτερ.
Τέλος, γρήγορο τρίψιμο με 100-120-180-240-400-500-1000άρι γυαλόχαρτο.
2)
Ράφια.
Λόγω της πρώτης ύλης τα ράφια έπρεπε να κατασκευαστούν από πολλα κομμάτια ξύλου, οπότε και έπρεπε να ενωθούν με κόλλα. Ίσως το πιο επίπονο και απαιτητικό κομμάτι της κατασκευής.
Πρόχειρο κόψιμο της Δρυός στο παγκοπρίονο (όχι απαραίτητα στις ίδιες διαστάσεις). Πλάνισμα - Ξεχόνδρισμα των κομματιών και στις 4 πλευρές.
Τοποθέτηση σε μία απολύτως επίπεδη επιφάνεια (φύλλο μελαμίνης για την περίπτωση μου που δεν κολλάει και η κόλλα), και με χρήση κόλλας Titebond κόλλημα ανα 2 των κομματιών στο επιθυμητό μήκος και πιάσιμο με σφιγκτήρες.
Αναμονή 1 ώρας.
Πέρασμα κατευθείαν από ξεχονδριστήρα για να γίνει επίπεδο το ράφι (και από τις 4 πλευρές).
Διαμόρφωση άκρων με φαλτσοπρίονο με γωνία ρύθμισης 45 μοιρών και κατόπιν κόψιμο κάθετα των μυτερών άκρων.
Φάγωμα περιθωρίων με ρούτερ.
Για να μην στραβώσει το ξύλο στο μέλλον διαμόρφωση υποδοχών με παγκοπρίονο στο κάτω μέρος των ραφιών για τοποθέτηση οριζόντιων τραβερσών (χρησιμοποιήθηκε Ιρόκο επειδή είναι σκληρό ξύλο αλλά και γιατί σπάει την μονοτονία). Κόλλημα των τραβερσών με κόλλα Titebond. Πιάσιμο με σφιγκτήρες για περίπου 1 ώρα.
3)
Τελική συναρμολόγηση. Με χρήση κόλλας πολυουρεθάνης Titebond τα ράφια τοποθετήθηκαν στην βάση τους.
Τελικό τρίψιμο και ξύσιμο για την απομάκρυνση της περισσότερης κόλλας.
Φινίρισμα:
Δυο χέρια βρασμένο λινέλαιο και πορτοκαλέλαιο AURO.
Εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν: Παγκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, πλάνη-ξεχονδριστήρας, τριβείο δέλτα, παλμικό τριβείο, Κολωνάτο δράπανο, ρούτερ περιθωρίων και σκαρπέλα - τρυπάνια.
Στα δια ταύτα: Βγήκε σχεδόν τέλειο αν εξαιρέσει κανείς ότι η υποδοχή για το κάτω ράφι βγήκε ένα χιλιοστό πιο μεγάλη με αποτέλεσμα το πρώτο να πλέει μέσα (διορθώθηκε με τοποθέτηση ένος λεπτού κομματιού Ιρόκο και σε συνδυασμό με την κόλλα πολυουρεθάνης).
Ίσως να φτιάξω άλλο ένα γιατί θα αρέσει λογικά!
Τα χρώματα είναι φανταστικά και παρόλο την χρήση κάμερας dSLR δεν αποτυπώνονται τέλεια.
Όσοι θέλουν φυσικά μπορούν να δημιουργήσουν τυφλές τρύπες με χρήση ρούτερ (ακόμα καλύτερο αλλά χρειάζεται το κατάλληλο μπιτ).