Σε προηγουμενη μας κουβεντα ειχαμε μιλησει για ψαλιδι κλαδεματος αμπελιου μπαταριας και ειχαμε δει κατι πανακριβες υλοποιησεις με τεραστιο κοστος.
Ψαχνοντας για αργαλεια επεσα πανω σε αυτο
Ψαλίδι κλαδέματος Betakut
Καλησπέρα στα αγροτομαστόρια !!
Βρήκα από θείο αγρότη αλυσοπρίονο SACHS DOLMAR 108 σε καλή κατάσταση. Είχε να δουλέψει πολύ καιρό,του έριξα βενζίνη και πήρε αμέσως μπροστά.
Ψάχνω για κανένα manual αλλά δεν μπόρεσα ακόμα να βρω. Μήπως ξέρει κανένας από που μπορώ να κατεβάσω ??
Απ ότι είδα τα DOLMAR τα έχει τώρα η MAKITA. Θα πάρω ένα τηλέφωνο μήπως έχουν κανένα αρχείο αν δεν μπορέσω να βρω.
τα sachs Dolmar βγαίνανε από το 1980 μέχρι 1986 , αν θυμάμαι καλά . Πολύ γερά μηχανάκια , αλλά και πολύ θορυβώδη .Πάρε ακουστικά για συμπλήρωμα , θα σου χρειαστούν (εκτός αν θες να γίνεις κολλητός με τον Ωρυλά της γειτονιάς σου .)
Νεκτάριε το έχω κατεβάσει αυτό ...αλλά είναι λίστα ανταλλακτικών.
Το άκουσα Βαγγέλη είναι λίγο ηχηρό αλλά φαίνεται καλό μηχανάκι. Θα φροντίσω να προμηθευτώ και ωτοασπίδες.
Νεκτάριε το έχω κατεβάσει αυτό ...αλλά είναι λίστα ανταλλακτικών.
Το άκουσα Βαγγέλη είναι λίγο ηχηρό αλλά φαίνεται καλό μηχανάκι. Θα φροντίσω να προμηθευτώ και ωτοασπίδες.
Το σημαντικότερο απ όλα ξέχασα.
Χωρίς φρένο μην το αγγίξεις καν... Πόσα αλυσοπρίονα έχουνε δει τα ματάκια μου που οι ιδιοκτήτες τους έχουν ξηλώσει τα φρένα και έχουν σπάσει την ασφάλεια γκαζιού.
Δουλεύουν όλα σωστά παιδιά ... ρελαντί δεν μου κρατάει σταθερό... δεν το ματζολεύω μόνος μου, το φόρτωσα στο αυτοκίνητο και αύριο πρωί θα περάσω από έναν αξιόπιστο μάστορα αγροτικών μηχανημάτων που έτυχε να γνωρίσω από μια επισκευή στο καρμπιρατέρ μιας φρεζούλας αμερικάνικης φερόμενης που την είχα καμιά δεκαριά χρόνια αμεταχείριστη και δεν την επισκεύαζε κανένας.... ο μαγκάκος την ζωντάνεψε με ενα 20 μέσα σε 2 μέρες που του την είχα αφήσει. Μηχανή Briggs & Stratton !!! και κάποιος άλλος αντί να φτιάξει το καρμπιρατέρ προσπαθούσε να μου πασάρει μια κινεζιά να βάλω επάνω με 150 .
Θα το πάω λοιπόν στο τυπάκο για τσεκ, ρύθμιση και ότι άλλο χρειασθεί ...και μετά θα το βάλω σε βιτρίνα να το χαζεύω!!! Επάνω στο πλαϊνό καπάκι γράφει ανάγλυφα " Made in West Germany" ...
Για λάδι αλυσίδας κάνει κάποιο φρέσκο αυτοκινήτου ???
Και πες τε μου ένα καλό για την βενζίνη να πάρω ένα λίτρο να κάνω την ανάμιξη μόνος μου.
Από βενζίνη αμόλυβδη προφανώς γιατί παλιά super είναι δυσεύρετη.Μπορεί να χτυπήσω και κανα Motomix Κυριάκο γιατί χρειάζομαι και μπιτονάκι με ακροφύσιο για το συγκεκριμένο.
Σωστος ο Νικος!
Της Husqvarna το ΧP χρησιμοποιω εγω!
Λαδακι τωρα καλο ειναι και για τα δεντρα αν κλαδευεις να χρησιμοποιεις βιοδιασπωμενο!
Αν παρεις 5λιτρο ερχεται σε καλη τιμη!
Δεν θα σου σύστηνα αυτοκινήτου όχι μόνο γιατί δεν είναι κατάλληλο αλλά γιατί μολύνει απίστευτα το περιβάλλον (και δεν κάνει για κλάδεμα).
Αν δεν θες να κλαδέψεις πάρε ένα 5λιτρο της Oregon (το έχω βρει και με 15 ευρώ αλλά φτάνει μέχρι τα 20 ευρώ) ή ένα 3λιτρο Stihl Forest Plus (με 10-11 ευρώ).
Αν το θες για κλάδεμα να προτιμήσεις όπωσδήποτε ένα βιολογικό (είχε η stihl σε προσφορά 5λιτρο με 21 ευρώ αλλά έχω βρει και άλλων εταιριών στην ίδια πάνω κάτω τιμή).
Σε λάδι μίξης αναμφίβολα θα πάρεις husqvarna xp (10 ευρώ το λίτρο), το οποίο είναι ημισυνθετικό και καπνίζει λίγο. Δεν προτείνω άλλο καθώς τα υπόλοιπα είναι ορυκτέλαια και καπνίζουν πολύ. Συν το γεγονός ότι με την αναλογία μίξης που θα κάνεις, το λάδι θα σου πάει για περίπου 50 λίτρα βενζίνης. Για να κάψεις τόσα πρέπει να το δουλεύεις πολύ το μηχανάκι...
Σε ότι αφορά την βενζίνη super τώρα. Η ιστορία είναι μεγάλη αλλά θα σου την πω με λίγα λόγια.
Το πρόβλημα στους κινητήρες με βενζίνη super εμφανίζεται στους τετράχρονους όπου αν θυμάμαι καλά τα έδρανα των βαλβίδων δεν είναι αυτολιπαινόμενα όπως στους μοντέρνους τετράχρονους αλλά λιπαίνονται από το καύσιμο (η βενζίνη super έχει πλέον καταργηθεί).
Για να λυθεί αυτό το θέμα αν δεις σε πολλά βενζινάδικα κυκλοφορούν πολλά πρόσθετα για κινητήρες που καίνε super (υπάρχουν ακόμα πολλά μηχανάκια - yamaha t50 - που καίνε super) καθώς η super αυτή κάθε αυτή έχει καταργηθεί.
Τώρα σε ότι αφορά τους δίχρονους που καίνε super. Επειδή οι δίχρονοι ούτως ή άλλως καίνε μίγμα καυσίμου λαδιού, η λίπανση είναι μόνιμη χωρίς το πρόσθετο βενζίνης για super (στην ουσία είναι σαν να κάνεις μια αραιή μίξη με λάδι).
Οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να προμηθευτείς κάποιο έξτρα πρόσθετο βενζίνης...
Στα δια ταύτα, και εγώ έχω μηχανάκι Stihl 011 που θέλει super αλλά του βάζω μίγμα αμόλυβδης και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει απολύτως κανένα θέμα.
Στον μάστορα που ρώτησα μου είπε ότι δεν υπάρχει θέμα απλά ότι κάνω την μίξη αντί για 1:50 (100 ml λαδιού σε 5 λίτρα βενζίνης) να βάζω λίγο παραπάνω (110 και κάτι ας πούμε) για καλύτερη λίπανση.
Σε ότι αφορά την βενζίνη super τώρα. Η ιστορία είναι μεγάλη αλλά θα σου την πω με λίγα λόγια.
Το πρόβλημα στους κινητήρες με βενζίνη super εμφανίζεται στους τετράχρονους όπου αν θυμάμαι καλά τα έδρανα των βαλβίδων δεν είναι αυτολιπαινόμενα όπως στους μοντέρνους τετράχρονους αλλά λιπαίνονται από το καύσιμο (η βενζίνη super έχει πλέον καταργηθεί).
Για να λυθεί αυτό το θέμα αν δεις σε πολλά βενζινάδικα κυκλοφορούν πολλά πρόσθετα για κινητήρες που καίνε super (υπάρχουν ακόμα πολλά μηχανάκια - yamaha t50 - που καίνε super) καθώς η super αυτή κάθε αυτή έχει καταργηθεί.
Οι προ του 80 κινητηρες δεν ειχαν αντοχης κινητηρες με ισχυρα μεταλλα στα εδρανα των βαλβιδων και γιαυτο χρειαζονταν λιπανση εξου και ο καρκινογονος μολυβδος αναλαμβανε αυτο το ρολο.
Τωρα πλεον δεν χρειαζεται.
Βεβαια θα μου πεις οι αρωματικοι υδρογονανθρακες της αμολυβδης ειναι καλυτεροι?
Αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα!
Τωρα πισω στο θεμα μας να αγορασεις το καλυτερο λαδι μιξης που μπορεις και να σκεφτεις πως πολλες φορες στα κοψιματα η εξατμιση ειναι διπλα μας και τα αερια καυσης τα αναπνεουμε.
Καλησπέρα στα αγροτομαστόρια !!
Βρήκα από θείο αγρότη αλυσοπρίονο SACHS DOLMAR 108 σε καλή κατάσταση. Είχε να δουλέψει πολύ καιρό,του έριξα βενζίνη και πήρε αμέσως μπροστά.
Ψάχνω για κανένα manual αλλά δεν μπόρεσα ακόμα να βρω. Μήπως ξέρει κανένας από που μπορώ να κατεβάσω ??
Απ ότι είδα τα DOLMAR τα έχει τώρα η MAKITA. Θα πάρω ένα τηλέφωνο μήπως έχουν κανένα αρχείο αν δεν μπορέσω να βρω.
MANUFACTURED BY: DOLMAR MASCHINEN-FABRIK GmbH & Co. HAMBURG, GERMANY
SERIES OR ASSEMBLY NUMBER: 108
YEAR INTRODUCED: 1980
YEAR DISCONTINUED: 1986
ENGINE DISPLACEMENT: 40 cc (2.44 cu. in.)
NUMBER OF CYLINDERS: 1
CYLINDER BORE: 42 mm (1.65 in.)
PISTON STROKE: 29 mm (1.14 in.)
CYLINDER TYPE: Aluminum with Nikasil coated bore
INTAKE METHOD: Piston ported
MANUFACTURER ADVERTISED H.P.: 1.7 kW (3.7 HP SAE)
WEIGHT: 4.89 kg with 30 cm bar & chain, 10.8 lbs. with 12 in. bar & chain
OPERATOR CONFIGURATION: One Man operation
HANDLEBAR SYSTEM: Rigid
CHAIN BRAKE: Yes, mechanical
CLUTCH: Centrifugal
DRIVE TYPE: Direct
CONSTRUCTION: Die cast magnesium
MAGNETO TYPE: Electronic
CARBURETOR: Walbro WA-85-1 series
MAJOR REPAIR KIT: K10-WAT
MINOR REPAIR KIT: D10-WAT
AIR FILTER SYSTEM: Nylon mesh element
STARTER TYPE: Dolmar automatic rewind
OIL PUMP: Automatic, worm gear driven off crankshaft
MAXIMUM ENGINE RPM:
IDLE RPM:
IGNITION TIMING: fixed
BREAKER POINT SETTING: none
FLYWHEEL/COIL AIR GAP: 0.2 to 0.3 mm (0.008 to 0.012 in.)
SPARK PLUG TYPE: Champion RCJ8
SPARK PLUG GAP: 0.5 mm (0.020 in.)
CRANKSHAFT MAIN BEARINGS: Roller
FUEL TANK CAPACITY:
FUEL OIL RATIO: 40:1
RECOMMENDED FUEL OCTANE: Regular
MIX OIL SPECIFICATION: Dolmar two-cycle mix
CHAIN PITCH: 3/8 in. low profile
CHAIN TYPE: Oregon 91SG
BAR MOUNT PATTERN: 03 link
SHORTEST GUIDE BAR SUPPLIED: 30cm (12 in.)
LONGEST GUIDE BAR SUPPLIED: 40cm (16 in.)
COLOUR SCHEME: Dolmar Orange enamel with Black top cover and rear handle
Dolmar Silver with Black top cover and rear handle
Δυσκολη η ευρεση manual, οπως στα περισοτερα γερμανικα παλια μηχανηματα. Οι γερμανοι δεν χαριζουν πληροφοριες οπως οι αμερικανοι, συνηθως τις πουλανε.
Παρολα αυτα ψαξε με τις λεξεις : Betriebsanleitung, Reparaturanleitung, Bedienungsanleitung και αγνοησε τα Ersatzteilliste και Ersatzteilplan, γιατι ειναι αυτο που εχεις.
Ριξε και μια ματια εδω μεσα : http://motorsaegen-portal.de
Στο αντιστοιχο ιταλικο forum εψαξα εγω, και παρ' οτι εχουν πολυ πλουσια βιβλιοθηκη, δεν ειχαν κατι για το δικο σου.
Να σημειωσω οτι δεν ειμαι αλυσοπριονας, απλα εχω λοξα με τα παλια συνηθως μηχανηματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Επειδη προχτες κλαδευα μια γιουκα, και μετα ελυσα το πριονι για να το καθαρισω (λογο φοινικοειδους), Θα ηθελα να ρωτησω εαν καποιος απο εσας εχει χρησιμοποιησει καποιο καθαριστικο για τα κολημενα χορτα και χλωρα πριονιδια, και αν ναι ποιο ; Το καθαριστικο φρενων δεεεεν, αλλα δεν ξερω και τι μπορει να κανει στα πλαστικα.
Εγώ έχω σπρέι καθαρισμού ζαντων που κάνει καλή δουλειά. Με φειδώ όμως μην πάει σε σημεία που δεν θέλουμε. Τρίψιμο με ένα κοντοτριχο πινέλο και καθαρίζει φίνα.
Κάνει θαύματα... Ειδικά σε χορτοκοπτικά που γίνονται πράσινα από τα χόρτα κλπ με ένα ψέκασμα και λίγη αναμονή τα χόρτα διαλύονται και γίνονται σαν καινούρια (και εγώ δεν το πίστευα μέχρι που το δοκίμασα).
Νομίζω βγαίνει γύρω στα 9 ευρώ το λίτρο αλλά φτιάχνεις περίπου 10-15 μπουκάλια azax με αυτό...
Απλά καλό σκούπισμα μετά γιατί αν μείνει σε πλαστικό μπορεί να το κάψει.
Λογικά και με καθαριστικά που είναι κατάλληλα για γράσσα και λάδι (πχ της Karcher) βγαίνουν τα χόρτα και οι λοιπές ακαθαρσίες...
Ευχαριστω, δεν το ηξερα αυτο ειναι η αληθεια. Πρεπει να ειναι καποιο αλκαλικο καθαριστικο σαν το "δικο μας" ελληνικο Swaz μαλλον.
Το οποιο κανει σαν καινουργια τα λαδωμενα σπογγωδη φιλτρα αερος, με μηδεν κοπο και φθορα. Δεν μου ειχε περασει ποτε απο το μυαλο να το δοκιμασω στα κολλημενα χορτα και πριονιδια. Θα του κανω ενα test drive στο χορτοκοπτικο πρωτα, και αν δεεεεν, θα δοκιμασω και το oregon.
παίδες , μιας και είμαι στη γύρα για καινούργιο ελαφρύ αλυσοπρίονο , βλέπω ότι η stihl έχει βγάλει το καινούργιο 193t στη θέση του παλιού 192t. Το καινούργιο απότι καταλαβαίνω μάλλον θα είναι κάνα ρετουσάρισμα του παλιού , με τις νέες νόρμες για το περιβάλλον κλπ , κατά τα άλλα στα χαρτιά δείχνουν ίδια . έχει δουλέψει κανείς το καινούργιο 193 ή έστω το παλιό 192 να μας δώκει καμιά ιδέα .Το θέμα είναι ότι στην αγορά βρίσκω ακόμα 192αρια , αλλά έλεγα μιας και έχει βγάλει πιο καινούργιο μοντέλλο , να προτιμήσω αυτό. Είναι βέβαια και 100 γρ βαρύτερο αλλά σιγά ....