Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

Στο 3 δεν έχεις χώρο να βιδώσεις από μέσα και πρέπει να το ανοίξεις. Εδώ χρειάζεσαι σφιγκτήρες που να μπορούν να κρατήσουν την πρόσοψη γερά.
Εγώ για το 3ο συρτάρι, είχα ανοίξει 2ο και 3ο μαζί (με τους αποστάτες ανάμεσα) ~ 2εκ ανοιχτά, δηλαδή ίσα-ίσα να χωρέσει ένας κανονικός σφιγκτήρας. Έτσι, το 2ο συρτάρι στηρίζει το 3ο μέχρι να πιάσεις την πρόσοψη με δυο σφιγκτήρες. Μετά, ανοίγεις το συρτάρι τέρμα και βιδώνεις. (Τον πλαϊνό αποστάτη τον είχα στηρίξει στην από κάτω πρόσοψη).
Το κόλπο του Νίκου είναι έξυπνο και πιο απλό.

• Like
Reactions: newbie and osatosa
δεν μπορω να καταλαβω γιατι σου συμβαινει...σε εμενα με προσοψη 18χ58 δεν ειχα θεμα....μηπως οι σφικτηρες σου δεν εχουν τα αντιολησθητικα τακακια?

Είναι απλός ο λόγος: Ποιότητα
Αν θυμάμαι καλά, τα είχα πάρει περίπου 5€ τα 2. Εχουν αντιολισθητικά, αλλά η λαμαρίνα είναι βούτυρο.
Ίσως αλλάξω τα αντιολισθητικα με κάτι καλύτερο, αλλα ελπίζω σύντομα να πάρω αυτά.

Εγώ για το 3ο συρτάρι, είχα ανοίξει 2ο και 3ο μαζί (με τους αποστάτες ανάμεσα) ~ 2εκ ανοιχτά, δηλαδή ίσα-ίσα να χωρέσει ένας κανονικός σφιγκτήρας. Έτσι, το 2ο συρτάρι στηρίζει το 3ο μέχρι να πιάσεις την πρόσοψη με δυο σφιγκτήρες. Μετά, ανοίγεις το συρτάρι τέρμα και βιδώνεις. (Τον πλαϊνό αποστάτη τον είχα στηρίξει στην από κάτω πρόσοψη).
Το κόλπο του Νίκου είναι έξυπνο και πιο απλό.

Θα συμφωνήσω Δημήτρη για τον τρόπο του Νίκου. Φαίνεται να δίνει λύση.
Το 3ο συρτάρι και εγώ με πατέντες το έβαλα γιατί ακουμπάει επάνω στο διαχωριστικό.

• Like
Reactions: dk31
Φτηνή λύση για μεγάλα ράφια.
Ήθελα ένα μεγάλο ράφι, από άκρη σε άκρη του τοίχου της αποθήκης (περίπου 2 μέτρα) και κατά προτίμηση χωρίς στηρίγματα "Γ" από κάτω. Πρώτη σκέψη ήταν να αγοράσω μια 4μετρη σανίδα πάχους 3 ή 4 εκατοστά (χοντρή για να μην κάνει κοιλιά από το φόρτωμα) και να την κόψω στη μέση - 2 παράλληλες σανίδες με ένα κενό ανάμεσά τους για να βγει το πλάτος του ραφιού γύρω στους 40 πόντους.
Πλανισμένη ελάτη 3εκ πάχους δεν βρήκα πουθενά (παλιά έβρισκα και πάλι δύσκολα) και αντίστοιχα για 4εκ πάχος έβγαινε στα 40ευρώ που μου φανήκαν πολλά. Τελικά πήρα 3 πηχάκια ελάτη 3,5Χ4,5εκ με 15€, τα έκοψα στη μέση και έφτιαξα το ράφι ως εξής:
Ρετάλι κομμένο από το ίδιο πηχάκι στερεωμένο με 2 βίδες Μ4, και μια βίδα Μ5 να ενώνει το ρετάλι με το επόμενο πηχάκι...
x1.jpg

..και να βγει κάπως έτσι (η πίσω πλευρά)...
x2.jpg

...ενώ η μπροστά πλευρά που θα φαίνεται έχει κρύψει όλες τις βίδες.
x3.jpg

Και εδώ τοποθετημένο. Επειδή σκόπευα να αποθηκεύω ελαφριά αντικείμενα δεν έκανα τον κόπο να το βιδώσω και στη μέση του μήκους του (ίσως κακώς). Πάντως με 4,5εκ πάχος πιστεύω ότι θα αντέχει και για μέτριο φόρτωμα χωρίς να κάνει κοιλιά.
Λίγες εβδομάδες πίσω ασχολήθηκα και με την αποθήκευση των ποδηλάτων ψηλά στον τοίχο. Έψαχνα για αγορά βάσης που να χωράει 3 ποδήλατα, για ιδιοκατασκευές βάσης (κάποιες ανεβοκατέβαιναν στο ταβάνι με τροχαλίες και άλλα high-tec κόλπα). Τελικά, απλά βίδωσα στον τοίχο την βάση για αυτοκίνητο που ήδη είχα.
x4.jpg

Πολυ καλη δουλεια και απο αισθητικης αποψης. (y)

Σε παρομοια περιπτωση, σε μικρα αποθηκακια, εχω βαλει απο ακρη σε ακρη (~1.20μ) αρκετα ραφια απο παλιες πορτες ντουλαπων MDF.
Στη μια περιπτωση (βαθος ραφιου ~50εκ.) τα εχω στηριξει οπως εσυ και στην αλλη περιπτωση εχω βαλει στον τοιχο δυο καθετους ορθοστατες και 5 ζευγαρια βραχιονων για να στηριζουν τα 5 ραφια βαθους/πλατους ~30εκ. Εκει χρειαζομουν σωστη στηριξη λογω μεγαλων φορτιων (κουτια μπογιες κλπ)
75e654a8b8d3d8b71a3bd4b1091cae54cbd1ca3c.jpg

Παρα την βαρια χρηση και το μικρο σχετικα παχος (22μμ), λογω μικρου μηκους και υλικου (MDF), δεν υπηρξε καποια δυσμορφια.

Το πευκο ομως ειναι μαλακο ξυλο και τα δυο μετρα πολυ μεγαλο ανοιγμα για να μεινει ανεπαφο με τον καιρο, παρα το μικρο φορτιο.
Ομως η παραμορφωση εν καιρω θα επηρρεασει κατα τη γνωμη μου μονο το αισθητικο μερος της υποθεσης και οχι το λειτουργικο.

Το πευκο ομως ειναι μαλακο ξυλο και τα δυο μετρα πολυ μεγαλο ανοιγμα για να μεινει ανεπαφο με τον καιρο, παρα το μικρο φορτιο.
Ομως η παραμορφωση εν καιρω θα επηρρεασει κατα τη γνωμη μου μονο το αισθητικο μερος της υποθεσης και οχι το λειτουργικο.
Μιχάλη, αν δω να κάνει κοιλιά θα του βάλω ένα στήριγμα τύπου "Γ" στη μέση. Ήθελα να το αποφύγω επειδή φοβόμουν τα ποδήλατα από κάτω, αλλά τελικά υπάρχει χώρος. Τα πορτάκια είναι πολύ καλή πατέντα για ράφια, όπως επίσης οι παλιές κανονικές πόρτες για πάγκους: είναι επίπεδα και είναι φτιαγμένα για να αντέχουν.

Εντωμεταξύ, μεταλλικούς ορθοστάτες και βραχίονες έχω ακριβώς τους ίδιους σε άλλη γωνιά της αποθήκης. Είναι πρακτικοί και αντέχουν, αλλά έχεις τσεκάρει τελευταία πόσο τους πουλάνε; Δεν συμφέρει πλέον.

• Wow
Reactions: Χιωτης
Δημητρη πολυ καλο εγινε..!!!
Εξαιρετικη η σκεψη του σχεδιου με τα καδρονακια καθως ξεφευγει απο τα καθιερωμενα...με τα αντικειμενα που βλεπω προς ωρας δεν νομιζω να χρειαζεται κατι επιπλεον αλλα επεοδη στο μελλο ποτε δεν ξερεις τι μπορει ελιπλεον να βαλεις 2 γωνιες 40αρες απλες καποια στιγμη καλο θα ηταν να μπουν...

Προσωπικα σε τετοιου ειδους μακροστενα ραφια η ξυλινα κουτια ( ανω του 1.5μ ) χρησιμοποιω βασεις απο εξωτερικη μοναδα air η μεγαλες ανοξειδοτες 50αρες βασεις..
Να ειναι καλα ενας φιλος ψυκτικος που φερνει απο παλια A/C..

20260504_191236.jpg
Εδω ειναι μια ξυλινη κατασκευη(2Χ0,50 πεταμενη παρακαλω ) οπου βαζω διαφορα πραγματα στο γκαραζ κατα καιρους με 2 50αρες γωνιες 0.5μμ παχους και με 2 απλες 7Χ7 εκ γωνιες μeταλλικες απο τα Lidl..Εντελως τεχνικο το παρακατω και καθολοθ καλεστητο καθως δεν ηταν ζητουμενο.
Απλα αντεχουν μεχρι 60-70 κιλα..!!!
Αυτες το ζευγαρι εχουν 30 ευρω..!!

20260504_191410.jpg

20260504_191233.jpg
20260504_191244.jpg

Στο εργαστηρι που ηθελα πιο κυρηλε κατασταση πηρα ανοξειδωτες..(περιπου 1.20)

20260504_191305.jpg

• Like
Reactions: Χιωτης