Να ζητήσω κι εγώ τα φώτα σας μάστοροι για μερικά προβληματάκια με κάποια μηχανήματα...
α) Αλυσοπρίονο
MS 181 C-BE (σύστημα ErgoStart), parts list
εδώ, manual
εδώ.
Πρώτο πρόβλημα, διαρροή λιπαντικού αλυσίδας. Είχε συμβεί τον πρώτο του χρόνο, αλλάχθηκε το σωληνάκι που μεταφέρει το λάδι από το δοχείο στην αλυσίδα και όλα καλά, είχε τρυπήσει.
Ξανασυνέβη φέτος, αλλάχθηκε το σωληνάκι αλλά το πρόβλημα δε λύθηκε.
Δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα της τάπας. Το αποθηκεύω με την τάπα προς τα πάνω, το πρόβλημα περιορίζεται αλλά και πάλι βλέπω λίγο λαδάκι (σύμφωνα με το manual, αν χρησιμοποιείται βιολογικό λάδι σε περίπτωση ακινησίας του μηχανήματος καλό είναι το ρεζερβουάρ να παραμένει εντελώς γεμάτο παρά να είναι άδειο).
Με το μάτι δεν μπορώ να εντοπίσω την πηγή του προβλήματος. Καμιά σκέψη;
Το δεύτερο θέμα, δεν είναι σημαντικό και δεν είμαι καν βέβαιος ότι είναι πρόβλημα, καθώς δεν θυμάμαι με σιγουριά πώς συμπεριφερόταν στην αρχή. Όταν όμως τραβάω το κορδόνι για να πάρει μπρος, στα πρώτα 1-2 ήπια τραβήγματα (θυμίζω έχει σύστημα ergostart), δεν νιώθω την παραμικρή αντίσταση, σχεδόν σαν η άκρη του σκοινιού να μην είναι δεμένη. Μετά στρώνει και παίρνει μπρος. Θέλει "κούρδισμα" το ελατήριο μήπως;
β) Μηχανή του γκαζόν McCulloch M51-140RP, αυτοπροωθούμενη, parts list
εδώ.
Έχει το εξής πρόβλημα, με την αυτοπροώθηση απενεργοποιημένη ή ακόμη και με τον κινητήρα σβηστό, ο πίσω δεξιά τροχός μετά από 1-2 χρόνια χρήσης άρχισε να μη γυρνάει και τόσο ελεύθερα, ιδίως προς την όπισθεν. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε χαμηλότερα ύψη κοπής. Π.χ. αν την αφήσω σε κατηφόρα προς τα πίσω, δεν τσουλάει ελεύθερα, μετά από λίγο κομπλάρει ο τροχός και θέλει δύναμη για να συνεχίσει, δεν αρκεί η βαρύτητα. Στην εμπρός κίνηση (είτε με ώθηση από το χρήστη είτε με αυτοπροώθηση) δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Έχω βγάλει τα διακοσμητικά καπάκια από τους πίσω τροχούς, έχω κοιτάξει τα γρανάζια και δεν είδα ιδιαίτερο πρόβλημα, καθάρισα πάντως και έριξα λίγο γράσο σε σπρέι. Σα να βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί.
Σε ερώτηση που έκανα σε εξουσιοδοτημένο service της McCulloch/Husqvarna, μου είπε ότι μάλλον είναι θέμα διαφορικού, στο οποίο όμως η πρόσβαση δε μου φαίνεται και τόσο εύκολη.
Το μηχάνημα λόγω απόστασης είναι λίγο δύσκολο να μετακινηθεί, οπότε προσπαθώ να βρω την πηγή του προβλήματος μόνος, πριν το πάω στο τοπικό μαγαζί που δεν είναι εξουσιοδοτημένοι μεν, αλλά ελπίζω να μπορούν να βρουν το πρόβλημα.
Τι λέτε;