Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Υπάρχει βέβαια για τα συρτάρια και αυτό το εξάρτημα που με 7 ευρώ, κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη :)

Last edited:
  • Like
Reactions: xxaris and newbie
και εγω το καλοβλεπω, αλλα εχεις μια αδυναμια...το παχος του ειναι 2,3 μμ, ενω θελουμε κενο 3μμμ μεταξυ συρταριων...

βεβαια με κολλημε μιας σοκοροταινιας , ερχεται στα ζυγια του

στο αλλιε το βρισκεις στα 7 ευρω τα δυο

Στο TEMU αναφέρει : Πάχος: 1,72 mm/0,07 ίντσες . Εύκολα γίνεται 3mm, αλλά με προβληματίζει το αν θα έχει την ικανότητα να συγκρατεί την προσοψη ή θα στραβώνει.

Έχεις Link στο ALI;

Η συνέχεια με το υπόστεγο για τα καυσόξυλα. Έγιναν πολλά λάθη - τα γράφω με τη σειρά και γενικό συμπέρασμα στο τέλος, προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Πρώτα κόψιμο τις μεγάλες (4,2μέτρα) σανίδες εμποτισμένης (ντεκ) με το δισκοπρίονο για να...
20240614_110439.jpg

...χωρέσουν στο σλεντ του παγκοπρίονου...
20240614_122308.jpg

...και να βγουν 2Χ12κομμάτια σε διάφορα mickey
20240614_123710.jpg

Μετά γώνιασμα της 1ης σανίδας και δέσιμο πάνω στον πάγκο...
20240614_131402.jpg

...ώστε να βγουν οι σανίδες όσο γίνεται παράλληλες. Πίεση προς τα κάτω με ένα πηχάκι + 2 σφιγκτήρες για να γίνει η κατασκευή επίπεδη, και πίεση κατά μήκος με τον κίτρινο σφιγκήρα σωλήνα για να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις σανίδες. Μετά βίδωμα στα οριζόντια πηχάκια με νοβοπανόβιδες 4Χ30
1ο λάθος: τα συνδετικά πηχάκια πρέπει να είναι αρκετά πιο χοντρά από τις σανίδες για να υπάρχει περιθώριο να πιάσουν καλά οι βίδες
2ο λάθος: η μύτη της βίδας πρέπει να τερματίζει μέσα στο πηχάκι και όχι μέσα στην σανίδα. Έτσι όπως τις έβαλα ανάποδα, οι βίδες είχαν περιθώριο μόλις 1,5εκ για να να εισχωρήσουν στις σανίδες που είναι λίγο. Τελικά έβαλα βίδες και από την άλλη πλευρά.
3ο λάθος: έτσι όπως είναι το σχέδιο έχει δεξιά και αριστερή πλευρά, και κατάφερα να φτιάξω δύο δεξιές πλευρές. Αναγκαστικά, ξεμοντάρισα την μία και την ξαναέφτιαξα.
20240615_094620.jpg

Εδώ τελειωμένες οι δύο πλευρές.
20240615_142230.jpg

και εδώ μονταρισμένο. 5 σανίδες 3μετρες συνδέουν τους δύο τοίχους (2 μπροστά και 3 πίσω). Κάθε σύνδεση έχει 2 βίδες Μ8 που πιάνουν σε βιδωτό βύσμα .
4ο λάθος: για να μπουν τα βύσματα έβαλα μικρά πηχάκια (στον κόκκινο κύκλο) πιασμένα πάνω στις σανίδες ντεκ. Αποτέλεσμα, όλες οι οριζόντιες δυνάμεις καταλήγουν σε μια σανίδα πάχους 2 εκ που θα μπορούσε και απλά να σπάσει.
20240616_104550.jpg

Η κατασκευή έκλεισε με μουσαμά που κλείνει την μπρος-πίσω και την πάνω πλευρά. Τον στερέωσα με βίδες-γωνίες που κρατάνε τους κρίκους του μουσαμά, αφού πρώτα τον τέντωσα καλά για να μην κοπανιέται με τον αέρα.
20240623_092334.jpg

Attachments

• 20240616_104550.jpg
    20240616_104550.jpg
    296.3 KB · Views: 15
  • 20240623_092334.jpg
    20240623_092334.jpg
    663.8 KB · Views: 13
και εδώ με τον μουσαμά κλειστό. Παρότι μου φάνηκε γερή κατασκευή όταν ήταν άδεια, μόλις γέμισε ξύλα πήρε κλίση οπότε ήθελε και διαγώνια στήριξη όπως σωστά προειδοποίησαν οι φίλοι του φόρουμ (5ο λάθος). Σε αυτό το στάδιο το μόνο που σκέφτηκα ήταν δύο διαγώνια δοκάρια πιασμένα με μεγάλες πρόκες στο (σκληρό) έδαφος και στον τοίχο. Και τελευταίο λάθος (6ο): φυσικά ο μουσαμάς έπρεπε να είναι πράσινος και όχι άσπρος.
Στα καλά: ο μουσαμάς ανοιγοκλείνει εύκολα απλά στερεώνοντας τους γωνιακούς κρίκους λίγο ψηλότερα. Επίσης με τον δυνατό αέρα που είχε το Σ/Κ δεν φάνηκε να χαμπαριάζει καθόλου.
20240623_131558.jpg

Και για να κλείσω, μια κανονική κατασκευή τέτοιου μεγέθους, θέλει τις σανίδες να στερεώνονται σε ένα γερό πλαίσιο από χοντρά δοκάρια, και μετά οι τοίχοι να δένουν μεταξύ τους βιδώνοντας δοκάρι με δοκάρι. Η πλάκα είναι ότι είχα ξαναφτιάξει με αυτόν τον τρόπο χωρίς προβλήματα - τώρα πως μου έκατσε να το φτιάξω έτσι διαφορετικά...ίσως επειδή βγήκε μεγαλύτερο από ότι το φανταζόμουν.
xzx.jpg

Να ρωτήσω γιατί δεν έχω ασχοληθεί με την νομοθεσία.
Ο σκοπός δεν είναι να μήν μπορούν να πάρουν φωτιά?
Αρχικά αυτός ήταν ο σκοπός, τελικά κατέληξα σε αυτή την λύση, ίσα-ίσα να μην είναι χύμα τα ξύλα στο οικόπεδο. Μελλοντικά μπορεί να βάλω και καμιά λαμαρίνα πάνω από τον μουσαμά.

• Like
Reactions: teodor_ch
Δημητρη και εγω πιστευω πως επρεπε να την κανεις μεταλλικη την κατασκευη καθως ο σκοπος ειναι να προστατευθουν σε περιπτωση πυρκαγιας και να μην αποτελεσυν εστια μεγαλου θερμικου φορτιου.

• Like
Reactions: dk31
Τι είδους λαμαρίνα θα προτείνατε για να βιδωθεί περιμετρικά πάνω στην κατασκευή έτσι όπως είναι τώρα; Κάτι όσο γίνεται ελαφρύ, μήπως και μπει στα υπόψη...

Τι είδους λαμαρίνα θα προτείνατε για να βιδωθεί περιμετρικά πάνω στην κατασκευή έτσι όπως είναι τώρα; Κάτι όσο γίνεται ελαφρύ, μήπως και μπει στα υπόψη...
Νομίζω ότι η πιό φτηνή λύση είναι ο τσίγκος (κυματοειδής λαμαρίνα). Υπάρχει σε διάφορα χρώματα. Πχ https://www.akmiokalidis.gr/lamarines-ypostegon/lamarina-skepis-nevral-colored
Πιθανόν να μην σου αρέσει αυτό το υλικό για πλευρική κάλυψη και να θέλεις flat λαμαρίνα. https://www.mekmetal.gr/product/steel/metal-sheets-pre-diyed.html

• Like
Νομίζω ότι η πιό φτηνή λύση είναι ο τσίγκος (κυματοειδής λαμαρίνα). Υπάρχει σε διάφορα χρώματα.
Ευχαριστώ. Η τιμή εκεί παίζει γενικά; (8€/τμ) ;

• Like
Δημήτρη .... μάλλον ήθελες να κάνεις κάποια κατασκευή για την χαρά της κατασκευής γιατί απ΄ότι βλέπω στο περιβάλλον τα δικά σου ξύλα σε σχέση με τα δένδρα από πίσω αποτελούν αμελητέο κίνδυνο έτσι ξυρισμένο που έχεις τον χώρο γύρω τους.:ROFLMAO::love::cool:

Μπα, βαριόμουνα να την βάλω μπρος - άσε που φέτος έχω κουβαλήσει όλα τα καυσόξυλα 3 φορές γύρω-γύρω μέχρι να καταλήξουν στο στέγαστρο.
Όπως τα λες είναι για τον κίνδυνο. Αν πιάσει φωτιά θα καεί το σύμπαν, με ή χωρίς τα καυσόξυλά μου μέσα. Απλά είδα από άλλους ότι τα έχουν σε κλειστούς χώρους και είπα να φτιάξω "κάτι", που κατέληξε σε κατασκευή απλά για να τα κρύβει.
Αν έχω και άλλα καυσόξυλα για του χρόνου μπορεί να κάνω καμιά αναβάθμιση με λαμαρίνες. Αλλιώς θα μείνει όπως είναι σαν αποθήκη για τα εργαλεία κήπου.

κοιτα την ειδα πολυ χαμηλη...θα φας πολυ σκιψιμο

μια που εχεις αφησει χωρο απο πισω, πηγαινε και βαλε 2 χιαστι σανιδια για να δεσει η κατασκευη

• Like
Ωραιος Δημήτρη...!!!
Πολύ μεγάλη και μακρόστενη κατασκευή..!!
2 παρατηρήσεις...
Γιατί έκανες είσοδο την χαμηλοότερη πλευρά και όχι την ψηλότερη.. ;
Σε περίπτωση βροχής τα νερά θα πήγαιναν προς τα πίσω ενώ τώρα θα πηγαίνουν μπροστά και θα λιμνάζουνε.!!

Στην πίσω πλευρά θα έβαζα έξτρα καδρονακια η και ντεκ πάνω από το μουσαμα ώστε να τον στερεωσω καλύτερα και να είναι σταθερό και ένα μεγάλο 4.2 ακόμη στο κέντρο ώστε να δέσει ακόμη περισσοτερο η κατασκευή..

Για τα σιδερα το είπα εξ αρχής νομίζω ότι θα πηγαίνε το ίδιο και στο πλάι θα έβαζα τσιμεντοσανιδα..πυραντοχη..αλλά τώρα πάει..

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Ωραιος Δημήτρη...!!!
Πολύ μεγάλη και μακρόστενη κατασκευή..!!
2 παρατηρήσεις...
Γιατί έκανες είσοδο την χαμηλοότερη πλευρά και όχι την ψηλότερη.. ;
Σε περίπτωση βροχής τα νερά θα πήγαιναν προς τα πίσω ενώ τώρα θα πηγαίνουν μπροστά και θα λιμνάζουνε.!!

Στην πίσω πλευρά θα έβαζα έξτρα καδρονακια η και ντεκ πάνω από το μουσαμα ώστε να τον στερεωσω καλύτερα και να είναι σταθερό και ένα μεγάλο 4.2 ακόμη στο κέντρο ώστε να δέσει ακόμη περισσοτερο η κατασκευή..

Για τα σιδερα το είπα εξ αρχής νομίζω ότι θα πηγαίνε το ίδιο και στο πλάι θα έβαζα τσιμεντοσανιδα..πυραντοχη..αλλά τώρα πάει..
Στην πίσω πλευρά έχει ένα μεγάλο σανίδι στο κέντρο (συνολικά έχει 3 οριζόντιες σανίδες η πίσω πλευρά που συνδέουν τους 2 τοίχους). Γιαυτό και έβαλα την χαμηλότερη πλευρά σαν είσοδο, επειδή έχει μόνο δύο οριζόντιες σανίδες.
Για τα σίδερα, είχατε δίκιο όσοι το προτείνατε. Πήγα σε ξύλα επειδή με τα σίδερα και τα τσιμέντα γενικά δεν έχω και πολλή εμπειρία.
Ξέχασα να γράψω ότι συνολικά μου στοίχισε 100€ για τις σανίδες ντεκ και 15€ για τον μουσαμά .

Κατασκευή: Χαμηλό τραπέζι για το σαλόνι. [Οξιά - 120x65 / 35 ύψος]

01.jpg

Πρόκειται για δωράκι για μια φίλη που πήγε σε καινούργιο σπίτι και ζήτησε ένα τέτοιο τραπέζι.
Αν και απλή κατασκευή, αποδείχθηκε αρκετά απαιτητική.

Τα παρουσιάζω εν συντομία:
Ξεκίνησα από τον Νώντα, τον Μπίτη, από τον οποίο πήρα τάβλες οξιάς 5cm (για την πάνω επιφάνεια και τα πόδια) και τάβλες 3cm οξιάς (για το ράφι και έναν πάγκο για την κουζίνα). Αν και ψάξαμε πολύ με τον Νώντα, δεν ήταν όλα τα μαδέρια ιδανικά. Κάποια ήταν στενά, κάποια είχαν σχισίματα και σημάδια. Πήρα ό,τι καλύτερο βρήκα. (γύρω στα 1400€ το κυβικό)

Τα πήγα στο ξυλουργείο των αδερφών Γκεμίση στο Περιστέρι, και μου τα γώνιασαν, ξεφάρδισαν και πλάνισαν. Τα παιδιά κάνουν καλή δουλειά. Τα πήγα και τα πήρα την επομένη μέρα.

Έτσι ξεκίνησε η δουλειά στο εργαστήριό μου πλέον. :)

02.jpg

(οι φωτογραφίες δεν είναι ακριβώς με τη σειρά που πρέπει, ενδεικτικά τις βάζω)

Ξεκίνησα από το ράφι (και τον πάγκο για την κουζίνα) των 3cm που ήταν και η εύκολη δουλειά.

Μπισκότα - κόλλημα - λείανση στο κυλινδρικό - τρίψιμο με τα τριβεία και στρογγύλεμα των ακμών με το ρουτερ.
Μεγάλη ευκολία το DPJ180Z Biscuit Joiner της Makita (Φρεζοκαβιλιέρα), με γλίτωσε από ένα σωρό χρονοβόρα μετρήματα. Με αυτό οι καβίλιες (μπισκότα) είναι παιχνίδι.(y)
Παντού χρησιμοποίησα Titebond ΙΙΙ που είναι αδιάβροχη και δίνει ένα λίγο πιο μεγάλο παράθυρο χρόνου για να σταθεροποιήσεις τα ξύλα που κολλάς.

03.jpg

Συνέχισα με το αμέσως πιο δύσκολο, δηλαδή τα πόδια του τραπεζιού και αμέσως κατάλαβα πως τόσο χοντρά ξύλα (5 εκατοστά) δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα, γιατί είναι βαριά και φέρνουν τα (ερασιτεχνικά) εργαλεία μου στα όριά τους.

04.jpg

Στο τέλος, έπιασα το πιο δύσκολο, την πάνω επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν πήγαινε καλά. Οι τάβλες δεν "έδεναν" η μια με την άλλη και άφηναν κενά. Όσα "ξυρίσματα" και αν έκανα στις τάβλες στο παγκοπρίονο, με όποιον δίσκο και όποια τεχνική ήξερα, μάλλον χειρότερα τα έκανα. :confused:
Τα ξύλα είχαν κάποια ελαττώματα και έπρεπε οι κακές πλευρές να πάνε από κάτω για να μην φαίνονται, οπότε δεν μπορούσα να τα βάλω με τα νερά όπως θα ήθελα. Η μια τάβλα είχε μύκητα, "Spalted" όπως μου εξήγησε ο Κυριάκος, ο οποίος μύκητας φαίνεται και στο σόκορο όπως μπορείτε να δείτε.
Ήταν τόσο μεγάλη και βαριά η επιφάνεια που ούτε χώραγε στο εργαστήριο (οπότε αναγκαστικά κάποια πράγματα έγιναν στο σαλόνι του σπιτιού), αλλά ούτε και να τη σηκώσω μόνος μου μπορούσα, οπότε χρειάστηκα αρκετές φορές βοήθεια, κάτι που είναι σπαστικό :cautious:

05.jpg

Προχώρησε σιγά σιγά η δουλειά, με πολλά στοκαρίσματα, τριψίματα, κολλήματα και άλλα και αναμονές μέχρι να στεγνώσουν οι κόλλες και τα βερνίκια.

Χρησιμοποίησα:
2 χέρια Vitex Diaxyl Extra. [εμποτισμού και εντομοκτόνο. Απαραίτητο σε νέα ξυλεία]
1 χέρι Vitex Diaxyl Plus. [εμποτισμού που μπορεί - αν περαστεί πολλά χέρια - να είναι και το τελικό]
3 χέρια Vitex Lussolac. [κρούστας, για να προστατεύει την τελική επιφάνεια από τις κακουχίες]

Όλα νερού και το τελικό σε "Ματ". Χρησιμοποίησα κοντότριχο ρολάκι (αν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν λίγο άγριο και δεν μου άρεσε πολύ, οπότε το έτριψα με ένα 800grit)

06.jpg

Τέλος, έγινε σιγά σιγά η τελική συναρμολόγηση, ξανά τοπικά τριψίματα - λεπτομέρειες, στοκαρίσματα - ποδαράκια.

07.jpg

Το συμπέρασμα είναι για μένα ένα:
Μπορείς να κάνεις τόσο μεγάλες κατασκευές, όσο σου επιτρέπει το εργαστήριό σου και τα εργαλεία σου. Αλλιώς, είναι ταλαιπωρία :confused:
Αυτό που βλέπετε βγήκε γύρω στα 40 kg!

08.jpg

Ωραίο βγήκε νομίζω. Ικανοποιημένος είμαι μετά από τόσες δυσκολίες που συνάντησα. Μου πήρε πολλές μέρες να το τελειώσω.
Ελπίζω να χαρεί και η φίλη, όταν της το πάω :)

10.jpg

Τα έγραψα περιληπτικά. Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, μετά χαράς :)