Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Υπάρχει και γεωπόνος στο forum;;;;Λίρα εκατό πιάσαμε!
Πλησιάζει ο καιρός για τις πιπεριές μου και ψάχνω απεγνωσμένα βοήθεια.Έχεις να προτείνεις (στον γεωπόνο απευθύνομαι) κάποιο site ή forum που μπορώ να πάρω πληροφορίες σχετικά με την σπορά κλπ; (είναι δύσκολες ποικιλίες για το κλίμα μας,αλλά θα την κάνω την προσπάθεια).
www.kalliergo.gr

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ευχαριστώ,θα μελετηθεί και θα με υποστούν και στο φόρουμ τους μάλλον!

Και δασολόγος άμα λάχει!!!!

Δοκίμασε το γκαζόν. Δεν έχει υψηλό κόστος...
Επίσης το δεύτερο που παραθέτεις είναι για τρύπες που δημιουργούνται από ζώα, συγκέντρωση νερού κλπ.
Έχει μέσα σπόρους γκαζόν και ειδικό λίπασμα (σε χωριστά σακουλάκια το καθέ ένα). Αν έχει γκαζόν είναι απαραίτητο να υπάρχει.

Απ'ό,τι θυμάμαι από το δικό μου, είχαμε επιλέξει κικούγιου (αφρικανική ποικιλία) γιατί αν και ελαφρώς πιο δύσκολο στην σπορά, είναι αρκετά ανθεκτικό (λογικό, αφού μοιάζει και με αγριάδα). Ό,τι κι αν βάλεις, θέλει σίγουρα πολύ νερό μέχρι να φυτρώσει.

Φίλε Dolomites
Τόν σπόρο γκαζόν από τό Lidl δέν τόν έχω χρησιμοποιήση αλλά καί στά μαγαζιά αυτό τό μείγμα κάπου 4-5 ευρώ έχει τό κιλό.
Τό θέμα γιά καλό γκαζόν είναι τό χώμα (καλή ποιότητα χώματος σέ ph - άμμο ποταμίσια - περλίτης - τύρφη )επειδή είναι δύσκολο νά βρεθεί άμμο ποταμίσια περισσότερο γίνεται ένα μείγμα μέ τύρφη καί περλίτη και φρεζάρισμα,νά είναι τό μερός ευήλιον,αρκετό νερό μόνο νωρις το πρωι η βραδυνές ώρες ,όχι σκυλιά νά τό πατάνε συνέχεια νά κάνουν τίς ανάγκες τους κ.τ.λ ,καί σωστή φροντίδα πού περιλαμβάνει λίπανση τίς κατάλληλες εποχές, ραντίσματα η ριζοποτίσματα γιά μυκητες η πιο γνωστή η σκωρίαση, σωστό κόψιμο τού γκαζόν καί σέ ύψος καί σέ περιοδικότητα.Καί κατά τήν σπορά πάντα μετά χρειάζεται φάρμακο γιά τήν καταπολέμηση τών μηρμυγκιών πού κουβαλάνε τόν σπόρο στίς φωλιές τους,και βγαίνει τό γκαζόν αραιό.

Τό κικούγιου πού ανάφερε ο φίλος n_olympios είναι αγριάδα αρκετά ανθεκτική,αλλά είναι θερμόφυλλο έιδος καί τόν χειμώνα είναι κίτρινη η φαίνεται σάν ξερό τό χορτάρι,όσο πιό Βορεια Ελλάδα φυσικά περισσότερο,οσο νότια λιγότερο.
Οι ποικιλιες festouka είναι από τά είδη πού ευδοκιμούν περισσότερο στό Ελληνικό κλίμα
Καί γιά όσουν βαριούνται και δέν έχουν καλές σχέσεις μέ μηχανή κοπής γκαζόν υπάρχει τό τριφύλλι η διχόντρα,πού δέν χρειάζεται κούρεμα σχεδόν καθόλου,αλλά δέν ανέχεται πολλά πατήματα επάνω του

Τό site πού γνωρίζω τό ανέβασε πρίν ο φίλος Σωτήρης

Ερώτηση:
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για την ειδική αλοιφή που είναι γι αυτή την δουλειά ...και πανάκριβη πλαστικό μαύρο χρώμα για να καλύψω τις κοπές του κλαδέματος σε μεγάλα δένδρα.
Πες το μαλακά γιατί το έκανα ήδη :flipout::flipout:

Ναι ξέχασα να αναφέρω ότι το χειμώνα το κικούγιου γίνεται κίτρινο... Θυμήθηκα επίσης πως όταν το επιλέξαμε, ήταν λόγω της πολύ κακής ποιότητας χώματος που έχουμε στην περιοχή (ξερό μαυρόχωμα).

Ερώτηση:
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για την ειδική αλοιφή που είναι γι αυτή την δουλειά ...και πανάκριβη πλαστικό μαύρο χρώμα για να καλύψω τις κοπές του κλαδέματος σε μεγάλα δένδρα.
Πες το μαλακά γιατί το έκανα ήδη :flipout::flipout:

Φίλε Νίκο οι αλοιφές επάληψης πληγών σέ μεγάλες τομές είναι ότι καλύτερο,γιατί εμποδίζουν νά εισχωρήση νερό συνεπακόλουθο μύκητες,καθώς καί διάφορες ασθένεις νά εισέλθουν μέσα στήν τομή τού ξύλου,περίπου κόστος 7-10 ευρώ τό μισό κιλό έχουν.
Το πλαστικό πού έβαλες δέν κάνει τίποτα ουσιαστικά.

Κακό πάντως δεν κάνει έτσι ?? ...πήρα μία ιταλική αλοιφή Arbokol Classic με 7 τα 250g γι αυτό λέω ακριβή.Την άλλη εβδομάδα βάζει το Lidl 250ml 2.99 θα πάρω 2-3 να έχω.Οπότε θα πάω να ξαναπεράσω τα χονδρά κοψίματα σε 2 μεγάλες ελιές που έχω στον περίβολο και έπεσε χονδρό κλάδεμα.

Οχι Νίκο κακο δέν κάνει,αλλά ούτε καί καλό.
Φίλε Νεκτάριε ο Βορδιγάλειος πολτός χαλαζόπετρα δηλαδή μέ ασβέστη ραντίζουμε τό φυτό η τό δέντρο γιά προστασία καί πρόληψη γιά μύκητες,αλλά δέν κάνει γιά ανοιχτές πληγές τού δέντρου όπως μεγάλες τομές,εκεί η μόνη προστασία είναι η ειδική αλοιφή.

Φίλε Νεκτάριε ο Βορδιγάλειος πολτός χαλαζόπετρα δηλαδή μέ ασβέστη ραντίζουμε τό φυτό η τό δέντρο γιά προστασία καί πρόληψη γιά μύκητες,αλλά δέν κάνει γιά ανοιχτές πληγές τού δέντρου όπως μεγάλες τομές,εκεί η μόνη προστασία είναι η ειδική αλοιφή.

Ωραίος ο Δημητρός.
Ακριβώς όπως τα λες είναι. Στην επάλειψη πληγών δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις δυστυχώς.
Εγώ χρησιμοποιώ του Lidl στα 40 δέντρα που έχω και μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα απολύτως θέμα.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το ξερω οτι δεν ειναι αυτη η δουλεια του, αλλα οπου εχω βαλει τα τελευταια χρονια σε κοπες δεν ειχα καποιο θεμα. Ισα ισα φαινονται και καλυτερες οι τομες σε σχεση με αλλες που δεν μπηκε τιποτα.
Οταν λεω βορδιγαλειο, εχω cuprofix dispenser.
Ειναι και το ενα απο τα δυο φαρμακα που ραντιζω τις ελιες. Το αλλο δεν το θυμαμαι, κατι για το δακο/πυρηνοτρυτη δοκιμασα περσυ.

Το ξερω οτι δεν ειναι αυτη η δουλεια του, αλλα οπου εχω βαλει τα τελευταια χρονια σε κοπες δεν ειχα καποιο θεμα. Ισα ισα φαινονται και καλυτερες οι τομες σε σχεση με αλλες που δεν μπηκε τιποτα.
Οταν λεω βορδιγαλειο, εχω cuprofix dispenser.
Ειναι και το ενα απο τα δυο φαρμακα που ραντιζω τις ελιες. Το αλλο δεν το θυμαμαι, κατι για το δακο/πυρηνοτρυτη δοκιμασα περσυ.

Θέλεις νά πείς CUPROFIX DISPERSS ναί χαλκούχο σκεύασμα είναι.

Φίλε Dolomites
Τόν σπόρο γκαζόν από τό Lidl δέν τόν έχω χρησιμοποιήση αλλά καί στά μαγαζιά αυτό τό μείγμα κάπου 4-5 ευρώ έχει τό κιλό.
Τό θέμα γιά καλό γκαζόν είναι τό χώμα (καλή ποιότητα χώματος σέ ph - άμμο ποταμίσια - περλίτης - τύρφη )επειδή είναι δύσκολο νά βρεθεί άμμο ποταμίσια περισσότερο γίνεται ένα μείγμα μέ τύρφη καί περλίτη και φρεζάρισμα,νά είναι τό μερός ευήλιον,αρκετό νερό μόνο νωρις το πρωι η βραδυνές ώρες ,όχι σκυλιά νά τό πατάνε συνέχεια νά κάνουν τίς ανάγκες τους κ.τ.λ ,καί σωστή φροντίδα πού περιλαμβάνει λίπανση τίς κατάλληλες εποχές, ραντίσματα η ριζοποτίσματα γιά μυκητες η πιο γνωστή η σκωρίαση, σωστό κόψιμο τού γκαζόν καί σέ ύψος καί σέ περιοδικότητα.Καί κατά τήν σπορά πάντα μετά χρειάζεται φάρμακο γιά τήν καταπολέμηση τών μηρμυγκιών πού κουβαλάνε τόν σπόρο στίς φωλιές τους,και βγαίνει τό γκαζόν αραιό.

Τό κικούγιου πού ανάφερε ο φίλος n_olympios είναι αγριάδα αρκετά ανθεκτική,αλλά είναι θερμόφυλλο έιδος καί τόν χειμώνα είναι κίτρινη η φαίνεται σάν ξερό τό χορτάρι,όσο πιό Βορεια Ελλάδα φυσικά περισσότερο,οσο νότια λιγότερο.
Οι ποικιλιες festouka είναι από τά είδη πού ευδοκιμούν περισσότερο στό Ελληνικό κλίμα
Καί γιά όσουν βαριούνται και δέν έχουν καλές σχέσεις μέ μηχανή κοπής γκαζόν υπάρχει τό τριφύλλι η διχόντρα,πού δέν χρειάζεται κούρεμα σχεδόν καθόλου,αλλά δέν ανέχεται πολλά πατήματα επάνω του

Τό site πού γνωρίζω τό ανέβασε πρίν ο φίλος Σωτήρης

Ευχαριστούμε για τα πολύ χρήσιμα που γράφεις.

Μάλλον για κικούγιου με βλέπω.
Αφού
Το χώμα είναι χάλια με πετρούλες (στραγγίζει όμως πολύ εύκολα).
Πάω εκεί μόνο καλοκαίρι (1η φορά πέρυσι) οπότε δεν ενοχλεί το κιτρίνισμα.
Τριγύρω έχει αγριάδα. Στην φωτο το σημείο αριστερά ήταν το μόνο που δοκιμαστικά πότιζα για να δω τι θα γίνει.
Αν αυτό είναι αγριάδα με λίγο περιποίηση θα δείξει καλά πιστεύω.
Η ιδέα για σπορα γκαζόν μου μπήκε επειδή περιμετρικά στο κτίσμα και κυρίως μπροστά θα ρίξω χώμα
(έχει λιγο κατηφορα), και μετά θα κάνω μια διαμόρφωση με φυτά κλπ.
L2eeAVc.jpg

Τώρα που το σκέφτομαι ... πωωωωωω έχω πολλά να κάνω :)
Αλλά ωραία πράγματα...

Μια που πιάσαμε τα κηπευτικά, για δώστε καμια συμβουλή για κλάδεμα κληματαριών. Δε με ενδιαφέρει η παραγωγή για κρασί, αλλά να τρώω μερικά τσαμπιά κάθε καλοκαίρι κ να έχω ένα υγιές φυτό. Εδώ βλέπω συχνά στο κλάδεμα να διατηρούν τον κεντρικό κορμό και να κόβουν κοντά τα διάφορα βλαστάρια, ώστε νς βλαστήσουν εκ νέου από τα 1α-2α ή 3α μάτια...

Επίσης για τις μουριές, το "αυστηρό" ετήσιο κλάδεμα θεωρείται απαράβατος κανόνας;

Εγω παλι με τις αλοιφες επαλοιψης δεν εχω βγαλει ακρη. Αλλοι λενε μινιο (αντε βρες κανονικο μινιο), αλλοι λενε αλοιφες, αλλοι κολλα, αλλοι την κολλα αλοιφη,........δεν......

Ασε με τα κληματα θα επρεπε να εχω ηδη κλαδεψει, αλλα με τον καιρο που κανει πιστευω δεν εχουμε γλιτωμο φετος. Οταν βλεπεις απο τωρα αρωστα αγριοχορτα, και "ψωρα" στις καλαμιες φαντασου τι θα γινει αργοτερα. Σκασανε μυτη και τα ζωικα παρασιτα. Εν'τω μεταξυ ακους και κατι περιεργα......ο ενας λεει οτι ειδε τσαμπι σε κλημα που δεν εχει φυλλα, ο αλλος στην Κρητη οτι ανθισαν οι ελιες.
Αν εξαφανιστουν και τα μελισακια, θα πεινασουμε. Το νου σας στα μελλισακια, να τα προσεχετε και να μην προκαλειτε ζημιες στον πληθυσμο τους.
Και να σκεφτεις οτι πριν 10 χρονια τετοια εποχη ειχε χιονισει.